CONSILIUL LOCAL
8.1. COMPONENTA SI CONSTITUIREA CONSIL. LOCAL
Conf. dispoz. art.121 din Constit. si ale art.21 alin.1 L. 215/2001, Consiliile Locale (CL) sunt autorit. ale adm. pub. prin care se realizeaza autonomia locala in comune si orase.
L. 215/2001 precizeaza ca acestea sunt autorit. deliberative, cu o compoennta colegiala si se aleg in cond. prevazute de lege.
CL se compun din consilieri. Calitatea de consilier al CL comunal, orasenesc, municipal sau al sectorului munic. Buc. se dobandeste prin alegere pe baza votului universal, egal, direct, secret si liber exprimat, in cond. legii.
Nr. de consilieri se stabileste prin ordinul prefectului, in raport cu populatia existenta in comuna sau orasul respectiv la 1 ian. a anului in curs sau, dupa caz, la 1 iulie a anului care precede alegerile.
Nr. consilierilor care compun CL are caracter imperativ si trebuie realizat ca atare sau in procent de cel putin 2/3, altfel CL neputandu-se constitui sau lucra valabil. Caracterul imperativ al acestui nr. fiinteaza pr toata durata mandatului, el neputand fi redus sau marit pe motiv ca s-a redus ori marit substantial nr. locuitorilor din comuna, oras, municip. sau sector al municip. Buc., dupa caz.
CONSTITUIREA CL. - se face in termen de 20 zile de la data alegerilor.
In acest scop, consilierii alesi sunt convocati in sedinta de catre prefectul judetului. La sedinta de constituire pot participa prefectul sau reprezentantul sau, precum si primarul nou ales chiar daca procedura de validare a sa nu a fost finalizata.
Sedinta este legal constituita daca sunt prezenti consilieri in proportie de 2/3.
In cazul in care aceasta prezenta nu este asigurata, sedinta se va tine de drept, peste 3 zile, in aceleasi cond., la convocarea prefectului.
Daca nici la a 2-a convocare sdinta nu se poate constitui legal, se va proceda la o noua convocare, peste 3 zile. Daca consiliul nu se poate constitui nici la ultima convocare, prefectul va declara vacante locurile consilierilor alesi care au lipsit nemotivat la cele 3 convocari si , daca acestia nu pot fi inlocuiti 949b13j cu supleantii de pe listele de candidati, se vor organiza alegeri de completare in termen de 30 zile.
Absenta consilierilor la sedinta de condtituire este considerata motivata daca se face dovada ca aceasta a intervenit din cauza bolii care a necesitat spitalizare sau a facut imposibila prezenta acestora, a unei deplasari in strainatate in interes de serviciu sau a unor evenimente de forta majora.
Lucrarile sedintei de constituire sunt conduse de consilierul cel mai varstnic, asistat de 2 consilieri dintre cei mai tineri.
Pt. constituirea CL este necesar sa se procedeze, mai intai, la validarea madatelor consilierilor alesi, adica sa se verifice si sa se atesteze legalitatea alegerii lor. Acest lucru se efectueaza de o comisie speciala numita comisie de validare, formata din 3-5 consilieri, aleasa in sedinta de constituire a CL, pe intreaga durata a mandatului.
Dupa ce verifica legalitatea alegerii fiecarui consilier in parte, comisia de validare propune validarea sau invalidarea mandatelor.
Invalidarea poate fi propusa numai in cazul in care se constata incalcarea cond. de eligibilitate, ori alegerea consilierilor s-a facut prin frauda electorala, constatata de Biroul electoral central.
Hot. de validare/invalidare a mandatelor poate fi atacata de cei interesati la institutul de contenc. adm. in termen de 5 zile de la comunicare. Instanta de contenc.adm. este obligata sa se pronunte in termen de 30 zile.
Consilierii ale caror mandate au fost validate depun in fata CL juramant in lb. romana.
Dupa validarea mandatelor si depunerea juramantului de catre cel putin 2/3 din nr. membrilor CL, consilierul care a condus sedinta declara consiliul legal constituit.
CL alege, prin votul deschis al majoritatii consilierilor in fct, un presedinte de sedinta, pe o perioada de cel mult 3 luni, care va semna hot. adoptate de acesta.
Dupa constituire, CL isi organizeaza comisii de specialitate, pe principalele domenii de activit., alcatuite numai din consilieri, cu exceptia viceprimarului.
Comisiile de specialitate isi aleg cate un presed. si un secretar. Rolul lor este de a analiza si aviza proiectele de hot. din domeniul lor de activit.
CL pot organiza din proprie initiativa sau la initiativa primarului, dupa caz., comisii speciale de analiza si verificare, pe perioada determinata. Componenta comisiei speciale de analiza si verificare, obiectivele si perioada de desfasurare a activit. acesteia se stabilesc prin hot. a CL.
8.2. COMPETENTA SI FUNCTIONAREA CL.
- COMPETENTA -
Intrucat problemele locale asupra carora CL au capacitatea si competenta sa hotarasca sunt extrem de numeroase si diverse, legiuitorul a considerat mai potrivit sa le desemneze ca "atrib. principale", precizandu-se in alin.3 art.38 din L. 215/2001 ca "CL exercita si alte atrib. stabilite prin lege".
Fiind f. numeroase aceste atrib. au fost grupate in:
a) atrib. in domeniul organizarii interne a aparatului propriu al CL si a serviciilor pub. ale comunei si orasului;
b) atrib. in domeniul organizarii, coordonarii si asigurarii activit. ec.-financiare, com. si soc.- culturale;
c) atrib. legate de acordarea titlurilor de onoare si de cooperare cu localitatile din strainatate;
- alegerea viceprimarilor si stabilirea nr. de personal in aparatul propriu;
- aprobarea statutului comunei sau al orasului, dupa caz, a regulamentului de functionare a consiliului;
- aprobarea organigramelor, statelor de functionare si a regulamentului de organiz. si funct., precum si organigramele si nr. de personal la regiile autonome si serviciile pub. de specialitate de interes local;
- infiintarea de instit. pub., soc. com. si servicii pub. de interes local;
- urmareste, controleaza si analizeaza activitatea acestora;
- numeste si elibereaza din fct, in cond. legii, conducatorii serviciilor pub. de interes local;
- aplica sanctiuni disciplinare pt. pers. pe care le-a numit;
- hotaraste cu privire la asigurarea ordinii pub.
- avizeaza sau aproba, dupa caz, studii, prognoze si programe de dezv. ec.-soc. de organizare si amenajare a teritoriului;
- aproba bugetul local, imprumuturile, virarile de credite si modul de utilizare a rezervei bugetare, aproba contul de incheiere a examenului bugetar;
- administreaza domeniul pub. si privat al comunei/orasului;
- hotaraste vanzarea, concesionarea sau inchirierea bunurilor proprietate privata a comunei/ orasului,dupa caz, in cond. legii;
- contribuie la organizarea de activit. stiintifice, culturale, artistice, sportive si de agrement;
- infiinteaza si organiz. targuri, piete, oboare, locuri si parcuri de distractie si asigura buna lor functionare;
- asigura libertatea comertului incurajand libera initiativa.
- confera ers. fiz. romane sau straine, cu merite deosebite, titlul de cetatean de onoare al comunei/orasului.
- hotaraste cooperarea sau asocierea cu pers. jurid. romane sau straine, cu organizatii neguvernamentale si cu alti parteneri soc. in vederea finantarii si realizarii in comun a unor actiuni, lucrari, servicii sau proiecte de interes pub. local.
- hot. infratirea comunei sau orasului cu alte unitati adm.-terit. similare din alte tari;
- hot. cooperarea sau asocierea cu
alte autorit. ale adm. pub locale din
- FUNCTIONAREA CL -
CL se intruneste in sedinte ordinare, lunar, la cererea primarului.
CL se poate intruni si in sedinte extraordinare, la cererea primarului sau a cel putin 1/3 din nr. membrilor.
Convocarea CL se face in scris, prin intermediul secretarului unitatii adm.-terit., cu cel putin 5 zile inaintea sedintelor ordinare sau cel putin 3 zile inainte de sedintele extraordinare.
In caz de forta majora si de urgenta maxima pt. rezolvarea intereselor locuitorilor comunei/orasului, convocarea se poate face de indata.
In invitatia de sedinta se vor preciza data, ora si locul desfasurarii, ordinea de zi.
Ordinea de zi a sedintelor CL se aduce la cunostinta locuitorilor comunei/orasului prin mass-media sau prin orice alt mijloc de publicitate.
Convocarea de contrasemneaza in procesul verbal al sedintei, legal constituita daca este prezenta majoritatea consilierilor in fct.
Sedintele CL sunt conduse de un consilier, ales ca presedinte de sedinta, prin votul deschis al majoritatii consilierilor in fct, pt o perioada de cel mult 3 luni.
Sedintele CL sunt publice, cu exceptia cazurilor in care consilierii decid, cu majoritate de voturi, ca acestea sa se defasoare cu usile inchise.
Dezbaterile din sedintele CL precum si modul in care si-a exercitat votul fiecare consilier se consemneaza intr-un proces-vb., semnat se consilierul care conduce sedintele de consiliu si de secretarul unitatii adm.-terit.
Inaintea fiecarei sedinte secretarul pune la dispozitie consilierilor, in timp util, procesul-vb al sedintei anterioare, pe care ulterior il va supune spre aprobare CL.
Ordinea de zi a sedintelor se aproba de CL, la propunerea celui care a cerut intrunirea consiliului. Modificarea ordinii de zi se poate face numai pt. probleme urgente si cu votul majoritatii consilierilor prezenti.
Locuitorii satelor care nu au consilieri alesi in CL vor fi reprezentati la sedintele de consiliu de delegat satesc, ales pe perioada mandatului CL de catre o adunare sateasca. Aceasta este constituita din cate un reprezentant al fiecarei familii, convocata si organizata e primar si desfasurata in prezenta primarului/viceprimarului.
La discutarea problemelor privind satele respective, delegatii satesti vor fi invitati in mod obligatoriu. Votul acestora are caracter consultativ.
8.3. ACTELE CL.
In exercitarea atrib. ce ii revin, CL adopta hot. cu votul majoritatii membrilor prezenti, in afara de cazurile in care legea sau regulamentul de organiz. si funct. a consiliului nu cere o alta majoritate.
Hot. privind contractarea de imprumuturi, administrarea domeniului pub. si privat al comunei/orasului, participarea la programe de dezv. judeteana, regionala, zonala sau de cooperarea transfrontaliera se adopta cu votul a cel putin 2/3 din nr. consilierilor in fct.
Hot. privind bugetul local si cele care stabilesc impozite si taxe locale se adopta cu votul majoritatii consilierilor in fct.
CL poate stabili ca unele hot. sa fie luate prin vot secret - hot cu caracter individual cu privire la pers.
Nu pot lua parte la deliberare si la adoptarea hot. consilierii care, fie personal, fie prin sot, sotie, afin sau rude pana la gradul al 4-lea inclusiv, au un interes patrimonial in problema supusa dezbaterilor CL.
Hot. CL se semneaza de consilierul care conduce sedintele de consiliu si se contrasemneaza pt. legalitate de catre secretar. In cazul in care presed. de sedinta lipseste sau refuza sa semneze, hot. CL se semneaza de 3-5 consilieri.
Secretarul are oblig. sa comunice hot. CL, primarului si prefectului, de indata, dar nu mai tarziu de 3 zile de la data adoptarii.
Hot. adoptate pot fi cu caracter normativ sau individual. Hot. cu caracter normativ devin obligatorii si produc efecte de la data aducerii la cunostinta pub., iar cele individuale, de la data comunicarii.
Aducerea la cunostinta pub. a hot. cu caracter normativ se face in termen de 5 zile de la data comunicarii oficiale catre prefect.
8.4. RASPUNDEREA CONSILIERILOR.
1. RASPUNDEREA POLITICA.
In materia mandatului pol. au fost conturate 2 forme: mandat imperativ si mandat reprezentativ.
a) In cazul mandatului imperativ, cetatenii cu dr. de vot dintr-o circumscriptie electorala incredinteaza mandatul celor pe care i-au ales, acestia avand obligatia de a se conforma directivelor primite de la alegartori, sub. sanctiunea revocarii mandatului.
Mandatul imperativ a fost specific regimului totalitar, cand cei carora li se incredinta puterea pub. pe baza alegerilor puteau fi oricand revocati.
b) Mandatul reprezentativ este incredintat tot de alegatori, cei care l-au primit il exercita in mod independent fata de acestia, neputand primi directive obligatorii de la cei care i-au ales. Alesii nu pot fi revocati de alegatori.
L.215/2001 prevede ca "in exercitarea mandatulu, concilierii locali si judeteni, sunt in serviciul colectivitatilor locale. Ca titulari ai put. pub., incredintata de colectivitatea care i-a ales, ei sunt obligati sa respecte Constit. si legile, sa protejeze interesele colectivitatilor repsective, repsectand interesul national, sa sprijine alegatorii in rezolvarea problemelor, sa se preocupe de prosperitatea colectivitatii din care fac parte.
Consilierii sunt obligati ca in indeplinirea mandatului sa organizeze periodic intalniri cu cetateni si sa acorde audiente.
Fiecare consilier, precum si viceprimarul sunt obligati sa prezinte u nraport anual de activitate care va fi facut public prin grija secretarului.
Primarul este obligat, prin intermediul secretarului si aparatului propriu de specialitate, sa puna la dispozitia consiliului informatiile necesare in vederea indeplinirii mandatului, in termen de cel mult 20 zile.
Pt. participarea la sedintele CL si ale comisiilor de specialitate, consilierul primeste o indemnizatie stabilita in cond. legii. Consilierii au drept la decontarea cheltuielilor pe care le efectueaza in indeplinirea mandatului lor, in cond. legii.
CL poate hotari diminuarea cuantumului indemnizatiei si a cotei in care se face decontarea, in concordanta cu posibilitatea de finantare.
2. RASPUNDEREA JURIDICA.
Dispoz. art.154 alin.1 din L. adm. pub. locale instituie regula potrivit careia consilierii si viceprimarii, primarul general al municip.Buc., presed. si vicepresed. Consiliului judetean raspund , dupa caz, administrativ, civil, penal pt. faptele savarsite in exercitarea atrib. ce le revin.
Art.53 alin.1 L. 215/2001 consacra regula potrivit careia consilierii rasound solidar pt activitatea consiliului din care fac parte si pt. hot. acestuia, iar fiecare consilier raspunde pt. propria activitate desfasurata in exercitarea mandatului.
Raspunderea solidara priveste numai consilierii care au votat pt. adoptarea hot. cauzatoare de prejudicii, nu si pe cei ce au votat "contra", s-au abtinut de la vot sau au fost absenti de la sedinta, situatii ce trebuie consemnate in mod exact in procesul-vb al sedintei.
In considerarea raspunderii jurid. a consilierilor, L. adm. pub. locale reglem. instituirea suspendarii de dr. a mandatului de consilier si cea a incetarii de dr. a acestui mandat.
Mandatul de consilier se suspenda de dr. numai daca consilierul a fost arestat preventiv, masura care se comunica de indata de catre parchet sau de instanta de judecata, dupa caz, prefectului care, prin ordin, constata suspendarea.
Suspendarea dureaza pana la solutionarea definitiva a cauzei. Ordinul de suspendare se comunica de indata consilierului.
Incetarea de dr. a mandatului se constata de CL prin hot., la initiativa primarului sau a oricarui consilier si intervine in urmat. cazuri: demisie, incompatibilitate, schimbarea domiciliului intr-o alta unitate adm.-terit., punerea sub interdictie judecatoreasca, pierderea dr. electorale, lipsa nemotivata de la 3 sedinte ordinare consecutive de CL, deces.
Hot. CL poate fi atacata de consilier la instanta de contencios adm. in termen de 10 zile de la comunicare. Instanta este obligata sa se pronunte in termen de 30 zile at. cand incetarea mandatului intervine datorita schimbarii domiciliului in alta unitate adm.-terit., ori a imposibilitatii exercitarii mandatului pe o perioada mai mare de 6 luni sau a lipsei nemotivate de la 3 sedinte consecutive ale CL. In acest caz procedura prealabila nu se efectueaza, iar hot. primei instante este definitiva si irevocabila.
8.5. SECRETARUL CONSILIULUI LOCAL
Dispoz. L. adm. pub. locale (art.83) prevad ca "fiecare comuna, oras si subdiviziune adm.-terit. a municip. are un secretar salarizat din bugetul local".
Secretarul este functionarul pub. din conducere, cu studii superioare juridice sau adm.
In mod exceptional, la comune in fct de secretar poate fi numita si o pers. care are alte studii superioare sau cu studii liceale atestate prin bacalaureat.
Secretarul nu poate fi membru al unui partid pol. sub sanctiunea eliberarii din fct. De asemenea, secretarul nu poate fi sot, sotie sau ruda de gradul I cu primarul/viceprimarul.
Numirea in fct a secretarilor se face de catre prefect, pe baza de concurs sau examen, organizat potrivit legii, de catre primar in termen de 30 zile de la data la care a devenit vacant.
Comisia de examinare sau concurs este formata din primar, secretarul general al prefecturii, secretarul general al judetului si 2 reprezentanti desemnati de CL respectiv.
Concursul se organizeaza daca pt. aceasta fct sunt mai multe solicitari si toate indeplinesc cond. legale stabilite pt. aceasta fct. Examenul se organizeaza in situatia in care exista numai o sg. solicitare pt. aceasta fct.
Prefectul emite ordinul de numire in fct a secretarului comunei/orasului in termen de de 10 zile de la ramanerea definitiva a rezultatelor concursului / examenului.
ATRIBUTIILE SECRETARULUI:
are obligatia sa participe la sedintele CL si sa vegheze ca acestea sa se desfasoare in conformitate cu prevederile legale si ale regulamentului consiliului,asigurand secretariatul tehnic al acestora, inclusiv consultanta jurid.
- asigura convocarea CL, prin invitatie scrisa, transmisa fiecarui consilier, cu cel putin 5 zile inainte de date aprobata si consemnata in procesul-vb al sedintei anterioare a CL, precizandu-se ordinea de zi, ora si locul de desfasurare a sedintei;
- pregateste lucrarile supuse dezbaterii CL; avizeaza proiectele de hot. ale consiliului si de dispozitii ale primarului t. legalitatea acestora si contrasemnand hot. pe care le considera legale.
- are obligatia de a comunica si inainta in termen de 10 zile daca legea nu predeve altfel, autorit., instit. si pers. interesate, actele emise de catre CL sau de primar;
- asigura aducerea la cunostinta pub. a hot. si dispozitiilor cu caracter normativ;
- urmareste rezolvarea corespondentei in termenul legal si asigura efectuarea lucrarilor de secretariat;
- elibereaza extrase sau copii de pe orice act din arhiva CL, in afara celor cu caracter secret, stabilit conf. legii si legalizeaza semnaturi de pe inscrisurile prezentate de pers. interesate si confirma legalitatea copiilor cu actele originale, in cond. legii.
|