Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Functiile ideologiei

Stiinte politice


Functiile ideologiei

Ideologia isi evidentiaza rolul, utilitatea si eficienta sociala in societate prin functiile exercitate. Functiile exercitate de ideologii nu sunt aceleasi in toate societatile, chiar in cadrul aceleiasi societati ideologiile urmaresc scopuri si interese diferite, au continuturi, valori si semnificatii aparte, se folosesc de mijloace si forme diverse in exprimarea si manifestarea lor in practica sociala.



Locul si rolul ideologiilor in 24524r178y societate, functiile exercitate de acestea depind de:

-natura sistemului politic;

-gradul dezvoltarii vietii si democratismului politic;

-statutul si pozitia in societate a emitentului pe care ideologia il reprezinta si ale carei interese si aspiratii le fundamenteaza si promoveaza;

-raportul sau fata de sistemul puterii, face sau nu parte din cadrul acestuia, altfel spus este o ideologie a puterii sau se afla in opozitie cu aceasta.

1.Functia de cunoastere si interpretare a realitatii politice

Este prima functie a oricarei ideologii, ea realizeaza contactul acesteia cu realitatea, cu societatea. Pe baza cunoasterii si a interpretarii societatii social-politice, ideologia isi va putea constitui demersurile teoretice si actiunea practica, isi va formula atitudinea fata de aceasta, isi va preciza obiectivele si scopurile urmarite, strategia, mijloacele si tehnicile pe care le va utiliza in infaptuirea acestora.

Obiectivitatea sau subiectivitatea cunoasterii societatii si, in stransa legatura cu aceasta, a interpretarii pe care o da acesteia, tine in cea mai mare masura, de obiectivele si scopurile urmarite si promovate de emitent, ideologia fiind doar forma teoretica concentrata a acestora, mijlocul de exprimare a lor in planul politicii.

2.Functia partinica-partizana

Continutul unei asemenea functii este determinat, impus de emitentul politic, a carei emanatie este prin excelenta ideologia. Tinand genetic si functional de acesta, fiind produsul sau, ideologia va reflecta si interpreta realitatea, va fundamenta si promova interesele acestuia, adica va fi partinica, partizana. Orice valoare, principiu care ii poate servi la realizarea obiectivelor si sarcinilor sale, chiar daca acestea sunt intr-o vadita contradictie cu realitatea, cu adevarul pentru respectiva ideologie ele sunt valabile, reale si invers.

3.Functia teoretica-explicativa

Orice ideologie, in demersul sau teoretic, isi propune sa explice si sa justifice pozitia si atitudinea emitentului sau in societate, in raport cu puterea, obiectivele si scopurile sale urmarite. In situatia ca emitentul sau se afla la putere, ea va legitima actiunile si politica acesteia, indiferent de strategiile si mijloacele folosite, de rezultatele si eficienta acesteia.

Totodata, ideologia va organiza si conduce lupta teoretica impotriva altor ideologii si elaborate politice, aceasta fiind o parte si in multe situatii foarte importante a luptei generale promovate si duse de ideologie

Ideologia va avea totodata un rol major in explicarea si constientizarea propriilor aderenti, in mobilizarea acestora la sustinerea si actiunile sale. In acelasi timp, ideologia va contribui in mare masura la fundamentarea discursului politic al propagandei, punandu-i chiar la dispozitie strategiile si mijloacele sale. Fundamentandu-i si rationalizandu-i limbajul politic, dandu-i un caracter rational, disimuland violenta si neadevarul, ideologia constituie cea mai eficienta forma a propagandei politice.

In aceeasi linie se inscrie si precizarea lui Olivier Reboul: "ideologia justifica puterea intr-un mod rational, prin consens sau necesitate, disimuland ceea ce puterea are esential: faptul ca ea ramane sacra pentru cei ce o exercita, ca ea trebuie sa fie astfel pentru cei care o suporta si ca presupune o amenintare pentru cei ce o refuza".11

Atata timp cat vor exista colectivitati umane, vor exista si oameni cu propriile lor idealuri si interese si odata cu ei, emitenti politici cu idealuri proprii.

Ideologiile au fost si vor fi insotitoro permanenti si activi ai gandirii si actiunii umane.


Document Info


Accesari: 4137
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )