ORGANELE COMUNITARE
Precizari preliminare
In doctrina de specialitate europeana, se face distinctie intre institutiile comunitare - cele cinci prezentate mai sus, denumite astfel in tratatele comunitare si avand un rol primordial in asigurarea reusitei abordarii comunitare in procesul de integrare europeana - organele comunitare - entitati institutionale cu rol secundar, de regula cu competente de avizare, tehnice - si organismele paracomunitare - cum este Consiliul european, cadru atipic de decizie comunitara[1].
In continuare vom trata pe scurt organele comunitare, adica acele entitati institutionale care nu au fost ridicate, prin tratatele com 939c25j unitare, la rangul de instituti comunitara.
1. COMITETUL ECONOMIC SI SOCIAL (ECOSOC) SI COMITETUL STIINTIFIC SI TEHNIC AL EURATOM
a) Corespondent la nivel comunitar al structurilor organizationale nationale menite sa reprezinte categoriile socio-economico-profesionale, Comitetul economic si social, cu sediul la Bruxelles, este format din 344 de membri, numiti de Consiliul U.E. cu unanimitate, pentru un mandat reinnoibil de 4 ani, pe baza listelor propuse de statele membre[2]. Presedintele Comitetului este ales din randul membrilor, pentru un mandat de 2 ani.
Membrii ECOSOC sunt tinuti sa reprezinte interesele categoriilor socio-profesionale si economice din care provin, nu pe cele ale statului membru de origine[3].
Astfel, sunt reprezentate la acest nivel diferitele industrii producatoare de bunuri, comerciantii, consumatorii, fermierii, micii producatori, profesiile liberale (avocatii, doctorii, arhitectii), membrii fiind impartiti in trei mari grupuri: a) patroni, b) angajati, si c) alte categorii.
Comitetul are un rol consultativ la nivelul U.E., el putand fi consultat de Consiliul U.E. sau de Comisia europeana inainte de luarea unei decizii, atunci cand aceste institutii considera necesar sau cand tratatele o impun.
La inceput exclusiv facultativa, consultarea ECOSOC a devenit in ultimul timp obligatorie, mai ales in domeniul pietei unice comunitare, a armonizarii fiscale si a noilor politici comunitare care sunt lansate in cadrul spatiului european comunitar, cum au fost, in timp, politica transporturilor, politica sociala, politica educationala, protectia consumatorilor, protectia mediului, politica industriala etc. In lipsa avizului consultativ al acestui organ comunitar, actul adoptat de Consiliul U.E. poate fi anulat de catre Curtea Europeana de Justitie.
De asemenea, ECOSOC poate emite din oficiu avize in legatura cu acte comunitare aflate in diferite stadii de adoptare sau de aplicare.
Faptul ca se cere intrunirea doar a unei majoritati absolute de voturi pentru emiterea unui aviz face ca adoptarea lui sa fie usurata, si compromisul sa fie de cele mai multe ori realizabil. Totusi, in mod frecvent membrii ECOSOC prefera sa recurga la lobby pe langa Comisie, atunci cand doresc sa sustina opiniile si interesele categoriei din care fac parte.
2. BANCA EUROPEANA DE INVESTITII (B.E.I.)
B.E.I, este o institutie financiara independenta, dotata cu personalitate juridica proprie, cu sediul la Luxembourg, si are ca membri statele membre ale U.E., care au subscris si capitalul social al bancii[4].
Conducerea bancii este asigurata de: a) Consiliul Guvernatorilor, format din Ministrii de finante ai statelor membre, cu intalniri anuale, b) Consiliul de administratie alcatuit din 24 de membri propusi de statele membre si unui propus de Comisia europeana, ce lucreaza cu jumatate de norma si c) un Comitet de conducere cu norma intreaga, din care face parte Presedintele bancii si cei 7 vicepresedinti, numiti de Consiliul Guvernatorilor pentru un mandat reinnoibil de 6 ani.
Banca Europeana de Investitii (B.E.I.) nu trebuie confundata cu Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (B.E.R.D.).
COMITETUL REGIUNILOR
Structura specifica a unor state europene, cum ar fi Germania, Belgia, Italia, Spania, dominata de regionalizare si descentralizare, precum si dorinta entitatilor federate sau regionale de a fi implicate activ in procesul de luare a deciziilor in cadrul Uniunii Europene, a dus la constituirea, prin Tratatul de la Maastricht, a Comitetului regiunilor .
Comitetul este organizat pe grupuri politice, la fel ca si Parlamentul european, distingandu-se patru astfel de grupuri: popularii, socialistii, liberalii si radicalii.
Compozitia Comitetului regiunilor este asemanatoare celei a Comitetului economic si social:
- in prezent sunt 344 de membri numiti cu unanimitate de Consiliul U.E. pe baza propunerilor statelor membre, autonomi in activitatea lor, desfasurata pe parcursul unui mandat de 4 ani[5].
Membrii Comitetului nu pot cumula aceasta calitate cu aceea de parlamentar european . Sediul Comitetului se afla la Bruxelles, iar activitatea sa permanenta este dirijata de un Secretar general .
Repartizarea locurilor care revin fiecarei tari se face in functie de structura ei administrativa, destul de diversificata: landuri, departamente, unitati administrative cu regim lingvistic specific etc. Astfel, spre exemplu, Belgia trebuie sa asigure prezenta in organismul comunitar a 6 vorbitori de flamanda, 5 vorbitori de franceza si unul de germana, iar Spania atribuie 18 locuri reprezentantilor comunitatilor autonome si 4 celor ai comunelor.
In cazurile specificate expres in tratatele comunitare[8], consultarea Comitetului regiunilor este obligatorie, lipsa avizului putand fi sanctionata de Curtea Europeana de Justitie prin anularea actului comunitar .
Comitetul regiunilor are menirea de a apara principiul subsidiaritati, el fiind consultat totodata in probleme cum ar fi fondurile structurale, cultura, sanatate publica, tineret si formare profesionala, cooperarea trans-frontaliera. De asemenea, Comitetul poate emite avize din oficiu, ori de cate ori considera necesar, avizul fiind consultativ.
5. AGENTIILE EUROPENE SPECIALIZATE
Pe langa principalele institutii si organe comunitare, in anii 1994-1995 au fost infiintate o serie de agentii europene specializate pe anumite domenii. In continuare amintim cateva dintre ele:
a) Agentia Europeana pentru Protectia Mediului (E.E.A.), cu sediul la Copenhaga, in Danemarca, are rolul de a funiza informatii despre mediul inconjurator atat statelor membre ale U.E., cat si publicului larg, in vederea dimensionarii politicilor de mediu ale U.E[10].
b) Agentia Europeana pentru Evaluarea Produselor Farmaceutice (E.M.E.A.), cu sediul la Londra, evalueaza independent produsele farmaceutice care circula liber pe piata unica europeana, in vederea protejarii consumatorilor, dar si a industriei farmaceutice.
c) Centrul European pentru imbunatatirea Pregatirii Profesionale (C.E.D.E.F.O.P.), cu centrul la Salonic, in Grecia, contribuie la imbunatatirea pregatirii profesionale in Uniune, prin programele sale academice si tehnice .
d) Biroul pentru Armonizarea Pietei Interne (O.H.I.M.) raspunde de inregistrarea si utilizarea ulterioara a marcilor de comert ale Uniunii europene, asadar rolul sau este centrat pe probleme de proprietate intelectuala.
e) Agentia Europeana pentru Siguranta si Protectia Muncii, cu sediul la Bilbao, are ca scop crearea unei retele de informatii intre bazele de date nationale, in domeniul sau de actiune.
f) Centrul de Traduceri pentru Organismele Uniunii Europene, situat in Luxemburg, realizeaza cea mai mare parte a traducerilor pentru institutiile comunitare si celelalte organisme comunitare, misiune destul de importanta daca avem in vedere complexitatea activitatii normative a Uniunii si necesitatea traducerii tuturor documentelor in toate limbile oficiale ale Uniunii.
6. COREPER (Comitetul Reprezentantilor Permanenti)
Despre COREPER am discutat la sectiunea referitoare la Consiliul U.E., prin urmare nu mai reluam analiza in aceasta sectiune.
Vrem sa precizam doar ca el este un organ comunitar si ca a fost infiintat prin Tratatul de fuziune a executivelor, avand rolul de a seconda membrii Consiliului U.E. in exercitarea sarcinilor ce le revin, prin asigurarea legaturii necesare si utile intre guvernele nationale si institutiile comunitare.
7. EUROPOL
Infiintata pe baza Conventiei Europol din 1995, care a intrat in vigoare la 1 octombrie 1998, organizatia cu sediul la Haga are drept scop lupta impotriva criminalitatii internationale, care include traficul de droguri, imigratia clandestine, terorismul sau spalarea de bani[12].
Europol se plaseaza intre mijloacele institutionale de realizare a celui de-al treilea „pilon' al Uniunii Europene, cooperarea in domeniul justitiei si afacerilor interne, printre scopurile sale numarandu-se intarirea cooperarii interstatale in domeniul traficului de droguri, de masini, de persoane, a falsificarii banilor si a altor mijloace de plata, a terorismului.
8. EUROJUST
Creat in 2002 si avand sediul tot la Haga, Eurojust are rolul de a sprijini si imbunatati cooperarea judiciara dintre statele membre, prin adoptarea de masuri structurale in acest sens.
Ideea centrala este ca urmarirea si instrumentarea unor cauze judiciare care necesita actiuni pe teritoriul mai multor state membre sa se desfasoare in conditii mai bune de coordonare. De asemenea, este vizat domeniul extradarii si al executarii intelegerilor mutuale interstatale.
9. BANCA CENTRALA EUROPEANA
Banca Centrala Europeana a luat fiinta la 1 iulie 1998 pentru a inlocui Institutul Monetar European[13].
Constituita cu capital subscris de statele membre, dupa un criteriu ce are in vedere atat populatia, cat si PIB-ul national, ea formeaza impreuna cu bancile centrale din statele membre, Sistemul European al Bancilor Centrale.
Conducerea Bancii este asigurata de un Consiliu al guvernatorilor, ce stabileste orientarile generale si politicile monetare, si un Consiliu director, compus din presedinte si vicepresedinte, insarcinati cu aplicarea masurilor decise de Consiliul guvernatorilor.
Practic, Banca a intrat in functiune in 1999, odata cu introducerea monedei unice europene, EURO, in 11 dintre cele 15 state membre (au ramas in exteriorul zonei Euro Marea Britanie si Danemarca, datorita propriului refuz, Suedia, care nu intrase in Mecanismul de Schimb European, si Grecia, care nu indeplinea conditiile cerute prin Tratatul de la Maastricht).
Din 2001, Banca a gestionat folosirea in paralel a monedelor nationale si a euro, iar din 2002 disparitia treptata a monedelor nationale in favoarea generalizarii euro[14].
10. MEDIATORUL EUROPEAN
Institutia Mediatorului este o inovatie a Tratatului de la Maastricht.
Astfel, Parlamentul european numeste, pe toata durata legislaturii sale, un Mediator european, dupa modelul Ombudsman-ului nordic, care are ca si atributii primirea si solutionarea plangerilor cetatenilor europeni vizand ilegalitatile savarsite de institutiile si organele comunitare in activitatea lor[15]
Agentia Europeana a Mediului si Agentia Europeana pentru Siguranta si Sanatatea la Locul de Munca constituie exemple de organe ale Comunitatii pe care acesta le poate investiga. Doar Curtea de Justitie si tribunalul de Prima Instanta activand in rolul lor juridic nu cad sub incidenta acestei jurisdictii.
De obicei mediatorul conduce cercetarile in baza reclamatiilor, dar poate demara cercetari si din proprie initiativa.
In urma sesizarilor primite, Mediatorul (cu sediul la Strassbourg, in sediul Parlamentului european), intreprinde o ancheta administrativa si redacteaza un raport, pe care il prezinta Parlamentului european si institutiei in cauza .
Mediatorul investigheaza cazurile de administrare neproductiva sau incorecta. Multe din plangerile adresate mediatorului european privesc intarzieri administrative, lipsa de transparenta sau refuzul la accesul la informatii. Cateva se refera la relatiile de munca dintre institutiile europene si agentiile acestora, angajarea de personal si desfasurarea concursurilor. Altele sunt legate de relatiile contractuale dintre institutiile europene si firmele private.
Daca mediatorul nu poate investiga plangerea - de exemplu daca aceasta priveste administratii nationale, regionale sau locale sau daca nu este vorba despre administrare incorecta - el va depune toate eforturile sa va indice un alt organ care v-ar putea ajuta. Acesta ar putea fi un mediator national sau regional sau un comitet care solutioneaza petitii.
Mediatorul nu poate impune insa nici un fel de sanctiuni juridice institutiei in culpa, el fiind doar un organ de concilere si de rezolvare amiabila a litigiilor administrative.
Orice cetatean al Uniunii sau orice persoana fizica sau juridica care domiciliaza sau care isi are sediul intr-un stat membru al UE poate inainta o plangere catre mediator prin posta, fax sau e-mail. Formularul pentru reclamatii poate fi obtinut de la biroul mediatorului si poate fi descarcat de pe website-ul sau.
In fata Parlamentului Mediatorul prezinta anual un raport general, in care arata modul de solutionare a plangerilor primite.
Mediatorul poate fi demis de catre Curtea Europeana de Justitie, la cererea Parlamentului, daca nu mai indeplineste conditiile necesare exercitarii functiei, sau in caz de culpa grava.
A NU CONFUNDA INSTITUTIILE UNIUNII EUROPENE
UNIUNEA EUROPEANA este rezultatul unui proces de cooperare si integrare care a inceput in 18 aprilie 1951, intre sase tari europene (Belgia, Germania, Franta, Italia, Luxemburg si Olanda). Dupa cincizeci de ani si cinci valuri de aderare (1973: Danemarca, Irlanda si Regatul Unit; 1981: Grecia; 1986: Spania si Portugalia; 1995: Austria, Finlanda si Suedia; 2004: Cipru, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Republica Ceha, Slovacia, Slovenia, Ungaria,2007: Romania si Bulgaria), Uniunea Europeana are astazi 27 de state membre. Statele candidate sunt, in momentul de fata: Croatia si Turcia. Misiunea Uniunii Europene este de a organiza relatiile dintre statele membre si intre popoarele acestora, intr-o maniera coerenta, avand drept suport solidaritatea. Internet https://europa.eu.int
CONSILIUL UNIUNII EUROPENE - reprezinta principalul for de decizie ai Uniunii Europene, fiind format din ministrii celor 27 State Membre care raspund de problemele aflate pe ordinea de zi: afaceri externe, agricultura, industrie, transporturi sau oricare alt domeniu. Cu toate ca participarea ministrilor se realizeaza in formule diferite, functie de problema aflata in discutie, Consiliul este o institutie unica si fiecare tara din Uniune detine prin rotatie presedintia pe o perioada de sase luni. Romania este stat membru al Uniunii Europene. Internet https://ue.eu.int
CONSILIUL EUROPEAN - din 10 decembrie 1974, reuneste sefii de state sau guverne ai celor statelor membre ale Uniunii Europene si Presedintele Comisiei Europene. Consiliului European participa la viata politica si evolutia Uniunii Europene prin intalniri organizate cel putin de doua ori pe an. Scopul urmarit de acest for este de a da Uniunii Europene impulsul necesar pentru dezvoltarea sa continua si pentru a-si defini directiile de politica generala. Internet https://ue.eu.int/en/summ.htm
PARLAMENTUL EUROPEAN institutie a Uniunii Europene reunind 785 de reprezentanti alesi prin sufragiu universal direct, mandatele fiind distribuite intre statele membre functie de populatia acestora. Principalele functii ale Parlamentului sunt urmatoarele: analizeaza propunerile Comisiei si se asociaza cu Consiliul de Ministri in procesul legislativ; are prerogative de control asupra activitatilor Uniunii prin confirmarea numirii Comisiei (si dreptul de a o revoca) si prin interpelarile orale si scrise pe care le poate adresa Comisiei si Consiliului de Ministri; are competente bugetare, impreuna cu Consiliul de Ministri, in ceea ce priveste votarea bugetului anual, intrarea sa in vigoare prin semnarea de catre Presedintele Parlamentului si controlul executiei acestuia. Internet https://europarl.eu.int
CURTEA DE JUSTITIE A COMUNITATILOR EUROPENE (1952) este formata din 27 de judecatori si 8 avocati una dintre cele cinci institutii principale ale Uniunii Europene, avand doua functii principale: sa verifice daca instrumentele institutiilor europene si ale guvernelor sunt compatibile cu Tratatele si, la solicitarea unei instante nationale, sa se pronunte asupra interpretarii sau asupra valabilitatii prevederilor dreptului comunitar. Curtea are sediul la Luxemburg si este asistata de un Tribunal de Prima Instanta, infiintat in 1989, care are responsabilitati bine definite in rezolvarea diferendelor administrative in institutiile europene si a litigiilor ce rezulta din aplicarea regulilor comunitare in domeniul concurentei. Internet https://curia.eu.int
CU INSTITUTII CARE TIN DE CONSILIUL EUROPEI:
CONSILIUL EUROPEI - organizatie politica internationala creata pe 5 mai 1949 de zece tari in scopul promovarii unei mai stranse unitati intre membrii sai. in prezent, Consiliul Europei regrupeaza 45 de state si are sediul la Strasbourg. Obiectivele principale ale acestei organizatii sunt promovarea democratiei, a drepturilor omului si a suprematiei legii, precum si elaborarea in comun a unor solutii pentru problemele politice, sociale, culturale si juridice cu care se confrunta membrii sai. Romania este stat membru al Consiliului Europei din 7 octombrie 1993. Internet www.coe.int
ADUNAREA PARLAMENTARA - organism deliberativ al Consiliului Europei, care reuneste 602 membri (301 reprezentanti si 301 supleanti) desemnati de parlamentele nationale si care se ocupa de temele importante ale momentului, inclusiv de problemele societatii contemporane si de aspectele legate de politica internationala. Internet: https://stars.coe.fr
CURTEA EUROPEANA A DREPTURILOR OMULUI - organism judiciar creat in 1959 prin Conventia Europeana a Drepturilor Omului care, a inlocuit de la 1 noiembrie 1998 toate organismele de supraveghere existente. Aceasta structura simplificata a permis scurtarea duratei procedurilor si consolidarea caracterului juridic al sistemului. Internet https://echr.coe.int
CONVENTIA EUROPEANA A DREPTURILOR OMULUI a fost semnata la Roma (4 noiembrie 1950), de membrii Consiliului Europei, cu scopul de a proteja libertatile fundamentale si drepturile omului, in cazul violarii acestora dand dreptul indivizilor sa se adreseze instantelor nationale. Respectarea drepturilor omului este asigurata de Curtea Europeana a Drepturilor Omului de la Strasbourg.
A se vedea, pentru detalii, D. Leonard, op. cit., p. 62 si urm., C. Lefter, op. cit., p. 139 si urm. Alti autori nu fac insa distinctie intre institutii, organe si structuri speciale - N. Deaconu, op. cit., p. 42.
A se vedea, pentru detalii in legatura cu functionarea ECOSOC, A'. Bernard (coord), Le Comity économique et social, Editions de University Libre de Bruxelles, Bruxelles, 1976; A. Rigaux, Comite' économique et social, Editions Dalloz, Paris, 1993.
Viitorul acestui organ este incert, existand si ambitia membrilor sai de a-1 transforma intr-un „Senat' al Uniunii -G. Ferreol (coord), op. cit., p. 45.
Creat in 1994, Institutul Monetar European era condus de un presedinte, de guvernatorii bancilor centrale din statele membre, care formau Consiliul Institutului, si de directorul general, avand ca structuri Secretariatul general si patru departamente. Sediul Institutului a fost stabilit la Frankfurt, organismul avand ca rol pregatirea si definitivarea Uniunii Economice si Monetare, urmand ca la intrarea in cea de-a treia faza a realizarii UEM, el sa cedeze locul unui Sistem European de Banci Centrale si, ulterior, Bancii Centrale Europene.
|