PRIMARUL
9.1. ALEGEREA PRIMARULUI
Fiecare comuna, oras, municip. si subdiviziune adm.-terit. a municip. are un primar, iar municip. Buc., primar general.
Primarii se aleg prin vot exprimat pe baza scrutinului uninominal.
Pers. care candideaza la fct de primar ca independente trebuie sa fir sustinute de minimum 1% din nr. total al alegatorilor inscrisi in liste pt. circumscriptia pt. care candideaza, dar nu mai putin de 50 de sustinatori.
Modelul buletinelor de vot pt. primar este diferit de cel pt. CL. Pt alegerea primarului se vor imprim 151f57b a, in patrulaterele buletinului de vot : numele si prenumele candidatului, in ordinea rezultata din tragerea la sorti eefctuata de comisia eelctorala de circumscriptie.
Daca alegerea primarului se desfasoara concomitent cu alegerea CL, rezultatul votului pt. fct de primar se consemneaza in tabel separat de cel pt. CL, in care se trece numele si prenumele candidatilor si nr. voturilor obtinute de fiecare. Pe aceasta baza, presed. Biroului electoral al sectiei de votare incheie un proces-vb., in 2 exemplare, care se semneaza de presed. si membrii Biroului elect. al sectiei de votare si se stampileaza.
Biroul elect. al sectiei de votare intocmeste un dosar separat care cuprinde: procesele-vb si contestatiile privitoare la operatiunile electorale ale sectiei, precum si buletinele si cele constatate, care se inainteaza BEC, cu paza militara, in cel mult 24 h de la inchiderea votarii.
BEC va aditiona pt. fiecare candidat la fct de primar nr. de voturi obtinute.
Pt. fct de primar, centralizarea rezultatului votarii se face de BEC; este declarat primar, candidatul care a intrunit majoritatea voturilor valabil exprimate.
In cazul in care nici unul dintre candidati nu a intrunit aceasta majoritate, se organizeaza un alt tur de scrutin, in cel mult 2 saptamani, intre candidatii situati pe primele 2 locuri. Este declarat primar candidatul care a obtinut cel mai mare nr. de voturi valabil exprimate.
In caz de paritate de voturi a cel putin 2 candidati, pt. fct de primar, se declara balotaj si se organizeaza, de dr. noi alegeri, in termen de 2 saptamani. La aceste alegeri vor participa numai candidatii aflati in situatia de balotaj.
In cazul in care unui dintre candidatii la fct de primar, intre care urmeaza sa se desfasoare turul al 2-lea de scrutin decedeaza, renunta sau nu mai indeplineste cond. prevazute de lege spre a fi ales, la turul al 2-lea participa candidatul situat pe locul urmator. Daca aceste situatii se produc in cazul unuia din candidatii aflati in situatia de balotaj nu vor mai avea loc alegeri, BEC declarandu-l primar pe celalalt candidat.
BEC incheie un proces-vb privind toate operatiunile electorale, centralizarea voturilor si constatarea rezultatului alegerilor pt. fct de primar.
Procesul-vb, impreuna cu intampinarile, contestatiile si procesele vb. primite de la Biroul elect. al sectiilor de votare, formand un dosar incheiar, sigilat si semnat de membrii BE, se inainteaza cu paza militara, in cel mult 48 h, la judecatoria in a carei raza terit. se afla localitatea pt. care a fost ales primarul.
BEC elibereaza certificatul doveditor al alegerii primarului.
Dupa ce primarul a fost ales si i s-a eliberat certificatul doveditor al alegerilor, el inca nu poate intra in exercitarea atrib. prevazute de lege mai inainte de a se indeplini un alt act prevazut de legea organica si anume, validarea alegerii primarului.
Validarea alegerii primarului se face in termen de 20 zile de la data desfasurarii alegerilor in camera de consiliu a judecatoriei in a carei raza terit. se afla comuna sau orasul, de catre un judecator desemnat de presedintele judecatoriei.
Alegerea poate fi si invalida in cazul in care se constata incalcarea cond. de eligibilitate sau alegerea s-a facut prin frauda electorala.
Hot. de invalidare a alegerii primarului poate fi atacata de cel interesat in termen de 5 zile de la pronuntare la instanta de contenc.adm.; instanta de judecata este obligata sa se pronunte in termen de 30 zile.
Rezultatul validarii sau invalidarii alegerii primarului se aduce la cunostinta prefectului si se prezinta in sedinta de constituire a CL sau, dupa caz, intr-o sedinta extraordinara, de catre un judecator desemnat de presed. Judecatoriei.
In caz de invalidare a alegerilor primarului, Guv., la propunerea prefectului, va stabili data alegerilor in termen de cel mult 30 zile de la data invalidarii sau, dupa caz, de la data ramanerii definitive si irevocabile a hot. judecat. in cond. legii.
Validarea reprezinta actul final al abilitarii in fct de primar si se face intr-o forma solemna si protocolara in fata CL, unde primarul depunde si juramantul prevazut de lege.
Prestarea juramantului este o cond. esentiala pt. ca primarul sa fie investit in mod legal cu atributele fct. De aceea, legea prevede ca refuzul primarului de depunere a juramantului atrage demisia sa de drept, aceasta fiind considerata ca o sanctiune legala.
Dr. si obligatiile primarului incep sa curga dupa depunerea efectiva a juramantului si expira la depunerea juramantului de catre noul primar.
9.3. RAPORTURILE DINTRE PRIMAR SI CL.
9.2. ROLUL SI ATRIBUTIILE PRIMARULUI
Art.66 alin.1 L. adm. pub. locale prevede ca primarul indeplineste o fct de autorit. pub. si este seful adm.pub. locale si al aparatului propriu de specialitate al autorit. adm. pub. locale, pe care il conduce si il controleaza. El raspunde de buna functionare a adm.pub. locale, in cond. legii.
Desi este o autorit. executiva, primarul participa la sedintele CL si are dr. sa-si exprime p.d.v. asupra tuturor problemelor supuse dezbaterii.
In exercitarea atrib. de ofiter de stare civila, de autorit. tutelara si a sarcinilor ce ii revin din actele normative privitoare la recensamant, la organizarea si desfasurarea alegerilor, la luarea masurilor de protectie civila, precum si a altor atrib. stabilite prin lege, primarul actioneaza ca reprezentant al statului in comuna sau orasul in care a fost ales.
Principalele atrib. ale primarului sunt prevazute expres in art.68 alin.1 L. adm.pub.locale si pot fi grupate, in raport de obiectul lor specific in mai multe categorii:
1. atrib. privind organiz. aparatului de specialitatesi a unit. din subordinea ori autorit. CL:
propune CL spre aprobare, in cond. legii, a organigramei, statului de fct., nr. de personal si regulamentului de organizare si funct. a aparatului propriu de specialitate;
numeste si elibereaza din fct., in cond. legii, personalul din aparatul prorpiu de specialitate al autorit. adm. pub. locale, cu exceptia secretarului;
propune CL numirea si eliberarea din fct, in cond, legii, a conducatorilor regiilor autonome, a institutiilor si serviciilor pub. de interes local;
2. atrib. privind luarea masurilor de organizare a executarii si de executare in concret a actelor normative:
asigura respectarea dr. si libertatilor fundamentale ale cetatenilor, a prevederilor Constit., precum si punerea in aplicare a legilor, a decretelor Presed.Rom., a hot. Guv. si ordonantelor Guv;
asigura aducerea la indeplinire a hot. CL. In situatia in care apreciaza ca o hot. este ilegala, in termen de 3 zile de la adoptare, sesizeaza prefectul;
emite avize, acorduri si autorizatii date in conpetenta sa prin lege;
poate propune CL consultarea popul. prin referendum cu privire la probleme locale de interes deosebit. Pe baza hot. CL, ia masuri pt. organiz. acestei consultari, in cond. legii;
3. atrib. privind administrarea domeniului public si privat si a finantelor pub. locale:
raspunde la inventarierea si administrarea bunurilor ce apartin domeniului pub. sau privat al comunei/orasului;
organizeaza evidenta lucrarilor de constructii din localitate si pune la dispozitia autorit. adm. pub. centrale rezultatele evidente;
intocmeste proiectul bugetului local si central de incheiere a exercitiului bugetar si le supune spre aprobare CL;
exercita fct. de ordonator principal de credite;
verifica, din oficiu sau la cerere, incasarea si cheltuirea sumelor din bugetul local si comunica de indata CL cele constatate;
4. atrib. de ordin edilitar-gospodaresc si social:
controleaza igiena si salubritatea localurilor pub. si produselor alimentare puse in vanzare pt. popul., cu sprijinul serviciilor de specialitate;
ia masuri pt. elaborarea planului urbanistic general al localitatii si il supune spre aprobare CL;
asigura intretinerea si reabilitarea drumurilor pub., proprii ale comunei/orasului, instalarea semnelor de circulatie, desfasurarea normala a traficului rutier si pietonal;
exercita controlul asupra activit. din targuri, piete, oboare, locuri si parcuri de distractii si ia masuri pt. buna functionare a acestora.
5. atrib. care privesc asigurarea ordinii si linistii pub.:
asigura ordinea pub. si linistea locuitorilor, prin intermediul politiei, jandarmeriei, gardienilor pub., pompierilor si unitatii de protectie civila, care au obligatia sa raspunda solicitarilor sale;
indruma si supravegheaza activit. gardienilor pub., conf. angajamentelor contractuale;
- ia masuri prevazute de lege cu privire la desfasurarea adunarilor pub.;
- ia masuri de interzicere sau de suspendare a spectacolelor, reprezentatiilor sau altor manifestari pub. care contravin ordinii de dr. ori atenteaza la bunele moravuri, la ordinea si linistea pub.;
- ia masuri pt. prevenirea si combaterea pericolelor provocate de animale;
- ia masuri pt. prevenirea si limitarea urmarilor calamitatilor, catastrofelor, incendiilor, epidemiilor sau epizotiilor, impreuna cu organele specializate ale statului.
6. alte atrib.:
conduce serviciile pub. locale, asigura functionarea serviciilor de stare civila si de autorit. tutelara;
supravegheaza realizarea masurilor de asistenta si ajutor soc.;
indeplineste fct de ofiter de stare civila.
Art. 68 L. adm.pub. locale prevede ca "primarul indeplineste si alte atrib. prevazute de lege sau de alte acte normative, precum si insarcinarile date de CL".
9.4. MANDATUL PRIMARULUI.
Potrivit art.72 alin.1 L. adm. pub. locale, mandatul primarului este de 4 ani si se exercita pana la depunerea juramantului de primarul nou ales.
Mandatul poate fi prelungit numai in caz de razboi sau de catastrofa numai prin lege organica.
Mandatul primarului poate insa sa inceteze inainte de implinirea termenului de 4 ani sau exercitarea lui poate fi suspendata.
Cazurile de incetare inainte de termen a mandatului sau de suspendare a exercitarii lui sunt strict si limitativ precizate de lege.
a) Incetarea inainte de termen a mandatului de primar poate fi o incetare de dr. sau una care intervine prin vointa electoratului ca urmare a rezultatului unui referendum local, organizat in conditiile legii.
Potrivit art.72 alin.2 L. 215/2001, incetarea de dr. a mandatului primarului intervine in unul din urmatoarele cazuri:
demisie;
incompatibilitate;
schimbarea domiciliului intr-o alta unitate adm.-terit.;
imposibilitatea de exercitare a mandatului pe o perioada mai mare de 6 luni consecutiv, cu exceptia cazurilor cand neexercitarea s-a datorat masurii arestarii preventive a primarului;
cand se constata, dupa validarea mandatului, ca alegerea s-a facut prin frauda electorala sau prin orice alta incalcare a legi privind alegerile locale;
cand a fost condamnat prin hot.judecatoreasca ramasa definitiva la o pedeapsa privativa de libertate;
cand a fost pus sub interdictie judecatoreasca;
cand primarul si-a pierdut dr. electorale;
cand in exercitarea atrib. ce-i revin prin lege, a emis 3 dispozitii cu caracter normativ intr-un interval de 3 luni, care au fost anulate de instanta de contenc.adm. prin hot. judecat. ramasa definitiva si irevocabila;
in caz de deces.
a) Demisia este actul de vointa unilaterala, prin care primarul renunta din proprie initiativa, de buna voie si nesilit de nimeni, la mandatul sau. Manifestarea de vointa trebuie sa fie expresa si exprimata in scris. Ea nu trebuie sa fie motivata.
b) Fct de primar este incompatibila cu:
fct de prefect si subprefect;
- calitatea de functionar pub. in aparatul propriu de specialitate al autorit. adm pub. centrale si locale, inclusiv al Consil Judetean, al serviciilor pub. de interes local sau judetean si al serviciilor pub. descentralizate ale ministerelor, precum si calitatea de angajat in cadrul instit. adm. pub. locale respective sau in cadrul aparatului propriu al prefectului;
- fct de manager sau membru in consiliul de adm. al regiilor autonome ori de conducator al soc.com. infiintate de CL sau de CJ;
- calitatea de senator, deputat, ministru, secretar de stat, subsecretar de stat si cele asimilate acestora; - orice fct de conducere din cadrul soc.com la care statul sau unitatea adm.-terit. este actionar majoritar, ori in cadrul societatii nat., companiilor nationale sau regiilor autonome;
- orice alte activit. sau fct. pub, cu exceptia fct didactice si a fct din cadrl unor fundatii ori organizatii neguvernamentale.
c) Schimbarea domiciliului in alta localitate determina, de asemenea, incetarea mandatului inainte de termen, intrucat el nu mai poate fi reprezentantul unei localitati in care nu-si are domiciliul.
d) In ceea ce priveste imposibilitatea de a-si exercita mandatul pe o perioada mai mare de 6 luni, legea are in vedere cerinta fireasca de a asigura reprezentarea continua si permanenta a colectivitatii si rezolvarea problem. acesteia de catre cel desemnat prin sufragiu;
e) In situatia alegerii prin frauda elctorala sau orice alta incalcare a legii electorale constatata dupa validarea mandatului, incetarea mandatului inainte de termen apare ca sanctiune fireasca, pol. si jurid., pt. lipsa de corectitudine si loialitate fata de ceilalti candidati la fct repspectiva si, in primul rand, fata de electorat.
f), g) Condamnarea definitiva la o pedeapsa privativa de libertate si pierderea dr. electorale, prin hot. judecat. definitiva., pot coexista sau pot fi independente una fata de cealalta si apar dr. consecinte ale unor fapte infractionale savarsite de cel mandatat de colectivitate cu asigurarea ordinii pub., a aplicarii corecte a Constit si legilor tarii.
h) In cazul punerii sub interdictie judecatoreasca a primarului, masura ce se ia pt. alienatie si debilitate mintala, intervenita in timpul mandatului, exista deja prezumtia de imposibilitate a exercitarii mandatului, determinat de cauze obiective.
In toate cazurile de incetare inainte de termen a mandatului de primar, prefectul ia act, prin ordin, de incetarea mandatului.
Atunci cand incetarea mandatului a fost determ. de imposibilitatea exercitariilui, pe o perioada mai mare de 6 luni, ordinul poate fi atacat de primar la instanta de contencios adm., in termen de 10 zile de la comunicare. In aceasta situatie, instanta este obligata sa se pronunte in termen de 30 zile. In acest caz, procedura prealabila nu se mai efectueaza, iar hot. primei instante este definitiva si irevocabila.
Data organizarii alegerilor pt. fct de primar ramasa vacanta ca urmare a incetarii inainte de termen, se stabieste de catre Guv., la propunerea prefectului, in termen de 30 zile sau in cazul in care ordinul prefectului privitor la actul de incetare a mandatului, dupa expirarea termenului de 10 zile de la data la care ho. Instantei de contenc.adm. a fost comunicata.
Art.74-76 . 215/2001 prevede ca referendumul pt. incetarea mandatului primarului se organizeaza ca urmare a cererii adresate in acest sens prefectului, de locuitorii comunei/orasului, ca urmare a nesocotirii de catre acesta a intereselor generale ale colectivitatii locale sau neexercitarii atrib. ce-i revin potrivit legii, inclusiv a celor pe care le exercita ca reprezentant al statului.
Cererea va cuprinde motivele care au stat la baza acesteia, numele si prenumele, data si locul nasterii, seria si nr. buletinulor sau cartilor de identitate si semnaturile olografe ale cetatenilor care au solicitat organizarea referendumului.
Organizarea referendumului trebuie sa fie solicitata in scris, de cel putin 25% din locuitorii cu dr.de vot. Acest procent trebuie sa fie realizat in fiecare dintre localitatile competente ale comunei/orasului.
Dupa primirea cererii prefectul va proceda la analizarea temeiniciei motivelor invocate, a indeplinirii cond. prevazute de lege, precum si la verificarea veridicitatii semnaturilor, in termen de 30 zile. Dupa verificare prefectul va transmite Ministerului Adm.Pub. o propunere motivata de organiz. a referendumului. Pe baza acestei propuneri, Guv. se va pronunta, prin hot., in termen de 60 zile de la solicitarea prefectului .
Hot. Guv va stabili data organizarii referendumului si va fi adusa la cunostinta locuitorilor comunei/orasului prin ordinul prefectului.
Referendumul este valabil daca s-au prezentat la urne cel putin 50%+1 din nr. total al locuitorilor cu dr. de vot.
b) Suspendarea mandatului primarului
In art. 77 alin.2 L. 215/2001 se prevede ca mandatul primarului se suspenda de dr. numai in cazul in care acesta a fost arestat preventiv.
Masura arestarii preventive se comunica de indata de catre parchet sau de instanta de judecata, dupa caz, prefectului, care, prin ordin, constata suspendarea mandatului.
Ordinul de suspendare se comunica de indata primarului.
Suspendarea dureaza pana la incetarea situatiei care a determ. Daca primarul suspendat din fct a fost gasit nevinovat, acesta are dr. la despagubiri, in cond. legii.
In caz de vacanta a fct de primar, precum si in caz de suspendare din fct a acestuia, atrib. sale vor fi exercitate de dr. de viceprima sau,dupa caz, de unul dintre viceprimari. Desemnat de CL cu votul secret al majoritatii. In aceasta situatie, CL poate delega prin hot., din randul membrilor sai, un consilier care va indeplini temporar atrib. viceprimarului.
In situatia in care sunt suspendati din fct, in acelasi timp, atat primarul,cat si viceprimarul, CL delega un consilier care va indeplini atrib. primarului, cat si pe cele ale viceprimarului, pana la incetarea suspendarii.
Daca devin vacante, in acelasi timp, atat fct de primar, cat si cea de viceprimar, CL alege un nou viceprimar care va exercita atrib. primarului si va delega prin hot. un consilier care va indeplini temporar, pana la alegerea primarului, atrib. viceprimarului.
9.5. VICEPRIMARUL
L. 215/2001 prevede ca primari sunt ajutati de catre viceprimari, cate unul la comune si orase si cate 2 la municip. resedinta de judet.
Viceprimarul este ales de CL din randul membrilor lui, cu vot secret al majoritatii consilierilor in fct, pe perioada mandatului CL.
Consilierul care a fost ales viceprimar isi pierde calitatea de consilier, neputand cumula cele 2 calitati.
Viceprimarul exercita numai acele atrib. care ii sunt delgate de catre primar, delegarea lor facandu-se prin dispozitie scrisa, emisa in termen de 30 zile de la data validarii mandatului.
Art.70 alin.1 L. 215/2001 prevede ca viceprimarului ii sunt delegate urmat. atrib.:
indrumarea si supravegherea activit. gardienilor pub;
controlul igienei si salubritatii localurilor pub. si produselor alimentare puse in vanzare pt. popul., cu sprijinul serviciilor de specialitate;
asigurarea repartizarii locuintelor soc. pe baza hot. CL;
controlul asupra activit. din targuri, piete, oboare, locuri si parcuri de distractii si luarea masurilor pt. buna lor functionare;
inventarierea si administrarea bunurilor care apartin domeniului pub. si domen. privat la comunei/orasului;
organizarea evidentei lucrarilor de constructie din localitate;
controlul depozitarii deseurilor menajere, industriale sau de orice fel, pt. asigurarea igienizarii malurilor cursuriloe de apa din raza comunei/ orasului si pt. decalimitarea vailor si podetelor;
Desi viceprimarul este ales pe durata mandatului CL, el poate fi totusi schimbat din fct si in timpul exercitarii mandatului. Schimbarea din fct se poate face de CL la propunerea motivata a 1/3 din nr. consilierilor sau a primarului, hot. trebuind sa fie adoptata cu votul a 2/3 din nr. consilierilor in fct.
Mandatl viceprimarului poate sa inceteze de dr., inainte de termen in aceleasi cond. ca si mandatul primarului.
In cazul viceprimarului este exclusa situatia referitoare la "alegerea prin frauda electorala", pt ca el este ales prin vot indirect, precum si ipoteza referitoare la "emiterea a 3 dispozitii cu caracter normativ Intr-un interval de 3 luni, care au fost anulate de instanta de contenc. adm.", deoarece viceprimarul nu are competenta sa emita dispozitii.
Ori de cate ori incetarea mandatului viceprimarului are loc de dr., in cond. legii, CL ia act de incetarea mandatului, adoptand in acest sens o hot., si alege un nou viceprimar.
|