Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Proiectul Mileniului

Stiinte politice


scoala Nationala de Studii Politice si Administrative

Facultatea de stiinte Politice



Proiectul Mileniului

- Introducere în Relatii Internationale -

Filip Mihaela

An I,grupa 3

Proiectul Mileniului al Natiunilor Unite

Proiectul Mileniului al Natiunilor Unite este cea mai cuprinzatoare strategie pentru combaterea saraciei pe plan global.

Lansat în iulie 2002, la initiativa Secretarului General al Na& 21321h720v #355;iunilor Unite, Kofi Annan, Proiectul Mileniului al Natiunilor Unite a prezentat, la 17 ianuarie 2005, prima si cea mai cuprinzatoare strategie formulata vreodata pentru combaterea saraciei globale si maladiilor si pentru promovarea unei dezvoltari umane pe plan mondial - raportul "A investi în dezvoltare: Plan practic pentru realizarea Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului". Proiectul Mileniului al Natiunilor Unite este un organ independent

de consiliere creat la initiativa Secretarului General ONU si este condus de Prof. Jeffrey D. Sachs, de la Universitatea Columbia, Statele Unite.

Principalele activitati ale Proiectului Mileniului, inclusiv scrierea raportului, au fost realizate de cele 10 Grupuri de Lucru tematice ce includ peste 250 de experti din întreaga lume: cercetatori si reprezentanti ai cercurilor stiintifice, reprezentanti ai organizatiilor neguvernamentale, ai Natiunilor Unite, Bancii Mondiale, Fondului Monetar International si sectorului privat. În ultimii trei ani, Grupurile de Lucru au realizat studii vaste în domeniile lor de expertiza, producând studii si recomandari pentru atingerea celor opt Obiective de Dezvoltare ale Mileniului:

Reducerea în jumatate a saraciei si foamei

Asigurarea educatiei primare universale

Promovarea egalitatii genurilor

Reducerea cu doua treimi a mortalitatii infantile

Reducerea cu trei patrimi a mortalitatii materne

Stoparea si restrangerea ariei de raspindire a HIV/SIDA,malariei si a altor maladii majore

Asigurarea unui mediu durabil

Crearea unui parteneriat durabil pentru dezvoltare.

În luna septembrie a anului 2002, 191 de tări, printre care si România, au adoptat "Declaratia Mileniului", în cadrul Summit-ului Mileniului, "Rolul Organizatiei Natiunilor Unite în Secolul XXI". Acest document cadru defineste agenda Organizatiei Natiunilor Unite pentru secolul XXI în ce priveste pacea, securitatea si dezvoltarea. Obiectivele si tintele Declaratiei Mileniului dau guvernelor posibilitatea de a monitoriza mai bine dezvoltarea umană, de a intensifica mobilizarea resurselor nationale si de a întări parteneriatele pentru dezvoltare. Astăzi, Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului constituie cadrul stabilit la nivel international pentru monitorizarea progresului în dezvoltare.

Primul Raport asupra Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului privind România are calitatea de a contura mai clar si totodată de a contribui la accelerarea progresului către un set de obiective de dezvoltare natională stabilite în domenii esentiale, cum sunt reducerea sărăciei, sănătatea, educatia, mediul si comunicatiile si tehnologia informatiilor.

Fiecare obiectiv din cele opt are o lista de tinte.Primul obiectiv: reducerea saraciei severe,are cinci tinte.

Prima tinta este injumatatirea numarului de persoane al caror venit pe zi este mai mic de 1 dolar între anii 1990-2015.

Ţinta numarul doi este înjumatatirea numarului de persoane care sufera de foame între anii 1990-2015.

Al doilea obiectiv este asigurarea educatiei primare universale si are ca tinta asigurarea pana în 2015 îndeplinirii unui curs primar de catre copii din întreaga lume.

Al treilea obiectiv este promovarea egalitatii genurilor si are ca tinta eliminarea diferentelor dintre genuri în învatamantul primar si gimnazial pâna în 2005 si în toate formele de învatamant pâna în anul 2015.

Al patrulea obiectiv este reducerea mortalitatii infantile si are ca tinta reducerea cu doua treimi pana în anul 2015 a mortalitatii copiilor cu vârste sub cinci ani.

Al cincilea obiectiv este reducerea mortalitatii materne si are ca tinta reducerea cu trei patrimi a mortalitatii materne între anii 1990-2015.

Al saselea obiectiv este stoparea si restrângerea ariei de raspândire a HIV/SIDA,malariei si a altor maladii majore si are doua tinte prima este oprirea pâna în 2015 si inversarea raspandirii HIV/SIDA;iar a doua tinta este oprirea pâna în 2015 si inversarea raspândirii malariei si a altor maladii.

Al saptelea obiectiv este asigurarea unui mediu durabil si are trei tinte.Prima este integrarea unor principii de sustinere a dezvoltarii în politica si programele tarilor si inversarea pierderilor resurselor mediului.A doua tinta este înjumatatirea pâna în 2015 a numarului de persoane care nu au acces la apa potabila si salubritate.A treia tinta este dobândirea pâna în 2020 a unei îmbunatatiri semnificante în vietile a cel putin o suta de milioane de locuitori din zone saracacioase.

Ultimul obiectiv este crearea unui parteneriat durabil pentru dezvoltare si are sapte tinte.Prima este continua dezvoltare a unui comert si a unui sistem financial deschis,transparent,bazat pe reguli bine trasate.A doua tinta este luarea în seama a nevoilor tarilor mai putin dezvoltate.A treia tinta este luarea în seama a nevoilor insulelor mici.A patra tinta este stabilirea unor programe nationale si internationale de a ajuta tarile mai putin dezvoltate de a-si plati datoriile.A cincea tinta este colaborarea cu tarile dezvoltate pentru a dezvolta si implementa strategii pentru locuri de munca decente si productive pentru tineri.A sasea tinta este colaborarea cu companiile farmaceutice pentru a asigura accesul unor medicamente de baza în tarile mai putin dezvoltate.A saptea tinta este colaborarea cu sectorul privat pentru a asigura acces noilor tehnologii,în special tehnologiilor de informare si comunicare în tarile mai putin dezvoltate.

Obiectivele Proiectului Mileniului lupta împortiva saraciei extreme în mai multe dimensiuni: saracia de venit,foamete,boli,lipsa unui adapost adecvat,în timp ce promoveaza sustinerea egalitatii de gen,educatiei si mediului.Obiectivele se bazeaza însa si pe drepturile fiecarui om de pe planeta: drepturi la sanatate,la educatie,adapost si securitate asa cum sunt scrise în Declaratia Universala a Drepturilor Omului.

Daca aceste obiective sunt atinse,în 2015 mai mult de cinci sute de milioane de oameni vor fi ridicati din saracia extrema.Mai mult de trei sute de milioane nu vor mai suferi de foame.Va fi de asemenea un progres însemnat în sanatatea copiilor,si astfel în loc sa moara pâna la împlinirea vârstei de cinci ani,mai mult de treizeci de milioane de copii vor fi salvati,la fel ca si vietile a mai mult de doua milioane de mame.

Îndeplinirea obiectivelor va mai însemna si asigurarea de apa potabila pentru trei sute cincizeci de milioane de oameni si salubritate pentru alte sase sute cincizeci de oameni,permitându-le sa aiba o viata mai sanatoasa si mai demna.

Alte sute de milioane de femei si fete isi vor trai vietile în libertate,beneficiind de mai multe oportunitati.

Multe tari culeg beneficiile globalizarii si au o sansa ca pâna în 2015 sa îndeplineasca unele dintre aceste opt obiective.Conform Bancii Mondiale,între anii 1990-2001 numarul persoanelor care traiau în saracie extrema a scazut de la 28% la 21% în tarile în dezvoltare.

În timp ce în unele parti ale lumii ca Asia de Est sau Asia de Sud înregistreaza progrese semnificative,alte tari sunt departe de a începe vreun progres.De exemplu în unele parti din Africa maladiile continua sa se raspândeasca cu repeziciune,conditiile de adapost sunt deteriorate, la fel si mediul înconjurator,hrana pe cap de locuitor este putina astfel ca s-ar putea ca unele dintre obiective sa nu fie finalizate pâna în anul 2015.La fel si în alte parti ale lumii unde reducerea mortalitatii materne sau inversarea pierderilor resurselor mediului sunt departe de a se întampla.

Bibliografie:

  1. Raport asupra Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului,elaborat de Guvernul României cu sprijinul sistemului Onu în România,Bucuresti,2003
  2. https://www.unmillenniumproject.org/ (30.05.2007)

Document Info


Accesari: 2389
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )