Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




ROMANIA EUROPEANA

Stiinte politice


ROMANIA EUROPEANA

Societatea noastra este framântata de câteva întrebari referitoare la Integrarea europeana: 1)Este Romania o tara europeana sau nu? 2)Nu cumva prin Integrarea europeana românii si-ar pierde identitatea nationala? 3)De ce Romania este tinuta la portile Europei pâna în 2007? 4)Care sunt criteriile ce trebuie îndeplinite pentru aderarea României la UE? 5)Care sunt beneficiile si costurile integrarii României în UE?



1. Este Romania o tara 121j913b europeana sau nu? Romania apartine Europei geografice, istorice si culturale. Nu apartine însa Uniunii Europene si civilizatiei capitaliste occidentale. Conceptul geografic de Europa cuprinde, în mod conventional spatiul de la Atlantic la Muntii Urali. Conceptul istoric de Europa include spatiul istoric al evolutiei societatii umane ce a creat actuala european civilisation. Conceptul cultural de Europa defineste o cultura europeana a unitatii în diversitate, având ca fundamente comune mostenirea istorica a culturii grecesti, a civilizatiei romane, a spiritualitatii iudeo-crestine, a democratiei parlamentare moderne, a stiintei si tehnicii moderne, dupa cum arata si filosoful Andrei Marga. În sfârsit, conceptul institutional al Europei se refera la Uniunea Europeana.

2. Nu cumva prin Integrarea europeana românii si-ar pierde identitatea nationala?

UE nu tinde sa desfiinteze statul-national nici sa suprime identitatea nationala a nici unui popor. Este un adevar evident ca, desi integrati în Comunitatea Europeana, francezii nu sunt mai putin francezi, olandezii nu sunt mai putin olandezi, grecii nu sunt mai putin greci. UE nu a impus nici o limba oficiala, toate limbile oficiale ale celor 25 state membre sunt limbi oficiale ale UE: engleza, franceza, germana, spaniola, italiana, polona, ceha, graca, maghiara, letona etc. (Desigur, limbile de circulatie internationala English and French sunt folosite cu precadere în institutiile UE). În sistemul de vot stabilit la nivelul institutiilor europene nu se permite hegemonia unei mari puteri si nici chiar a unui grup de 2 sau 3 mari puteri asupra statelor mici. Luxemburgul sau Portugalia, bine reprezentate în institutiile UE, nu simt vreo oprimare din partea Germanei, Frantei sau Marii Britanii. Comisia Europeana a fost condusa si de presedinti din state mici ca Luxembourg (Jaques Santér-fost prim-ministru) sau Portugalia (Jose Barroso fost prim-ministru). UE este o unitate în diversitate, o comunitate foarte pluralista. (EU is a unity in diversity, a very pluralistic community).

Iata de ce, într-o viitoare integrare europeana, nimeni nu va cere nici românilor, nici maghiarilor, nici germanilor sa renunte la limba lor, la religie, la traditii, la cultura proprie, la identitatea nationala. UE are nevoie de români europeni, de maghiari europeni, nu de europeni de nicaieri. UE nu seamana cu Uniunea Sovietica nici cu SUA.

3. De ce însa UE nu a votat integrarea României pâna în2007? Pentru ca UE este în primul rând o uniune vamala si o piata unica europeana, cu libera circulatie a persoanelor, bunurilor, serviciilor si capitalurilor (customs union and a single European market, with free movement of persons, of goods, of capitals, freedom to provide services). Includerea României va obliga Romania sa suprime taxele vamale la import, expunându-se astfel liberei concurente cu puternica economie occidentala. Economia româneasca, atât de neperformanta, ar falimenta rapid si oamenii ar ramâne pe drumuri. Ar fi un dezastru si pentru Romania, si pentru Occident, mai ales ca, în atari conditii românii nu ar avea nici putere de cumparare pentru produsele occidentale. Pe de alta parte, libera circulatie a persoanelor, ar permite românilor sa se stabileasca liber si sa lucreze în Germania, Franta, Anglia, Spania, Italia, unde standardul de viata este mult superior. Sa ne gândim atunci câti tineri ar mai ramâne în Romania?

Iata de ce, Romania nu poate intra în UE decât când va ajunge compatibila cu nivelul acesteia de dezvoltare economica si cu standardul ei de viata. Înainte de a intra Romania în Europa, este necesar sa intre Europa în Romania, sa aducem Europa acasa. Este, aceasta o problema de civilizatie (economie capitalista dezvoltata, democratie, legislatie de model occidental), nu de vot favorabil al UE. Intrarea în NATO, e mult mai usoara, fiind într-adevar o problema politica de vot, de alianta politico-militara. Problema aderarii României la UE este aceea a dezvoltarii social-economice capitaliste dupa model occidental, iar aceasta trebuie sa se faca pentru interesul României, nu al Europei. În acest fel, ideea nationala se armonizeaza perfect cu ideea europeana. Trebuie sa fim eurocompatibili si eurocompetitivi. Repet, sa aducem Europa acasa, si atunci vom intra în Europa.



Andrei Marga, Filosofia unificarii europene, Cluj-Napoca, Ed. Biblioteca Apostrof, 1995, p.165-166.

Jean-Baptiste Duroselle, L'idée d'Europe dans l'histoire, Paris, PUF, p.315-331.

Vasile Vesa si Adrian Ivan, Istoria integrarii europene, Cluj-Napoca, 2001, passim.

www.infoeuropa.ro, Teme europene, nr.20, "Infoeuropa".

Adrian Marino, Pentru Europa, Iasi, Ed. Polirom, 1995, p.110.


Document Info


Accesari: 2333
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )