Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Rolul ideologiei

Stiinte politice


Rolul ideologiei

Adevarata problema care se pune in legatura cu ideologia nu este aceea daca aceasta trebuie sau nu sa fie acceptata in teoria si practica politica contemporana, ci a rolului pe care trebuie sa-l joace aceasta in societate.

Rolul conferit si j 121y241b ucat de ideologie in societate a fost si este in mare masura determinat de natura regimului politic aflat la putere.



In societatile dictatoriale, totalitariste de genul celor fasciste si comuniste, ideologiile au fost folosite in justificarea si legitimarea regimurilor politice aflate la putere, in politizarea, in indoctrinarea stiintei si invatamantului, a gandirii si a constiintei umane, a societatii in ansamblul ei. In aceste regimuri, ideologia celor aflati la putere devine ideologie unica si oficiala, fiind folosita in suprimarea celorlalte ideologii, transformandu-se intr-un important instrument de dominatie, persuasiune si manipulare politica.

Subordonarea si orientarea praxiologica a ideologiilor a fost urmata de o deformare si denaturare a continutului lor teoretic. Nici din aceasta perspectiva, in societatile totalitariste nu se poate vorbi de ideologii politice intemeiate si fundamentate pe adevar, pe rationalitate si logicitate, pe stiinta.

Prin urmare, nici sub aspect praxiologic si nici al continutului teoretic, ideologiile politice din societatile totalitare nu se pot constitui si actiona drept constiinte de sine ale acestor societati, ca o constiinta nedeformata, netrunchiata, ci ele sunt intr-adevar "false constiinte" si "false cunoasteri". In aceste societati, ideologiile politice nu au fost puse in slujba cetatenilor ci, dimpotriva, i-au creat si adus multiple deservicii acestuia.

Alta este, in schimb situatia, si rolul ideologiei in societatile democratice. Prin principiile si valorile general-umane pe care sunt constituite si functioneaza, societatile democratice impun ca o componenta de baza pluripartidismul si pluralismul politic si ideologic. In aceste comunitati vom intalni o mare diversitate de forme de organizare politica si emitenti ideologici, cu obiective si scopuri politice multiple si diverse. Problema puterii va constitui si in aceste societati principalul obiectiv al exprimarii si actiunii ideologiilor politice. In raport cu aceasta, ideologiile politice se vor structura, cel putin, in doua planuri: ideologii politice ale puterii, fiind implicate direct in organizarea si conducerea societatii; ideologii politice ale fortelor social-politice aflate in opozitie care vor fi preocupate de influentarea si controlul puterii, de cucerirea acesteia prin cai si mijloace politice democratice.

Paleta larga si diversa de elaborate ideologice din societatile democratice, va conferi subiectilor si comunitatilor politice o mare posibilitate de optiuni ideologice in care se vor regasi o mare diversitate de aspiratii, idealuri si interese ale acestora.

Incidenta directa sau imediata a ideologiilor politice cu puterea si factorii acesteia va impune din partea acestora o mare rigurozitate stiintifica, coerenta si rationalitate, un grad sporit de subtilitate si rafinament in solutionarea problematicilor concrete ale fiecarei societati, in promovarea propriilor interese si in lupta ideologica cu ceilalti parteneri politici.

In ansamblul lor, produsele ideologice politice din aceste societati au sub aspect teoretic un continut stiintific, sunt o reflectare si o fundamentare adecvata a realitatii sociale, manifestandu-se ca adevarate constiinte de sine si deci compatibile cu cercetarea stiintifica, cu stiinta.

Si in planul praxisului social-politic, ideologiile societatilor democratice exercita o functie si un rol constructiv, progresist. Ele legitimeaza regimurile politice democratice, asigura functionarea mecanismelor puterii politice, alternanta acesteia, intemeiaza si fundamenteaza o mare parte a deciziilor factorilor politice, ofera societatii modele si cadre de organizare, conducere si dezvoltare sociala. In cele mai multe cazuri, ideologiile acestor societati sunt nuclee politice ale elaboratelor doctrinare, suportul lor teoretic, comportamental si actional.


Document Info


Accesari: 1718
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )