Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




SAPARD

Stiinte politice


SAPARD

5.1 Rolul programului. Activitati eligibile



SAPARD reprezinta cel de-al treilea instrument de asistenta financiara din partea UE pentru statele candidate si viitoarele state membre din Europa Centrala si de Est īn perioada 2000-2006. Programul sprijina aceste tari īn procesul de pregatire pentru participarea la Politica Agricola Comuna si Piata Interna si īn rezolvarea problemelor specifice legate de o agricultura si o dezvoltare rurala durabile.

Bugetul total al programului SAPARD (pentru toate cele zece state anterior mentionate) este de 540 milioane EURO/ anual. Alocarea fondurilor pentru fiecare stat īn parte se bazeaza pe mai multe criterii: populatia rurala, suprafata agricola, PIB/cap de locuitor la paritatea puterii de cumparare si situatia specifica fiecarui stat īn parte. Este important de notat ca unele din aceste criterii sunt diferite de cele aplicate īn cazul programelor PHARE si ISPA si de aceea si alocarile pentru fiecare tara sunt diferite.

Pe baza criteriilor anterior mentionate, Polonia primeste cea mai mare suma, respectiv 175 milioane EURO anual, iar Slovenia cea mai mica suma si anume 6,6 milioane EURO. Fondurile alocate anual pentru Romānia prin intermediul acestui program sunt de 156 milioane EURO (īn preturi 2001), situāndu-se pe pozitia a doua dupa Polonia.

Alocarea financiara din partea UE pentru fiecare tara

īn cadrul programului SAPARD

Ţara candidata

Buget anual (MEURO) īn preturi 2001

Bulgaria

Republica Ceha

Estonia

Ungaria

Letonia

Lituania

Polonia

Romānia

Slovacia

Slovenia

TOTAL

Pentru atingerea obiectivelor mai sus mentionate, fiecare stat candidat sau viitor membru UE a adoptat un Plan National pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (PNADR) īn conformitate cu principiile utilizate de catre statele membre. Continutul fiecarui program reflecta prioritatile fiecarei autoritati nationale īn functie de circumstante si probleme specifice, dar īn limitele stabilite prin Regulamentul SAPARD.

Conform Regulamentului SAPARD, Planul poate include masuri privind urmatoarele aspecte:

o        investitii īn exploatatii agricole;

o        īmbunatatirea procesului de productie si comercializare a produselor agricole si piscicole;

o        īmbunatatirea calitatii si a standardelor privind sanatatea produselor de origine vegetala si animala;

o        metode de productie care au īn vedere protejarea mediului īnconjurator si conservarea peisajului natural;

o        dezvoltarea si diversificarea activitatilor economice;

o        crearea de grupuri de producatori agricoli[1];

o        crearea de servicii de īnlocuire īn ferme si servic 343b16d ii de management a fermei;

o        renovarea si dezvoltarea satelor, protejarea si conservarea mostenirii rurale;

o        īmbunatatirea calitatii terenurilor si reparcelare;

o        crearea si actualizarea registrelor funciare;

o        managementul resurselor de apa;

o        dezvoltarea si īmbunatatirea infrastructurii rurale;

o        masuri forestiere, inclusiv īmpadurirea suprafetelor agricole, investitii īn holdinguri forestiere private si prelucrarea/comercializarea produselor forestiere;

o        īmbunatatirea pregatirii profesionale;

o        asistenta tehnica, inclusiv studii care sa contribuie la pregatirea si monitorizarea programului, precum si la campania de publicitate si informare.

Lista include un numar mare de masuri similare cu cele finantate īn statele membre prin intermediul programelor UE dedicate agriculturii si dezvoltarii rurale. Fac exceptie masurile care au īn vedere crearea capacitatii de a aplica legislatia comunitara (cum ar fi cele referitoare la crearea si actualizarea registrelor funciare).

Īn Romānia, īn perioada 2000-2006, conform PNADR, vor fi finantate proiecte īn urmatoarele domenii:

Axa 1: Īmbunatatirea competitivitatii produselor agricole si piscicole prelucrate:

Īmbunatatirea procesului de productie si al marketingului produselor agricole si piscicole;

1.2 Īmbunatatirea calitatii si a standardelor privind sanatatea produselor de origine vegetala si animala;

Axa 2: Īmbunatatirea infrastructurii pentru dezvoltare rurala si agricultura:

Dezvoltarea si īmbunatatirea infrastructurii rurale;

2.2 Managementul resurselor de apa;

Axa 3: Dezvoltarea economica a zonelor rurale:

3.1 Investitii īn exploatatii agricole;

3.2 Īnfiintarea de grupuri ale producatorilor agricoli;

3.3 Metode de productie care au īn vedere protejarea mediului īnconjurator si conservarea mediului natural;

Diversificarea economica;

Masuri forestiere;

Axa 4: Dezvoltarea resurselor umane:

4.1 Īmbunatatirea pregatirii profesionale;

Asistenta tehnica, inclusiv studii care sa contribuie la pregatirea si monitorizarea programului, precum si la campania de publicitate si informare.

5.2 . Expertiza oferita prin programul SAPARD

SAPARD este un program de pre-aderare care co-finanteaza activitati de investitii, lucrari si servicii īn domeniul agriculturii si dezvoltarii rurale si functioneaza pe principiul rambursarii unor cheltuieli executate de catre beneficiar īn baza contractului. Procedurile privind achizitiile publice si private se bazeaza pe specificatiile Acordului Multianual de Finantare.

5.3 Cum se stabileste ceea ce se finanteaza

Acest proces are la baza PNADR, care se poate modifica īn functie de conditiile existente la un moment dat. Aceste modificari trebuie aprobate de catre Comitetul de Monitorizare a Programului si de catre Comisia Europeana.

5.4 Implementarea programului SAPARD

5.4.1 O abordare descentralizata

Programul SAPARD este implementat complet descentralizat, ceea ce implica responsabilitatea exclusiva a autoritatilor din statele candidate sau viitoare state membre īn gestionarea fondurilor. O Agentie SAPARD a fost creata īn fiecare dintre aceste state.

Este pentru prima data cānd Comisia aplica un sistem complet descentralizat de administrare a unui program de asistenta externa. Principala ratiune a acestei abordari este de a oferi statelor candidate posibilitatea de a cāstiga experienta īn aplicarea regulilor si procedurilor UE. Īn mod practic, Agentiile SAPARD vor opera īntr-o maniera similara cu agentiile platitoare din statele membre (create īn conformitate cu Fondul European pentru Orientare si Garantare Agricola - FEOGA) si, dupa aderare, ele vor putea īndeplini acelasi rol.

Īn plus, programul implica un numar mare de proiecte (īn multe state candidate s-a estimat ca se vor procesa anual mii de proiecte). Ar fi fost aproape imposibil, din punct de vedere administrativ, sa se efectueze de catre Comisie o verificare prealabila a utilizarii fondurilor (asa cum se īntāmpla cu PHARE si ISPA).

Agentia SAPARD (ca si Autoritate Contractanta) este responsabila cu activitatea de informare si comunicare privind acest program, de organizarea licitatiilor si de contractare, precum si de managementul administrativ si financiar al acestuia. Agentia SAPARD ia toate decizille fara aprobarea prealabila a Comisiei. Uniunea Europeana realizeaza doar un control ulterior (ex-post) asupra modului īn care programul a fost aplicat.

5.4.2 Trei pre-conditii majore

Romānia, ca si celelalte state incluse īn programul SAPARD, a trebuit sa īndeplineasca trei conditii īnainte de a īncepe implementarea acestuia:

Aprobarea  de catre Comitetul STAR al Uniunii Europene a Planului pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (PNADR) pe sapte ani. Acest plan include setul de prioritati, precum si o strategie pentru dezvoltare rurala si o estimare a resurselor financiare necesare.

Acreditarea Agentiei SAPARD, acreditare acordata de catre Comisia Europeana īnainte ca fondurile sa fie transferate īn Romānia. Fondul National a fost responsabil cu acreditarea nationala a Agentiei SAPARD.

Agentia are doua roluri

o        sa implementeze masurile incluse īn program;

o        sa faca plati catre beneficiari.

Īncheierea unui Acord Financiar Multianual (MAFA) si respectiv a unui Acord Financiar Anual (AFA) cu Comisia Europeana. Acordul Financiar Multianual, documentul de baza din punct de vedere juridic pentru programul SAPARD, defineste cadrul juridic al aplicarii acestuia.

Acordul Financiar Anual stabileste angajamentul financiar al Uniunii Europene pentru fiecare an, precum si eventuale modificari sau amendamente la cel Multianual.

5.4.3 Administrarea programului SAPARD īn cadrul Guvernului Romāniei

5.4.3.1 Structuri cheie

Īn scopul implementarii programului SAPARD, conform MAFA, īn fiecare tara candidata au fost create urmatoarele structuri:

(a) Autoritatea Competenta, īn cazul Romāniei este vorba de Fondul National (FN) din Ministerul Finantelor Publice sub responsabilitatea Oficialului National cu Autorizarea (NAO). FN este responsabil cu emiterea si retragerea acreditarii Agentiei SAPARD, cu  monitorizarea acesteia din punct de vedere al respectarii procedurilor pentru care a fost acreditata si cu numirea Organismului de Certificare a conturilor acesteia.

Fondul National reprezinta, de asemenea, singura entitate financiara prin care fondurile sunt transferate īn Romānia. Aceasta īnseamna ca FN este responsabil cu managementul financiar al programului, cu solicitarea si primirea de fonduri din partea Comisiei īn baza angajamentelor anuale asumate de aceasta, precum si cu raportarea financiara catre aceasta.

Īn concluzie, din punct de vedere procedural, Fondul National asigura urmarirea implementarii programului si raspunde īn fata Comisiei Europene pentru aceasta.

(b) Agentia SAPARD reprezinta organismul responsabil cu aplicarea tehnica si financiara a programului, īncepānd cu selectia proiectelor si pāna la plata finala. Sarcinile acesteia se traduc prin īndeplinirea a doua mari functii: functia de implementare (selectare-contractare) si functia de plata.

Functia de implementare a Agentiei SAPARD include:

o        lansarea apelurilor de proiecte si primirea propunerilor de proiecte;

o        verificarea propunerilor de proiecte pentru aprobarea proiectelor pe baza termenilor si conditiilor de eligibilitate precizate īn PNADR;

o        selectarea proiectelor pe baza criteriilor de selectie stabilite īn PNADR;

o        verificarea concordantei cu Acordul Financiar Multianual ;

o        stabilirea obligatiilor contractuale īntre Agentie si beneficiarii finali ai fondurilor, inclusiv posibile sanctiuni īn eventualitatea īn care acestia nu-si respecta obligatiile asumate;

o        emiterea autorizatiei de īncepere a lucrarilor;

o        executarea de controale pe teren īn vederea stabilirii eligibilitatii, atāt īnainte, cāt si in timpul derularii proiectului;

o        urmarirea activitatilor pentru a se asigura ca implementarea proiectelor progreseaza conform celor convenite īn contract;

o        raportarea progresului masurilor implementate, pe baza unor indicatori specifici;

o        asigurarea ca beneficiarul este informat cu privire la contributia Comunitatii Europene la proiectul sau si ca respecta criteriile de vizibilitate legate de acest aspect si convenite īn contract.

Functia de plata a Agentiei SAPARD include:

o        verificarea solicitarilor de plata;

o        executarea de controale pe teren pentru a stabilirea eligibilitatii platii;

o        autorizarea platii;

o        executarea platii;

o        contabilizarea angajamentelor si a platilor;

o        controlul beneficiarilor dupa plata pentru a verifica īn ce masura termenii si conditiile de eligibilitate continua sa fie respectate (daca acest lucru este cerut de obligatiile contractuale dintre Agentia SAPARD si beneficiar sau de prevederile Programului).

Fondul National va face platile beneficiarilor selectati numai pe baza ordinului de plata emis de Agentia SAPARD.

Īn Romānia, Agentia SAPARD are un sediu central localizat īn Bucuresti si 8 birouri regionale, localizate īn Iasi, Constanta, Tārgoviste, Craiova, Timisoara, Satu-Mare, Alba-Iulia si Bucuresti. Acestea sunt responsabile cu primirea propunerilor de proiecte si selectarea proiectelor. Pentru masura 1.1, proiectele cu o valoare mai mare de 100.000 EURO sunt evaluate si selectate de catre sediul central al Agentiei.

Īn Romānia, pentru cele doua masuri finantate īn prima faza de derulare a programului, Agentia SAPARD a delegat anumite responsabilitati Ministerului Agriculturii (Directia Generala pentru Dezvoltare Rurala) si Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Locuintei. Este vorba despre verificarea tehnica a fezabilitatii proiectelor si verificarea la fata locului a implementarii acestora. Aceste institutii actioneaza īn cadrul programului SAPARD, īn calitate de Servicii Tehnice Delegate (STD).

(c) Organismul de certificare opereaza īn mod independent fata de Agentia SAPARD. Rolul sau este de a certifica conturile Agentiei, de a raporta cu privire la sistemul de control si management al programului si de a verifica elementele de co-finantare.

Īn cazul Romāniei, Curtea de Conturi reprezinta Organismul de Certificare si are urmatoarele functii:

o        verificarea existentei si corectitudinii co-finantarii nationale de 25%;

o        raportarea anuala cu privire la sistemele de management si control ale Agentiei SAPARD;

o        eliberarea unui certificat privind contul anual al Agentiei SAPARD, precum si pentru contul īn EURO SAPARD, īn ceea ce priveste integralitatea, acuratetea si veridicitatea acestor conturi.

Actori cheie

Coordonatorul National al Asistentei (NAC) este responsabil cu asigurarea coordonarii atāt īn ceea ce priveste programarea alocarii fondurilor (pentru asigurarea unei legaturi strānse īntre  procesul de aderare si asistenta financiara din partea UE), cāt si īn ceea ce priveste monitorizarea implementarii programelor UE. Īn Romānia, NAC este reprezentat de Ministrul Integrarii Europene.

Oficialul National cu Autorizarea (NAO) reprezinta corespondentul financiar al NAC si conduce Fondul National. El coordoneaza din punct de vedere financiar implementarea programelor UE, inclusiv SAPARD. Este localizat īn Ministerul Finantelor Publice.

Autoritatea de Management are rolul de a coordona din punct de vedere administrativ īntregul dispozitiv de implementare al programului SAPARD. Autoritatea de Management trebuie sa creeze un sistem care sa īnglobeze informatii financiare si statistice despre modul īn care programul este aplicat. Aceste date trebuie trimise Comitetului de Monitorizare.  Autoritatea de Management propune Comisiei ajustari ale Programului dupa aprobarea acestora de catre Comitetul de Monitorizare. Este, de asemenea, responsabila si cu elaborarea raportului anual de implementare a programului si transmiterea acestuia Comisiei Europene.

Autoritatea de management raspunde de asemenea si de pregatirea sedintelor Comitetului de Monitorizare. Aceasta implica pregatirea agendei si a documentelor care urmeaza sa fie discutate. Īn Romānia, Autoritatea de Management este localizata īn Ministerul Integrarii Europene. 

Comitetul de Monitorizare reuneste reprezentanti ai autoritatilor publice implicate īn derularea programului (Ministerul Integrarii Europene, Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor, Ministerul Lucrarilor Publice, Ministerul Educatiei si Cercetarii, Institutul National de Statistica, Fondul National), precum si reprezentanti ai autoritatilor profesionale agricole si patronale din domeniul agro-alimentar (asociatii ale fermierilor, Federatia agricultorilor ecologici, Patronatul producatorilor de lapte etc.). Rolul sau este de a urmari implementarea programului īn Romānia si de a-l adapta si modifica atunci cānd este necesar. Comisia Europeana participa ca observator fara drept de vot la acest comitet.

5.4.4 Implicarea Comisiei Europene īn implementarea programului SAPARD

Īn cadrul programului SAPARD, rolul Comisiei Europene se limiteaza la furnizarea cadrului general procedural (conform reglementarilor comunitare existente īn acest sens), la aprobarea PNADR, la repartizarea alocarilor bugetare privind contributia anuala comunitara la program, la verificarea īndeplinirii conditiilor pentru acreditare si conferirea managementului programului institutiilor nationale desemnate pentru aceasta, monitorizarea respectarii procedurilor din pachetul de acreditare si controlul ex-post financiar si tehnic al aplicarii programului.

Īntreaga responsabilitate privind implementarea tehnica si financiara a programului este īn sarcina guvernului tarii beneficiare.

5.5 Derularea licitatiilor de proiecte

5.5.1 Publicitatea licitatiilor

Licitatiile de propuneri de proiecte īn cadrul programului SAPARD se organizeaza numai la nivel national. Anunturile de licitatii sunt publicate īn tara beneficiara si includ urmatoarele elemente:

numele programului,

Autoritatea Contractanta (Agentia SAPARD),

scopul licitatiei,

bugetul aferent,

termenul limita de depunere a propunerilor de proiecte,

adresa de unde poate fi procurat (īn mod gratuit) pachetul informativ.

Potentialii beneficiari sunt informati despre lansarea de licitatii de proiecte prin anunturi publice īn mass-media, distribuirea de brosuri de informare, seminarii, īntālniri cu potentialii beneficiari, precum si prin anunturi pe site-urile Internet ale Agentiei SAPARD (www.sapard.ro) si respectiv Delegatiei Comisiei Europene īn Romānia (www.infoeuropa.ro).

5.5.2 Pachetul informativ

Pachetul informativ cuprinde Ghidul Solicitantului, inclusiv cererea de finantare si instructiuni de completare a acesteia, precum si mai multe anexe (referitoare la lista solicitantilor eligibili, lista impozitelor si taxelor la care solicitantii nu trebuie sa aiba restante, continutul cadru al studiului de fezabilitate, planul de afaceri etc.).

Ghidul contine informatii despre criteriile de eligibilitate a solicitantilor, proiectelor si cheltuielilor, procedurile de urmat īn cazul solicitarii unui ajutor nerambursabil, cererea de finantare si documentele justificative, locul īn care trebuie depusa cererea de finantare, termenul limita de depunere a acesteia, criteriile de selectie.

5.5.3 Depunerea si conformitatea cererii de finantare

Propunerile de proiecte vor fi depuse la Biroul Regional de Implementare al Programului SAPARD (BRIPS) din regiunea īn care se va implementa proiectul. Ele trebuie depuse pāna la termenul limita care figureaza īn anuntul sesiunii cererii de proiecte.

Expertul BRIPS va verifica daca conditiile de conformitate administrativa pentru cererea de finantare si dosarul de licitatie au fost respectate.

Pot exista doua situatii:

o        cererea de finantare este conforma. Īn acest caz, se va completa si semna o fisa de verificare a conformitatii care īmpreuna cu cele trei exemplare ale cererii de finantare vor fi īnregistrate sub acelasi numar. O copie a fisei va fi īnmānata solicitantului si ori de cāte ori solicitantul se va adresa Agentiei SAPARD īn legatura cu proiectul sau, va trebui sa mentioneze numarul de īnregistrare specificat pe fisa de verificare a conformitatii.

o        cererea de finantare nu este conforma. Īn acest caz, va semna si reprezentantul solicitantului fisa de verificare a conformitatii care va fi īnregistrata. O copie a fisei va fi īnmānata solicitantului, care va putea sa completeze / modifice cererea de finantare si sa o redepuna.

Aceeasi cerere de finantare poate fi declarata neconforma de maximum trei ori pentru aceeasi sesiune de cerere de proiecte. Daca solicitantul se prezinta a patra oara cu aceeasi cerere de finantare, aceasta nu va fi acceptata spre a fi verificata.

5.5.4 Evaluarea proiectelor

Proiectele conforme sunt evaluate de catre Serviciile Tehnice Delegate si Agentia SAPARD. Procesul de evaluare cuprinde mai multe etape:

o        verificarea eligibilitatii: Evaluatorii verifica daca proiectul si solicitantul sunt eligibili conform conditiilor programului. Criteriile de eligibilitate sunt conditii obligatorii care trebuie sa fie īndeplinite de catre solicitant si de catre proiect pentru a putea fi acceptat īn calitate de candidat pentru acordarea finantarii nerambursabile.

o        verificarea pe teren a proiectelor. Expertii Serviciilor Tehnice Delegate si, īn anumite cazuri, ai Agentiei SAPARD vor verifica la fata locului daca tot ceea ce a declarat solicitantul īn cererea de finantare este conform cu realitatea.

o        īntocmirea listei proiectelor selectate spre finantare īn urma procesului de evaluare si aprobarea acesteia īmpreuna cu raportul de selectie de catre Agentia SAPARD.

5.5.5 Decizia Agentiei SAPARD de acordare  a finantarii

Solicitantii vor fi informati īn scris, de catre Agentia SAPARD, asupra deciziei luate cu privire la cererile lor de finantare.

Decizia de respingere a unei cereri sau de a nu acorda ajutor financiar nerambursabil va fi facuta pe urmatoarele baze:

o        cererea este incompleta sau nu este conforma cu conditiile administrative impuse;

o        solicitantul nu este eligibil;

o        proiectul nu este eligibil (de exemplu, activitatea propusa nu este acoperita de Program, proiectul depaseste durata maxima alocata, costul total eligibil al proiectului sau contributia ceruta este mai mare decāt maximul alocat etc.);

o        scorul total al criteriilor de selectie al proiectului este mai mic decāt cel al proiectelor selectate īn cadrul sumelor maxime disponibile pentru respectiva cerere de proiecte.

Proiectele declarate eligibile, dar care īn urma procesului de selectie nu au fost selectate, pot participa la urmatoarele sesiuni de cereri de proiecte dupa ce īsi vor fi actualizat avizele expirate, īn acelasi regim cu proiectele īnscrise la sesiunea respectiva. 

5.5.6 Semnarea contractului

Dupa decizia de acordare a finantarii nerambursabile, beneficiarului i se va propune un contract de finantare, īn conformitate cu contractul cadru de finantare al Agentiei SAPARD anexat Ghidului Solicitantului.

Amendamente la contract

Orice modificare la contract trebuie sa fie facuta printr-un act aditional la contractul initial. Modificarile la contract pot fi facute de catre beneficiar īn baza unei note explicative ce poate fi solicitata la BRIPS.

5.6 Respectarea obligatiilor contractuale de catre beneficiarul finantarii

Beneficiarul este obligat sa respecte prevederile contractuale pe īntreaga perioada de valabilitate a contractului, respectiv perioada de executie la care se adauga 5 ani de la data ultimei plati. De asemenea, este obligat sa respecte criteriile de eligibilitate si selectie īnscrise īn cererea de finantare pe toata aceasta perioada.

Daca beneficiarul nu respecta obligatiile contractuale, Agentia SAPARD, īn calitate de Autoritate Contractanta, īsi rezerva dreptul de a īntrerupe platile si / sau de a rezilia contractul si poate cere īnapoierea integrala a sumelor deja platite. Proiectul ramāne eligibil pentru co-finantare numai daca nu sufera o modificare substantiala pe perioada de valabilitate a contractului.

Modificari substantiale la un proiect sunt acelea care:

afecteaza natura si conditiile de implementare sau ofera unei firme sau organism public un avantaj necuvenit;

rezulta dintr-o schimbare a naturii proprietatii unui articol din infrastructura sau o īncetare ori schimbare a localizarii activitatii co-finantate.

5.6.1 Nerespectarea obiectivelor

Sprijinul acordat va fi recuperat daca investitiile finantate nu sunt utilizate conform scopului destinat sau īn cazul īn care acestea au fost vāndute sau īnchiriate īntr-o perioada de 5 ani dupa finalizarea proiectului (data ultimei plati).

Īn cazul īntreruperii contractului de catre beneficiar, Agentia SAPARD va īnceta executia contractului, va solicita rambursarea sumelor deja platite īn cadrul contractului si va impune penalitati īntr-un procent prevazut de lege.

Īn plus, Agentia SAPARD poate impune sanctiuni īn eventualitatea īn care beneficiarul nu īndeplineste obligatiile contractuale, conform MAFA, sectiunea A, art. 5, punctul 1.d.

5.6.2 Verificarea derularii contractului si a proiectului

Pe parcursul derularii proiectului, serviciile delegate ale Agentiei SAPARD vor verifica la fata locului modul de implementare a proiectului. Aceste verificari se fac īn urma fiecarei cereri de plata adresata de catre beneficiar, īnaintea aprobarii acesteia.

Īn cazul īn care la verificarea pe teren se constata ca o parte a cheltuielilor efectuate de beneficiar nu sunt eligibile plata se va face numai pentru cheltuielile eligibile.

5.6.3 Publicitate din partea beneficiarului

Beneficiarul unei finantari SAPARD trebuie sa specifice īn orice material publicitar sau informativ ca proiectul a fost realizat cu sprijinul Uniunii Europene prin Programul SAPARD si trebuie sa respecte Manualul de Identitate Vizuala.

5.7 Licitatii legate de implementarea proiectelor selectate pentru finantare īn cadrul programului SAPARD

Īn maximum 3 luni de la semnarea contractului de finantare, beneficiarul privat trebuie sa organizeze o cerere de oferte pentru achizitiile prevazute īn proiect.

Īn cazul beneficiarilor publici, īn maximum 8 luni de la semnarea contractului de finantare, acestia vor organiza licitatii pentru achizitiile publice prevazute īn proiect.

Trebuie respectate instructiunile de achizitii pentru beneficiarii privati si respectiv Manualul de Instructiuni privind achizitiile publice pentru lucrari, bunuri si servicii.

5.7.1 Tipurile de contracte legate de implementarea proiectelor SAPARD

Exista trei tipuri de contracte legate de implementarea proiectelor aprobate īn cadrul programului SAPARD:

Contracte de servicii

Contractele de servicii sunt contracte care ofera asistenta tehnica, studii, know-how, instruire, etc. Notiunea de "furnizor de servicii" se refera la orice persoana fizica sau juridica care ofera servicii.

Contracte de furnizare de bunuri

Contractele de furnizare de bunuri implica proiectarea, producerea, livrarea, asamblarea si comandarea de bunuri, pe lānga alte activitati specificate īn contract, spre exemplu servicii de īntretinere, reparatii, instalare, instruire, precum si servicii post-vānzare. "Furnizorul" poate fi orice persoana fizica sau juridica care furnizeaza bunuri.

Contracte de lucrari

Contractele de lucrari finanteaza lucrari de inginerie (infrastructura, constructii etc.). "Contractantul" poate fi orice persoana fizica sau juridica care desfasoara aceste lucrari.

5.7.2 Instructiuni de achizitii pentru beneficiarii  publici si privati

5.7.2.1 Criterii de eligibilitate a contractelor si principii generale

Prevederile care guverneaza persoanele fizice sau juridice care pot participa cu oferte pentru adjudecarea de contracte de achizitii sunt denumite criterii de eligibilitate. Este obligatorie respectarea regulii privind nationalitatea persoanelor fizice si juridice si originea achizitiilor.

Reguli referitoare la nationalitate si origine: vezi cap. 4.2.1)

Contractele de achizitii sunt deschise īn mod egal pentru toate persoanele fizice si juridice din Statele Membre ale Uniunii Europene, din tarile candidate sau viitoare state membre (Bulgaria, Romānia, Republica Ceha, Cipru, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Slovacia si Slovenia) si Turcia.

Regula nationalitatii se aplica consultantilor propusi de furnizorii de servicii, care iau parte cu oferte sau contracte de servicii co-finantate de Comunitatea Europeana.

Ofertantii trebuie sa declare tara lor de origine prin prezentarea de documente legale care intra sub incidenta legilor tarii respective. Daca Autoritatea Contractanta suspecteaza ca un candidat /ofertant are numai un birou īnregistrat īntr-o tara sau stat eligibil si ca nationalitatea candidatului /ofertantului este neeligibila, atunci candidatul /ofertantul trebuie sa demonstreze ca are legaturi efective si continue cu economia tarii respective. Astfel se evita acordarea de contracte unor firme a caror nationalitate este eligibila, dar care au īn tara eligibila numai o "casuta postala".

Reguli referitoare la origine: Toate bunurile si echipamentele achizitionate īn cadrul unui contract de achizitii de bunuri trebuie sa fie originare din Statele Membre ale UE sau din tarile candidate mentionate anterior.

Ofertantul trebuie sa mentioneze īn oferta sa originea achizitiilor. Furnizorii trebuie sa prezinte Autoritatii Contractante certificatul de origine cānd aduc bunurile īn tara beneficiara.

Certificatele de origine trebuie eliberate de autoritatile competente ale furnizorilor din tara respectiva si sa fie conforme cu acordurile internationale la care tara respectiva este semnatara.

Exceptii de la regula privind nationalitatea si originea pot fi facute īn cāteva cazuri specifice, care se decid de la caz la caz numai pe baza unei derogari acordate de Comisia Europeana.

5.7.2.2 Criterii pentru excludere

Persoanele fizice si juridice nu au dreptul sa participe la licitatii si sa li se acorde contracte daca:

(a)   sunt insolvabile sau īn stare de faliment sau lichidare, afacerile lor sunt administrate de un judecator sindic, sunt īn īncetare de plati si au intrat intr-un aranjament cu creditorii (reesalonare de plati), au suspendat activitatile de afaceri sau sunt in situatii similare decurgānd (prevazute) din legislatia nationala sau alte reglementari;

(b)   fac obiectul unei actiuni īn justitie de declarare a falimentului, lichidare, administrare de catre un judecator sindic, legate de un acord cu creditorii sau orice alta situatie similara prevazuta de legislatia nationala sau de alte reglementari;

(c)   au fost condamnate pentru abateri profesionale printr-o actiune judecatoreasca care are putere de res judicata (actiune judecatoreasca definitiva si irevocabila);

(d)   sunt vinovate de o grava greseala profesionala, pe care beneficiarul o poate dovedi;

(e)   nu si-au īndeplinit obligatiile de plata a taxelor si impozitelor conform prevederilor legale ale tarii unde īsi au domiciliul;

(f)     nu si-au īndeplinit obligatiile de plata a contributiei de asigurari sociale īn concordanta cu prevederile legale ale tarii īn care īsi au domiciliul;

(g)   sunt vinovate de prezentarea denaturata a informatiilor solicitate de autoritatile contractante, ca o conditie de participare la invitatia de ofertare sau contract;

(h)   au declarat ca au īncalcat un contract (īn sensul ca au produs insuccesul acestuia) urmare a obligatiilor pe care le-au avut īntr-un alt contract cu aceeasi Autoritate Contractanta sau alt contract finantat din fonduri comunitare;

(i)      se afla īn una din situatiile care prevad excluderea conform clauzelor de etica īn legatura cu oferta si contractul.

5.7.2.3 Alte principii generale

Concurenta loiala: pentru a evita conflictele de interese, orice firma sau expert care contribuie la pregatirea unui proiect nu va participa la licitatiile care utilizeaza rezultatele acestei activitati de pregatire.

Transparenta si impartialitate: procesul de acordare a contractului trebuie sa fie complet transparent si impartial.

Cea mai avantajoasa oferta financiara: Trebuie sa fie selectata cea mai avantajoasa oferta din punct de vedere economic.

Nu se va actiona retroactiv: Contractele intra īn vigoare de la data semnarii lor de catre ultimul semnatar. Nu se pot debloca fonduri si nu se pot furniza servicii sau bunuri īnainte de semnarea contractului. Toate contractele trebuie sa contina datele exacte la care au fost semnate de partile contractante.

Arhivarea documentelor: Documentele scrise ale procedurilor de licitatie si contractare sunt confidentiale si trebuie pastrate de Beneficiar timp de cinci ani de la realizarea proiectului. Aceste documente trebuie sa includa ofertele originale depuse īn cadrul licitatiilor, alaturi de dosarele de licitatie si de corespondenta aferenta, precum si toate celelalte documente, conform prevederilor Art. 16 din cadrul Conditiilor Generale pentru Acordarea Contractelor de Ajutor Financiar Nerambursabil.

5.7.2.4 Clauze etice

Orice īncercare a unui candidat sau participant la licitatie de a obtine informatii confidentiale, de a īncheia acorduri ilegale cu concurentii sau de a influenta decizia Autoritatii Contractante īn legatura cu licitatia va conduce la respingerea candidaturii acestuia.

Fara autorizarea prealabila scrisa a Autoritatii Contractante, un contractant si personalul sau sau orice alta companie cu care contractantul este asociat sau are legaturi, nu va putea, nici macar colateral sau pe baza de subcontractare, sa furnizeze alte servicii, sa realizeze lucrari sau sa furnizeze echipament pentru proiect. Aceasta interzicere se aplica, de asemenea, pentru oricare alte programe sau proiecte care ar putea contribui, din pricina naturii contractului, la aparitia conflictului de interese īntre partile contractului.

Cānd se īnainteaza o candidatura sau oferta, candidatul sau ofertantul trebuie sa declare ca el nu este afectat de conflicte potentiale de interese si ca nu are, īn particular, legatura cu alti ofertanti sau parti implicate in proiect. Daca astfel de situatii ar aparea pe parcursul derularii contractului, contractorul trebuie sa informeze imediat Autoritatea Contractanta.

Contractantul trebuie, tot timpul, sa actioneze onorabil si impartial īn acord cu codul de conduita profesionala din domeniul sau. El trebuie sa se abtina a face declaratii publice despre proiect fara aprobarea prealabila a Autoritatii Contractante. El nu are voie sa angajeze Autoritatea Contractanta īn nici un mod fara īncuviintarea scrisa, prealabila, a acesteia.

Pe durata contractului, contractantul si personalul sau trebuie sa respecte drepturile omului si sa īncerce sa nu īncalce traditiile politice, culturale si religioase ale tarii beneficiare.

Contractantul nu poate accepta plati in legatura cu contractul decāt cele īn care este direct implicat. Contractantul si personalul sau nu vor exercita alte activitati si nu vor accepta avantaje nepotrivite cu obligatiile sale de la Autoritatea Contractanta.

Contractantul si personalul sau sunt obligati sa pastreze secretul profesional pe toata durata contractului si dupa finalizarea acestuia. Toate rapoartele īntocmite sau primite de la contractant sunt confidentiale.

Contractantul se va abtine de la orice legaturi care ar compromite independenta sa sau a personalului sau. Daca furnizorul īnceteaza sa fie independent, Autoritatea Contractanta poate, indiferent de problemele provocate, sa dispuna īncetarea contractului fara nici o alta notificare si fara ca furnizorul sa pretinda compensatii.

Comisia Europeana īsi rezerva dreptul de a suspenda sau anula finantarea proiectului daca s-au descoperit practici de coruptie sau de orice fel, īn orice etapa a derularii procesului si daca Autoritatea Contractanta nu a reusit sa ia toate masurile necesare pentru remedierea acestei situatii. Īn cazul acestei prevederi, prin "practici de coruptie" se īntelege oferirea de mita, cadouri, bacsisuri sau comisioane de catre orice persoana ca stimulent sau rasplata pentru obtinerea de facilitati privind contractul sau pentru implementarea unui contract deja īncheiat cu Autoritatea Contractanta.

Mai mult, toate dosarele de ofertare si contractele pentru lucrari, bunuri si servicii trebuie sa includa o clauza care sa stipuleze ca ofertele vor fi respinse sau contractele anulate daca se observa o crestere extraordinara a cheltuielilor de regie īn cadrul contractului.

Contractantul trebuie sa furnizeze Comisiei Europene, la cererea acesteia, documentatia privind conditiile īn care s-a executat contractul. Comisia poate efectua verificari la fata locului, pentru cazurile suspectate de cheltuieli de regie anormale.

Contractantii care au platit cheltuieli de regie extraordinare la proiectele co-finantate de Uniunea Europeana sunt susceptibili, īn functie de faptele gasite, sa li se anuleze contractele sau sa fie exclusi pentru totdeauna de la primirea de fonduri comunitare.

Nerespectarea uneia sau mai multora din clauzele de etica poate conduce la excluderea candidatilor, ofertantilor sau contractantilor de la alte contracte comunitare si penalizarea acestora. Persoanele fizice sau companiile din domeniu trebuie sa fie informate īn scris asupra acestor aspecte.

5.8 Proceduri de achizitii pentru beneficiarii privati

Pentru achizitii de servicii, bunuri si lucrari, care valoreaza mai putin de echivalentul in lei a 10.000 EURO, beneficiarul  poate acorda contractul pe baza unei oferte de la un singur furnizor.

Pentru achizitii de servicii, bunuri si lucrari, care valoreaza mai mult de echivalentul īn lei a 10.000 EURO, beneficiarii privati trebuie sa obtina oferte de la cel putin 3 furnizori.

Beneficiarii privati depun ofertele originale la BRIPS, acestea constituindu-se ca documente justificative la cererea de plata.

5.8.1 Adjudecarea contractelor de achizitii

(īn situatia īn care costul serviciilor, bunurilor si lucrarilor depaseste echivalentul īn lei a 10.000 EURO minim 3 oferte)

Perioada de valabilitate a ofertelor - Ofertantii sunt legati prin ofertele lor pe perioada specificata īn ofertele respective. Aceasta perioada trebuie sa fie suficienta pentru a permite Autoritatii Contractante sa examineze ofertele, sa aprobe propunerea de adjudecare, sa aleaga ofertantul cāstigator si sa semneze contractul.

Trebuie parcurse urmatoarele etape:

Primirea si īnregistrarea ofertelor - La primirea ofertelor, Autoritatea Contractanta trebuie sa le īnregistreze si sa emita recipisa de primire pentru cele depuse direct sau prin curier.

Alegerea ofertantului cāstigator - Autoritatea Contractanta va selecta oferta care permite cel mai bine realizarea obiectivelor proiectului propus prin studiul de fezabilitate si planul de afaceri. Dupa alegerea ofertantului cāstigator, Autoritatea Contractanta īntocmeste Raportul de adjudecare a contractului.

Semnarea contractului de achizitii - Autoritatea Contractanta emite spre semnare, contractorului, contractul de achizitie. Daca ofertantul cāstigator nu semneaza contractul īn termenii stabiliti, acesta pierde contractul. Autoritatea Contractanta poate īncheia contractul cu ofertantul imediat urmator.

Modificari ale contractelor de achizitii - Contractele de achizitii pot necesita modificari pe durata derularii lor, daca anumite circumstante de implementare modifica conditiile initiale din momentul semnarii contractului. Modificarile la contract se realizeaza pe baza unui act aditional la contractul initial semnat de ambele parti. Schimbarile de adresa si de cont bancar vor fi notificate īn scris de Contractant Autoritatii Contractante.

5.9 Proceduri de achizitii pentru beneficiarii publici

Principiul de baza care guverneaza acordarea contractelor este ofertarea competitiva. Scopul acesteia vizeaza asigurarea transparentei operatiunilor, obtinerea calitatii dorite a serviciilor, bunurilor si lucrarilor si eficientizarea utilizarii fondurilor. Reglementarile aplicabile obliga Autoritatea Contractanta sa garanteze cea mai larga participare, īn mod egal, la ofertare si contractare.

5.9.1 Categoriile de proceduri pentru achizitii publice

SERVICII

BUNURI

LUCRĂRI

pāna la 5000 EURO

Licitatie cu o singura oferta

pāna la 5000 EURO

Licitatie cu o singura oferta

pāna la 5000 EURO

Licitatie cu o singura oferta

īntre 5000 si 200.000 EURO

Licitatie competitiva negociata

īntre 5000 si 30.000 EURO

Licitatie competitiva negociata

īntre 5000 si 300.000 EURO

Licitatie competitiva negociata

īntre 30.000 si 150.000 EURO

Licitatie locala deschisa

īntre 300.000 si 5.000.000 EURO

Licitatie locala deschisa

peste 200.000 EURO

Licitatie restrānsa cu precalificare

Sunt invitati 4 - 8 furnizori de servicii

peste 150.000 EURO

Licitatie internationala deschisa

peste 5.000.000 EURO

Licitatie internationala deschisa

Licitatie restrānsa de ofertare (in cazuri exceptionale)

Valoarea de referinta pentru stabilirea tipului de procedura de catre beneficiarul public, va fi valoarea īn lei a contractului, transformata īn EURO la cursul de referinta calculat de Banca Nationala a Romāniei, īn ziua īnceperii procedurii de licitatie.

Conditiile de derulare a diferitelor categorii de licitatii sunt cele descrise la capitolele 4.3. - 4.6.



Conform reglementarii europene, este vorba de grupuri de producatori agricoli care organizeaza īn comun activitati de servicii si comercializare a produselor agricole


Document Info


Accesari: 2242
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )