Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




UNIUNEA EUROPEANA

Stiinte politice


UNIUNEA EUROPEANA



Dupa aderarea Romaniei la Consiliul Europei in actiunea de reformare si adaptare a invatamantului a fost dinamizata si orientata prioritar in perspectiva integrarii in structura Uniuni Europene .

In stransa unitate cu dimensiunea europeana se prezinta deschiderea spre celelalte probleme mondiale , devenite puncte de reper si de motivatie in conceperea si mersul reformei educationale din Romania si anume : progresul stiintific si tehnologic in "era informationala " explozia procesului de cunoastere in general , reasezarea valorilor in aceasta societate avansata , punerea in valoare a cetateniei democratice .

O scurta istorie a formarii Consiliului Europei este : Consiliul Europei a fost creat in anul 1949 si a reprezentat materializarea vointei istorice a popoarelor europene de a trai intr-o Europa a unitatii , cooperarii si intelegerii .

La 5 mai 1949 , la Londra , zece state : Belgia , Danemarca , Franta , Irlanda , Italia , Luxemburg , Maria Britanie , Olanda, Norvegia si Suedia semnau tratatul prin care infiinta Consiliul Europei . Constituit din dorinta intaririi unitatii continentului si a garantarii demnitatii cetatenilor Europei , prin respectarea valorilor umane , fundamentale , democratia , drepturile omului Consiliul Europei va cuprinde in cei peste 50 ani , toate statele libere de pe continentul nostru .

In anul 1989 va marca decisiv istoria Consiliului Europei prin : Disparitia Zidului Berlinului si a regimurilor comuniste .

Sediul Consiliului Europei este in Strasbourg .

Romania a devenit membra a Consiliul Europei in 7 octombrie 1993, unde a dovedit ca este un factor important in demersurile Consiliului de a instala stabilitate , democtatia si securitatea , iar in iunie 1995 Romania a depus o cerere de aderare la Uniunea Europeana , dupa care Consiliul Uniunii decide daca acorda sau nu statutul de candidat statului respectiv .

Obiectul major al Uniunii este sa construiasca o Europa prospera , care sa respecte libertatea si identitatea tuturor popoarelor ce o alcatuiesc . Europa va putea sa-si controleze destinul si sa joace un rol important in lume unind aceste popoare , asa cum mentioneaza presedintele Comisiei Europene , Romano Prodi: "Ceea ce avem de facut este sa construim o unitate a mintilor si a sufletelor , bazata pe sentimentul de destin comun constiinta cetateniei comune europene "

Europa are drapelul adoptat in 1955 de catre Consiliul European . El cuprine 12 stele aurii suprapuse pe fond albastru , stelutele sunt dispuse asemenea orelor pe cadranul unui ceas , ele reprezinta popoarele Europei si simbolizeaza perfectiunea si indeplinirea aspiratiilor umanitatii .

In anul 1986 drapelul a devenit si drapelul Uniunii Europene , iar fiecare tara isi pastreza propriul drapel . Uniunea economica si monetara prevede si constituirea unui sistem european de banci Centale Europene cu rolul de a emite si administra euro moneda unica .

Noua moneda euro a fost introdusa de la 1 ianuarie 1999 ca moneda de cont , iar din 2002 ca moneda nationala a diferitelor state membre .

Sigla monedei euro este imprimata din epsilon a alfabetului grec si de prima litera a cuvantului Europa . Cele doua linii paralele simbolizeaza stabilitatea euro .

Moneda euro : -a aparut din ianuarie 1999 ;

-a fost adoptata ca moneda europeana din 2002 .

Uniunea Europeana are trei principale sfere de activitate : cooperarea economica , cooperarea in domeniul politicii externe si de securitate si de cooperarea institutiilor nationale in domeniul justitiei si al afacerilor interne .

Primul domeniu , care a definit inceputul Uniuni Europene , cel al cooperarii economice , porneste de la cele " patru libertati " (libera circulatie a persoanelor , a capitalului , a seviciilor si bunurilor). Domeniile de referinta sunt : agricultura , mediul , concurenta , comertul fiscalitatea si uniunea monetara .

Al doilea domeniu fiind cooperarea in politica externa si a securitatii contituie o componenta tot mai importanta a Uniuni Europene , care reprezinta o putere economica de anvergura globala .

Cooperarea in domeniul justitiei si a afacerilor interne presupune armonizarea legislativa a statelor membre , dar mai ales a statelor candidate la aderare .

Misiunea Uniunii Europene este de a organiza relatiile dintre statele membre si intre popoarele acestora, intr-o maniera coerenta, avand drept suport solidaritatea

Principalele obiective sunt:

- promovarea progresului economic si social (piata unica a fost instituita in 1993, iar moneda unica a fost lansata in 1999); - sa afirme identitatea Uniunii Europene pe scena internationala (prin ajutor umanitar pentru tarile nemembre, o politica externa si de securitate comuna, implicare in rezolvarea crizelor internationale, pozitii comune in cadrul organizatiilor internationale); - sa instituie cetatenia europeana (care nu inlocuieste cetatenia nationala dar o completeaza, conferind un numar de drepturi civile si politice cetatenilor europeni); - sa dezvolte o zona de libertate, securitate si justitie (legata de functionarea pietei interne si in particular de libera circulatie a persoanelor);


Document Info


Accesari: 1817
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )