APARATUL MAGNETOELECTRIC
II.1. FUNCTIONAREA APARATULUI MAGNETOELECTRIC
La trecerea unu curent continuu İ prin bobina, ca urmare a interactiunii curentului cu campul magnetic al magnetului permanent, asupra partilor active ale spirelor bobinei actioneaza fortele F care dau nastere cuplului activ Ma,ce rosteste bobina (fig. 3.2).Dupa cum se stie din fizica, forta F ce se exercita asupra unui conductor de lungime l, parcurs de un curent de intensitate I si aflat intr-un camp de inductie magnetica B este:
F = İBl
Aparatele magnetoelectrice sunt sensibile la suprasarcini.
II.3. UTILIZARI ALE APARATULUI MAGNETOELECTRIC
Aparatele magnetoelectrice se folosesc ca ampermetre si volmetre de curent continuu. Fiind cele mai bune aparate de masurat elctrice, ele se folosesc, de asemenea, ca instrumente indicatoare in foarte multe tipuri de aparate.
II.4. PREVENIREA DEFECTIUNILOR SI REMEDIERII ALE APARATULUI MAGNETOELECTRIC
La inceputul unor masurari este necesar sa se verifice daca aparatul de masurat indica zero cand nu este parcurs de curent electric. Daca aparatul indica zero, se va regla din corectorul de zero.
Este necesar ca pentru fiecare masurare sa fie ales un aparat corespunzator in asa fel incat prin acesta sa nu treaca curenti cu intensitati mai mari decat intensitatea maxima pentru care a fost construit aparatul (intensitatea curentului nominal):
In cazul in care se desfasoara intensitatea curentului nominal este posibil sa apara urmatoarele defectiuni:
- indoirea sau ruperea indicatorului;
Ampermetrele sunt aparate de masurat a caror indicatie depinde de intensitatea curentului electric ce trece prin ele :
α =f(İ).
Din caracteristica statica de functionare a aparatelor magnetoelectrice.
α = S . İ
se observa ca aceste aparate pot fi folosite ca ampermetre. Ampermetrele magnetoelectrice vor fi numai de curent continuu deoarece aparatele magnetoelectrice functioneaza numai in curent continuu.
BIBLIOGRAFIE
- Transmisiuni de date;
- Editura Tehnica, Bucuresti 1984.
|