Amplificator hibrid
Amplificatorul consta dintr-un divizor realizat cu tranzistoare care ataca un etaj final realizat cu doua pentode de putere de tipul EL 34.
Pentru a inlatura problemele de offset din transformatorul de iesire, de tip toroi 24124b123y dal, se utilizeaza un montaj ce cuprinde un amplificator operational de tip 741.
In general, etajul final in contratimp este mai costisitor decat unul in clasa A cu un singur tub, dar prezinta o serie de avantaje dintre care o putere de iesire de pana la de 8 ori mai mare decat cea livrata de un singur tub. Alegerea unui curent de repaos corect si a clasei de functionare AB asigura minimum de distorsiuni de crossover. Un alt avantaj este reprezentat de faptul ca prin proiectare si executie ingrijita se poate elimina curentul continuu rezidual din infasurarea primara a transformatorului de iesire. Armonicele pot fi mult reduse prin imperecherea atenta a tuburilor finale. Totodata, etajele in contratimp asigura o rejectie ridicata a sursei de alimentare.
Pentru etajul final a fost aleasa o configuratie ultralineara.
Triodele asigura cel mai scazut coeficient de distorsiuni atat la functionarea singulara cat si la configuratia in contratimp. La functionarea in contratimp, armonica de ordinul 2, ( predominanta la etajele cu o singura trioda in final ) este suprimata, astfel ca se obtin distorsiuni foarte reduse. In plus, rezonanta transformatorului de iesire, datorata pierderilor in inductanta bobinei si a capacitatii infasurarilor, este amortizata efectiv de impedanta scazuta de iesire a triodelor. Un dezavantaj aj etajelor cu triode este datorat eficientei scazute, comparativ cu etajele cu pentode, dar distorsiunile sunt mai ridicate, in special distorsiunile armonice de
ordinul 3. Amortizarea rezonantei proprii a transformatorului de iesire este mai scazuta din cauza impedantei de iesire ridicate a pentodelor, ceea ce inrautateste stabilitatea in c.a..
Configuratia ultralineara stabileste un compromis intre cele doua variante, prin conectarea grilelor ecran la prize ale infasurarii primare a transformatorului de iesire, culese la circa 40% din numarul de spire al infasurarii corespunzatoare tubului respectiv, fata de anod.
Se obtine astfel o mentinere a distorsiunilor si a impedantei de iesire la valori la fel de bune ca in cazul folosirii triodelor dar si o reducere la circa 65% a puterii maxime ce poate fi livrata de etaj, comparativ cu functionarea fara aceasta configuratie ultralineara.
Caracteristicile tehnice:
- puterea de iesire este de 40 W pe o sarcina de 8 ohmi, la frecventa de 1.000 Hz si THD = 0,5%;
- factorul de amortizare a sarcinii = 10;
- tensiunea la intrare pentru puterea de 40 w este de 170 mV;
- raportul semnal zgomot este minim 95 dB;
- banda de frecventa reprodusa este cuprinsa intre 30 Hz si 35.000 Hz pentru o nelinearitate sub +/- 1 dB.
Pentru etajul defazor s-a optat pentru o varianta care utilizeaza tranzistoare, asigurandu-se in acest fel un castig ridicat, distorsiuni reduse si un cuplaj in curent continuu. Totodata se elimina posibilitatile de microfonie si de zgomot datorat utilizarii tuburilor.
Utilizarea unui transformator de iesire de tip toroidal asigura o banda larga de frecventa si o stabilitate mai buna in special datorita pierderilor mai mici in infasurari. Pe de alta parte trebuie avut in vedere sensibilitatea mai ridicata a acestuia la saturarea miezului comparativ cu un transformator cu tole E+I.. Cuplarea directa a unui etaj preamplificator defazor cu castig ridicat agraveaza aceste probleme si fac necesara reactia negativa in curent continuu, pentru care s-a introdus un etaj integrator cu intrare diferentiala executat cu CI 741.
Schema electrica a amplificatorului este prezentat in fig.nr. ...
Rezistentele de 1 kiloohm din grilele pentodelor sunt destinate reducerii riscului aparitiei autooscilatiilor si din acest motiv ele trebuie montate direct la piciorul corespunzator al tubului si nu pe cablajul circuitului preamplificator - defazor. dioda Zener de 30 V determina tensiunea de negativare a grilelor de comanda, tensiune reglabila din rezistenta semireglabila de 10 kiloohmi.
Alimentarea montajului se realizeaza cu montajul din fig.
nr. ..... care cuprinde un transformator de retea ce dispune de 3 infasurari, respectiv o infasurare de inalta tensiune ( 340 Vc.a./800 mA), o infasurare de 40 V c.a./500 mA pentru alimentarea partii tranzistorizate la +/- 50 Vcc si o infasurare de 6,3 Vc.a./4A pentru alimentarea filamentelor tuburilor.
Pentru protectia catozilor la descarcari electrostatice, un cap al infasurarii filamentelor se va lega la masa montajului.
Deasemenea se recomanda ca tuburile sa fie montate in pozitie verticala pe sasiu datorita incalzirii puternice si a curentilor si tensiunilor mari. Se atrage atentia ca tensiunea anodica este letala si se vor evita orice manevre fara oprirea alimentarii cu energie din retea.
Transformatorul de iesire de tip toroidal este mai dificil de executat si poate fi procurat, singur dar si impreuna cu transformatorul de retea, tuburi, socluri, condensatori de inalta tensiune si cablaj de la furnizorul olandez AMPLIMO, fax.nr.: 0031-74-3763132. Tipul transformatoarelor este: 7N607 - transformatorul de retea si VDV3070PP - transformatorul de iesire.
|