Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Arcul electric

tehnica mecanica


Arcul electric


1. Amorsarea si formarea arcului electric. Partile componente ale arcului electric



Etapele amorsarii si formarii arcului electric sunt prezentate in figura 1.

Electrodul, legat la una din bornele sursei (de exemplu la cea negativa), este adus in contact cu piesa legata la cealalta borna (fig. 1a). Punctele de contact, ce constituie locuri de strangulare a liniilor de curent, se vor incalzi pana la temperatura de topire datorita curentului de scurtcircuit foarte mare. Sub influenta fortei de apasare F, numarul punctelor de contact creste continuu, astfel incat in final, zona de contact dintre electrod si piesa va fi formata dintr-o punte de metal lichid (fig. 1b). La ridicarea electrodului de pe piesa (fig. 1c), simultan cu alungirea puntii de metal, datorita fortelor electromagnetice Fe, se va produce si o strangulare a acestei punti. Strangularea puntii metalice determina o crestere a rezistentei electrice, ceea ce conduce la cresterea temperaturii acestei portiuni. La atingerea temperaturii de fierbere a metalului are loc ruperea puntii metalice si formarea vaporilor metalici care, fiind usor ionizabili, asigura trecerea curentului in continuare, sub forma unei descarcari electrice in arc 919f56j (fig. 1d).

Procesul de formare a arcului electric dureaza doar cateva fractiuni de secunda si se caracterizeaza prin fenomene fizice complexe: emisie termoelectronica, ionizarea gazului din spatiul arcului, accelerarea ionilor in campul electric, etc.


a) contact b) incalzire c) retragerea d) aprinderea

si topire electrodului   arcului

Figura 1. Amorsarea si formarea arcului electric.


Trebuie precizat faptul ca, datorita transportului de ioni de la anod la catod, anodul va aparea sub forma unui crater, iar catodul sub forma unui con. La intreruperea puntii de metal, temperatura catodului este mentinuta si chiar majorata datorita bombardarii cu ioni pozitivi, captati din descarcare.

In conformitate cu legile termodinamicii, densitatea curentului de emisie termoelectrica J [A/m2] este data de formula lui Richardson:

unde:

J0, - constanta ce depinde de material si de natura suprafetei catodului [A/m2K2];

Tk - temperatura suprafetei catodului [ K];

q - sarcina electronului, in valoare absoluta [C];

Ue - potentialul de iesire [V];

K - constanta lui Boltzman [J/°K].

Analizand relatia (1) se observa ca densitatea curentului termoelectronic se mareste odata cu reducerea potentialului de iesire Ue.

In afara de natura si starea catodului, densitatea de curent termoelectronic depinde cel mai mult de temperatura.

In cazul sudarii cu electrod nefuzibil se petrec aceleasi fenomene, insa puntea metalica topita se produce numai in contul topirii metalului de baza.

Partile componente ale arcului electric sunt: zona catodica, coloana arcului si zona anodica. In figura 2 s-a reprezentat schematic arcul electric precum si repartizarea caderilor de tensiune in lungul acestuia.

a) contact

b) incalzire si topire

Delimitarile de spatiu intr-o descarcare sunt justificate prin aceea ca repartizarea tensiunii este neuniforma, deoarece apar grupari masive de sarcini excedentare in jurul celor doi electrozi.

In arcul electric se pot deosebi urmatoarele zone: 1- pata catodica; 2- zona catodica; 3- coloana arcului; 4- zona anodica; 5- pata anodica.

Figura Partile componente ale arcului electric.


Pata catodica (1) se formeaza pe suprafata catodului si este locul cel mai cald al catodului, fiind sursa emisiei electronilor. Fara pata catodica, arcul electric nu s-ar putea forma. Acest lucru a fost demonstrat experimental, prin inversarea polaritatii si deplasarea anodului cu viteze din ce in ce mai mari. S-a observat ca, de la o anumita viteza de deplasare a anodului pata catodica (de pe piesa fixa) neputandu-se forma, arcul electric se stinge, ceea ce nu se intampla la arcul cu polaritate directa.

Zona catodica (2) se intinde pe o lungime foarte mica, avand ordinul de marime de (10-410-6)cm, egala cu parcursul liber al electronilor in gazul ce inconjoara catodul. In aceasta zona, se presupune ca electronii nu sufera ciocniri. Campul electric accelereaza electronii spre anod, iar ionii pozitivi spre catod si intrucat masa ionilor este considerabil mai mare decat a electronilor, viteza lor de deplasare va fi mult mai redusa.

De aceea, in zona catodica, concentratia de ioni pozitivi (sarcina spatiala) este cu mult mai mare decat concentratia de electroni, ceea ce conduce la crearea campului deosebit de intens in zona catodica.

Intensitatea campului electric este de ordinul (105 – 106 ) V/cm, asigurand astfel o emisie electronica insemnata, iar caderea de tensiune pe aceasta zona este de (820) V.

Temperatura petei catodice variaza intre 1380 C pentru magneziu si 3680 °C pentru wolfram. In general, temperatura petei catodice este mai mica decat temperatura de fierbere a metalului respectiv, exceptie facand magneziu si aluminiu.

Aceasta se datoreaza faptului ca magneziu si aluminiul formeaza oxizi a caror temperatura de topire este mult mai inalta si care ridica temperatura petei catodice. Valoarea caderii de tensiune pe zona catodica depinde de potentialul de ionizare al gazului sau vaporilor din spatiul arcului si se considera ca Uk = Ujonizare.

Zona anodica (4) se afla in vecinatatea anodului si are o intindere mai mare decat zona catodica, avand ordinul de marime (10-310-4) cm si o cadere de tensiune mai mica, avand valoarea de (..3) V. In apropierea anodului este preponderenta concentrarea electronilor, creandu-se o sarcina spatiala negativa. Spectografic s-a observat ca intensitatea campului electric este mai mica decat la catod. Anodul este puternic incalzit si temperatura sa Tan este mai ridicata decat aceea a catodului deoarece la anod nu are loc emisie electronica. Emisia de electroni a catodului, in urma consumarii lucrului mecanic de iesire, este insotita de o scadere a temperaturii.

Coloana arcului (3) este practic egala cu lungimea arcului. Aici au loc ionizari, excitari si recombinari intre particulele gazului. Acest spatiu este umplut cu gaz ce are temperatura cea mai ridicata si de aceea, in coloana arcului, o importanta deosebita o capata ionizarea termica.

Coloana arcului este neutra, suma sarcinilor particulelor negative este egala cu suma celor pozitive. Ionizarea termica a gazului se produce nu numai datorita ciocnirilor neelastice ale electronilor cu atomii, ci si ca urmare a ciocnirii atomilor intre ei.

Aceasta se explica prin aceea ca in gazul ce umple coloana arcului, odata cu ridicarea temperaturii, creste rapid numarul atomilor ce dispun de energie suficienta pentru ionizarea puternica a gazului prin ciocniri. De aceea, coloana arcului contine un gaz puternic ionizat, avand temperatura in axa foarte ridicata: (60008000)°C. In schimb, pe directie radiala, temperatura in coloana arcului va fi repartizata neuniform, datorita transmiterii caldurii, temperatura fiind maxima in axa coloanei si minima la periferie.

Temperatura coloanei arcului creste odata cu cresterea curentului si scade cu scaderea potentialului de ionizare. Curentul total prin coloana arcului reprezinta o suma intre curentul dat de sarcinile pozitive ce se deplaseaza spre catod si curentul format de sarcinile negative ce se deplaseaza spre anod.

Neglijand componenta curentului data de deplasarea ionilor pozitivi, datorita mobilitatii lor mult mai mici decat a electronilor, se poate considera ca, curentul prin arc este datorat numai electronilor.

Conductibilitatea electrica a coloanei arcului este mult mai mare decat a zonei catodice, deoarece numarul de electroni emisi de unitatea de volum este mult mai mare decat a celor emisi in zona catodului. Deci, campul electric Ec va fi mult mai mic: Ec = (10 40) V/cm. Experimental se confirma studiile teoretice conform carora intensitatea campului electric in coloana arcului pe directie axiala este constanta:

(2)

unde:

Ec - intensitatea campului electric [V/cm];

Uc - caderea de tensiune in coloana arcului [V];

lc - lungimea coloanei arcului.


2 Caracteristica statica a arcului electric de curent continuu

Distributia tensiunii in arc are forma din figura 2, tensiunea arcului fiind alcatuita din caderile de tensiune pe cele trei zone ale sale:

Ua = Uk + Uan +Uc (3)

Parametrii ce determina comportarea arcului de sudare sunt curentul ce trece prin arc (Ia), tensiunea arcului (Ua) si lungimea arcului(la). Caracteristica arcului va fi definita prin relatia:

f(Ua, Ia, la) = 0   (4)

si se numeste caracteristica statica a arcului electric.

Pentru a simplifica reprezentarea si interpretarea acestei functii se pastreaza unul din parametri, fie intensitatea curentului Ia, fie lungimea arcului la, la valori constante, obtinandu-se caracteristicile:

Ua = f1(la) la Ia = ct., respectiv (5)

Ua = f2(Ia) la la = ct. (6)

In mod obisnuit, caracteristica arcului se reprezinta sub forma unei familii de curbe

Ua = f(Ia) (7)

luandu-se drept parametru variabil lungimea arcului la.

Deoarece tensiunea are trei componente, pentru a se determina caracteristica arcului, se va considera modul in care variaza cu intensitatea curentului fiecare componenta din relatia (3).

Caderea de tensiune pe zona catodica Uk nu depinde practic de valoarea curentului, intr-un domeniu larg de variatie a curentului, de la 100 A in sus. Cercetarile au demonstrat ca, la curenti mici, suprafetele petelor catodice si anodice cresc proportional cu intensitatea curentului, densitatea de curent ramanand constanta. Se considera ca intensitatea campului electric in zonele electrozilor, precum si tensiunile Uk si Uan sunt practic independente de valoarea curentului. La valori mari ale curentului, cand pata catodica acopera intreaga suprafata transversala a electrodului, caderea de tensiune creste intr-o oarecare masura, deoarece cresterea curentului se face pe seama cresterii densitatii de curent (cazul sudarii automate).

Valoarea tensiunii Uk depinde de materialul electrodului si de mediul in care are loc descarcarea. O importanta mare o are prezenta in amestecul de gaze a unor elemente avide de electroni, ce captureaza cu usurinta electronii, formand ioni negativi. Astfel de elemente sunt halogenii (F2, Cl2, Br2, I2), precum si oxigenul, azotul, etc. Prezenta fluorului conduce la absorbirea intensa a electronilor emisi de catod, reducand numarul electronilor liberi din spatiul catodic si ridicand caderea de tensiune Uk cu (89)V.

Caderea de tensiune anodica Uan nu depinde de valoarea curentului, ci doar in mica masura de materialul electrozilor si de mediul in care are loc descarcarea. Pentru un arc in vapori de fier: Uan = (..3)V.

Caderea de tensiune in coloana arcului Uc poate fi exprimata prin relatia:

Uc =IaRca

unde Rca este rezistenta echivalenta a coloanei arcului electric. Asa cum se va arata ulterior, Rca are un caracter neliniar.

Deoarece Ec = ct. (2), se poate determina caderea de tensiune in coloana arcului:

Uc = Ec.la,  

unde intensitatea campului electric Ec se poate exprima ca fiind egala cu raportul dintre densitatea de curent Jc si conductibilitatea electrica a coloanei arcului (lc

deci:

rezultand astfel ca:

La valori mici ale curentului, aria sectiunii coloanei arcului Sc va depinde de dimensiunile petelor active. Cu cresterea curentului, creste suprafata petelor active, deci si diametrul coloanei arcului, astfel incat valoarea lui Rca va scadea mai rapid decat creste Ia, obtinandu-se o diminuare a valorii Uc. Cand una dintre petele active va acoperi intreaga sectiune a electrodului, cresterea in continuare a lui Sc devine imposibila, caderile de tensiune pe catod si anod devin aproximativ constante, iar Rca va avea o valoare aproximativ constanta.

In aceste conditii se poate scrie:

Uk + Uan = a = ct. = Uap si deci

Ua = a + Ia•Rca

sau:

Ua = a + Ec.la   (13)

unde Uap reprezinta tensiunea de aprindere a arcului si depinde de diametrul electrodului, natura invelisului si a gazului in care arde arcul.

Forma generala a caracteristicii statice a arcului electric este prezentata in figura 3, in care se observa trei zone distincte:

Figura 3. Caracteristica statica a arcului electric.


I – zona curentilor mici, in care tensiunea in arc scade odata cu cresterea curentului, deoarece creste sectiunea coloanei arcului. Crescand sectiunea coloanei arcului, precum si temperatura acesteia, va creste conductibilitatea lc, prin ionizarea mai buna a gazului;

II - zona in care caderile de tensiune Uk, Uan si Uc devin practic independente de variatia curentului. Caracteristica este practic rigida, aceasta fiind zona cu larga aplicare in tehnica sudarii;

III - zona in care Sc si Ac devin practic constante, ajungand la valorile maxime, iar Ua va incepe sa creasca cu curentul, respectand aproximativ legea lui Ohm.

Figura 4. Caracteristica dinamica a arcului electric.

Caracteristica statica este determinata prin variatii lente ale curentului si tensiunii. Daca se mareste rapid curentul de la I1 la I2 (fig. 4) se constata ca in locul tensiunii indicate de caracteristica statica este necesara o tensiune mai mare (curba 2), datorita inertiei fenomenelor termice si de ionizare si invers daca se micsoreaza curentul de la I2 la I1, tensiunea va fi indicata de curba 3.

Bucla care se formeaza poarta numele de caracteristica dinamica a arcului electric.




Document Info


Accesari: 7100
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2025 )