Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




CARACTERISTICI MECANICE

tehnica mecanica


ALTE DOCUMENTE

ANALIZA STĂRII DE DEFORMAŢIE
Raport de Cercetare
Miscarea relativa a punctului material
PROIECTAREA REDUCTORULUI
Instrumente optice
Centrale electrice
Incercarea statica si dinamica a servovalvelor electrohidraulice
CAPTAREA APEI DIN SURSE SUBTERANE
Vederea si iluziile optice
PROGRAME DE AVARII

CARACTERISTICI MECANICE







1.Caracteristici mecanica naturala




Daca cuplul rezistent Mr variaza in limite mici ,datorita frecarilor neuniforme in mechanism , alunecarea variaza de asemenea cu valori mici , scazand daca a scazut Mr sau crescand daca a crescut Mr . Rezulta ca masina asigura o functionare stabile la variatiile mici ale cuplului rezistent. Aceasta se intampla bineinteles numai pe portiunea ascendenta O B a curbei M - F (s) pe care se gaseste punctual de functionare , cealalta portiune fiind nestabila. Intr-adevar , se observa o crestere a lui Mr pe portiunea BC (Anexa 1) peste valoarea Mk duce la scaderea cuplului M si alunecarea motorului creste pana la oprierea completa .

Daca motorul functioneaza normal pe portiunea stabile a caracteristicii si la un moment dat cuplul rezistent isi schimba sensul , devenind negative, rotorul este rotit cu o viteza din ce in ce mai mare si alunecarea scade. Motorul trece prin punctual O in care s=0 , M=0 , alunecarea incepe sa devina negative , cuplul M devinde de asemenea negative si masina incepe sa lucreze in regim de generator.




2.Caracteristici mecanice artificiale




Din expresiile simplificate ale cuplului , alunecarii critice si cuplului critic se observa ca factorii care pot fi modificati pentru a obtine variatai cuplului M sunt :


-rezistenta motorului R ;

-tensiunea de alimentare U;

-frecventa tensiunii de alimentare f .


Caracteristica naturala a unui motor pate fi transformata in familii de caracteristici artificiale corespunzatoare diferitelor valori ale celor trei factori aratati mai sus.




2.1 Caracteristici mecanice artificiale obtinute prin modificarea   

rezistentelor prin circuitul robotic





Modul cum variaza caracteristica mecanica prin introducerea unor rezistente suplimentare in circuitul rotoric al motoarelor asincrone cu rotor bobinat, rezulta in alunecarea critica creste odata cu cresterea rezistentei rotorice.


Se observa ca pentru punctual de functionare corespunzator cuplului nominal Mn, pe fiecare caracteristica se obtine o alta alunecare , deci o alta turatie (Anexa 2 ). Rezulta posibilitatea modificarii turatie prin introducerea de rizistente in circuitul rotori,dar gama de variatie a vitezei este limitata de faptul ca la alunecari mari scade foarte mult stabilitatea functionarii motorului.Intr-adevar , in punctual A```, la variatii mici ale cuplului rezistent in jurul valorii nominale Mn , apar variatii mari ale alunecarii s.


Pe masura ce rezistenta introdusa in circuitul rotoric creste, creste de asemenea si cuplul de pornire Mp ( Anexa 2 , b).

Rezulta posibilitatea maririi cuplului de pornire prin introducerea rezistentelor, ceea ce este de foarte mare importanta in actionarile in care se cere cuplul de pornire mare.




2.1 Caracteristici mecanice artificiale obtinute prin varierea

tensiunii de alimentare





Modificarea caracteristicii mecanice se face practice prin scaderea tensiunii de alimentare.

Punctul de functionare corespunzator cuplului nominal Mn corespunde unor alunecari , deci unor turatii diferite pe cele trei caracteristici , deci se poate varia viteza prin scaderea tensiunii de alimentare.

Gama de reglaj este mai redusa dacat in cazul rezistentelor introduse in circuitul rotoric, deoarece se ajunge repede la pragul de tensiune careia ii corespunde un cuplu maxim mai mic decat cuplul rezistent si motorul se opreste ( alunecarea maxima ce se poate obtine este, teoretic , s k).

Stabilitatea caracteristicilor scade , de asemenea , cu scaderea tensiunii de alimentare .






2.3 Caracteristici mecanice artificiale obtinute prin variatia

frecventei tensiunii de alimentare




Se observa ca atat alunecarea critica, cat si cuplul critic cresc cand scade frecventa si cad cand aceasta se mareste ,deosebirea fiind ca alunecarea este invers proportionala cu frecventa, iar cuplul critic cu frecventa la patrat.


Variatia frecventei se poate face in ambele domenii , prin alimentarea motorului de la un convertizor de frecventa, caracteristicile mentionandu-si rigiditatea si functionarea masinii fiind la fel de stabile pe oricare din caracteristici.


Desigur, ca in cazul maririi frecventei , reglajul este limitat de valorile minime ale cuplului maxim si ale cuplului de pornire , iar in cazul miscoararii frecventei - de valorile maxime ale acestor cupluri. Intr-adevar, cresterea peste o anumita limita a acestor cupluri pune probleme privind realizarea unor porniri line, fara socuri mecanice.



Document Info


Accesari: 3692
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )