Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Combinarea:

tehnica mecanica


Combinarea:modul de unire a f de p atat cant cat si calit, atat dpdv tehnic si ec. Dpdv tehnic : combinarea este specifica fiecarui procent de productie. Dpdv ec : combinarea inseamna concretizarea ei in minimizarea costurilor de productie si in maximizarea profitului. In combinare ag ec porneste de l urm premize:caracterul limitat al fact supusi combinarii, caracteristicile fdep si concordanta lor cu specificul activ ec, coonjunctura pietelor fdep. Combinarea este posibila ca urmare a proprietatilor fdep.acestea sunt: divizibilitatea=posibilitatea fdep de ase imparti in unitati simple, in 20520m126u subunitati omogene fara a afecta calitatea fdep. Adaptabilitatea=capacitatea de asociere a unei unitati dintr-un fdep cu mai multe unitati din alt fdep. Complementaritatea= procesul prin care se stabilesc raporturile cantitative ale fdep ce participa la producerea unui anumit bun ec. Substituibilitatea= posibilitatea de a inlocui o cantitate dintr-un fdep printr-o cantitate determinata dintr-un alt f dep in conditiile mentinerii aceluiasi nivel al productiei.orice ag ec pt a alege var optima de combinare apeleaza la mai multi indicatori ec : productivitatea marginala a fdep, rata marginala de substituire a fdep, elasticitatea substituirii. Rata marginala de substituire+ cantitatea suplimentara dintr-un fdep necesar pt a compoensa reducerea cu o unitate a celuilalt factor astfel incat productia sa se mentina constanta.



Costul de productie= tot chelt efectuate de ag ec pt producerea de bunuri si servicii. Cp= expresia baneasca a consumului de fdep atat in domeniul productiei materiale si in sfera serviciilor. Cp cuprinde tot ceea ce reprezinta cheltuiala pt producerea propriu zisa a bunurilor cat si pt desfacerea acestora. Pt a intelege Cp trebuie sa analizam urm costuri : costul contabil= ch efectiv suportate de intr care rezulta din evidenta contabila a acesteia. Costul economic= cuprinde pe langa costul contabil si consumul de resurse care nu presupune plati efectvi evidentiate sub forma de ch. Costul explicit= ch efectuate de intr si inreg in costurile efectiv platite si costul implicit= acel consum de resurse neincluse in costul efectiv platit de ag ec.costul de oportunitate= se fol in procesul de alegere a variantei optime de alocare si utilizare a resurselor. Marimea costului este det de tot ch efectuate pt producera de bunuri si servicii. Marimea costului poate fi calculata pe unitate de produs, pe intrea productie omogena si pe ansamblul productiei eterogene realizate.

Marimea costului difera de l un produs l altul in functie de apecificul produsului, de la unul si acelasi produs insa de l un producator l altul in functie de inzestrarea tehnik, difera l unul si acelasi producator insa de l o perioada l alta in functie de modificarile ce au loc in dotarea tehnik. Tipuri de costuri :costul global, mediu si marginal. Costul global=acele ch necesare obtinerii unui volum de productie dat.este compus din costul fix(acele ch pe termnen scurt ce nu se modifik odata cu modifikrea volumului productiei) si cv( acele ch ce se modifik odata cu modifikrea volumului productiei). Costul mediu= exprima costurile globale pe unitate de produs. Costul marginal= sporul de cost total necesar pt obtinerea unei unitati suplimentare de productie.

Minimizarea Cp= este data de mai multi factori : caracterul limitat al resurselor materiale, necesitatea maximizarii profitului, necesitatea reducerii preturilor pe piata, necesara pt sporirea of de productie. Modalitati de reducere a Cp : 1. scaderea costurilor materiale= este valabila pt cea mai mare parte a ramurilor si a firmelor din ec.este cea mai imp cale deoarece costurile materiale detin ponderea cea mai mare din costul de productie 60%.

2. reducerea consumului de mat prime= se poate obtine prin elaborarea de norme de consum fundamentale stiintifice, reprezentarea produselor, folosirea de inlocuitori, perfectionare tehnologiilor de fabricatie, utilizarea nationala a energiei, folosirea intensiva a capacitatilor de productie. 3. cresterea productiv muncii= in ramurile in care manopera are o pondere mare in blocul chelt de productie.4. scazand salariile=pe unitate de produs in mod automat scade si costul total pe unitate de produs. Reducerea Cp are efecte pozitive atat pt ag ec cat si pt intreaga ec nationala.astfel creste , se economisesc fdep, creste ven national, se reduce pretul prod de pe piata.







Document Info


Accesari: 1735
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )