Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Depoluarea

tehnica mecanica


Este ansamblul substantelor solide, lichide sau gazoase, care, dupa nivelul actual al cunostintelor noastre, sunt considerate ca periculoase pentru sanatatea noastra cât si pentru sanatatea mediului înconjurator.


Putem lua ca exemplu metalele grele (plumb,mercur), dar si produsele de origine chimica (fosfati,nitrati) ca si emisiile de gaze produse de zonele industriale,de automobile sau diversele deseuri depozitate si mai apoi uitate în natura.


În ceea ce priveste sectorul automobilelor, trei principali poluanti au fost recunoscuti ca fiind nocivi si sunt în aceste zile în atentia constructorilor:

Monoxidul de carbon (CO).

Vaporii de benzina sau hidrocarburi nearse (HC).

Oxizii de azot (NOX):

Monoxidul de azot (NO), Dioxidul de azot (NO2 ).




Catalizatorul.


Catalizatorul cu trei cai (sau trifunctional)



Oxidarea CO si HC.

Reducerea NOx.


Convertizorul catalitic este compus dintr-o carcasa din otel inoxidabil care este de obicei echipat si cu ecrane termice pentru a proteja sasiul de caldura produsa de reactiile chimice din interiorul catalizatorului.Carcasa contine de obicei doua blocuri ceramice în loc de unul singur care ar fi mai fragil datorita lungimii mai mari.Aceste blocuri ceramice trebuie sa stea bine fixate în interiorul carcasei datorita proprietatilor casante ale ceramicii.


O sita metalica este montata între blocurile ceramice si carcasa pentru a le mentine corect pe pozitie si pentru a evita vibratiile excesive ale blocurilor.


Structura alveolara este echivalenta cu o suprafata de contact a gazului de 2,8 m2 .Din punct de vedere al proprietatilor materialului, suprafata tratata este de 2 000 à 5 000 m2 pe bloc ceramic. Ea este acoperita cu un strat subtire de metale pretioase ( Platina, Rohdiu, Paladiu).Acestea amorseaza si/sau cresc viteza reactiilor chimice de oxidare si reducere.


Acest tip de catalizator permite, datorita reglajului stoichiometric al îmbogatirii, convertirea simultana a trei poluanti (CO, HC, NOx) într-un singur element, de unde vine si numele : Catalizator.


Functionarea catalizatorului.


Reactiile chimice care au loc în catalizator sunt posibile în anumite conditii:

În fuctionarea în bucla închisa amestecul este alaternativ bogat si sarac.

La functionarea cu amestec sarac



Miscarile coloanei de esapament.

socuri si oboseala termica, variatii brutale de temperatura la amorsare sau în deceleratie, împroscarea cu apa, care poate duce la spargerea blocurilor ceramice


Efecte termice.

Topirea datorata temperaturii excesive (T° > 1 000 °C) ca urmare a tratarii unei cantitati prea mare de poluanti

Evolutia substantelor active la temperaturi înalte prin migrarea metalului activ în interiorul suportului metalic.

Sublimarea metalului activ la temperatura înalta.

Vitrificarea substantei active.




Colmatarea

Suprafata activa a convertorului poate fi partial sau total colmatata, adica acoperita de plumbul care se gaseste în benzina.Acest lucru provoaca neutralizarea catalizatorului decoarece gazele nu mai ajung în contact cu metalul activ depus pe suprafata ceramica.Acelasi efect ca si plumbul îl pot avea uleiurile, fosforul si sulfurul.


Remarca :

O pana de combustibil poate produce supraîncalzirea catalizatorului si distrugerea sa deoarece un ameste foarte sarac provoaca o ardere lenta cu o crestere importanta a temperaturii gazelor de esapament .

L

Controlul vizual si auditiv al catalizatorului si un test de prezenta a plumbului în esapament.Etanseitatea tubulaturii de esapament.


Reaspirarea vaporilor de combustibil.


Canistra cu carbon activ este un fel de « burete » pentru vaporii de benzina si care permite stocarea acestora.



Atunci când conditiile de functionare ale motorului sunt reunite, calculatorul comanda purjarea canistrei.Fara purjare canistra cu carbon activ s-ar satura iar vaporii s-ar condensa si ar deveni lichizi..


Electrovana de purjare.


Reaspirarea vaporilor de ulei.

Sistemul de reaspirare a vaporilor de combustibil este în general compus din doua circuite distincte.

Circuitul amonte de clapeta de acceleratie ( sarcini medii si mari ) :vaporii sunt reaspirati de depresiunea din canalizatia de aer.


Circuitul aval de calpeta de acceleratie ( relanti si sarcini mici ) : vaporii sunt reaspirati de represiunea dintre motor si clapeta de acceleratie.









Document Info


Accesari: 2372
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2025 )