Drumuirea planimetrica
Pentru determinarea de puncte noi de sprijin planimetrice se realizeaza trasee poligonale, masurandu-se lungimea laturilor determinate de noile puncte si unghiurile orizontale ce le formeaza laturile drun 111j96b uirii.
Clasificarea drumuirilor planimetrice
Din punct de vedere al formei :
pozitia punctelor drumuirii se alege astfel incat punctele sa fie ferite de distrugere, sa fie stabile in timp, sa fie dispuse in apropierea punctelor de detaliu care vor fi obiectul ridicarii topografice
daca laturile drumuirii sunt masurate stadimetric, lungimile lor au valori de 30÷250 m, iar lungimea totala a drumuirii nu trebuie sa depaseasca 2000 m in intravilan si 3000 m in extravilan
cand
laturile drumuirii sunt masurate direct, trebuie avut in vedere ca terenul sa
aiba panta
Recunoasterea terenului - are ca scop definitivarea drumuirii proiectate, traseul drumuirii find parcurs pe teren, cu aceasta ocazie efectuandu-se marcarea punctelor de drumuire din proiect, astfel incat sa existe vizibilitate intre ele.
Marcarea punctelor drumuirii se face cu:
tarusi de lemn in extravilan
tarusi de metal in intravilan
borne de beton- puncte mai importante
Semnalizarea punctelor de drumuire se face doar in timpul masuratorilor cu semnale portabile( jaloane sau mire verticale).
Masuratori in drumuirea planimetrica
Masurarea lungimilor laturilor drumuirii
In cazul drumuirilor cu laturi masurate direct, lungimile laturilor se masoara cu panglici topografice sau cu rulete. Fiecare latura se masoara de doua ori, dus si intors, in calcule fiind folosita media acestor valori
Masurarea unghiurilor orizontale (de frangere) ale drumuirii
Unghiurile orizontale se masoara de aceeasi parte a drumuirii, de preferinta prin metoda seriilor, efectuand cate o serie de masuratori in fiecare punct de statie. In urma compensarii in statie se obtin unghiurile orizontale i. Masurarea unghiurilor se face cu un teodolit de precizie medie.
Masurarea unghiurilor de panta i
Aceasta operatie se face in cele doua pozitii ale lunetei (I si II) in ambele sensuri, vizand inaltimea ''i'' a instrumentului (care se masoara dupa asezarea teodolitului in statie), asa cum s-a aratat la masurarea unghiurilor verticale.
Calculul drumuirilor planimetrice
Drumuirea sprijinita pe doua puncte si directii cunoscute
Pentru a rezolva aceasta problema , calculele se desfasoara in felul urmator :
Directii orizontale !!! :
Calculul oreintarii de sprijin !!! :
Calculul si compesarea orienatrilor laturilor drumuirii :
Eroare de !!!
|
corectie unitara !!!
è CONTROL !!!
Calculul si compesarea cresterii de coordonate « coordonate relative » :
Calculul coordonatelor absolute :
|