Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




ENERGIA ELECTRICA

tehnica mecanica


ENERGIA ELECTRICA


Introducere:


Energia electrica reprezinta capacitatea de actiune a unui sistem fizico-chimic.



Energia electrica prezinta o serie de avantaje in comparatie cu alte forme de energie, si anume:

producerea energiei electrice in centrale electrice are loc in conditii economice avantajoase;

energia electrica poate fi transmisa la distante mari prin intermediul campului electromagnetic, fie direct prin mediul inconjurator, fie dirijat pri 414j95e n linii electrice;

la locul de consum, energia electrica poate fi transformata in conditii economice in alte forme de energie;

energia electrica poate fi divizata si utilizata in parti oricat de mici, dupa necesitati;

Dezavantajul pe care il prezinta energia electrica in comparatie cu alte forme ale energiei consta in aceea ca nu poate fi inmagazinata. Energia electrica trebuie produsa in momentul cand este ceruta de consumatori.

Producerea energiei electrice se realizeaza prin transformarea altor forme de energie:

tionare a energiei electrice:

Prin siguranta in functionare se defineste aptitudinea unui dispozitiv sau a unei instalatii de a-si indeplini functia specificata in conditiile date.

Printre principalii care caracterizeaza siguranta in functionare, respectiv continuitatea în alimentarea cu energie electrica a unui cansumator, la punctual de delimitare de retiaua furniyorului, mentionam:

În Romania nu exista pana în prezent un standard unitar de calitate a energiei electrice, find definiti si normati individual, prin diferite acte normative, o parte din parametrii care pot prezenta interes in definirea calitatii energiei electrice. În acest context, problema tensiunilor nominale si a abaterilor admise ale tensiunii, fata de aceste valori, sunt precizate prin intermediul documentului STAS 930.

Calitatea energiei electrice si eficienta economica.

Asigurarea calitatii serviciului de alimentare cu energie electrica reprezinta o problema care se rezolva în functie de specificul instalatiei alimentate si oridecâte ori, prin abateri de la parametrii de calitate nu se ajunge la pericliatrea de vieti omenesti, nivelul optim de calitate este rezultatul unui proces de decizie economica.

Pentru a corespunde necesitatiilor de consum, orice produs/serviciu trebuie furnizat utilizatorilor laun nivel calitativ cât mai înalt si cu cheltuieli rationale.

Stabilirea unei corelatii calitate-eficienta economica presupune, cel putin, formularea unor raspunsuri clare la urmatoarele întrebari :

cât de eficient este nivelul actual al calitatii serviciului de alimentare cu energie electrica, respectiv al produsului "energie electrica" - furnizat utilizatorilor ?

care este eficienta economica a cresterii acestui nivel

Pentru a raspunde la aceste întrebari , este necesar sa urmarim relatia dintre efortul pentru realiyarea calitatii (costul nivelului de calitate dorit) si efectele economico-financiare obtinute (venituri).

Îmbunatatirea nivelului calitativ al alimentarii cu energie electrica este un proces complex, care necesita cheltuieli suplimentare, atât pentru furnizorul de energie electrica, cât si pentru fabricantii de echipamente si consumatori; aceste cheluieli sporesc, de regula intr-un ritm accelerat, în comparatie cu ridicarea calitatii. Cu cât alimentarea cu energie a abonatiilor sai se va ridica la nivel calitativ mai ridicat, cu atât mai mult v-or creste ivestitiile si cheltuielile de exploatare în instalatiile furnizorului. Pe de alta parte receptoarele electrice vor fi cu atât mai scumpe, cu cât ele vor avea prin conceptie si prin fabricare, un nivel de imunitate mai ridicat la perturbatiile în alimentarea cu energie electrica, precum si un nivel limitat de emisie al acestora. În multe cazuri, consumatorii de energie electrica trebuie sa ia masuri suplimentare de asigurare a nivelului de compatibilitate electromagnetica si/sau desensibilizare la diferite perturbatii, pentru a asigura o functionare corespunzatoare a proprilor instalatii.


Câteva date care au pornit la dezvolatarea sistemului energetic al Romaniei.


16.01.1873 - Iluminare electrica a unui patinuar din Iasi.

03.09.1882 - Prima centarla electrica din lume, construita de Edison la New York.

12.11.1884 - Primul iluminat electric stradal extins din Europa (60 km de strazi cu 731 corpuri de iluminat, renuntându-se astfel al iluminatul acestora cu gaz) la Timisoara. Unde se pune in acest scop, in functiune o centrala electrica.

1885- Iluminatul electric al Spitalului Militar din Bucuresti, primul spital din Europa iluminat în acest mod.

1886-1887 - Punerea în functiune a a C.H.E. Iacobeni (Suceava), pe râul Bistrita

1888 - Punerea în functiune a C.H.E. Satu Mare, aceasta era folosita pentru iluminatul public al pietei centrale si al Teatrului local.

1889 - Punerea în functiune a C.H.E. Caransebes, pe râul Sebes

1890 - Primul accident mortal priin electrocutare din tara noastra atestat documentar, la C.T.E. Timisoara, unde un electrician a atins cu mâinile doua perii ale unui generator. Curentul s-a închis prin trupul sau si lampile s-au stins. Mâinile i-au atât de înclestate, încât a trebuit folosita forta pentru a i le desface

1893 - Punerea in functiune a C.H.E. Toplet pe râul bârza, pentru fabrica de utilaj si morarit si pentru distributie publica in comuna Toplet. Prima comuna electrica diin tara

1897 - Punerea in functiune a C.H.E. Câmpina pe râul Prahova (prost amplasata, va fi spalata de ape si scoasa din functiune în 1898), cu energia din aceasta centrala exectându-se, tot în 1898, prima extractie de petrol din lune folosind energia electrica, la schela Bucea de pe lânga Câmpina.



Informatii despre furnizarea energiei electrice în Romania pe anul 2005:


   

Powered by https://www.preferatele.com/

cel mai tare site cu referate




Document Info


Accesari: 11659
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )