Ghidul fochistului
- rezumat -
Notiuni generale:
Corp portiune determinata de materie care ocupa un loc in spatiu
Materie - substanta din care sunt facute diverse corpuri
Molecula - cea mai mica parte dintr-o substanta, care are compozitia procentuala si toate
proprietatile chimice ale acelei substante.
Atom - cea mai mica parte dintr-un element chimic. (prin combinatia lor atomii formeza
moleculele)
Clasificarea corpurilor:
1. Dupa starea de agregare sunt:
- solide - caracterizate prin volum si forma proprii
- lichide - caracterizate prin volum propriu si forma recipientului in care se afla
- gazoase - caracterizate prin faptul ca nu au nici volum si nici forma proprii (se raspandesc
uniform in spatiul de care dispun.
2. Dupa compozitie corpurile sunt:
- simple - ale caror molecule sunt formate din atomi de acelasi fel
- compuse - ale caror molecule sunt formate din atomii mai multor elemente.
3. Dupa structura corpurile sunt:
- omogene - formate din molecule de acelasi fel
- eterogene - formate din molecule diferite
constructia pricipala, formata din stalpi verticali si grinzi orizontale
constructia secundara, formata din grizi mai mici si elemente de ancorare
scari de acces si platforme de deservire.
elemente combustibile si anume : carbon (C), hidrogen (H) si sulf (S)
elemente necombustibile si anume : azot (N) si oxigen (O)
balast si anume : umiditate (W) si cenusa (A) - considerate prin conventie tot elemente.
Puterea calorica - reprezinta cantitatea de caldura obtinuta prin arderea completa a masei de 1 Kg de combustibil solid sau lichid sau 1m cub de combustibil gazos.
Temperatura de aprindere - este temperatura cea mai scazuta la care trebuie incalzit un combustibil, in prezenta aerului, pentru ca procesul de oxidare (ardere) sa continue de la sine, fara incalzire exterioara.
Temperatura de autoaprindere - este temperatura la care combustibilul in amestec cu aerul se autoaprinde, rin simpla incalzire, fara interventie din exterior
Continutul de materii volatile - reprezinta cantitatea de hidrocarburi gazoase degajate in prima faza a arderii combustibililor solizi (procesul de distilare) si influenteaza considerabil procesul de ardere al acestora.
Umiditatea carbunelui - reprezinta continutul de apa al carbunelui sub forma de :
-Umiditate de imbibatie - este apa infiltrata in zacamantul sau depozitul de carbune si se pierde prin uscare in aer liber
-Umiditatea higroscopica - este apa din structura carbunelui si se pierde prin uscare in etuva la 105grC.
-Umiditatea totala - este suma celor doua umiditati exprimata in % (procente).
Vascozitatea combustibililor lichizi - este capacitatea de curgere a unui combustibil lichid, si este definita de raportul dat de timpul de scurgere a 200 cmc de lichid la temperatura de 20 grC si cel al alceluiasi volum de apa distilata. Vascozitatea depinde de temperatura combustibilului - scade odata cu cresterea temperaturii acestuia.
Temperatura de congelare - este temperatura la care un lichid nu mai curge si se solidifica.
Temperatura de zgurificare a carbunelui - este temperatura la care cenusa (substantele minerale) din carbune incepe sa se topeasca, transformandu-se in zgura.
Combustibil conventional - pentru simplitatea calculelor s-a definit prin conventie, un combustibil teoretic cu puterea calorica de 7.000 kcal/kg. Astfel se pot stabili echivalente intre diversi combustibili prin transforamarea unui combustibil real intr-unul conventional.
Arderea combustibililor :
Prin ardere se intelege un proces de oxidare rapida, care se realizeaza prin combinarea oxigenului din aer cu C, H, S din combustibil, insotita de cedare de caldura.
Initierea procesului de ardere necesita incalzirea combustibilului, in prezenta aerului, pina la punctul in care oxidarea continua de la sine, fara incalzire exterioara adica aprinderea.
In timpul arderii combustibilul se descompune in elemente combustibile care, in combinatie cu oxigenul, dau nastere unor produse gazoase.
In urma arderii rezulta: dioxid de carbon, apa si bioxod de sulf. Acestea, impreuna cu azotul si aerul care nu participa la ardere formeaza gazele de ardere.
Arderea completa - presupune ca toate particulele de combustibil sa ajunga in contact cu particulele de aer astfel incat sa nu mai ramana nici o particula de combustibil nearsa.
Arderea completa cu exact cantitatea teoretica de aer nu este realizabila in practica, este o ardere numita ardere stoichiometrica.
Practic, cantitatea de aer necesar arderii complete este mai mare decat cantitatea de aer teoretica, adica este nevoie de un exces de aer. Dar cu cat excesul de aer este mai mare cu atat pierderile de caldura la cos sunt mai mari, intrucat aerul care nu contribuie la ardere preia caldura si o evacueaza in afara cazanului.
Arderea incompleta - reprezinta oxidarea incompleta a elementelor combustibile. Pierderile de caldura prin ardere incompleta determina reducerea randamentului cazanului.
Produsele de ardere - in urma procesului de ardere rezulta gazele de ardere (dioxid de carbon, monoxid de carbon, dioxid de sulf, azot si aer in exces) la care se dauga cenusa si zgura, ca produse solide. Particulele fine de cenusa volanta si de funingine (carbon nears) sunt antrenate de gazele de ardere si, dupa caz se depun pe suprafetele de incalzire convective ale cazanului, sunt retinute prin instalatiile de desprafuire sau sunt evacuate in atmosfera.
Focare :
Focarul - este partea cazanului in care are loc arderea combustibilului si respectiv transferul caldurii - in cea mai mare parte - prin radiatie.
Focarele se clasifica :
- dupa pozitia in raport cu restul elementelor cazanelor
- focare interioare
- focare exterioare (antefocare)
- dupa combustibilul pentru care sunt destinate
- pentru combustibili solizi (lignit,huila,deseuri de lemn, puzderii de in si canepa,etc)
- pentru combustibili lichizi (pacura,combustibil lichid usor,motorina)
- pentru combustibili gazosi (gare naturale,gaz petrolier lichefiat)
- dupa presiunea interioara
- focare cu depresiune (mai mica decat presiunea atmosferica)
- focare cu suprapresiune (mai mare decat presiunea atmosferica)
Instalatii de ardere si arzatoare :
|