ĪMPRAsTIEREA
Fenomenul īmprastierii
Cauzele īmprastierii
Legile īmprastierii
Determinarea punctului mediu al loviturilor pentru un numar mic de lovituri
Masurarea īmprastierii
Corelatia dintre abaterile probabile
Scara īmprastierii
Gruparea si precizia tragerii
Influenta conditiilor de tragere asupra īmprastierii
FENOMENUL ĪMPRĂsTIERII
Tragerea unui numar de gloante (proiectile) de acelasi tip si lot cu aceeasi arma, respectānd aceleasi elemente de tragere, ochirea executāndu-se uniform īn acelasi punct, īn aceleasi conditii de timp si lumina, gloantele (proiectilele) vor descrie īn aer un snop de traiectorii care se vor repartiza pe o suprafata oarecare.
Acest fenomen se numeste īmprastierea normala a gloantelor sau īmprastierea traiectoriilor.
Totalitatea traiectoriilor (gloantelor) obtinute ca urmare a īmprastierii normale a gloantelor se numeste snopul traiectoriilor.
|
Fig. 1 Snopul traiectoriilor, suprafata do īmprāstiere axele de īmprāstiere : |
a - pe plan vertical ; b - pe plan orizontal ; PM - punctul mediu ;
axele de īmprāstiere ; cc' - orizontal ; CC' - transversal ;
bb' - vertical ; BB' - longitudinal
Suprafata īmprastierii este suprafata pe care se dispun punctele de incidenta ale gloantelor (proiectilelor), prin intersectarea snopului traiectoriilor cu un plan oarecare (orizontal sau vertical).
De regula, aceasta suprafata se apropie de forma' unei elipse, fapt pentru care adeseori i se spune elipsa īmprastierii (fig. 31).
Fig. .11. Īmprastierea normala a gloantelor :
"a" - elipsa īmprastierii pe un plan vertical; AAt - axa īmprastierii īn īnaltime : BB, - axa īmprastierii īn directie; c - centrul īmprastierii ;
"b" - elipsa īmprastierii pe pamānt; DD, - axa īmprastierii īn bataie ; C - centrul īmprastierii
Centrul suprafetei (elipsei) īmprastierii este centrul īmprastierii, iar traiectoria imaginara care trece prin centrul īmprastierii se numeste traiectorie medie.
Elementele prevazute īn tabelele de tragere sunt calculate pentru traiectoria medie.
Punctul mediu al loviturilor este punctul īn care traiectoria medie īntretaie suprafata obiectivului (obstacolului).
Linia orizontala si linia verticala care trec prin centrul īmprastierii, cānd suprafata īmprastierii se afla īn plan vertical, se numesc axele īmprastierii;
cea orizontala - axa īmprastierii īn īnaltime,
iar cea verticala - axa īmprastierii īn directie.
Cānd suprafata īmprastierii se afla īn plan orizontal (pe pamānt), directia de tragere va fi axa īmprastierii īn directie, iar linia care trece prin centrul īmprastierii perpendicular pe directia de tragere - axa īmprastierii īn bataie.
CAUZELE ĪMPRĂsTIERII
Cauzele īmprastierii gloantelor (proiectilelor) pot fi īmpartite īn urmatoarele trei grupe :
a) cauze determinate de variatiile vitezei initiale a gloantelor (proiectilelor) ;
b) cauze determinate de variatiile unghiurilor si directiilor de tragere ;
c) cauze determinate de variatiile conditiilor īn care se produce miscarea
gloantelor (proiectilelor).
a) Variatiile vitezei initiale a gloantelor (proiectilelor) sunt provocate de:
- micile diferente īn greutatea si calitatea pulberii; greutatea, forma si dimensiunile gloantelor (proiectilelor) rezultate din tolerantele de fabricatie ;
- micile diferente īn temperatura pulberii rezultate din durata diferita de sedere a cartusului īn teava īncalzita a armei;
micile diferente īn temperatura si starea calitativa a tevii.
Variatiile vitezei initiale a gloantelor (proiectilelor) sunt inerente, ele fiind cauzate de munitie si armament, iar rezultatele acestora se rasfrīng asupra bataii gloantelor (proiectilelor), ceea ce determina īmprastierea acestora īn bataie (īnaltime) si directie.
b) Variatiile unghiurilor si directiilor de tragere sunt provocate de :
micile diferente īn ochirea orizontala si verticala a armei la fiecare cartus (serie de cartuse) tras ;
micile diferente īn pozitiile de tragere, asezarea armei īn umar, folosirea reazemului si mānuirea tragaciului la tragerea fiecarei serii de cartuse (cartus);
micile vibratii neuniforme ale tevii armamentului automat cauzate de miscarea mecanismelor pe timpul reīncarcarii;
.- micile variatii īn mentinerea constanta īn māna, pe timpul tragerii, a armamentului automat.
Variatiile unghiurilor si directiilor de tragere sunt cauzate īn special de pregatirea tragatorilor, iar rezultatele acestora se rasfrīng asupra bataii si directiei gloantelor (proiectilelor), ceea ce determina īmprastierea acestora īn bataie (īnaltime) si directie.
c) Variatiile conditiilor atmosferice īn care se produce miscarea gloantelor (proiectilelor) sunt provocate de:
micile diferente ce au loc de la tragerea unei(unui) serii de cartuse (cartus) la alta(altul), īn ceea ce priveste directia si intensitatea curentilor de aer ;
- micile diferente ce au loc de la tragerea unei(unui) serii de cartuse (cartus) la alta(altul), īn ceea ce priveste presiunea atmosferica, temperatura mediului etc.
Variatiile conditiilor atmosferice, īn care se produce miscarea gloantelor (proiectilelor), sunt cu totul obiective, dar si rezultatul efectelor acestora se ras-frīnge asupra bataii si directiei gloantelor (proiectilelor), ceea ce determina īmprastierea acestora īn balaie (īnaltime) si directie.
La tragerea fiecarei serii de cartuse (cartus) toate aceste trei grupe de cauze actioneaza īntr-o masura mai mare sau mai mica.
O parte din ele determina:
devierea gloantelor(proiectilelor) īn īnaltime (bataie);
devierea gloantelor(proiectilelor) īn directie;
īmprastierea gloantelor(proiectilelor) datorata īn ansamblu, influentei acestor cauze.
Cauzele īmprastierii gloantelor (proiectilelor) sunt īn fond o urmare a unor erori de masura (impreciziuni, tolerante la fabricarea armamentului si munitiilor, greseli de ochire etc).
Īnlaturarea cu desavīrsire a cauzelor care produc īmprastierea si, prin urmare, īnlaturarea īnsasi a īmprastierii este cu neputinta. Dar cunoscānd cauzele care conditioneaza īmprastierea, se poate micsora influenta fiecareia din ele si, prin aceasta, sa se micsoreze īmprastierea.
LEGILE ĪMPRĂsTIERII
Prin trageri experimentale si prin calcule teoretice sunt stabilite urmatoarele legi de baza ale īmprastierii :
a) Punctele de incidenta se dispun neuniform, mai grupate la centrul suprafetei elipsei īmprastierii si mai rare catre extremitati.
b) In cazul tragerii unui mare numar de cartuse (proiectile), punctele de incidenta se dispun simetric fata de centrul īmprastierii.
c) Suprafetele pe care sunt dispuse punctele de incidenta au dimensiuni determinate (limitate).
Pe scurt, legile īmprastierii pot fi formulate astfel:
īmprastierea este neuniforma, simetrica si limitata (fig. 2 si 3).
Fig.2. īmprastierea īn plan orizontal (pe pamānt) :
AA1 - axa īmprastierii īn directie ;
BB1 - axa īmprastierii īn bataie ;
C - centrul īmprastierii
A
|
Fig.3.Īmprastierea pe un panou vertical;
AA1 - axa īmprastierii īn directie ;
BB1 - axa īmprastierii īn īnaltime
Micsorarea īmprastierii gloantelor (proiectilelor) se obtine prin instruirea desavīrsita a tragatorului, pentru:
īnsusirea pozitiei corecte de tragere;
mentinerea constanta a orizontalei armei;
ochirea corecta;
mānuirea lina a tragaciului si mentinerea corecta a armei pe timpul tragerii,
īntretinerea perfecta a armamentului si munitiei.
DETERMINAREA PUNCTULUI MEDIU AL
LOVITURILOR PENTRU UN NUMĂR MIC DE LOVITURI
(PĀNĂ LA CINCI LOVITURI)
Pentru determinarea punctului mediu al loviturilor se procedeaza ca īn fig. 4.
pentru doua lovituri: punctul mediu al loviturilor se ia jumatatea distantei īntre cele doua puncte de incidenta (fig. 4 "a") ;
pentru trei lovituri: se unesc doua din cele trei puncte de incidenta printr-o linie dreapta ; se īmparte distanta dintre ele īn jumatate (punctul mediu al celor doua lovituri); de aici se duce o linie dreapta la al treilea punct de incidenta ; aceasta linie se īmparte īn trei parti egale ; punctul de divizare cel mai apropiat de punctul mediu al primelor doua lovituri va fi punctul mediu al loviturilor pentru trei lovituri (fig. 4 "b");
pentru patru lovituri: se gaseste, asa cum s-a aratat mai sus, punctul mediu al loviturilor pentru trei lovituri oarecare; se uneste acest punct cu al patrulea punct de incidenta si se īmparte distanta dintre ele īn patru parti egale ; punctul de divizare cel mai apropiat de punctul mediu al loviturilor pentru trei lovituri.l!yjOīj^pentru patru lovituri (fig. 34 "c"); cānd cele patru puncte sunt dispuse simetric, se unesc laturile opUSe prin linii drepte, iar intersectia lor va fi punctul mediu al loviturilor (fig. 4 "d") ;
|
|
|
|
|
|
- pentru cinci lovituri: se gaseste punctul mediu al loviturilor pentru patru lovituri oarecare, asa cum s-a aratat mai sus si se uneste acest punct cu al cincilea punct de incidenta ; distanta īntre ele se īmparte īn cinci parti egale ; punctul de divizare cel mai apropiat de punctul mediu al loviturilor pentru patru lovituri va fi punctul mediu al loviturilor pentru cinci lovituri (fig. 4 "e") ;
Fig. Determinarea punctului mediu al loviturilor :
,,a" - pentru doua lovituri ; "b" - pentru trei lovituri ;
"c" si "d" - pentru patru lovituri ; "e" - pentru cinci lovituri ; P.M. - punctul mediu al loviturilor
- cānd numarul de lovituri este mai mare, punctul mediu al loviturilor se determina dupa ce s-au trasat axele īmprastierii. Pe panoul cu punctele de incidenta se duce o linie verticala si una orizontala, astfel ca de ambele parti ale fiecarei linii sa se afle jumatate din punctele de incidenta. Punctul de intersectie a acestor axe este punctul mediu al loviturilor. Daca numarul loviturilor este fara sot, axele īmprastierii trebuie sa treaca prin unul din punctele de incidenta.
Pentru determinarea punctului mediu al unui numar mare de lovituri prin masuratori si calcul se procedeaza astfel (fig. 5) :
|
Fig. 5. Determinarea punctului mediu al loviturilor prin masuratori si calcul
- prin ultimul punct de incidenta din stānga (dreapta) se trece o linie verticala (longitudinala) si se masoara distanta de la fiecare punct de incidenta pīna la aceasta linie ; suma valorilor rezultate din masuratorile efectuate se īmparte la numarul punctelor de incidenta ;
- prin ultimul punct de incidenta luat de jos (sus) se trece o linie orizontala (transversala) si se masoara distanta de la fiecare punct de incidenta pīna la aceasta linie ; suma valorilor rezultate din masuratorile efectuate se īmparte la numarul punctelor de incidenta.
Rezultatele astfel obtinute reprezinta distantele pozitiei punctului mediu al īmprastierii fata de liniile aratate mai sus.
MĂSURAREA ĪMPRĂsTIERII
Legile īmprastierii ramān īntotdeauna valabile, īnsa marimea suprafetei de īmprastiere depinde de pregatirea tragatorului (ochitorului), de armamentul cu care se trage, de munitie, de dispozitivele (aparatele) de ochire, de pozitia din care se trage, de distantele de tragere, de conditiile meteorologice si de alte conditii īn care se executa tragerea.
Pentru masurarea suprafetei de īmprastiere, pentru compararea īmprastierii gloantelor (proiectilelor) la tragerea cu diferite categorii de armament si chiar la tragerea cu aceeasi categorie de armament, īn conditii diferite, se pot folosi urmatoarele unitati de masura ale īmprastierii :
abaterea probabila (medie);
Fāsia centrala ;
partea centrala a īmprastierii ;
marimea razelor cercurilor care cuprind toate loviturile sau jumatatea lor cea mai buna.
Abaterea probabila (medie) este acea abatere a glontului (proiectilului) de la centrul īmprastierii (īn bataie, īn īnaltime si īn directie) care ocupa locul central īn rīndul tuturor abaterilor aranjate īn ordinea crescānda sau descrescānda, dupa marimea lor absoluta.
Ca marime absoluta abaterea probabila este mai mare decāt fiecare dintre abaterile cuprinse īntr-una din jumatatile tuturor abaterilor si mai mica decāt fiecare din abaterile celeilalte jumatati. Deci jumatate din abateri trebuie sa fie formate din abateri de valoare mai mica decāt abaterea probabila medie, iar jumatatea cealalta din abateri de valoare mai mare decāt abaterea probabila medie. Prima jumatate se numeste jumatatea mai favorabila, iar a doua, mai nefavorabila.
Abaterile probabile (medii) se noteaza prescurtat astfel : A% - abatere probabila (medie) īn bataie ; AI, - abatere probabila (medie) īn īnaltime ; Ap = abatere probabila (medie) īn directie.
Pentru determinarea valorii abaterii probabile (medii) pe oricare din directii este necesar sa se noteze toate abaterile īn sir dupa valoarea lor absoluta, īn ordinea crescānda sau descrescānda si apoi sa se numere jumatatea abaterilor din dreapta sau din stānga. Abaterea care se afla īn mijlocul acestui sir este abaterea probabila (medie).
Daca sirul abaterilor īnscrise īn ordinea crescānda sau descrescānda consta dintr-un numar de abateri cu sot, atunci pentru determinarea valorii abaterilor probabile (medii) este necesar sa se ia abaterile de la mijloc si sa se īmparta suma valorii aritmetice a acestora (absolute) la doi.
Consideram opt puncte de incidenta pe panoul vertical al īmprastierii. Abaterile acestor lovituri īn īnaltime fata de centrul īmprastierii au urmatoarele valori : + 11 cm ; + 22 cm ; + 15 cm ; + 1 cm ; - 10 cm; - 3 cm ; - 21 cm ; - 16 cm.
Abaterile gloantelor (proiectilelor) care se afla mai jos de centrul īmprastierii au semnul minus, iar cele care se afla mai sus de centrul īmprastierii au semnul plus.
Luam valorile absolute ale abaterilor si le aranjam pe un rīnd īn ordine crescānda : 1, 3, 10, 11, 15. 16, 21, 22.
La mijlocul rīndului se afla doua abateri : 11 si 15.
11 + 15 Media acestor abateri va fi : ~ = 13 cm.
Marimea de 13 cm. obtinuta astfel reprezinta valoarea abaterii probabile (medii).
Aceasta abatere este mai mare decāt fiecare din toate abaterile dintr-o jumatate (1, 3, 10, 11) si mai mica decāt oricare abatere din cealalta jumatate (15, 16, 21, 22).
Īn cazul unui numar impar de abateri se considera ca abatere probabila (medie) aceea care ocupa locul din mijloc.
|
Abaterea probabila se mai poate defini ca fiind jumatate din latimea Fāsiei jumatatii favorabile a loviturilor (fig. 6).
Fig. 6. Abaterea probabila (Ap.) |
Fāsia care cuprinde 50% din toate punctele de incidenta si este dispusa simetric de-a lungul axei īmprastierii se numeste Fāsia jumatatii favorabile a loviturilor.
Fāsia centrala este Fāsia īmprastierii care cuprinde 70% din toate punctele de incidenta, iar axele īmprastierii trec prin mijlocul ei (fig. 7 si 8).
Fāsiile centrale se noteaza astfel:
F bc = Fāsia centrala īn bataie ;
F ic= Fāsia centrala īn īnaltime ;
Fdc = Fāsia centrala īn directie.
Fig. 7. Fāsiile centrale īn plan vertical :
Fdc - īn directie ;
F ic - īn īnaltime ;
C - centrul īmprastierii
|
Fig. 8. Fāsiile centrale īn plan orizontal :
Fdc - īn directie ;
Fbc - īn bataie;
C - centrul īmprastierii
Latimea Fāsiei centrale este egala cu aproximativ 1/3 din suprafata īmprastierii īntr-un anumit sens (īn īnaltime, īn directie sau īn bataie) masurata pe centrul acestei suprafete.
Prin intersectia a doua Fāsii centrale se formeaza un dreptunghi care cuprinde jumatate din totalul loviturilor (0,70X0,70 = 0,49, rotunjit 0,50 sau 50%).
Suprafata formata din intersectia a doua Fāsii centrale, care cuprinde cea mai buna parte (50%) din totalul loviturilor (punctelor de incidenta), se numeste partea centrala (fig. 9).
Fig. 9. Partea centrala a īmprastierii
CORELAŢIA DINTRE ABATERILE PROBABILE
Īn situatia cānd īn tabelele de tragere nu sunt indicate marimile Aip pentru unele feluri de gloante (proiectile) care sunt necesare īn rezolvarea problemelor de tragere, acestea se vor determina din urmatoarea corelatie īntre Aip si Abp (fig.10).
Fig. 10. Corelatia īntre
|
Datele obtinute pot diferi de datele din tabelele de tragere, datorita unor tolerante admise īn deducerea formulei, precum si datorita faptului ca unghiurile de cadere prevazute īn tabelele de tragere sunt rotunjite.
SCARA ĪMPRĂsTIERII
Scara imprastierii este reprezentarea grafica a procentelor de lovituri īn diferite Fāsii. Ea reprezinta expresia numerica a legilor īmprastierii si foloseste pentru rezolvarea problemelor īn care se cere sa se determine procentul probabil de lovituri obtinut īn obiectiv (probabilitatea de lovire).
Scara īmprastierii arata procentul probabil sau probabilitatea de lovire īntr-o Fāsie a carei latime este egala cu o abatere probabila (fig. 36).
Īntreaga suprafata a īmprastierii īn īnaltime (bataie) si īn directie are valoarea a opt abateri probabile.
Īn practica latimea Fāsiei centrale se considera egala cu trei abateri, adica :
F ic = 3 A ip;
F dc = 3 A dp si
F bc = 3 A bp
Īn general, pentru calcule mai precise, scara īmprastierii se īntocmeste din jumatate īn jumatate de abatere probabila.
Pe timpul tragerii la distante apropiate, suprafata īmprastierii īn plan vertical are forma de cerc, ceea ce reprezinta aproximativ aceeasi īmprastiere īn īnaltime si īn directie.
Din aceasta cauza, acest fel de īmprastiere se apreciaza dupa o singura valoare, si anume dupa valoarea razei cercului care cuprinde cea mai buna jumatate (R50) din totalul loviturilor sau toate loviturile (R100).
Pentru determinarea valorii razei cercului care cuprinde 50% sau 100% din numarul loviturilor este necesar sa se determine mai īntīi punctul mediu al loviturilor.
Dupa aceasta se traseaza cu compasul un cerc, avānd punctul mediu al loviturilor drept centrul cercului, care sa cuprinda 50% din numarul punctelor de incidenta sau 100%>, adica toate punctele de incidenta.
Deschiderea compasului din primul caz corespunde razei cercului care cuprinde 50% din lovituri, iar īn cel de-al doilea caz - 100% din lovituri.
Raza cercului care cuprinde toate loviturile este de cea 21/2 ori mai mare decāt raza cercului care cuprinde cea mai buna jumatate din lovituri.
|
Fig. 41. Scara īmprastierii īn directie si īn īnaltime:
|
|
"a" - % din abatere probabila īn abaterea probabila ;
"b" - % din abatere probabila īn abatere probabila si din jumatate īn jumatate de abatere probabila
Īntre marimea razei cercului care cuprinde cea mai buna jumatate din totalul loviturilor, abaterea probabila si Fāsiile centrale exista un raport bine determinat.
Raza cercului care cuprinde cea mai buna jumatate din totalul loviturilor (50%) este egala cu 1,76 abateri probabile sau 0,6 din Fāsia centrala.
|
Fig. 12. Determinarea marimii razelor care cuprind 50% si 100% din numarul total al loviturilor :
BB si CC = axele de īmprastiere
GRUPAREA sI PRECIZIA TRAGERII
Pentru ca o tragere sa fie grupata si precisa se presupune sa lovim un obiectiv īntr-un timp cāt mai scurt si cu un consum minim de munitie.
Tragerea grupata este tragerea īn care īmprastierea reala a loviturilor trase cu armamentul respectiv corespunde normelor din tabelele de tragere, fara sa se depaseasca valorile acestora(fig. 13).
Gruparea tragerii depinde de calitatile armamentului si de priceperea tragatorului de a grupa loviturile pe o suprafata cāt mai mica. Acesta este considerata buna, atunci cānd īmprastierea este mica.
Tragatorul poate mentine calitatile armamentului de a trage grupat prin īntretinerea corecta a acestuia (īn special a canalului tevii), a dispozitivelor de ochire si prin executarea corecta a īncarcarii armamentului, prin ochirea uniforma, cu respectarea cadentei de tragere.
|
|
"a"
"b" "c"
Fig. 13.
Gruparea si precizia tragerii :
"a" - tragerea este grupata, dar nu este precisa ;
"b" - tragerea nu este nici grupata si nici precisa ;
"c" - tragerea este grupata si precisa
Precizia tragerii se determina prin suprapunerea punctului mediu al loviturilor cu punctul ochit pe obiectiv si dupa marimea īmprastierii.
Precizia tragerii este cu atāt mai buna, cu cāt punctul mediu al loviturilor este mai aproape de punctul ales pe obiectiv si totodata cu cāt este mai mica īmprastierea gloantelor (proiectilelor).
O tragere este precisa atunci cānd punctul mediu al loviturilor se departeaza fata de punctul ochit cu cel mult o jumatate de miime din distanta la care s-a tras, iar īmprastierea nu este mai mare decāt cea specificata īn tabelele de tragere pentru armamentul respectiv.
Cu cāt punctele de cadere se grupeaza pe o suprafata mai mica, cu atāt se spune ca precizia tragerii este mai mare si invers.
Ca unitate de masura pentru īmprastiere se folosesc abaterile probabile medii A bp A dp A ip ca unitate de masura pentru precizia tragerii se folosesc valorile inverse ale abaterilor probabile medii, adica:
1 1
A bp A dp A ip
De cāte ori sunt mai mari abaterile probabile medii, de atītea ori este mai mare īmprastierea si tot de atītea ori mai mica precizia tragerii si invers.
Precizia tragerii se asigura prin aducerea corecta a armamentului la bataia normala, prin pastrarea cu grija a armamentului si munitiei si printr-o perfecta instruire a tragatorului.
Precizia tragerii este influentata de stabilirea punctului de ochire, de asezarea corecta a īnaltatorului si a corectorului de deriva, de pozitia de tragere si de mānuirea tragaciului.
Īn cazul asezarii incorecte a īnaltatorului si corectorului de deriva, precum si atunci cānd nu se stabileste corect punctul de ochire, traiectoriile gloantelor(proiectilelor) vor trece peste obiectiv sau se vor opri īn fata acestuia ori se vor abate lateral.
La executarea tragerii cu arma īnclinata lateral, loviturile se abat īn directia īnclinarii armei si īn jos.
Cānd arma se reazema īnaintea centrului de greutate, mai aproape de retezatura gurii tevii, punctul mediu al loviturilor se deplaseaza mai sus decāt punctul ales pe obiectiv, iar atunci cānd arma se reazema īnapoia centrului ei de greutate (mai aproape catre pat), loviturile deviaza īn jos fata de punctul ales; schimbarea pozitiei armei īn umar īn timpul tragerii determina marimea īmprastierii.
|
Fig. 14. Asezarea patului armei īn umar |
Cānd patul se reazema īn umar cu coltul de jos, loviturile se abat īn sus, iar cānd se reazema cu coltul de sus, atunci loviturile se abat īn jos (fig. 14, 14a si 14b).
Fig. 14 a. Patul incorect asezat īn umar (cu coltul de sus)
|
Fig. 14 b. Patul incorect asezat īn umar (cu coltul de jos)
Cānd se ocheste cu catare plina (catarea se ridica mai sus de umerii crestaturii īnaltatorului) punctul mediu al loviturilor se abate īn sus, iar cānd se ocheste cu catare subtire, punctul mediu al loviturilor se abate īn jos.
Cānd se ocheste cu catarea lipita dreapta, loviturile se abat spre dreapta, iar cu catare lipita stānga, loviturile se abat spre stānga.
Ochirea inconstanta are ca efect īmprastierea gloantelor (proiectilelor).
|
|
|
Influenta luminii asupra ochirii.
|
Precizia tragerii este influentata de intensitatea luminii si de conditiile meteorologice. De exemplu, daca soarele lumineaza din dreapta, atunci partea dreapta a catarii apare mai luminata, iar partea stinga fiind umbrita apare mai īngrosata pe care tragatorul o ia drept catarea īnsasi, din care cauza si gloantele se vor abate spre stānga. Vīntul lateral care bate din dreapta abate gloantele spre stānga, iar vīntul din stānga abate gloantele spre dreapta (fig. 15).
Constanta īn ochire se obtine īn urma unui antrenament sistematic de luarea corecta a liniei de ochire si īn urma unor exercitii de verificare a constantei ochirii.
Exercitiile de verificare a constantei īn ochire se pot executa prin ochirea de cel putin trei ori consecutiv cu o arma cu care s-a luat un punct de control si care a fost fixata pe calus sau afet asupra unui indicator (punct de ochire) mobil.
Justetea ochirii se apreciaza
dupa departarea punctului mediu al celor trei puncte de ochire fixate
consecutiv de ochitor fata de punctul de control.
Ochirea
se considera justa (corecta) cānd punctul mediu al celor trei
puncte de ochire este departat fata de punctul de control cu cel
mult a 2000-a parte din distanta masurata īntre
calusul pe care este fixata arma si panoul pe care se
īnseamna punctele de ochire. Aceasta distanta este limita
practica necesara de suprapunere a punctului mediu al unui numar
limitat de puncte de ochire fata de punctul de control. Prin aceasta
se asigura precizia corespunzatoare necesara pe timpul tragerii
la distanta reala.
De
exemplu, daca ochirea se executa de la 10 m, distanta
maxima admisa a punctului mediu al ochirilor fata de
punctul de control, indiferent īn ce directie, este de = 0,5cm., ceea ce la
100 m reprezinta 5 cm. Daca distanta este mai mare se stabilesc
cauzele si se iau masuri de īndreptare.
Constanta ochirii se apreciaza dupa diametrul cercului īn care se cuprinde un numar de trei puncte de ochire consecutiv luate. De baza se ia rezultatul obtinut pe timpul ochirii executate de la distanta de 10 m si se considera "foarte bine" - daca cele trei puncte se cuprind īntr-un cerc cu diametrul de 3 mm; "bine" - daca cele trei puncte se cuprind īntr-un cerc cu diametrul de 5 mm ; "satisfacator" - daca cele trei puncte se cuprind īntr-un cerc cu diametrul de 10 mm.
Pe masura cresterii distantei la care se executa ochirea se mareste proportional si diametrul cercului īn care se cuprind loviturile.
De exemplu, daca distanta īntre calusul pe care este fixata arma si panoul de ochire este de 20 m, constanta ochirii se apreciaza cu : "foarte bine" - daca cele trei puncte se cuprind īntr-un cerc cu diametrul de 6 mm ; "bine" - daca ele se cuprind īntr-un cerc cu diametrul de 10 mm etc, iar la 30 m diametrul cercului va fi de 9 mm pentru "foarte bine", 15 mm pentru "bine" si 30 mm pentru "satisfacator".
Īn aprecierea justetei ochirii executate cu arma fixata pe calus asupra discului indicator mobil, trebuie sā se tina seama ca greseala comisa de ochitor se reprezinta pe panou īn sens invers. Reprezentarea greselii de ochire, īn sens invers pe panou, se explica prin faptul ca arma cu care s-a ochit si īnsemnat un punct de control ramāne fixata pe calus, iar indicatorul (punctul) de ochire se misca pe panou.
In acest caz, pozitia ochiului fata de linia de ochire corecta atrage dupa sine greseala de reprezentare inversa.
|
De exemplu, atunci cānd ochitorul ocheste cu catarea subtire, pozitia ochiului fata de linia de ochire corecta este mai jos, iar acesta, pentru a suprapune linia de ochire luata cu punctul de ochire, va indica deplasarea indicatorului īn sus si invers, cānd ocheste cu catarea plina. Atunci cānd ochitorul ocheste cu catarea lipita dreapta (stānga) pozitia ochiului fata de linia de ochire corecta este la stānga (dreapta), iar acesta pentru a suprapune linia de ochire cu punctul de ochire va indica deplasarea indicatorului īn stānga (dreapta) (fig. 16).
Fig. 16. Politia punctelor de ochire pe timpul ochirii cu arma fixata pe calus asupra indicatorului mobil :
a - īn īnaltime; b - īn directie.
Pentru explicarea greselilor comise de ochitor pe timpul executarii constantei ochirii cu arma fixata pe calus si indicatorul de ochire mobil este necesar ca foaia pe care s-au īnsemnat punctele de ochire sa fie īntoarsa cu 180° fata de pozitia pe care a avut-o pe panou.
Mānuirea tragaciului cu smucituri determina abaterea loviturilor īn general spre dreapta si jos.
Jocul lateral al īnaltatorului, zgīrieturile de pe teava, jocul baionetei, al afetului sau al picioarelor telescopice determina sporirea marimii abaterilor gloantelor (proiectilelor).
INFLUENŢA CONDIŢIILOR DE TRAGERE
ASUPRA ĪMPRĂsTIERII
Īmprastierea īn īnaltime si directie se mareste proportional cu distanta de tragere. Īmprastierea īn bataie, initial, creste pe masura lungimii distantei de tragere, apoi, dupa ce atinge valori maxime la anumite distante specifice fiecarui armament, se micsoreaza treptat.
Acest caracter schimbator al īmprastierii se explica prin faptul ca īmprastierea īn bataie depinde de doi factori, si anume : de īmprastierea īn īnaltime si de unghiul de cadere. Odata cu marirea distantei de tragere, valoarea acestor doi factori creste. Valoarea īmprastierii īn bataie va depinde īn primul rīnd de valoarea acelui factor care creste cel mai repede.
Daca unghiul de cadere va creste mai repede, atunci īmprastierea īn bataie se micsoreaza si invers, daca īmprastierea īn īnaltime va creste mai repede, atunci īmprastierea īn bataie se mareste.
Astfel, la tragerea cu mitraliera pīna la 400 m īmprastierea īn īnaltime creste mai repede decāt unghiul de cadere, din aceasta cauza se mareste īmprastierea īn bataie; la distantele de tragere cuprinse īntre 400 si 1 500 m, dimpotriva, unghiul de cadere creste mai repede decāt īmprastierea īn īnaltime si din aceasta cauza se micsoreaza īmprastierea īn bataie.
|
|
La tragerea cu armamentul din dotare asupra obiectivelor dispuse īn panta, īmprastierea īn bataie se micsoreaza, iar la tragerea asupra obiectivelor dispuse īn contrapanta, se mareste (fig. 17).
Fig. 17. Influenta īnclinarii terenului asupra īmprastierii īn bataie :
a - In panta ; b - īn contrapanta ; Uc - unghiul de cadere ; Ui - unghiul de incidenta
Īmprastierea īn bataie īntr-un teren īn panta este de atītea ori mai mica (mare) decāt cea din tabelele de tragere, cu cāt unghiul de incidenta este mai mare (mic) decāt unghiul de cadere.
Valoarea īmprastierilor aratate īn tabelele de tragere corespunde rezultatelor experimentale din poligon si se refera la īmprastierile care au loc īn conditii de tragere normale.
La tragerea īn conditii diferite de cele normale, valoarea īmprastierii se schimba.
Īmprastierea care se produce la tragerea īn anumite conditii se numeste īmprastiere specifica conditiilor respective.
Datele rezultate din experimentari arata ca valoarea īmprastierii specifice poate fi de 1,5-3 ori mai mare sau mai mica decāt cea aratata īn tabele.
Īmprastierea specifica conditiilor concrete se ia īn considerare la īntocmirea regulilor de tragere si la īntocmirea normelor de consum munitie pentru lovirea diferitelor obiective, atunci cānd toate calculele se fac pentru conditiile cele mai bune si cele mai rele.
Astfel, la tragerea prin intervale, pe la un flanc si pe deasupra subunitatilor proprii, pentru siguranta, normele de īmprastiere din tabelele de tragere se dubleaza.
La tragerile din mers ele se maresc de 21/2 ori, iar la tragerile pe timp de noapte, de 3 ori.
|