Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




INSTALATII SANITARE

tehnica mecanica


ALTE DOCUMENTE

Unitati de mǎsura în sistemul international
Configuratie necesar tamplarie
CAZAN DE PERETE COMBINAT
Efectul greutatii specifice a apei asupra stabilitatii si asietei
Formulele de transformare ale spatiului si timpului
RAPORT DE ASISTENTA TEHNICA
Specificatii tehnice pentru telefonul Nokia 7650
Dioda semiconductoare
Schema electrica a etajului final de iesire
SISTEMELE FIXE CU PUDRA DE STINGERE A INCENDIILOR

INSTALATII SANITARE


5.10.1. Destinatie si cerinte generale




Instalatiile sanitare navale trebuie sa asigure, pentru pasagerii si echipajul de la bordul navelor, apa potabila, apa de spalare pe corp, apa de mare pentru spalarea obiectelor sanitare, precum si evacuarea peste bord a apelor uzate si dejectiilor, respectand normele sanitare navale si conventia internationala pentru prevenirea poluarii de catre nave (MARPOL 73/78).

Dupa functiile lor, instalatiile sanitare sunt de alimentare cu apa si de scurgeri. 17317g66r

Instalatiile de apa potabila sunt destinate pentru pastrarea rezervelor si pentru alimentarea cu apa potabila a consumatorilor din bucatarii, careuri, posturi de comanda si incaperi medicale. Apa potabila trebuie sa fie dulce, curata si transparenta. Ea nu trebuie sa contina microorganisme sau substante daunatoare organismului uman.

La bordul navelor apa potabila poate proveni dintr-o retea urbana sau dintr-o instalatie proprie de desanilizare, care prelucreaza apa de mare astfel incat sa fie respectat STAS 1342-84.

Pentru navele maritime cu zona de navigatie nelimitata, consumul specific de apa potabila este normat la maximum 30 l / om zi. Rezervele de apa potabila ale unei neve trebuie sa asigure consumul de apa pentru cel putin 7 zile.

Instalatiile de apa tehnica sunt destinate pentru pastrarea rezervelor si pentru alimentarea cu apa de spalare pe corp a consumatorilor din cabine de locuit, bai, spalatorii, careuri, posturi de comanda si incaperi medicale. Instalatiile de apa tehnica trebuie sa fie autonome si sa nu poata comunica cu instalatiile de apa potabila. Apa de spalare trebuie sa fie apa obtinuta dintr-o retea urbana sau prin desalinizarea apei de mare. Constructiv, instalatia de apa tehnica este similara celei de apa potabila si poate fi executata chiar unitar pe navele cu consumatorii de apa relativ mici. In acest caz insa, calitatea apei trebuie sa indeplineasca conditiile impuse celei potabile. La navele maritime cu zona de navigatie nelimitata norma de consum specific de apa tehnica este 70 l / om zi. In cazul sistemului unitar de apa potabila si tehnica, consumul specific de apa este 100 l/om zi.

Instalatia de apa tehnica are un circuit de apa calda si un circuit de apa rece. Apa calda este preparata intr-un schimbator de caldura central si apoi, prin tubulaturi separate, ea este distribuita la locurile de utilizare.

Instalatiile de alimentare cu apa de mare asigura apa necesara spalarii WC-urilor si pisoarelor.

Instalatiile de scurgeri cuprind circuitele de scurgeri sanitare si pe cele de evacuare a dejectiilor. Instalatiile de scurgeri sanitare evacueaza apele dusurilor, bailor, lavoarelor, spalatoarelor si spatiile in care sunt transportate animale vii.

Apele uzate si dejectiile evacuate peste bord se trateaza in instalatii speciale, dotate cu dispozitive care impiedica descarcarea lor necontrolata. Daca apele uzate se dezinfecteaza prin clorinare, cantitatea de clor liber din apele uzate descarcate peste bord nu trebuie sa depaseasca 5 mg/l .

Navele care nu au instalatii de tratare a apelor uzate sunt dotate cu instalatii de colectare si maruntire a dejectiilor, cu posibilitati de evacuare peste bord dupa dezinfectare, in zone permise, in barje colectoare special amenajate sau in rezervoare stationare amplasate la mal.


5.10.2. Particularitati de constructie


5.10.2.1. Instalatii de alimentare cu apa

In fig.38 este reprezentata schema unei instalatii de alimentare cu apa potabila (1- armaturi de inchidere; 2- tancuri de apa potabila; armaturi cu trei cai; 4- tubulatura de admisie in tancurile de depozitare, de la mal, doc sau alta nava; 5- priza de punte pentru racordarea tubulaturii flexibile de alimentare; 6- aerisiri; 7- armaturi de retinere-inchidere; 8- pompa; 9- tubulatura instalatiei de aer comprimat; 10- hidrofor; 11- sticla de nivel; 12- manometru; 13- supapa de siguranta; 14- tubulatura magistrala a instalatiei de apa potabila; 15, 16, 17- tubulaturi care alimenteaza diferite grupe de consumatori; 18- traductor de nivel; 19-tubulatura de la instalatia de desalinizare; 20- aparat bactericid).

Rezerva de apa potabila a navei se pastreaza in cel putin doua tancuri nestructurale, protejate in interior cu lapte de ciment, polietilena sau vopsele din rasini sintetice alimentare. Aceste tancuri se amplaseaza departe de sursele de caldura sau de tancurile cu alte lichide impotriva inundarii si murdaririi: ele se protejeaza prin utilizarea sticlelor de nivel (nu a sondelor) si a tuburilor de ambarcare ridicate deasupra puntilor cu cel putin 400 mm. Pentru fierberea apei potabile se folosesc aparate individuale, amplasate in oficii.

Apa tehnica se pastreaza in tancuri structurale sau nestructurale, protejand-o prin masuri constructive impotriva murdaririi sau degradarii prin incalzire. Pentru a evita inghetarea ei pe timp de iarna, tancurile de depozitare au serpentine de incalzire. Instalatiile de apa tehnica au si circuite de apa calda, furnizata de un boiler alimentat electric, cu abur sau cu apa de racire a motoarelor principale. Temperatura apei calde se mentine constanta prin recirculare cu ajutorul unei pompe care aspira de la cei mai indepartati


consumatori si refuleaza in boiler, folosind o tubulatura inelara autonoma.

La montarea si probarea instalatiilor sanitare se procedeaza la examinarea exterioara a dispunerii, fixarii si modului de executie al tubulaturii si utilajelor. Se verifica posibilitatea de acces la elementele de imbinare, la armaturi si la utilaje, existenta dopurilor de golire, deservirea facila a armaturilor din instalatie, amplasarea corecta a prizelor de evacuare, protectia interioara a tancurilor de apa potabila si a celorlalte rezervoare, amplasarea corecta a sorburilor, aerisirilor, sondelor.

Instalatiile sanitare in ansamblu se probeaza si se receptioneaza in timpul probelor de cheu, inainte de iesirea navei in probele de mare. Distilatoarele de apa si instalatiile de tratare a apelor uzate se probeaza la mare.

Instalatiile de alimentare cu apa potabila , apa tehnica si apa sarata se probeaza in functiune cu toti consumatorii prevazuti in proiect, verificandu-se functionarea hidrofoarelor, supapelor de siguranta, alimentarii cu aer a hidrofoarelor. De asemenea, se verifica respectarea presiunii de pornire si oprire automata a pompelor de alimentare, numarul de porniri pe ora, caracteristicile pompelor si electromotoarelor montate in instalatie. Se mai verifica functionarea lampilor bactericide, prin analiza probelor luate din apa tratata, functionarea distilatorului de apa, masurand debitul sau, temperatura de vaporizare, continutul de saruri [mg NaCl/l].

Se probeaza functionarea instalatiilor de scurgere a apelor uzate, verificand pe rand toate tubulaturile de scurgere, pentru a constata daca nu sunt obturate, daca au fost montate cu pantele prevazute in proiect. Se verifica functionarea clapetilor de retinere montati pe bordaj, functionarea armaturilor tancului de colectare a dejectiilor, masurand timpul de golire cu pompa sau ejectorul, care nu trebuie sa depaseasca o ora, semnalizarea nivelului din tanc, posibilitatile de spalare cu apa si inmuiere cu abur a incarcaturii tancului.

Instalatiile de tratare a apelor uzate si dejectiilor se probeaza in functionare, in timpul probelor de mare, urmarindu-se modul de producere si colectare a reziduurilor solide si separarea apei curate. Se iau probe din apa curata si se determina necesarul biochimic de oxigen pe 5 zile (NBO)5 substantele in suspensie SS [mg/l] si indexul microorganismelor de tipul coli in 100 ml, care trebuie sa corespunda normelor. De asemenea, se probeaza mijloacele de evacuare la mal sau in barje colectoare, a apelor uzate, precum si racordurile flexibile de model international folosite in acest scop.

Instalatiile de colectare a gunoaielor se probeaza prin verificarea capacitatii lor, precum si a amplasarii pe nava, avand in vedere posibilitatea deversarii gunoiului la mal sau in barje colectoare. Se verifica functionarea instalatiilor de maruntire a gunoiului, precum si functionarea agregatelor de incinerare. La incineratoare se determina capacitatea de a folosi diferite calitati de gunoaie si namol de apa tratata, amestecat cu combustibil lichid. De asemenea, se verifica protectiile arzatorului la lipsa flacarii sau aerului si in conditiile de depasire a temperaturii admise la evacuarea gazelor.



Document Info


Accesari: 11692
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2025 )