Jive
Jive-ul, adus
din
Originile cuvantului 'jive' nu
se cunosc exact. Se poate referi la "jive talk", adica la o vorbire galagioasa si colorata,
nepotrivita, inselatoare, sau exagerata. Acest cuvant reflecta
caracterul dansului: saltaret si galagios.
Primile influente ale jiveului vin
de la sclavii africani din
In anii 1880, existau
competitii ale acestui dans printre negrii
din Sud, iar premiul era un tort, astfel dansul a primit numele de "Mersul tortului". Modul exuberant al manifestarii muzicale si coregrafice
ale acestui tip de dans contrasta foarte mult cu stilul mai mult decat
sobru si fara viata al albilor
din inalta societate. Odata cu moartea reginei
Acest dans
este un amestec de Rock&Roll, Boogie -Woogie,
American Swing si Jitteburg,
de unde reiese caracterul expresiv si rapid al Jive-ului. Dintre toate aceste
dansuri jive-ul este cel
mai mult legat de swing, mai ales deoarece a evoluat in urma competitiilor care se tineau in
El poate fi dansat atat pe ringul de dans la o competitie de dans sportive, cat si in discoteca sau in cluburi. Cel mai evident element distinctive al acestui dans este viteza. Din familia dansurilor de acest gen cum ar fi swing-ul sau Lindy hop, ele necesita un spatiu de dans considerabil cat si o energie fizica pentru sustinerea lui.
Jive-ul nu da semen de a se transforma intr-un alt dans, dar trebuie stiut ca exista doua stiluri de jive: stilul international, adica cel descries mai sus, si stilul autentic, sau cel bazat mai mult pe miscarile swingului.
Este evident de remarcat faptul ca este un dans foarte rapid, care consuma multa energie. Fiind ultimul dans in cadrul competitiilor, dansatorii sunt nevoiti sa demonstreze ca dupa celelate patru dansuri mai au energia necesara pentru Jive.
Dansul Jive este tot un dans static, in timpul dansului neexistand multa deplasare. Timpii accentuati sunt timpii 2 si 4. In competitie Jive-ul dureaza intre 1 -2 minute, numarul de batai pe minut fiind de 44. Muzica are un ritm de 4/4, cu tempoul de 42-44 masuri pe minut.
Mai trebuie adaugat ca acest dans contine atat pasi de chasse, cat si kick-uri si piruete rapid realizate. De multe ori aceste lucruri se succed intr-un mod foarte complicat, si de accea trebuie ca cei doi parteneri sa ramana foarte concentrati pentru nu a pierde ritmul muzical. In cadrul competitiilor, partenerii sunt de multe ori punctati in functie de energia pe care o manifesta, dar mai ales de corectitudinea si estetica executiei pasilor pe ritmul melodiei. Flick-urile si kick-urile nu trebuie sa fie doar pura decoratie artistica, fiind cateva elemente foarte importante in redarea ritmului si tempoului, precum si alte gesturi ce pot fi realizate. Elementul central al dansului este priza palmelor, care trebuie sa se afle intr-o continua presiune. Sa fie foarte ferma. Un alt element essential este coordonarea dintre cei doi parteneri, mai ales in momentele in care se executa intoarceri rapide si schimbari complicate ale prizei mainilor.
Versiunea actuala de jive are pasii de baza formati din chasse-uri realizate in mod sincop, adica lateral, apropiat, lateral; conduceri laterale cu corpul stanga - dreapta, urmate de un pas de rock realizat in spate cu revenire spre in fata. Soldurile se misca cu o jumatate de bataie dupa fiecare pas, iar greutatea este mentinuta in permanenet catre in fata, adica pe pernita talpii. In timpul chasse-ului, datorita faptului ca se tine piciorul care conduce sus, formand un unghi de 90 de grade cu corpul, iar piciorul care urmeaza aparent inactiv, creaza iluzia optica a ceea ce se numeste "moonwalk" sau mersul pe luna, conferind dansatorului o prezenta interesanta de imponderabilitate.
Un lucru foarte interesant este asocierea acestui dans si mai ales a muzicii si stilului libertin de exprimare cu tinerii. Acest lucru nu este intamplator, deoarece tinerii au asimilat instantaneu crezul timurilor de atunci, iar cei mai inaintati in varsta au ramas mult timp reticenti la schimbare, criticand vehement inclinatiile nesanatoase ale tinerilor.
|