Matritarea
Este procedeul tehnologic de deformare plastica realizat la rece, prin care
materialul se deformeaza simultan în întreg volumul, iar curgerea acestuia este conditionata de fo 13413r1724n rma si dimensiunile cavitatii sculei folosite.
Procedeul se aplica la prelucrarea pieselor mici ( pâna la 300kg) de configuratie complexa în productia de serie mare si masa. Principiul matritarii este prezentat în figura 4: 1- semimatrita superioara; 2- semimatrita inferioara; 3- semifabricat..
Scula în care are loc deformarea, denumita matrita, este confectionata din doua semimatrite 1 si 2, separate între ele printr-un plan de separatie 3. cavitatea 4 care reda forma piesei dorite poate fi practicata într-o singura semimatrita (figura 4a) sau în doua semimatrite (figura 4b).
Dupa modul de deformare a materialelor, matritele pot fi închise sau deschise. La matritele închise, cantitatea de material necesar pentru deformare trebuie sa fie calculata exact, ceea ce îngreuneaza si scumpeste procesul de fabricatie, iar la matritele deschise, canalul de bavura permite scurgerea surplusului de material si asigura umplerea completa a cavitatii matritei.
a b
Principiul matritarii
Figura 4
|