Abateri de ordinul II numite si rugozitati, care sunt abateri a caror inaltime este de ordinul micronilor iar pasul lor este pana la cateva zeci de ori mai mare.
Abateri de ordinul III numite si rugozitati moleculare, a caror amplitudine este de ordinul Å (1 Amstrong=10-9 m) iar pasul lor este de ordinul zecilor de Å.
Fig. 3. Stabilirea liniei medii a profilului
xOy, fata de care se face o raportare initiala a profilogramei, pozitia liniei medii este data de ordonata y obtinuta din relatia:
l reprezinta lungimea de referinta, prestabilita, de deplasare lungitudinala a varfului palpatorului.
inaltimea pisc-vale Ry egala cu suma inaltimii celui mai inalt varf, hp, si adancimea celei mai adanci vai, hv, masurate fata de linia de referinta a profilului. Acest parametru se calculeaza cu:
rugozitatea in zece puncte, Rz sau inaltimea medie a rugozitatii
abaterea medie aritmetica a profilului
rugozitate eficace
abaterea medie patratica a profilului
Fig.
Parametri tribologici ai microtopografiei suprafetelor
Fig. 5. Trasarea curbei procentajului portant.
de varf. Vom gasi segmentele l l ln, respectiv l l l n Daca presupunem ca suprafata vine in contact cu o alta suprafata, perfect rigida si care nu se uzeaza, dupa un anumit timp, contactul relativ se va face pe o suprafata corelata cu lunimile li. Se defineste astfel lungimea portanta a profilului prin suma tuturor acestor segmente de intersectie:
Fig. 6. Curbe comparate de procentaj portant.
Fig. 7.
, ceea ce determina . Dificultatea consta in faptul ca profilul se cunoaste indeosebi sub forma de profilograma. De aceea, este necesar un echipament numeric care sa interpreteze profilul si sa deduca o functie de interpolare care sa descrie profilul dat.
Fig. 8.
Fig. 9.
Fig. 10.
Fig. 12. Fig. 13.
|