Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




PROBLEMA CAVITATIEI

tehnica mecanica


PROBLEMA CAVITATIEI


Adesea neglijata de catre proiectanti, posibilitatea ca o pompa sa functioneze in regim de cavitatie este reala si poate provoca grave neajunsuri (functionarea zgomotoasa, distrugerea rotorului pompei).



Se cunoaste faptul ca, la presiunea atmosferica, apa fierbe la temperatura de +100 șC. Cu cat presiunea este mai mare, cu atat temperatura de fierbere este mai ridicata si invers, daca presiunea scade sub cea atmosferica (10,33 m CA), apa va fierbe la temperaturi mai mici de +100 șC.

Cand pompa functioneaza, in zona de aspiratie presiunea scade, fiind posibil ca temperatura la care se gaseste apa sa 15415b123p fie chiar cea de vaporizare la aceasta presiune. In aceste conditii, in apa apar bule de vapori. Ajungand in zona rotorului pompei, bulele de vapori sunt zdrobite de paletele acestuia, producandu-se o sumedenie de mici implozii care disloca putin cate putin din materialul rotorului, pana la distrugerea acestuia. Fenomenul poarta numele de cavitatie. Pericolul este mai mare la pompele care vehiculeaza apa calda sau fierbinte, dar exista si la cele din sistemele de alimentare cu apa rece, astfel ca o verificare este necesara in toate cazurile.


De regula, fabricantii de pompe indica in documentatiile tehnice, pentru cele specifice instalatiilor termice, care trebuie sa fie presiunile minime in aspiratie la diferite temperaturi.


Nu alegeti o pompa supradimensionata

Exista uneori tendinta, fie dintr-o falsa dorinta de siguranta, fie din lipsa de informatii despre instalatia in cauza, dar nu de putine ori si din comoditate, sa se aleaga pompe supradimensionate, plecand de la pagubosul principiu "mai bine sa fie, decat sa nu ajunga".












Prevedeti posibilitatea determinarii parametrilor functionali ai pompelor


Verificati curentul absorbit de motor si comparati cu cel inscris

Verificati sensul de rotatie la motoarele trifazate


Asigurati o presiune suficient de mare in instalatie

In perioadele de oprire a instalatiei, lasati-o plina cu apa, daca nevoi exprese (interventii, reparatii) nu impun golirea.


Luati masuri de evacuare a aerului din pompa.


Eliminati cu desavarsire posibilitatea ca in aspiratia pompei sa patrunda aer.



Document Info


Accesari: 13436
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )