Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




PROPRIETATILE ELECTROMAGNETICE ALE ALIAJELOR FIERULUI UTILIZATE IN CONSTRUCTIA MASINILOR ELECTRICE

tehnica mecanica


PROPRIETATILE ELECTROMAGNETICE ALE ALIAJELOR FIERULUI UTILIZATE IN CONSTRUCTIA MASINILOR ELECTRICE


CURBA DE MAGNETIZARE |




In constructia masinilor electrice, se utilizeaza materiale magnetice moi, in special aliaje fier-siliciu, caracterizate prin valori ale permeabili­tatii magnetice relative.

La un astfel de material, inductia magnetica B depinde de intensitatea campului magnetic H si de starile magnetice anterio 717d35h are. Din aceasta cauza, cand intr-un material feromagnetic, demagnetizat initial, se variaza mono­ton intensitatea de camp magnetic H de la la +HU apoi de la +H la de la la -Hu de la ~H{ la si de la +HX se obtine curba OBu RKB{, R'K'BX, indicata in figura Curba OB este curba de prima magnetizare. Repe­tand de cateva ori (minimum de ori) variatiile monotone ale campului magnetic intre limitele +H si -H, se obtine in final o curba inchisa, sime­trica fata de originea axelor de coordonate, cu punctele de intoarcere B si

Suprafata limitata clc curbele BlRKB{ si li[R'K'lix a buclei dc iste-rc/a reprezinta energia transformata in caldura, la un ciclu, in unitatea de masa.

Locul geometric al punctului de intoarcere Bu pentru buclele de iste-reza simetrice fata de punctul O, re­prezinta o curba cu dependenta uni­voca a inductiei magnetice B de inten­sitatea de camp magnetic H, numita curba fundamentala de magnetizare*

intre curba de prima magnetizare si curba fundamentala de magnetizare nu este o mare

diferenta. Din punct de vedere practic, cele doua curbe se confunda p.76] si se denumesc pe scurt curba de magnetizare. Aceasta se ridica experimental pentru diferite materiale si se da sub forma grafica sau numerica**.

Aliajele fierului cu siliciul, precum si cu alte elemente, utilizate in elec­trotehnica, se prezinta sub o forma dependenta de procesul tehnologic de fabricatie. Cele prelucrate prin laminare la cald sunt sub forma de table dreptunghiulare cu grosimi de mm, mm, mm, mm si mm si suprafata de x m2 si x m2 in functie de grosime si de conti­nutul de siliciu. In prezent continutul de siliciu variaza intre la tabla slab aliata si la tabla tare aliata. Cu cat continutul de siliciu este mai ridicat, cu atat rezistivitatea electrica este mai mare, dar materialul devine mai dur si

prelucrarea mai dificila.


Daca prelucrarea se face prin laminare la rece poate avea loc orientarea cristalelor (texturare), tabla se prezinta in suluri de diferite lungimi axiale si este totodata izolata pe una din fete, de obicei cu compusi anorganici.

in mod obisnuit tablele sunt clasificate pe sorturi si normele prevad dimensiunile geometrice si valorile garantate ale constantelor de material pentru diferitele sorturi.

in vederea unei priviri de ansamblu, in figura sunt date curbele de magnetizare atat pentru materiale moi utilizate la constructia miezurilor feromagnetice cu campuri variabile in timp, cat si pentru cele dure utilizate la magneti permanenti. Se remarca proprietatile deosebite ale fierului pur; cu linie intrerupta este trasata curba de magnetizare pentru un otel electro­tehnic (cu siliciu) de calitate medie.

In tabelul sunt date proprietatile mai importante ale unor sorturi de table utilizate in constructia masinilor si transformatoarelor electrice.



blele pentru masini rotative au o grosime obisnuita de mm, iar pentru transformatoare la si Hz, de mm. Pentru masini de puteri mari, solicitate intens magnetic, se utilizeaza si table de mm. Tablele lami­nate la rece, pentru masini rotative, obisnuit nu au cristalele orientate, in timp ce cele utilizate la constructia transformatoarelor electrice sunt aproa­pe in totalitate cu cristale orientate.











Orientarea cristalelor in tabla (textu-rarea) are avantajul ca in directia laminarii, in care se si orienteaza cristalele, proprie­tatile magnetice sunt mult imbunatatite in comparatie cu directia perpendiculara




Document Info


Accesari: 3571
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2025 )