Pene transversale
In figura 18 se prezinta o pana de reglare. Pana 3 are ferma unei prisme cu o fata inclinata. Dimensiunile penei sunt in functie de marimea subansamblului. Ea are un alez 454d36e aj filetat si lucreaza ca o piulita montata pe surubul 4. Prin rotirea surubului, pana se fixeaza in pozitia dorita, realizand totodata reglarea jocului in lagarul compus din cuzinetii 1 si 2. Surubul este asigurat impotriva autodesfacerii prin contrapiulite.
In figura 19 se prezinta o pana de fixare transversala tronconica, asemanatoare cu un stift conic, care nu trece transversal prin axele geometrice ale celor doua piese ci lateral, blocind intr-o anumita pozitie butucul fata de arbore.
In figura 20, 21 si 22 se prezinta trei solutii constructive de asamblare cu pana transversala de strangere, iar in figura 23 trei solutii constructive ale penelor
Fig.18 Fig.19
Fig.21
Se observa ca (fig. 23, a) pana poate fi cu muchiile rotunjite sau drepte. De asemenea, penele pot avea o singura muchie inclinata (fig. 23, a), ambele muchii inclinate cu unghiuri diferite ca in figura 23, c. Solutia 23, a este mai economica iar cind pana are muchiile rotunjite asamblarea asigura o mai buna comportare in exploatare. in figura 24 se reprezinta sistemul de forte care actioneaza asupra penei,ia montare, in cazul unei asamblari ca in figura 20. Forta Q este forta de batere a penei, F — forta de prestrangere iar F — forta de exploatare care poate lucra in ambele sensuri.
Fig.22
Fig. 23
Fig. 24 Fig. 25
|