ALTE DOCUMENTE
|
||||||||||
MEMORIU JUSTIFICATIV
Am ales ca temă pentru lucrarea de specialitate, reductorul distribuitor deoarece acesta ajută automobilele destinate să lucreze in conditii grele de drum ( terenuri accidentale, sa 919h71j nturi, gropi, s.a. ) să invingă rezistente mai mari decăt in cazul deplasărilor pe drumuri obijnuite.
Acesta se utilizează la masinile de teren care au două punti motoare ( ex.: ARO, DACIA PAPUC, s.a. ) sau la autocamioanele care sunt supuse la drumuri grele avănd nevoie de mai multe punti motoare pentru a trece fară efort ( ex.: ROMAN, VOLVO, SCANIA, s.a. )
CUPRINS
Memoriu Justificativ..................Pag.
Destinatia si clasificarea reductoarelor - distribuitoare.....Pag.
Tipuri constructive de reductoare - distribuitoare:
Reductorul - distribuitor cu dispozitiv pentru decuplarea puntii anterioare............... ..Pag. 6
Reductorul - distribuitor cu diferential interaxial.....Pag. 8
Reductorul - distribuitor cu cuplaj unisens..................Pag. 10
Ĩntretinerea reductorului - distribuitor...............Pag.
Măsuri de tehnică a securitătii muncii...........Pag.
Principalele măsuri de tehnica a securitătii muncii........Pag.
Bibliografie.......................Pag.
REDUCTORUL DISTRIBUITOR
Destinatia si clasificarea reductoarelor distribuitoare.
Automobilele destinate să lucreze in conditii grele de drum sau pe terenuri accidentale au de invins rezistente mari si pentru a folosi intreaga greutate a lor drept greutate aderentă acestea se construiesc cu toate puntile motoare.
Pentru transmiterea momentului motor la toate puntile motoare, automobilele sunt dotate cu un distribuitor sau un reductor - disribuitor.
Distribuitorul are rolul de a distribui momentul motor la puntile motoare fară a-l modifica.
Reductorul - distribuitor are rolul de a distribui momentul motor la puntile motoare si in acelasi timp il si modifică.In general reductorul - distribuitor este prevazut cu 2 trepte , permitănd dublarea numărului de trepte ale cutiei de viteze.
De regulă, una din trepte are raportul de transmitere egal cu unitatea, iar cealaltă un raport de transmitere cuprins intre 1 si 2,8. Astfel, prin mărirea raportului de transmitere si folosirea intregii greutati ca greutate aderentă, automobilul are posibilitatea să urce pante de 50 - 60 %, să treacă prin terenuri accidentale s.a
Reductorul - distribuitor se montează pe cadrul automobilului, separate de cutia de viteze sau in acelasi carter cu aceasta.
Momentul de la arborele secundar al cutiei de viteze se transmite arborelui primar al reductorului distribuitor fie direct, fie printr-o transmisie cardanică.
Reductoarele distribuitoare se clasifică după modul de prevenire a "circulatiei de puteri" in transmisia automobilelor. Dacă la un moment dat la una dintre punti nu este asigurată aderentă, se poate ca rotile de la o punte să patineze si de la cealaltă să alunece (sa fie impinse).
Prin aceasta, fortele tangentiale de la rotile impinse isi schimbă sensul, devenind din forte motoare forte de frănare. In această situatie rotile rămase motoare, in afară rezistentelor la inaintare trebuie să invinga si fortele de frănare apărute rezultănd o "circulatie" de puteri.
Datorită acestui fapt, la automobilele cu tractiune integrală apar urmatoarele dezavantaje:
- uzura sporită a pneurilor si a organelor transmisiei din cauză că prin ele
se transmit puteri mult mai mari decăt in cazul deplasării normale;
- se măreste consumul de combustibil al motorului si uzura pieselor sale;
- scade randamentul transmisiei;
In functie de modul de prevenire a circulatiei de puteri s-au realizat mai multe tipuri de reductoare distribuitoare si anume:
- cu dispozitiv de cuplare a puntii motoare anterioare
- cu diferentialul interaxial
- cu cuplaje unidimensionale (unisens)
Tipuri constructive de reductoare distribuitoare
In fig. 1 este reprezentat reductorul distribuitor utilizat la autoturismul ARO, avănd două trepte, una cu raportul de transmitere 1 si a doua cu raportul de transmitere
Treapta cu raportul de transmitere 1 se obtine prin cuplarea mufei 19 cu dantura auxiliară a pinionului 21 de pe arborele primar 16 (care este si arborele secundar al schimbătorului de viteze).
In felul acesta momentul se transmite direct de la arborele primar la arborele secundar 14 de antrenare a puntii din spate. In acelasi timp momentul se transmite de la pinionul 21 la pinionul 22 solidar cu arborele intermediar 11. Cuplarea puntii din fată se efectuază prin deplasarea spre stănga a mufei de cuplare 5 pentru solidarizarea arborelui secundar 2 de antrenare a puntii din fata cu pinionul 4. Pinioanele 21 si 4 avănd acelasi diametru, raportul de transmitere intre arborii 16 si 2 este 1.
Treapta cu raportul de transmitere 2.18 pentru puntea din spate, se obtine prin cuplarea mufei 19 cu dantura auxiliară a pinionului 18 pentru a-l solidariza cu arborele 14. In felul acesta momentul de la arborele primar 16 este transmis arborelui secundar 14 prin angrenajele rotilor 21-22 si 10- Prin cuplarea mufei 5 cu dantura auxiliară a pinionului 7 ( care se află in angrenare cu pinionul 10 ) se obtine treapta cu raportul 2.18 si pentru puntea din fată.
Prin utilizarea reductorului distribuitor se poate obtine :
- cuplarea numai a puntii din spate fară mărirea momentului motor ;
- cuplarea ambelor punti fară mărirea momentului motor ;
- cuplarea ambelor punti cu mărirea momentului motor ;
Reductorul - distribuitor are si un dispozitiv de zăvorăre, care impiedica cuplarea treptei cu raportul de transmitere 2.10, cănd puntea din fată este decuplată, si elimină posibilitateă decuplarii puntii din fată, cănd este cuplată treapta inferioară.
Ĩntretinerea reductorului - distribuitor
Intretinerea reductorului Distribuitor consta in verificarea nivelului uleiului de transmisie dupa fiecare 5000 km.
Daca nivelul uleiului este scazut, se vor elimina cauzele scurgerilor de lubrifiant si se va completa cu cantitatea necesara.
Inlocuirea uleiului de transmisie din carterul reductorului - distribuitor se face odata cu inlocuirea uleiului din carterul schimbatorului de viteze.
Ungerea angrenajelor la reductorul - distribuitor G800 ( fig. 4. ), utilizat la autocamioanele ROMAN, se face cu o pompa actionata cu aer comprimat, la o presiune de 4,5 bar, dispusa la partea inferioara a reductorului - distribuitor.
Aceasta pompa trimite uleiul, prin intermediul a doua conducte prevazute cu orificii, spre danturile rotilor sis pre mufa de cuplare.
Aerul sub presiune impinge pistonul 2 din corpul 1 al pompei, spre stanga rezultand uleiul din cilindrul pompei.
In momentul in care pistonul a ajuns la capatul cursei, aerul din camera din stanga a pistonului distribuitor 3 iese in atmosfera, iar aerul comprimat patrunde in camera din dreapta pistonului distribuitor, deplasandu-l spre stanga.
Acesta pune in legatura camera de aer din dreapta pistonului 2 cu atmosfera, inchizand intrarea aerului in acesta.
Astfel, aerul sub presiune, patrunde in camera din stanga a pistonului distribuitor 3 deplasandu-l spre dreapta in camera din stanga a pistonului distribuitor 3, deplasandu-l spre dreapta, deoarece din partea dreapta a sa este pusa in legatura cu atmosfera de catre pistonul pompei 2.
In cazul reductorului - distribuitor G450 ( Fig. 3.2 ), ungerea este asigurata de catre o pompa cu piston antrenat de un excentric.
Fig. 4. Pompa de ulei a reductorului distribuitor G800 cu actionare
pneumatică.
1 - corpul pompei; 2 - piston; 3 - piston distribuitor; 4 si 10 - supape de aspiratie ( de tip bilă ); 5, 11 si 13 - arcuri elicoidale; 6 - capac; 7, 8 si 14 - reductii; 9 - conductă de aspiratie a uleiului; 12 - supapă de refulare ( de tip cu bilă ); 15 - suruburi de fixare.
Măsuri de tehnică a securitătii muncii
Ĩn
Căile principale pentru aplicarea măsurilor de tehnică a securitătii muncii in intreprinderi sunt:
controlul periodic al stării utilajelor, al stării ingrădirilor si dispozitivelor de protectie de la masinile-unelte, aparate si mecanisme, al stării de functionare a instalatiilor de ventilatie si incălzire, al curăteniei locurilor de muncă, atelierelor si al spatiilor sanitare;
verificarea stării si utilizării de către muncitori a dispozitivelor
si instalatiilor de sigurantă ( măsti inpotriva gazelor sau a
prafului, ochelari de protectie );
urmărirea respectării regulilor de igienă personală de către
muncitori, in special la locurile de muncă unde se lucrează cu
substante toxice;
difuzarea prin diverse forme a măsurilor de tehnică a securitătii
muncii si instructajul periodic al muncitorilor cu privire la
problemele de protectie a muncii.
Nerespectarea normelor de protectie a muncii se sanctionează conform legilor in vigoare.
Principalele măsuri de tehnică a securitătii muncii
Ĩn scopul eliminării perocolului de accidentare la locul de muncă este necesar să se respecte următoarele măsuri si reguli principale:
imbrăcămintea de lucru sa fie bine strînsă pe corp si incheiată corespunzător.
femeile vor purta basmale legate astfel incăt părul sau colturile basmalei să nu iasă afară spre a evita pericolul de prindere de către organele in miscare ale masinilor - unelte.
folosirea cheilor fisurate este strict interzisă !
cozile si mănerele uneltelor de mănă vor fi executate din lemn de esentă tare, fiind bine fixate si vor avea dimensiuni care să permită prinderea lor sigură si comodă.
uneltele de mănă actionate electric sau pneumatic vor fi prevazute cu dispozitive sigure pentru fixarea sculelor, precum si cu dispozitive care să impiedice functionarea lor nerecomandată.
Diversele lucruri de lăcătuserie ce se execută in spatii cu mediu exploziv trebuie executate numai cu scule din materiale neferoase.
Pietrele abrazive ale polizoarelor si masinilor de rectificat trebuie să fie ingrădite cu apărătoare din tablă prevăzute cu ecrane transparente.
Bibliografie
1. sOFER MECANIC AUTO
- Gheorghe Frătila ; M. V. Popa
2. INSTALAŢII sI ECHIPAMENTE AUTO
Mariana Frătila ; Elena Antonescu
3. CUNOAsTEREA, ĨNTREŢINEREA sI REPARAREA AUTOMOBILULUI
Gheorghe Frătilă ; Sterian Samoilă
|