Rigla optica
Riglele optice sunt elemente sensibile care se realizeaza si functioneaza pe principii asemanatoare discurilor fotoelectrice codate. Deci, se pot construi rigle optice absolute sau incrementale.
Riglele absolute pot fi utilizate pentru masurarea deplasarilor liniare de circa 1 m, cu precizie de 1(un) micron.Acestea sunt cele mai precise E.S. ale traductoarelor pentru deplasari liniare.
Costul ridicat, probleme de rectilinitate perfecta si lipsa impuritatilor fac imposibila utilizarea acestora pentru domenii mari. Ele nu pot fi capsulate etans (cum sunt discurile absolute). De aceea, în cazul masurarilor absolute pentru domenii mari de deplasare se va recurge la masurari indirecte (cu discuri absolute) sau masurari directe incrementale. În figura 4.36 se prezinta schema de principiu pentru o rigla incrementala.
Fig. 4.21 - Schema de principiu a unei rigle incrementale.
Riglele optice incrementale se utilizeaza (cu succes) pentru masurarea deplasarilor de maximum de 3m. Pentru lungimi mai mari se utilizeaza rigle metalice (otel) - cu procedeu de citire episcopic (tratat în paragraful 4.4.4).
Marirea preciziei se poate face prin tehnici de multiplicare electronica (interpolare în cadrul unui pas). O alta varianta de E.S. optic , specifica riglelor, apeleaza la tehnica franjelor Moiré. Franjele Moiré sunt produse de variatiile pozitiilor relative a doua rigle identice, suprapuse dar usor nealiniate. Fiecare rigla consta dintr-o suprafata transparenta formata dintr un un mare numar de linii echidistante.
La deplasarea unei rigle peste cealalta, sub un anumit unghi, apar alternante de zone luminoase si întunecate (franje Moiré) care se deplaseaza cu câte o cuanta la fiecare deplasare a riglei egala cu pasul retelei de linii.
|