SISTEM ELECTROENERGETIC
Un ansamblu de echipamente electrice interconectate intr-un spatiu dat si reprezentānd un tot unitar, cu o functionalitate bine determinata formeaza o instalatie electrica.
Echipamentele electrice ale instalatiilor electrice sunt constituite din masinile, a 20220f56u paratele, dispozitivele si receptoarele electrice interconectate īn cadrul instalatiei prin retele electrice. Receptorul electric este un ansamblu electric care absoarbe energie electrica si o transforma īn alta forma de energie (mecanica, termica, luminoasa etc.) īn scop util.
Ansamblul instalatiilor electrice de producere, transport, distributie si utilizare a energiei electrice, interconectate intr-un anumit mod si avānd un regim comun si continuu de producere si consum de energie electrica, alcatuiesc un sistem electroenergetic.
Dupa cum rezulta din definitie, sistemul electroenergetic cuprinde:
- instalatiile electrice de producere a energiei electrice (generatoarele din centralele electrice);
- instalatiile electrice de transport al energiei electrice (linii aeriene si subterane, statii de transformare);
- instalatiile electrice de distributie a energiei electrice (linii, posturi de transformare, tablouri de distributie, coloane, circuite);
- instalatiile electrice de utilizare a energiei electrice (receptoare electrice):
Reprezentarea schematica a unui sistem electroenergetic este redata īn figura 1 unde s-au folosit notatiile: CTE - centrala termoelectrica, CHE - centrala hidroelectrica, CNE - centrala nuclear-electrica, ST 1 statie de transformare ridicatoare de tensiune, ST2 - statie de transformare coborātoare de tensiune, LEA - linii electrice aeriene, LES - linii electrice subterane, PT - post de transformare, R1 - receptoare de medie tensiune, R2 - receptoare de joasa tensiune.
Fig.1. Sistem energetic.
Sistemul electroenergetic national este realizat prin interconectarea sistemelor regionale create īn jurul centralelor electrice amplasate īn diferite zone geografice. Sistemul contine mai multe noduri reprezentate prin centrale electrice sau statii de transformare. Avānd īn vedere ca orice centrala contine o statie de evacuare a energiei electrice produse, se poate considera ca nodurile sistemului electroenergetic sunt constituite, practic, din statii de transformare.
Sistemul energetic cuprinde, pe linga sistemul electroenergetic,toate instalatiile (neelectrice) care concura la punerea īn miscare a generatoarelor electrice din centrale precum si masinile si mecanismele antrenate de motoarele electrice din instalatiile de utilizare.
Sistemele energetice, īn general, au un caracter regional īn sensul ca principalii consumatori sunt grupati īntr-o anumita zona īn jurul centralei care produce energia electrica. Pentru asigurarea continuitatii alimentarii cu energie electrica a consumatorilor de mare importanta, īn cazul aparitiei unui deranjament īn instalatiile de producere si de transport a energiei electrice ale sistemului electroenergetic, se impune interconectarea tuturor sistemelor energetice regionale. La nivelul īntregii tari, prin interconectarea sistemelor energetice regionale rezulta sistemul energetic national. Sistemul energetic national are o configuratie complexa continānd mai multe noduri. Nodurile sistemului energetic national sunt formate din statiile de transformare ST1 ale centralelor electrice.
Fig. 2. Sistemul energetic national-SEN
|