MB 1 - material de baza 1
ZIT 1 - zona influentata termic a materialului 1
CS - cusatura sudata
ZIT 2 - zona influentata termic a materialului 2
MB 2 - material de baza 2
1.2 ELEMENTELE UNEI IMBINARI SUDATE
|
B- latime sudurii
h- suprainaltare sudurii
p-patrunderea sudurii
H-inaltimea sudurii
Spatiul dintre elementele de sudat se numeste rostul imbinarii sudate. Acesta se alege in functie de grosimea materialului de baza si de pozitia de sudare.
1.3REPREZENTAREA ASAMBLARILOR PRIN SUDARE
Asambalrea prin sudare se reprezinta in doua proiectii, vedere sau sectiune in plan transversal si vedere in plan frontal.
Exista doua moduri de reprezentare:
Reprezentare detaliata, in sectiune, cordonul de sudura se reprezinta innegrit, cu exceptia desenelor care au ca scop redarea formei si dimensiunilor rostului
|
Reprezentarea simplificata, cordonul de sudura se reprezinta conventional printr-o linie continua groasa. Notarea simplificata se amplaseaza pe desen prin intermediul unei linii de indicatie, terminata cu o sageata ce se sprijina pe cordon, iar la celalalt capat continua cu o linie dubla de referinta. Aceasta este formata din linie continua subtire si linie intrerupta subtire, fiind paralela cu chenarul formatului sau axa cordonului.
|
Simboluri de baza in sudura:
Sudura in I
Sudura in I pe suport
Sudura in V
Sudura in V pe suport
Sudura in ½ V
Sudura in ½ V pe suport
Sudura in colt
Sudura in puncte
|
Sudura in ½ U
Sudura in Y
Sudura in ½ Y
Sudura cu marginile rasfrinte
Sudura cu o margine rasfrinta
Sudura in gauri
Sudura in linie
Sudura prin suprapunere
Sudura oblica
Sudura frontala in V
Simboluri secundare din sudura:
|
Sudura convexa
Sudura concava
Ingrosarea cusaturii se va indeparta pina
Crestaturile si neregularitatile cusaturii se
vor prelucra pentru obtinerea unei treceri line de la cusatura la metalul de baza
1.4 PROCEDEE DE SUDARE
Procedeul de sudare reprezinta ansamblul operatiilor prin care se realizeaza o imbinare sudata.
In functie de T(temperatura) si p (presiune) sudarea se realizeaza:
prin topire Ti > Tt si p=0
prin presiune Ti<Tt si p
Clasificarea procedeelor de sudare:
dupa scopul urmarit:
sudare de imbinare
sudare de incarcare
dupa modul de desfasurare a procedeului de sudare:
sudare prin topire
sudare prin presiune
dupa purtatorul de energie necesara sudarii :
sudarea cu energie termica transmisa prin corpuri solide
sudarea cu flacara
sudarea cu arc electric
sudarea cu radiatii
sudarae cu energie mecanica
sudarea prin rezistenta
dupa modul de executie a cusaturii sudate:
sudare manuala
sudare semimecanizata
sudare mecanizata
sudare automata
dupa modul de asociere a procedeelor de sudare
sudare mecanizata sub strat de flux
sudare semimecanizata MIG, MAG
sudare automata in puncte
1.5 PARAMETRII REGIMULUI DE SUDARE
Elementele regimului de sudare influenteaza nemijlocit asupra geometriei cordonului de sudura, crescind in acest fel posibilitatea alegerii rationale a regimului pentru a obtine o anumita forma a cusaturii sudate.
Influenta curentului de sudare Is Curentul de sudare influenteaza asupra adincimii de patrundere, dupa o relatie aproape liniara :
s
s este curentul de sudare in A
Coeficientul de proportionalitate K depinde de felul curentului, de diametrul electrodului si viteza de sudare.
Intensitatea curentului influenteaza neesential latimea cordonului de sudura.
Felul curentului si polaritatea influenteaza asupra cordonului de sudura. La sudarea in curent continuu cu polaritate inversa adincimea de patrundere este cu 40-50% mai mare ca la sudarea cu polaritatea directa. La sudarea in curent alternativ, adincimea de patrundere este cu 15-20% mai mica ca in cazul sudaii in curent continuu cu polaritate inversa.
La sudarea in curent continuu cu polaritate directa latimea cordonului este mai mica ca la sudarea in curent continuu cu polaritate inversa , in special in cazul sudarii cu tensiuni mari cum este cazul sudarii automate sub strat de flux.
Influenta tensiunii arcului Ua .Tensiunea arcului influenteaza nesemnificativ asupra adincimi de patrundere. Latimea cordonului este insa influentata de tensiunea arcului, cu cresterea tensiunii latimea creste aproape liniar, datorita cresterii lungimii arcului si a disiparii caldurii pe o zona lata. La sudarea mecanizata tensiunea arcului este parametrul cu ajutorul caruia se regleaza latimea dorita a cordonului.
Influenta vitezei de sudare vs viteza de sudare are o influenta complexa asupra adincimii de patrundere. La sudarea cu viteze mici (vs=0-12 m/ora) adincimea de patrundere este mica, din cauza curgerii metalului in fata arcului si a impiedicarii patrunderii caldurii in piesa supusa sudarii. Cresterea vitezei de sudare pina la o anumita valoare intre 15-25m/ora conduce la cresterea adincimii de patrundere, dupa care cu cresterea vitezei, adincimea incepe sa scada, din cauza micsorarii energiei liniare la sudare.
1.6 SUDABILITATEA ALIAJELOR METALICE
Sudabilitatea reprezinta aptitudinea unui aliaj metalic de a asigura printr-un procedeude sudare si pentru un anumit scop in imbinarile sudate, caracteristicile fizico-mecanice locale si generale prescrise pentru o constructie sudata.
Aprecierea sudabilitatii otelurilor se face in functie de :
comportarea metalurgica la sudare definita de modul cum reactioneaza otelul fata de actiunea unui anumit proces de sudare, actiune localizata in zonele de trecere si influentate termic ale sudurii
comportarea tehnologica la sudare definita ca posibilitatea de a realiza imbinari, printr-un anumit procedeu de sudare, care permit realizarea anumitor cerinte impuse prin proiectare
comportarea in constructie sudata definita de capacitatea otelului de a prelua incarcari in anumite conditii de exploatare in cazul unei structuri sudate, fara a greva siguranta constructiei.
Sudabilitatea se aprecieaza pe baza continutului de carbon echivalent:
e=C+Mn/6+(Cr+V+Mo)/5+(Cu+Ni)/15
|