Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Saltelele

tehnica mecanica


Saltelele



Saltele cu arcuri

Sunt cele mai cunoscute si mai des īntālnite dintre toate tipurile de saltele. Arcurile pot fi din otel indeformabil sau din sārma de otel-carbon, acoperite cu spuma si materiale textile, variind īn functie de grosime, densitate si forma. Rezistenta acestora la compresiune si numarul de arcuri distribuit pe mp vor contribui la rigiditatea saltelei.



O noutate īn domeniu sunt saltelele cu arcuri independente, care ofera beneficiarilor un somn sanatos.

Saltele din spuma poliuretanica

Structura interna a acestui tip de saltele, respectiv miezul, este din spuma poliuretanica. īn functie de calitat 515j919f ea si mai ales de densitatea acesteia variaza si gradul de rigiditate sau elastici­tate a suportului. Bineīnteles, cu cāt spuma este mai densa, cu atāt salteaua este mai rigida. De regu­la, aceste saltele sunt fabricate din mai multe straturi de spuma, cu diferite densitati: la baza - un tip de spuma multidensa, foarte rigida, iar la suprafata - un strat de spuma mai moale si mai elastica, cu mai multe straturi cu grade diferite de rigiditate, even­tual combinate.

Sunt preferate deoarece se adapteaza foarte bine formei corpului, distribuind uniform greutatea corpului.

Saltele cu apa sau gel

Populare īnca din anii '70 - '80, saltelele cu apa ofera confortul unui "pat din nori". Senzatia de plutire este extrem de placuta si relaxanta, confort greu de atins cu alte tipuri de saltele. Anumite sal­tele cu apa sau gel permit ajustarea gradului de rigiditate, ceea ce este imposibil de realizat cu celelalte tipuri de saltele, īn plus, saltelele cu apa sau gel pot fi īncalzite, oferind un confort demn de remarcat īn timpul noptilor reci de iarna. Din pacate, aceste tipuri de saltele au preturi ridicate si nu se īntretin usor. Greutatea pe care o pot atinge pe mp le face mai greu accesibile pentru orice tip de locuinta. Verificati daca greutatea acestora poate fi sustinuta de tipul de pardoseala existent īn locuinta dumneavoastra.

Saltele cu aer

Sunt folosite, de regula, īn camerele de oaspeti sau īn excursii. Au avantajul de a fi montate si transportate usor. Interiorul acestora este captusit cu pungi de aer. Unele modele, realizate pe baza unor tehnologii moderne, au un strat de spuma poliuretanica ce sustine pernele de aer (un fel de strat suport). Principalul avantaj al acestui tip de saltele consta īn faptul ca duritatea poate fi reglata si ajustata īn functie de preferintele beneficiarului. Totusi, acestea sunt recomandate de medici numai īn cazul īn care sunt folosite pentru perioade scurte.

Saltele din latex

Latexul este un burete natural spongios - extras din lichidul care curge sub coaja arborelui de cauciuc. Este un produs antialergic, permeabil pentru aer, igienic, izolant, antibacterian. Spuma din latex ia forma corpului si reduce acele "puncte de tensiune", distri­buind greutatea corpului pe īn­treaga suprafata de dormit. Sunt reduse astfel miscarile si rasuci­rile, iar somnul este linistit si odih­nitor. Datorita delicatetei, confor­tului si elasticitatii sale benefice pentru corp, salteaua din spuma de latex este considerata de medici ideala pentru odihna.

Dimensiunea

Dimensiunea conditioneaza īn mare masura gradul de confort al saltelei. Cānd suprafata de dormit nu permite schimbarea lejera a pozitiei īn timpul somnului, repercusiunile se reflecta negativ īn senzatia de relaxare si confort necesara unui somn linistit. Totusi, dimensiunea saltelei este conditionata de spatiul din lo­cuinta. Nu putem cumpara o saltea care sa nu īncapa īn dormitor sau care sa nu poata fi transportata īn bune conditii īn interior.

Gradul de confort

Salteaua trebuie sa se adapteze temperaturii corpului, sa absoar­ba umezeala īn timpul verii si sa fie calduroasa īn timpul iernii. De aceea, materialele folosite pentru acoperire (bumbacul, matasea si chiar casmirul) sunt, de regula, termoregulatoare, antialergice si antitranspirante.

Alegerea potrivita

O saltea de buna calitate va asigura o sustinere adecvata a īntregului corp si va mentine coloana vertebrala īn pozitia sa fireasca, dreapta. Optimizarea nivelului de sustinere a coloanei este esentiala pentru un somn odihnitor, confortabil.

Daca pozitia acesteia nu este adecvata, muschii depun efort pe tot parcursul noptii pentru a asigura o pozitie confortabila īntregului corp. Dormind pe un suport incomod, dimineata vom avea, cu siguranta, dureri muscu­lare, de gāt sau de spate.

Structura saltelei trebuie sa asigure īntregului corp un suport compact si confortabil.

Din pacate, acest confort nu poate fi recunoscut fara a fi testat īn prealabil. Cānd suportul este prea moale, coloana vertebrala se curbeaza accentuat si are multiple puncte de īncordare si presiune (gāt, coloana, genunchi).

Daca este prea dura, greutatea organismului apasa puternic pe vertebrele lombare, creānd o tensiune generala si īmpiedicānd astfel relaxarea musculara nece­sara unui somn linistit, odihnitor.

Suportul saltelei - din metal sau lemn - este cel care preia īntreaga īncarcatura a saltelei si a corpului. O saltea noua pe un cadru vechi poate conduce la deteriorarea atāt a saltelei, cāt si a suportului.

De aceea, va recomandam sa achizitionati suportul de la acelasi producator, pentru a fi siguri ca se vor completa reciproc si mai ales pentru a beneficia de garantia completa a ambelor produse.

Īntretinere

Nu va sfatuim sa pastrati plasti­cul de protectie a saltelei, pentru a mentine salteaua curata mai mult timp.

Acesta are rolul de a proteja salteaua cānd este depozitata sau īn timpul transportului.

De asemenea, este indicat sa folosim huse din materiale textile, care pot fi usor īnlocuite si spalate. Aspirarea periodica a saltelei si curatarea acesteia cu o cārpa usor umezita sunt cele mai indicate metode de curatare.

Rotiti periodic salteaua!

Dormind īn fiecare seara īn acelasi loc, salteaua se deformeaza si tinde sa preia forma corpului. Astfel, este recomandat sa schim­bam pozitia saltelei la anumite perioade de timp (3-4 luni).

In acest sens, au fost proiectate saltelele de calitate superioara, care pot fi utilizate pe ambele parti/fete.

Sfaturi/Recomandari:

. Nu lasati copiii sa sara pe saltea, indiferent de greutatea lor! Acestea nu sunt proiectate pentru a rezista la presiuni mari.

. Evitati sa folositi multa apa pentru curatarea acestora. Verifi­cati instructiunile producatorului, deoarece unele materiale se pot deforma din cauza umiditatii.

. Salteaua nu trebuie sa fie un mediu propice pentru coloniile de acarieni. Saltelele netratate īmpotriva bacteriilor, ciupercilor si acarienilor afecteaza sanatatea.

. La achizitionarea saltelei, verificati arcurile, miezul si stra­turile de acoperire.


Document Info


Accesari: 2022
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )