Stabilizatoarele
Stabilizatoarele folosesc la reducerea inclinarii laterale a caroseriei automobilului in viraje, deoarece forta centrifuga care actioneaza asupra automobilului in viraj il 838e44i inclina lateral, micsorandu-i astfel stabilitatea. Stabilizatoarele au rolul de a limita aceasta inclinare fara a mari rigiditatea suspensiei. Acestea sunt montate, in special, la autoturisme atat la puntea din fata cat si la cea din spate.
Dupa cum se observa in imaginea urmatoare, stabilizatorul se compune din bara (1) in forma de U, montata transversal pe cadrul automobilului in doua bucse de cauciuc (5).
Capetele barei sunt legate, prin intermediul tijelor (2), la placile de sprijin (3) ale arcurilor (4). Daca deformatiile celor doua arcuri vor fi egale, bara (1) se va roti in mansoanele de cauciuc, fara a intra in actiune. La viraje, cand caroseria se va inclina lateral si unul din arcuri se va comprima mai mult, bara (1) va lucra ca o bara de rasucire si va opune o rezistenta inclinarii transversale a automobilului. Cu ajutorul stabilizatoarelor se reduce inclinarea laterala a caroseriei cu 20 – 30%, fara sa se modifice caracteristicile suspensiei.
|