Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Transformatoare stabilizatoare de tensiune

tehnica mecanica


Transformatoare stabilizatoare de tensiune


Stabilizatoarele de tensiune sunt necesare pentru alimentarea unor instalatii care au un grad inalt de constanta a tensiunii, iar reteaua de alimentare are oscilatii suparatoare ale valorii efective a tensiunii.



Schema de principiu a unui transformator stabilizator de tensiune este prezentata in figura 2.28.a. Infasurarea primara este formata din doua bobine cu numere diferite de spire (w1 si w3), asezate pe coloane diferite (coloana 1, respectiv coloana 3) si conectate aditional.

Infasurarea secundara are w2 spire si este asezata pe coloana centrala 2.

Coloana 1 functioneaza in regim puter 656b15g nic saturat, astfel incat valoarea maxima a fluxului fascicular are o variatie neliniara in raport cu valoarea efectiva I1 a curentului care il produce (vezi figura 2.18.b), reluctanta magnetica a acestei coloane avand o valoare mare datorita saturatiei.


Coloana 3 functioneaza in regim nesaturat, impus de intrefierul . Astfel valoarea maxima a fluxului magnetic , variaza liniar in raport cu valoarea efectiva I1 a curentului care il produce (vezi figura 2.28.b); reluctanta magnetica a acestei coloane este si are o valoare mare, impusa de reluctanta intrefierului.

Coloana 2, pe care este dispusa bobina secundara, functioneaza in regim nesaturat (fluxurile si se scad) si are o reluctanta magnetica mica. In consecinta se poate considera ca fluxul fascicular se inchide, practic prin coloanele 1 si 2, pentru <<) , iar fluxul fascicular se inchide, practic, prin coloanele 3 si 2 pentru ca <<).

Daca neglijam caderile de tensiune pe infasurari atunci tensiunile la bornele infasurarilor au expresiile:


(2.51)


Folosind caracteristicile magnetice si (vezi figura 2.28.b), pe baza relatiilor (2.51) se determina caracteristicile volt-amper ale circuitului primar U1(I1) si caracteristica intrare-iesire U2(I1) - vezi figura 2.28.c, unde U1 si U2 sunt valorile efective ale tensiunilor. Ambele caracteristici sunt neliniare, caracteristica volt-amper a circuitului infasurarilor primare avand un caracter mai pronuntat neliniar.

Se observa ca, pentru zona de functionare aleasa, o abatere mare a tensiunii de alimentare, conduce la o abatere mult mai mica a tensiunii de iesire. Calitatea transformatorului stabilizator este apreciata de marimea coeficientului de stabilizare:


(2.52)


unde U1n si U2n sunt tensiunile nominale ale celor doua infasurari. Cu cat coeficientul Ks este mai mare cu atat stabilizatorul este mai bun.

Desi au o constructie simpla si robusta stabilizatoarele de tensiune fara condensator au dezavantaje majore: tensiunea de iesire deformata si valoarea coeficientului de stabilizare depinde de sarcina.

Pentru a imbunatati coeficientul de stabilizare, de multe ori in practica, se foloseste un stabilizator cu ferorezonanta, care contine un circuit ferorezonant paralel.


Consideram circuitul ferorezonant paralel (vezi figura 2.29.a) format    dintr-o bobina saturabila L si un condensator C. Se considera ca toate marimile electrice variaza sinusoidal si se exprima in complex simplificat. Curentul absorbit de circuit este :



si este capacitiv sau inductiv (vezi figura 2.29.b) in functie de marimea celor doi fazori si .

Valoarea efectiva a tensiunii la bornele bobinei saturabile este neliniara, iar valoarea efectiva a tensiunii UC la bornele condensatorului este liniara in raport cu curentii respectivi, astfel incat, grafic, se poate construi caracteristica volt-amper U(I) a circuitului ferorezonant, unde U reprezinta valoarea efectiva a tensiunii la bornele circuitului - vezi figura 2.29.c.

Se observa ca tensiunea la borne este nula in punctul de ferorezonanta.

In figura 2.29.d este reprezentata caracteristica ideala volt-amper si caracteristica reala, care nu are un punct de anulare a tensiunii datorita rezistentei electrice pe care o are bobina saturabila. Ambele caracteristici au o variatie liniara incepand cu o anumita valoare Im a curentului.






In figura 2.30 este prezentata schema de principiu al unui stabilizator ferorezonant. Infasurarea primara are w1 spire si este asezata pe coloana centrala, care functioneaza nesaturat. Infasurarea secundara este formata din doua bobine avand, in total, w2 spire (), asezate pe coloanele laterale si conectate diferential. Coloana 1 functioneaza saturat, iar bobina secundara de pe aceasta coloana este suntata de un condensator C formand, impreuna, un circuit ferorezonant. Coloana 3 functioneaza tot in regim nesaturat datorita intrefierului . In ipoteza ca toate marimile electrice si magnetice variaza sinusoidal in figura 2.30.b sunt prezentate in functie de curentul I1:

tensiunea efectiva U21 la bornele circuitului ferorezonant (vezi figura..2.29.d);

tensiunea efectiva U23 la bornele bobinei de pe coloana 3;

tensiunea efectiva rezultanta U2, obtinuta ca diferenta a primelor doua tensiuni.

Caracteristica U2(I1) se numeste caracteristica intrare - iesire.

Randamenul si factorul de putere al acestui tip de stabilizator este mai bun , decat pentru cazul in care nu se folosea circuit ferorezonant.





Document Info


Accesari: 5274
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2025 )