Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Transportul feroviar

tehnica mecanica


Transportul feroviar


-asigurarea transportului de bunuri si persoane cu ajutorul locomotivelor si vagoanelor care circula dupa un program prestabilit, pe trasee fixe.

-transp. internat. pe calea ferata e mai complex decat a altor modalitati de transp. pt ca se realizeaza cu mijloace de transport apartinand mai multor administratii de cai ferate care tranziteaza mai multe tari cu regimuri vamale diferite. Deoarece aproape toate societ. de trans. feroviar sunt intreprinderi de stat, s-a trecut la elaborarea unor reglementari uniforme, valabile pt toate caile ferate.



-transp. feroviare internat. sunt reglementate prin conventii care cuprind si reguli generale, aplicabile cooperarii intre caile ferate participante.


Principalele conventii sunt RIV si COTIF: CIM si CIV


RIV: - se stabileste conditia tehnica pe care trebuie sa o indeplineasca vagoanele, containerele, paletele si accesoriile vagoanelor, cond. de transmitere a acestora de la o cale ferata la alta, precum si raspunderile sociale in caz de avarie a acestora.


COTIF-CIM:- se reglementeaza:

-cond.generale de transp.

-dr.si oblig.producatorului, ale destinatarului si ale cailor ferate

-forma si conditiile transp.

-pt transp. mf. perisabile

-pt transp mf. de palete

-pt transp. vagoanelor particulare


Marfurile acceptate pe calea ferata:

-predatorul se conformeaza CIM

-transp. se efectueaza cu mijloace normale

-transp nu este impiedicat de fapte pe care nu le poate evita pe calea ferata


Marfuri interzise:

-mf. rezervate postelor

-mf interzise pe teritoriul tranzitat

-mf periculoase conform RID

-mf cu greutatea si dimensiuni agabaritice



Contractul de transport feroviar

-se incheie intre predatorul marfii si statia de predare a caii ferate din tara de expeditie, care actioneaza ca reprez. unic ce participa la transport.

Contractul se considera incheiat in momentul in care statia de predare a preluat marfa spre transport si aplica stampila pe scirsoarea de trasura. Deci scrisoarea de trasura este confirmarea existentei contractului de transp. Ea reprez. dovada scrisa a incheierii contractului de transport pe calea ferata. Contine datele strict necesare pt efectuarea in bune conditii a transportului.

Contine:

-numele, adresa predatorului

-denumirea statiei de predare

-numele, adresa destinatarului

-denumirea marfii

-greutatea marfii

-nr colete si descrierea ambalajului

-nr vagon si tara de inmatriculare

-enumerarea docum necesare la vama

-daca marfa are insotitor, numele acestuia

-tarifele alese de predator

-ruta cu punctele de frontiera


-mentiuni cu privire la palete si accesoriile vagoanelor folosite


Scrisoarea de trasura poate fi inlocuita pt mica si mare viteza. Continutul si forma scrisorii este identica cu dif. ca pt mare viteza, formularul are doua linii rosii.

Scrisorile de trasura se intocmesc pt fiecare vafon in parte sau pe fiecare expeditie de calatorie. Expeditia de calatorie trebuie sa fie mai mica de 5 tone iar vol. sa fie mai mic de 1 vagon. Scrisoarea de trasura se tipareste in 2 sau 3 limbi.


Filele scrisorii de trasura:

1)originalul-insoteste transportul si se elab. destinatarul

2)foaia de expeditie - este oprita la statia de destinatie, serveste la calcularea chelt. de transp.

3)avizul, adeverinta de primire-insoteste marfa pana la destinatar pt confirmarea primirii

4)duplicatul-ramane la predator, face dovada expedierii marfii si e folosit pt a primi contravaloarea marfii

5)...scrisorii-ramane la statia de frontiera

6)certificatul scrisorii de trasura-insoteste transportul pana la frontiera, servind la calcularea taxelor de transport

7)copia scrisorii de trasura-ramane la statia de expediere


La expeditiile de transbordare, predatorul trebuie sa puna marcajul sau etichete cu urmatoarele date:

-statia de predare

-statia de destinatie

-sumele predatorului si al destinatarului


La transportul cu vagoane acoperite, marfa se va incarca pana la limita stabilita si tinand seama de greutatea pe osie a vagonului. Daca se depaseste greutatea vagonul va fi usurat prin descarcarea surplusului iar predatorul este obligat sa suporte contravaloarea manipularii. Greutatea incarcaturii e furnizata de predator dar ea e verificata de calea ferata si rezultatul constatarii este trecut in scrisoarea de trasura. La vagoanele inchise, usile si alte deschideri vor fi plumbuite iar la cisterne vor fi plumbuite gurile de incarcare si golire. Plumbuirea se face in asa fel incat sigiliile sa nu poata fi scoase fara deteriorarea lor.

Predatorul e obligat sa anexeze la scris. de trasura toate docum. necesare la birourile vamale de frontiera sau sa indice statia de cale ferata unde pot fi puse la dispozitia caii ferate pt a indeplini formalitatile necesare. Calea ferata raspunde pt pierderea acestor docum. dar nu si pt exactitatea informatiilor ce le cuprind. Aceasta poate refuza transportul vagoanelor a caror sigilii nu sunt sau par a nu fi in regula.

Destinatarul are dr. sa indeplineasca formalitatile vamale daca in scrisoarea de trasura va dispune vamuirea la destinatie sau daca marfa nu a fost vamuita.



Termenele de executare ale contractului de transport feroviar


-compuse din:

a) termenul de expediere

b) t. de executare propriu-zis

c) t. suplimentare


a)-se calc. din mom. predarii mf. pt transport in statia de predare pana in mom. punerii ei la dispozitie in statia de destinatie

-poate fi stabilit de comun acord cu beneficiarii transportului prin realizarea unor grafice de transport convenabile


b)-incepe sa curga de la ora 0 a zilei care urmeaza celei de predare a marfii pt transport

-se suspenda pe perioada in care mf este retinuta pt clarificarea unor aspecte de ordin vamal sau in cazul intrer. traficului din vina altor institutii decat CF


c)-se acorda cailor ferate pt indeplinirea formalitatilor de vamuire, verificarea unor diferente fata de mentiunile facute in scrisoarea de trasura sau ingrijiri speciale ce trebuie acordate marfii.



Tarifele feroviare


-exprima cuantumul taxelor de transport si a taxelor pe care caile ferate le incaseaza pt transportul efectuat si pt prestatiile executate

-au o importanta deosebita deoarece influenteaza preturile in gen.

-in activ de transporturi so expeditie pe CF se fol. urm. tarife:


1)Tarifele locale: care prevad nivelul taxelor de transport pt dif. categorii de mf. de la pct. de frontiera al unei tari la o statie din interiorul tarii si invers. sau intre 2 statii de CF din interiorul unei tari.

2)Tarifele internat care sunt fol. in traficul internat. pt plata taxelor de transport a mf. de import-export. Acestea pot fi:

a)de tranzit-pt calc. taxelor de transport pt mf ce tranziteaza teritoriul unei tari

b)tarife directe-care se percep pe intreaga distanta, statia de expeditie pana la statia de destinatie a tarii importatoare

c)tarife comune-care sunt stabilite de comun acord intre 2 tari pt usurarea metodologiei de calcul, a taxelor pe parcursul transportului

d)tarife speciale-stabilite pt anumite destinatii sau anumite mf.

e)tarife oficiale-stabilite pt plata taxelor in cazul marfurilor de import-export

f)tarife fractionare sau de reducere-care sunt obtinute in urma trativelor inreg. a reducerii fata de cele normale.




Marimea tarifelor pt transp internat pe calea ferata


-depinde de mai multi factori

1)distanta in km: taxele de transporturi pe CF cresc odata cu cresterea distantei pe care este transp mf.

2)clasa tarifara a mf.: mf sunt impartite pe clase si cu cat clasa tarifara a mf este mai mare, cu atat tariful perceput este mai mare.

3)incarcatura pe vagon: caile ferate sunt interesate sa transp. intr-un vagon o cant. mai mare de mf. deoarece chiria platita de o cale ferata alteia din alt stat la tranzitarea terit. este perceputa pe vagon, indiferent de gradul de incarcare

4)tipul mijl. de transp.:in prezent 7 vagoane cu 2 si cu 4 osii, iar altele speciale pt mf. speciale sau mf. agabaritice. Taxele difera de la un vagon la altul deoarece si volumul si greutatea incarcaturii depinde de nr. de osii. Pt stimularea construirii vagoanelor speciale taxele pt folosirea incarcaturii depinde de nr. de osii

5)regimul de viteza: in conventia COTIF/CIM exista prevederi speciale pt nr de km ce trebuie parcursi in 24 h. In cazul in care se doreste parcurgerea unei distante mai mari in 24h, se percep taxe mai mari deoarece vagoanele pot fi atasate la trenurile de persoane, pt a avea o viteza mai mare.

6)transportul cu trenuri-bloc:

-caile ferate acorda facilitati in cazul in care transp. efectuat cu trenuri bloc adica trenuri formate din cel putin 18 vagoane cu acelasi fel de mf pt un acelasi destinatar. Acest gen de transport prezinta operativitate in incarcarea si descarcarea marfurilor, mareste viteza de transport si conduce la plata unei chirii RIF mai mici.

-in general, plata pt transp. se efectueaza de catre predator catre CF de expeditie la predarea mmf transp sau de catre destinatar catre CF de destinatie inainte de eliberarea mf.

-desi la transport participa mai multe cai ferate predatorul/destinatarul plateste o singura data

-calea ferata de tranzit primeste contravaloarea prestatiei efectuate prin calea ferata care a primit banii de la expeditor/destinatar.

-in ambele conventii se prevede ca orice CF care a incasat taxele de transport sau orice suma ce deriva din cotnractul de transp este obligata sa plateasca cotele aferente celorlalte cai ferate, calea ferata incasatoare raspunde pt contravaloarea prestatilor efectuate de celelalte cai ferate in conformitate cu scrisoarea de trasura.

-in regulile uniforme de CIM se precizeaza ca atunci cand o CF inceteaza platile, consecintele sunt suportate de catre toate celelalte cai ferate care au participat la transport, proportional cu partea lor de transport, mentionandu-se dreptul lor de regres impotriva caii ferate care se afla in stare de faliment.


Repartizarea termenului de expediere a transp feroviar


1)t. de expediere se imparte in mod egal intre calea ferata de expediere si cea de predare

2)t de transport se imparte proportional cu destinatiile in km

3)t suplim se adauga la acele cai ferate la care este necesar

4)t de scurs intre predarea mf si inceperea t de expediere este al caii ferate de expediere/predare

-calea ferata careia i s-a prezentat cererea de restituire a despagubirilor nu are dreptul sa conteste daca despagubirea a fost stab. printr-o hotarare judecatoreasca in urma unei notificari



Document Info


Accesari: 3724
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )