Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Tratarea aerului

tehnica mecanica


Tratarea aerului


Asa cum se stie, aerul atmosferic transporta fie pulbere, fie umiditate. Dupa comprimare, umiditatea condenseaza in postul refrigerant si in rezervor.



Totusi, o mica parte va fi transportata si mai departe.

Pe langa umiditate mai raman si particile fine de ulei carbonizat, de rugina de pe conducte si alte materiale straine, ca de exemplu materialele de etansare care genereaza depuneri de cauciuc.Toate acestea sunt daunatoare echipamentului pneumatic, marind uzura garniturilor, al componentelor, ingrosarea etansarilor, cor 919n138j oziunea si blocarea supapelor.

Pentru evacuarea acestor materiale contaminate, aerul trebuie sa fie curatat pana la punctul de utilizare. Tratamentul aerului include reglarea presiunii si, daca este cazul, ungera.



3.1 Filtrarea



Aerul comprimaat este adus la locul de utilizare printr-o retea de dsitributie, constituita in general din conducte de otel.

O cantitatea de vapori de apa existenta in aerul comprimat se transforma in apa prin condensare. Aceasata apa se amesteca cu particulele solide rezultate prin coroziune sau datorate sudurii, formand un amestec periculos pentru coponentele pneumatice daca nu sunt eliminate la intrarea aerului comprimat in instalatia masinii.

Aceasata functie de purificare a aerului este asigurata de filtrul de aer.

Fig.1


a) Principiul de functionare


Aerul comprimat patrunde in aparat unde este antrenat intr-o miscare turbionara datorata deflectorului aflat in partea superioara a filtrului. Particulele solide de dimensiuni mai mari si picaturile de apa sunt astfel proiectate contra peretelui intern al cuvei, dupa care cad in zona calma, numita zona de recuperare, situata sub deflectorul inferior.

Dupa aceasta prima separare, aerul, curatat de o parte de impuritati, trece printr-un element filtrant (cu o finete de filtrare cuprinsa intre 5 si 50mm) care retine si ultimele impuritati inaintea de orificiul de iesire.

Un purjor, plasat in partea inferioara a filtrului, permite inlaturarea impuritatilor solide si lichide.

Purjoarele sunt :

Cu comanda manuala, operationale in orice moment ;

Semi-automate, actionate la intreruperea aerului;

Automate, prin intermediul unui flotor actionat la ridicarea nivelului de condens ;

Pilotat prin semnal pneumatic.





Fig.2


b) Cum selectionam un filtru


Ghid de alegere


Pentru aplicatiile curente ale instalatiilor si echipamentelor industriale, trebuie ales un filtru standard. Elementul filtrant cu finetea de filtrare de 50mm, convine pentru majoritatea cazurilor.

Pentru protectia instrumentelor si echipamentelor este necesar un grad mai mare de filtrare : 25mm sau 5mm sau 1mm.

Elementul filtrant trebuie schimbat mai des pentru ca, cu cat gradul de filtrare este mai inalt, cu atat colmatarea filtrului este mai rapida.

Filtrele echipate cu purje automate fac sa se economiseasca timp si garanteaza o eficacitate constanta a functiei de filtrarare.

Pentru temperaturi si presiuni ridicate, precum si pentru medii de lucru dificile, se recomanda utilizarea cuvelor metalice.

Se recomanda alegerea unor filtre de tip « PURAIRE » sau « ULTRAIRE » atunci cand este necesara curatarea aerului si de ulei, ca de exemplu :

Instrumente de copntrol pneumatic ;

Protectia elementelor fluide ;

Aer in contact cu produse alimentare , medicamente ;

Vopsire prin pulverizare ; etc.


Imediat dupa orificiul de admisie, aerul este constrans sa traverseze o coroana pe directia (A) care ii imprima o miscare turbionara.

Sub efectul fortei centrifuge care apare, particulele lichide sunt precipitate catre peretele interior al cuvei si se colecteaza in partea de la baza acesteia.

Deflectorul (B) creaza o zona calma la baza cuvei pentru a evita ca turbulentele sa reintroduca lichidul in partea superioara a filtrului.

Apoi, aerul traverseaza elementul filtrant (C) care retine toate particulele solide.

Cand lichdul colectat in partea inferioara a cuvei atinge un nivel predeterminat, purja automata (D) evacueaza lichidul in exterior.

In cazul unui filtru cu purja manuala, evacuarea lichidului este obtinuta prin manevrarea butonului situat in partea inferioara a cuvei.


Fig.3



Selectarea


Pentru determinarea filtrului, trebuie definit :

dimensiunile tubulaturii ;

purja manuala sau automata (sau semi-automata) ;

natura cuvei : transparenta sau metalica ;

accesorii complementare mentionate in fisa tehnica a modelului ales.



Intretinerea filtrului


Elementul filtrant


Este importanta mentinerea elementului filtrant foarte curat pentru a obtine rezultate bune din punct de vedere al filtrarii si o pierdere de incarcare minima.

Curatirea acestuia se va face cu petrol si apoi se va sufla cu aer curat.


Cuva


Curatirea aceteia se va face exclusiv cu petrol. Se exclud orice alte produse.

In mod normal se va face un plan de urmarire si curatire a aparatelor, mai cu seama in cazul filtrelor cu purja manuala.




3.2 Reglarea presiunii



Aerul comprimat trebuie dupa aceea mentinut la o presiune constanta, deoarece exista fluctuatii pe retea si variatii datorate consumatorilor din retea.

Astfel reglarea automata a presiunii de lucru se va face cu ajutorul regulatorului de presiune.


a) Principiul de functionare


Consideram cazul unui regulator de inalta precizie. Alimentarea acestuia se va face prin stanga.

O parte din aer, dupa filtrare este dirijat in camera de pilotare (B) si controlat prin valva pilotata (C). Comanda valvei este obtinuta prin reglarea resortului (D) aflat in contact cu diafragma de pilotaj (E).

Deschiderea valvei principale este in functie de presiunea din camera de pilotare care se exercita asupra diafagmei (F).

Aerul eliberat prin valva principala se aplica pe (E) si pe (F) astfel incat presiunea devine superioara celei data de resort, (E) se ridica si dechide valva pilotata, iar presiunea din camera de pilotaj este refulata in exterior prin (S).

Camera pilotata este in permanenta alimentata prin (A), (C) ramane deschisa lejer pentru a permite ajustare continua a presiunii de pilotare.

Aceasta presiune actioneaza asupra lui (F) comandand deschiderea valvei principale.

Presiunea obtinuta la iesire corespunde exact cu presiunea de pilotaj reglata pe (D). Atunci cand presiunea creste, diafragma de la valva principala ajutata prin resortul de la valva, se ridica.

Suprapresiunea este pusa la atmosfera prin valva de espare (G).








Fig.4


b) Cum selectionam un regulator de presiune


Ghid de alegere


Se va alege resortul regulatorului in functie de presiunea de iesire dorita, astfel incat sa fie situat intr-o plaja superioara plajei de reglaj ;

Regulatoarele cu supapa de descarcare sunt mult mai mari, foarte bune in majoritatea aplicatiilor ;

Regulatoarele fara supapa de descarcare nu permit reducerea presiunii in aval, in absenta debitului, dar sunt recomandate atunci cand este vital ca nici o esapare de aer in atmosfera sa nu se produca;

Regulatoarele de mare precizie vor fi alese atunci cand o mare precizie de reglare este ceruta, cum ar fi pentru instrumentatie, control dimensional si alte aplicatii similare.


a)    Simbol






Fig10.





Document Info


Accesari: 2596
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )