NUME:.......... ..... ...... ......
PRENUME:.............................
CLASA:.......... ..... ...... .....
VARIATOARE
Variatoarele sunt organe de masini ce asigura legatura permanenta sau intermitenta necesara tra 323r173d nsmiterii miscarii de rotatie de la un arbore la altul sau de la un organ de masina la altul montate pe acelasi arbore,fara a se modifica valoarea si sensul momentului de torsiune.
Variatoarele se mai numesc si cuplaje.
Transmiterea cuplului de antrenare de la motor la masina de lucru se face prin intermediul cuplajelor si a reductoarelor de turatii.
CERINTELE TEHNOLOGICE
La alegerea cuplajelor se va avea in vedere ca ele:
-sa aiba capacitatea de transmitere totala a momentului de rasucire al arborelui;
-sa nu genereze solicitari suplimentare;
-sa compenseze eventualele devieri unghiulare,radiale sau axiale ale unui arbore fata de celalalt;
-sa atenueze socurile si oscilatiile daunatoare ce apar in timpul exploatarii;
-sa asigure cerinta de interschimbabilitate;
-sa fie fiabile si mentenabile;
-sa aiba greutate si dimensiuni constructiva cat mai reduse;
-sa asigure deplina securitate a muncii.
CUPLAJE PERMANENTE
Cuplajele permanente sunt cele la care intreruperea miscarii intre cei doi arbori nu poate fi facuta decat prin oprirea masinilor si demontarea cuplajelor.
ROLUL FUNCTIONAL IN SISTEMELE TEHNICE
Variantele constructive tin seama de cerintele din exploatare.Astfel,exista cuplaje permanente:
=>fixe:
-asambleaza rigid arbori strict coaxali,cum sunt cei de la podurile rulante,macaralele portal etc. si se pot construi in doua variante:
1.cu manson cilindric
2.cu flansa
CUPLAJE INTERMITENTE
Cuplajele intermitente,denumite si ambreiaje,sunt cele care permit cuplarea sau decuplarea arborilor atat in mers cat si in repaos,fara a fi demontate.
CLASIFICAREA AMBREIAJELOR
-cu comanda manuala
-cu comanda electrica
-cu comanda pneumatica
-cu comanda hidraulica
-cuplaje de siguranta
-cuplaje unisens
CARACTERISTICI CONSTRUCTIVE.ROLUL FUNCTIONAL IN SISTEMELE TEHNICE
Cele mai reprezentative variante sunt:
-cu contact rigid:mai frecvent intalnite sunt cele cu gheare sau cu dinti.La acestea cuplarea se poate efectua numai in repaos sau la turatii mici si nu se permite rotirea relativa a arborilor in timpul antrenarii.
-cu contact elastic,numite si cuplaje intermitente cu frictiune.Variantele constructive des utilizate sunt cele cu discuri conice sau cilindrice.Acestea permit cuplarea-decuplarea sub sarcina la orice turatie,asigurand o demarare continua,fara socuri a masinii.Deasemenea,permit rotatia relativa a arborilor in timpul antrenarii.Din acest motiv,fenomenele caracteristice functionarii acestor cuplaje sunt incalzirea si uzarea suprafetelor de frecare.Aceste cuplaje sunt folosite in special la masini-unelte,autovehicule,masini de ridicat,instalatii de foraj si pompare,concasoare,malaxoare etc.
MATERIALE DE CONSTRUCTIE
La cuplajele uscate se folosesc ferodoul,facand cuplu cu otelul sau cu fonta.Rezistenta ridicata la uzura si temperaturi inalte prezinta materialele metaloceramice sinterizate,pe baza de cuplu.La ambreiajele unse se utilizeaza in general cuplul otel calit/otel calit,bronz/otel,fonta/otel,textolit/otel etc. Cand se cere izolarea electrica a arborilor cuplati,zonele de contact vor fi izolate cu cauciuc.
SOLICITARI MECANICE
Elementele elastice pot fi solicitate la compresiune,incovoiere,intindere.La cuplajele cu gheare,aceste elemente sunt solicitate la presiune de contact si incovoiere.La cuplajele cu frictiune apar forte puternice de frecare intre cele doua semicuplaje.
|