Introducere:
Istoria Mitsubishi ca si fabricant de automobile dateaza cu mult inainte ca "Divizia de Autovehicule" a "Mitsubishi Heavy Industries" sa fie incorporata ca "Mitsubishi Motors Corporation" in 1970. Modelul Mitsubishi care a iesit de pe linia de asamblare in 1917 a fost "Model-A", si a marcat prima serie de autovehicule de pasageri a Japoniei. Intotdeauna inovator "Mitsubishi Model-A" a fost pionierul masinilor in Japonia. In primii ani masinile erau fabricate de ramura producatoare de vapoare si avioane a companiei Mitsubishi. De aici isi are provenienta excelenta inginereasca si reputatia deosebita a fiabilitatii si performantei vehiculelor Mitsubishi. 13213x2324n
Astazi, "Mitsubishi Motors" este unul din din cei mai mari producatori de autovehicule pe plan mondial, si unul dintre putinii care pot sa alinieze o gama de vehicule ce se extine de la masini mini la camioane grele, autobuze si autovehicule comerciale specializate.
1917 - 1940 - Pionieri in Japonia
In anii 1870, in timp ce Japonia revenea dupa mai mult de 300 de ani de izolare feudala, un tanar antreprenor, Yataro Iwasaki, pune bazele unei mici companii de transporturi navale numita "Tsukumo Shokai". Dupa mai multe schimbari de nume aceasta companie devine "Mitsubishi Steamship Company" in 1875, radacina companiilor Mitsubishi din ziua de azi. O familie detinea si conducea afacerile, compania s-a extins rapid si catre alte domenii de activitate si a devenit unul din cele mai mari conglomerate in Japonia dinaintea celui de-al doi-lea razboi mondial. La finele anului 1945, celelate afaceri, pe langa cea de transporturi navale, includeau industrii grele cu precadere constructia de nave, banci, comert, minerit, imobiliare, industria chimica si multe altele.
Spiritul de antreprenoriat si puternicul devotament social al familiei Iwasaki a ajutat la inradacinarea unui spirit de pionierat si constiinta sociala in companiile Mitsubishi, ceea ce este evident si in ziua de azi.
Primele doua decade ale istoriei Mitsubishi ca fabricant de automobile au fost caracterizate drept o intensa dedicatie in a inova in industria in curs de dezvotlare a Japoniei. Dedicarea catre inovare a inceput cu epicul "Model-A", care a ramas in productie timp de patru ani si care a fost atat de ovationat incar a fost prezentat la "Expozitia Industriala" de la Tokyo din anul 1922. "Model-A" a lansat Mitsubishi ca un participant major in industria de automobile. Inca din 1918, Mitsubishi produsese deja primul camion, prototipul "T1". "T1" a finalizat un test de durabilitate, parcurgand 1000 km, sponsorizat de guvernul Japoniei, in incercarea de a demonstra durabilitatea si fiabilitatea.
In anul 1931 a avut loc un eveniment major, dezvoltarea primului motor diesel din Japonia, cu aplicatii in industria auto, model numit "450AD" ce folosea injectia directa si producea 70 de cai putere. In anul urmator, Mitsubishi a produs primul sau autobuz, numit "B46", cel mai mare si cel mai puternic la momentul respectiv, precursorul renumitei serii de vehicule comerciale "Fuso".
Anii 30 au fost o decada cu multe premiere tehnice pentru Mitsubishi cat si pentru industria auto din Japonia. Cele mai de seama dintre acestea au fost "PX33" (1934), un autovehicul ce beneficia de tractiune integrala, "BD46" si "BD43" (1935), autobuze diesel, "SHT6" (1935), motor diesel cu camera de pre-combustie si "TD45" (1936) camion diesel.
In nici un caz toate inovatiile aduse de Mitsubishi in aceasta perioada nu au intrat in productie. Ce a contat cel mai mult a fost dorinta Mitsubishi de a experimenta idei noi, si aceasta a condus la un izvor de cunoastere ca ii va servi companiei in anii urmatori.
1941-1950 - Reconstructia natiunii
La finalul celui de-al doilea
razboi mondial, Japonia era in ruina, infrastructura economica fiind distrusa
de bombardamente. Pentru ca
Din ordinul "Marilor Puteri" marile grupari industriale ale Japoniei au fost dezmembrate. In 1950 "Mitsubishi Heavy Industries" a fost impartita in trei companii regionale, fiecare dintre acestea mentinand implicarea in dezvoltarea de autovehicule. Aceasta explica natura diversa si oarecum rapida a progresului inregistrat de Mitsubishi, dar necesitatea a fost cheia tuturor descoperirilor de la sfarsitul anilor 40 si inceputul anilor 50.
In 1946 a aparut modelul "Mizushima", un mic transportor de marfa cu trei roti, fiabil si economic, perfect pentru nevoia oamenilor de transport pe distante scurte, imediat dupa razboi. La scurt timp a fost dotat cu cabina inchisa pentru doi pasageri. In acelasi an Mitsubishi aducea pe piata primul sau scuter, "Silver Pigeon" (Porumbelul de argint). Din nou, accentul a fost pus pe utilitate si economie, dar istoric vorbind, "Silver Pigeon" poate fi considerat initiatorul boom-ului transportului personal in Japonia.
1951 - 1960 - Reconstructia natiunii
Principala nevoie de autovehicule a tarii era aceea de vehicule comerciale, situatia fiind mai complicata din cauza lipsei de carburant in anii ce au urmat razboiului. Autobuzul Mitsubishi "B1", aparut in 1946, putea sa functioneze pe benzina sau pe carburanti alternativi. Sasiul era ideal ca platforma pentru masini de pompieri sau alte vehicule specializate. "MB46", lansat in 1947 era un autobuz electric. In 1950 Mitsubishi a scos pe piata modelul "R1", primul autobuz cu motorul amplasat posterior.
Pe piata camioanelor Mitsubishi si-a continuat rolul de pionier: "T31" (1951) era dotat cu un tip de sasiu original, urmasul lui, "T33", fiind primul camion echipat cu suspensie pe aer, iar "T380" a fost primul camion cu cabina rabatabila construit in Japonia.
1961 - 1970 - Masina personala
La inceputul anilor 60, economia Japoniei se preagatea de lansare. Veniturile populatiei erau in crestere, si din ce in ce mai multa lume isi permitea o masina personala. Ideea de masina de familie a dat rod imaginatiei japoneze si "Mitsubishi 500" destinat publicului larg a fost lansat in 1960. "Mitsubishi 500" a fost responsabil de promovarea calitatii Mitsubishi catre o audienta din afara granitelor Japoniei, castigand premii la clasa sa in Grand Prix-ul de la Macau.
In 1962 a aparut "Minica" prima micro-compacta cu patru locuri de la Mitsubishi. Bazata pe "Mitsubishi 360" (1960), motorul pe benzina in 2 timpi, racit cu aer, cu o capacitate de 359cc a plasat "Minica" in categoria vehiculelor cu cele mai mici taxe. Acesta nu a fost singurul motiv pentru care s-a vandut atat de bine, era de asemena foarte fiabila si economica. Numele "Minica" dainueste si in zilele noastre.
Aceleasi lucruri se aplica si la "Colt 600", lansat tot in 1962, o masina de familie mai mare si mai confortabila (desi Coltul modern are o alta origine). In 1965 Mitsubishi lanseaza "Colt 800", primul coupe din Japonia.
In 1969 Mitsubishi a atacat clasa superioara. "Coltul Galant sedan" a fost primul din ceea ce avea sa devina o lunga si faimoasa cariera, cu o multitudine de titluri si premii atat in sporturile auto cat si pe piata. Era deosebit prin designul aerodinamic numit "dinawedge line" si prin motoarele SOHC din seria Saturn. In 1969 "Galant" stabilea ritmul pe piata Japoneza, reprezentand integrarea celor mai noi si mai bune tehnologii auto.
Intre timp, ca o scurta
privire la cronologie, Mitsubishi isi extindea aria de vehicule comerciale
pentru a acoperii tot spectrul de nevoi de transport. Au aparut noi modele,
incluzand seria de autobuze mici "
1971-1980 - Crearea Mitsubishi Motors
Afacerile cu automobile ale Mitsubishi au devenit atat de importante si de succes incat la sfarsitul anilor '60 crearea unei singure operatiuni concentrate pe aceasta ramura era singurul mod de a continua. In 1970, "Motor Vehicle Division" din cadrul "Mitsubishi Heavy Industries Ltd." a devenit independenta sub numele de "Mitsubishi Motors Corporation" (MMC). Asa a inceput tanara companie anii '70, cu un optimism reinnoit si cu un scop bine definit, dar cu o mostenire tehnologica bogata.
O arie foarte importanta
pentru "MMC" a fost continua dezvoltare a infrastructurii in Japonia acoperind
toate campurile, de la cercetare, dezvoltare si productie pana la retea de
distributie si servicii post vanzare. Cu toate astea un eveniment din
In timp ce masinile Mitsubishi castigau asemenea onoruri, "MMC" era ocupat in a dezvolta o retea internationala de distribuitori pentru ca masinile sale sa poata ajunge la publicul cunascator care intelegea virtutile autoturismelor Mitsubishi. 13213x2324n In urma crizei petrolului din 1973 lumea simtea puterea natiunilor producatoare de carburant. Chiar daca pretul benzinei crescuse, entuziastii nu erau dispusi sa sacrifice performanta pentru economie.
Combinand economia cu performanta, masinile Mitsubishi au stabilit un standard care trezea imaginatia. Deceniul s-a inchiat cu acordarea premiului masina anului de catre revistele de specialitate japoneze modelului "Colt 1400GLX", iar in SUA premiul pentru pick-up-ul anului a fost acordat modelului "L200".
"Mitsubishi Motors" a venit cu noutati si pe frontul tehnologic, cea mai semnificativa fiind in dezvoltarea tehnologiei "Silent Shaft" pentru motorul "Aston 80". Aceasta era o premiera pe plan mondial si i-a fost acordat de catre Asociatia de tehnica auto a Japoniei premiul pentru stiinta. Tehnologia auto japoneza era in general respectata in intreaga lume, iar Mitsubishi a fost inca o data in frumtea inovatorilor.
1981-1990 - Expansiunea globala
Compania Mitsubishi era hotarata sa devina una din principalele producatoare de masini. Nu era indoiala despre calitatea excelenta a produselor sale asa ca "MMC" era sigur in decizia sa de globalizare. Succesul din anii '80 a adus justificare totala pentru increderea in decizia luata.
Unul din cele mai importante aspecte a globalizarii "MMC" a fost sponsorizarea marilor evenimente internationale. Primul pas important facut de "MMC" catre globalizare a fost cand a devenit furnizorul oficial de autovehicule la Jocurile Olimpice de la Sarajevo din anul 1984 si la Jocurile Universitare de la Zagreb din 1987, amandoua orasele fiind din fosta Iugoslavie. Masinile Mitsubishi fiind vazute la televizor in intreaga lume.
Unul dintre modele furnizate la ambele evenimente a fost "Mitsubishi Pajero" (Montero), care personifica in multe moduri progresul pe care "MMC" l-a facut ca producator de autovehicule de top. "Pajero", lansat pentru prima data in 1982, era destul de diferit de orice altceva din categoria masinilor cu tractinue integrala de pana atunci. Era o masina de tot-teren cu performante si confort reale, care arata si bine. Incredibil in Raliul Paris - Dakar, cel mai mare raliu de aventura din lume, masinile "Pajero" au castigat premiile pentru "Masina de productie cu tractiune integrala nemodificata", "Clasa maraton", si "Cea mai buna echipa". In 1985, un "Pajero" a castigat raliul fara drept de apel. O legenda s-a nascut! Nu surprinzator "Pajero" a devenit masina cea mai bine vanduta masina la nivel global. Atat de multe premii au fost acordate modelului "Pajero" in atat de multe tari incat mentionare unui din cele mai prestigioase este de ajuns. In 1986, revista engleza "What car?" a acordat premiul "4x4 al anului" acestui model.
"Pajero" nu era singur in
lista premiantelor. In 1984, "Mitsubishi Galant" a castigat in
La sfarsitul decadei, "MMC" si-a extins fabricile de productie si asamblare la scara internationala. In acest domeniu, cel mai semnificativ pas a fost deschiderea in 1988 a unei fabrici dotata cu tehnica de ultima ora in Bloomingston, Illinois de catre "Diamond Star Motors Corporation", o colaborare intre Mitsubishi si Chrysler.
1991 - 2000 Castigatori si inovatori
In anii 90 modelul "Shogun" a continuat sa domine raliurile, cum ar fi cel de la Dakar, iar autoturismele Mitsubishi au inceput sa isi puna amprenta in Campionatul Mondial de Raliuri. La sfarsitul deceniului, Tommi Makinen la bordul unui "Lancer" a castigat de patru ori consecutiv Campionatul, in timp ce Grupa N era dominata total de Lancer-uri - modele cu echipare standard.
Tehnologic vorbind, aceasta decada a fost una de inovatii incredibile. In 1990 "MMC" a introdus primul Sistem de Control al Tractiunii, urmat in 1991 de tractiunea integrala "Super Select" si de ABS-ul "Multi-mode", iar in 1992 a urmat sistemul "INVECS". Productia comerciala a autoturismului electric "Libero " a inceput in 1994, iar in 1996 a fost dezvoltat motorul "GDI".
In strainatate, expansiunea a fost implinita de iesirea pe portile fabricii "NedCar" din Olanda in 1995 a primelor autoturisme "Carisma" - colaborare intre "MMC", Volvo si guvernul olandez - dar si de deschiderea unor linii de productie in Australia si Thailanda. Fabrica "NedCar" a trecut in totalitate in posesia "MMC" intr-un an.
2000 - Legenda continua
In 2000 "MMC" si "DC" au dezvoltat un parteneriat de afaceri care implica cooperare in domeniile: design, dezvoltare si productie. "DC" a cumparat 37% din actiunile "MMC", iar la fabrica "NedCar" productia Volvo a fost inlocuita de Smart Four-Four. In 2004 actiunile detinute de "DC" au fost vandute inapoi Familiei Mitsubishi (formata din Mitsubishi Corporation, Mitsubishi Heavy Industries si Banca Tokyo Mitsubishi). In ciuda acestui fapt, "MMC" si "DC" au mentinut relatii de afaceri bune si continua sa foloseasca platforme si motoare din segmentele B si C commune.
In lumea sportului cu motor, puterea mostenirii off-road a Mitsubishi a fost din nou demonstrata, castigand in 2006 pentru a 11-a oara Raliul Paris-Dakar, fiind si a sasea victorie consecutiva a producatorului Japonez in 6 ani.
Astazi "MMC" are facilitati de productie in peste 30 de tari, iar reprezentantele si service-urile sunt prezente in mai mult de 170 de tari.
|