Andrei Tarkovsky
Nume real
Andrei Arsenyevich Tarkovsky
Locul nasterii
Iwanowo, Rusia
Data nasterii
Data decesului
Ocupatie
Regizor, scenarist, act
Filmografie
Sacrificiul (1986) - regizor si scenarist
Offret (The Sacrifice)
Ultimul film al unuia dintre cei mai mari creatori din 545j911f istoria cinematografiei, Andrei Tarkovski, Sacrificiul este o splendida alegorie despre regasirea spiritualitatii intr-o lume sufocata de valori materiale si violenta.
Personajul principal este Alexander, un fost actor cu inclinatie spre filosofie, actualmente jurnalist care are o viziune pesimista despre viata. De ziua sa, inconjurat de familie si de prietenii apropiati, Alexander se duce pe o insula pentru a se bucura in liniste de acest frumos prilej. Bucuria momentului este spulberata de o stire de la radio care anunta inceperea celui de-al treilea razboi mondial, si implicit, anihilarea totala a lumii. Fiecare dintre oaspeti reactioneaza diferit la auzul cumplitei vestii, dar cel mai drastic reactioneaza Alexander. Acesta, intr-un acces de furie extatica il implora pe Dumnezeu sa nu permita o asemenea nenoricire, promitandu-i ca este dispus sa renunte la orice, la viata sa, ba chiar si la cea a fiului sau de sase ani, pentru a preintampina inceperea razboiului.
Singurul postas de pe insula despre care se crede ca ar detine puteri mistice se ofera sa intervina pe langa Creator pentru a-l instiinta de sacrificiul pe care Alexander ar fi dispus sa-l faca.
Sacrificiul este un film care vorbeste prin vocea personajului sau cheie - in fapt un alter ego al regizorului - despre decaderea omului moral intr-o modernitate preocupata doar de prelungirea propriei efemeritati.
In rolurile principale:
Susan Fleetwood, Erland Josephson, Allan Edwall
Calauza (1979) - regizor
Stalker
Un film bazat pe nuvela science-fiction Picnic la marginea drumului scrisa de fratii Arkady si Boris Strugatsky.
Calauza este omul care stir aproape tot despre sistemul de obstacole si capcane din Zona. Cunoaste drumul catre incaperea mult-visata in care orice dorinta devine realitate. Descoperirea incaperii reprezinta deopotriva telul Scriitorului si al Profesorului. Scriitorul spera sa gaseasca inspiratie, iar profesorul viseaza o mare descoperire. Condusi de Calauza, ajung in sfarsit la incapere... dar vor fi in stare sa si intre? Unde ii va purta drumul cate cunoasterea de sine? Filmul lui Andrei Tarkovsky nu ofera raspunsuri concrete. Filmul contine fragmente din versurile poetilor Fyodor Tyutchev si Arseny Tarkovsky, tatal regizorului.
Actori: Anatoli Solonitsyn Nikolai Grinko Alexander Kaidanovsky Alice Friendlich
Oglinda (1975) - regizor
Zerkalo (the Mirror)
Filmul se bazeaza pe amintirile regizorului pe care le are din perioada copilariei, de mama sa care a avut grija de el si de oamenii care i-au ajutat familia in anii ce au urmat razboiului.
Acest film reprezinta o reflectie, o confesiune a marelui regizor rus, Andrey Tarkovsky.
"In Oglinda am vrut sa spun o poveste; dar nu despre mine ci despre sentimentele mele, legate de apropiatii mei, de relatiile dintre noi si de eterna mea compasiune pentru ei si simtul lor al raspunderii," a spus Andrei Tarkovsky.
Actori: Anatoli Solonitsyn Nikolai Grinko Margarita Terekhova
Solaris (Solyaris) (1972) - regizor
Solyaris
Filmul este bazat pe un roman SF scris de scriitorul polonez Stanislav Lem si este o reflectie asupra temelor universale: Cosmos, Pamant, omenire, viata si moarte, consecintele actiunilor omenirii si efectele acestora in viitor.
Filmul este constituit din planuri-secventa savant compuse unde timpul ingheata intr-un spatiu pietrificat, din care survine un eveniment fulgurant care rastoarna sensul scenei, descoperind frumusetea ei ascunsa, cea a unei revelatii" - Dictionnaire des Films - 1995 (Larousse)
In rolurile principale:
Natalya Bondarchuk
Andrei Rublyov (1969) - regizor si scenarist 56
Andrei Rublyov
Filmul Andrei Rublyov a fost recunoscut drept unul dintre primele cele mai valoroase zece filme in ierarhia mondiala (obtinand locul 8) de catre membrii Academiei Europene de Film si Televiziune. Titlul de lucru a fost Patima lui Andrei. Fundalul istoric - Rusia secolului al XV-lea, proprietatile princiare, conflictele interne. Mesajul filozofic este omiprezent in aceasta ecranizare. Eterna problematica a "artistului versus autoritate" este dezbatuta, punandu-se accent pe singuratatea geniului si totodata posibilitatea lui de a renunta la lumea inconjuratoare. Destinul si fatalitatea sunt privite prin prisma biografiei marelui iconograf rus, Anderi rubylov. Odata cu acest film isi face debutul actorul rus Anatoli Solonitan, care a devenit actorul preferat de Tarkovsky de-a lungul timpului.
Actori: Anatoli Solonitsyn Ivan Lapikov Nikolai Grinko
Copilaria lui Ivan (1962) - regizor 136
Este primul film de lung-metraj realizat de marele regizor rus Andrei Tarkovsky si a creat o adevarata senzatie in lumea cinematografica. Acest film a fost foarte apreciat de catre marele scriitor francez al secolului 20 Jean-Paul Sartre si a obtinut comenarii valoroase din partea multor personalitati culturale care au recunoscut ca pana la acest film lumea nu a mai trait la asemenea intensitate emotii despre razboi. Copilaria baietelui de 12 ani, Ivan, a luat sfarsit in ziua in care nazistii i-au impuscat mama chiar in fata ochilor. Tatal lui Ivan a fost ucis in timpul razboiului. Baiatul, ramas orfan, se inroleaza in cadrul armatei, devenind spion. Riscandu-si viata, el aduce comandantilor informatii foarte pretioase despre inamic. Intr-o zi insa, nu se mai intoarce din misiune...
Actori: Nikolai Burlyayev Valentin Zubkov Yevgeni Zharikov
|