Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Supravegherea video

Film


Supravegherea video

Capitolul 1 - Notiuni generale, introducere, definitii

Ce este un sistem de supraveghere video?

Sistemul de supraveghere video (sau CCTV - closed circuit television ) este un sistem de televiziune care opereaza in bucla inchisa. Fata de televiziunea publica care este disponibila oricarui individ care are un receptor TV, imaginile obtinute de sistemul de supraveghere video sunt disponibile numai acelora conectati in bucla ce au drepturi de acces.
Primul sistem de supraveghere video CCTV a fost utilizat in 1950 si de atunci a devenit un element esential in orice sistem de securitate profesional. Practic cel mai simplu sistem de supraveghere video este format dintr-o camera conectata la un monitor. Sistemele CCTV mai complexe includ un numar mare de camere dispozitive de control, dispozitive de inregistrare si vizualizare mult mai avansate. Desi echipamentele care compun un sistem de supraveghere video sunt dintre cele mai diverse la baza principiul de functionare este acelasi.
In cele mai multe instalatii de acest tip "bucla" este o legatura fizica - un cablu purtator de imagini produse de camera si inregistrate / vizualizate pe un monitor de supraveghere. Cu foarte putine exceptii, imaginile sunt transmise sub forma de semnal video numit -
compozit (deoarece este compus ) pe o impedanta de 75 de ohmi si avand o valoare de 1Vvv (varf la varf). Acolo unde este nevoie de o rezolutie inalta (> 480 linii TV), unele echipamente ofera posibilitatea transmiterii unui 525u203f semnal tip Y/C<< informatia de stralucire (luminanta -Y) se transmite separat de informatia de culoare (semnalul cromatic - C)>>.
Pe distante foarte lungi transmisia prin fibra optica a semnalului a devenit destul de populara. Totusi, acolo unde aceasta optiune este prea scumpa, liniile ISDN, internetul, retelele private virtuale de tip VPN ofera o alternativa eficienta, in special pentru acele sisteme de supraveghere video ce reactioneaza la eveniment.

Componentele unui sistem de supraveghere video


Un sistem de supraveghere video are 3 componente principale care functioneaza impreuna. Desi unii au tendinta de a grada importanta acestora va asiguram ca fiecare element este extrem important deoarece neglijarea unuia dintre ele face inutila planificarea minutioasa a celorlalte 2.

Fiecare element este format la randul lui dintr-un ansamblu de elemente foarte importante pe care le voi enumera succint revenind cu explictii mai detaliate pe parcursul acestui manual.

1. Dispozitive de preluare imagine - in general reprezentante de camere de supraveghere video (analogice sau digitale), obiective, motoare pan/tilt ce permit miscarea pe verticala sau orizontala a camerei, surse de alimentare etc.

2. Mediul de transmitere a semnalului video are de asemenea 2 componente importante

a. O componenta fizica ( cabluri atat de semnal cat si de control, amplificatoare de semnal etc.) - apare atat in sistemele de supraveghere analogice cat si in cele digitale
b. O componenta software ce apare doar in sistemele de supraveghere video digitale sau mixte. Aceasta componenta este constituita din protocoalele de transport ale informatiei intre camera si dispozitivul/dispozitivele de inregistrare/vizualizare in cazul camerelor IP sau intre dispozitivul de inregistrare cu posibilitati de streaming IP si eventualii clienti cu acces re mote in bucla. Cea mai cunoscuta si des intalnita componenta este protocolul de transport TCP/IP urmata indeaproape de protocoale cum ar fi hypertext HTTP sau transport fisiere FTP. Desi aceste elemente sunt relativ independente ele sunt gasite in verisuni mixte interactionand unele cu altele.

3. Dispozitivele de inregistrare/control/procesare/vizualizare includ totalitatea echipamentelor la care are acces utilizatorul
a. DVR-uri stand alone sau placi de captura instalate pe un sau mai multe servere de supraveghere video
b. Softul ce permite inregistrarea/redarea imaginilor
c. Dispozitive de multiplexare
d. Dispozitive de contro echipamente PTZ ( pan tilt zoom)
e. Monitoare de supraveghere

Proiectarea unui sistem de supraveghere video

Proiectarea unui sistem de supraveghere video este un proces care desi la prima vedere poate parea usor, are repercursiuni importante asupra rezultatelor obtinute.
Inainte de a vorbi de tehnologii avansate incercati sa va definiti mai intai tintele - ceea ce doriti sa vedeti. Pentru acest lucru faceti un exercitiu de imaginatie inchipuindu-va ca in loc de camere de supraveghere video puneti agenti de paza in posturi fixe. Acestia isi pot roti privirea, pot folosi un binoclu pentru apropiere, dar nu se pot deplasa. Ei nu pot vedea simultan, cu aceeasi eficienta, doua locuri aflate la distanta.
Camerele CCTV trebuie sa supravegheze ceva clar deci incercati sa fiti cat mai explicit in definirea obiectivelor ce vor trebui urmarite, altfel sistemul va va costa extrem de mult si va fi ineficient. Exemplu: A spune ca doresc sa vad aceasta latura a cladirii este prea
general si ineficient. E mult mai indicat sa fixati tinte de genul: doresc sa vad geamul acesta, usa aceasta poarta aceasta etc Exista intr-adevar si posibilitatea implementarii unui sistem de supraveghere perimetrala a unui spatiu dar acest tip de supraveghere nu produce un numar foarte mare de detalii si nu este foarte eficient in lipa unui operator uman. Multitudinea de ehipamente folosite in domeniul supraveghere video ofera solutii pentru orice situatie insa niste cerinte sau standarde foarte ridicate sunt mai tot timpul insotite de o crestere a numarului de echipamente sau a pretului acestora. E foarte impractic si totodata scump sa ceri un sistem care sa supraveghereze o suorafata de 10.000 mp fara interventie umana si la nivel de detaliu maxim atat pe timp de zi cat si pe timp de noapte. Pobabil multi se vor speia cand vor pimi o cotatie de pret pentru un astfel de sistem insa acest lucru se datoreaza mai ales lipsei de comunicare intre client si furnizorul de solutii de supraveghere video. De cele mai multe ori utilizatorul are in minte tinte
precise dar face o catalogare generala a sistemului.
Incercati sa definiti clar ce doriti sa vedeti in tinta respectiva
a. sa vedeti daca e cineva acolo (detectie) ?
b. ce face persoana acolo (recunoastere) ?
c. sa aflati cine este acea persoana (identificare) ?
De asemenea aveti in vedere ca in apropierea tintei sa aveti un element cunoscut ca marime si culoare. Va fi un bun element de comparatie deoarece marime unui obiect afisat pe monitor poate fi inselatoare cu atat mai mult cu cat camerele privesc sub un anumit unghi.
Atentie! Ochiul uman este mult mai perfectionat decat multe camere de supraveghere video.

Preconfigurare sistem - intrebari generale

a. Unde va fi montat sistemul dumneavoastra: in interior, in exterior, combinat ?
b. Unde vor fi localizate camerele de supraveghere video: holuri, camere, parcari, permiterul ? Determinati nivelele de lumina in conditiile extreme ( ex: noapte fara luna, momente din zi in care soarele ilumineaza direct perimetrul etc)
c. Ce fel de cadre doriti sa vedeti : Unghiuri largi (mai mari de 90 de grade), normale (aprox 70-40o) sau variabile apropiat/departat.
d. Ce surse de alimentare aveti la dispozitie ? 240, 24 sau 12 Vca.
e. Care este numarul total al camerelor de supraveghere video ? ( cati paznici v-ati angaja pentru supravegherea locului respectiv. Atentie, in principal acestia trebuie considerati la posturi fixe. Camerele de supraveghere video care se "deplaseaza" exista dar pot fi relativ scumpe
f. Este totusi, nevoie de miscare stanga-dreapta (panoramare-Pan ), sus-jos (inclinare- Tilt), apropiere (zoom) a camerelor de supraveghere video?
g. In interior ( daca e cazul) mecanismul de miscare va fi intens folosit ?
h. In exterior ( daca e cazul) mecanismul de miscare va trebui sa suporte sarcini suplimentare ( strat de zapada, vanturi extreme etc.) ?
i. Suportii de montare a camerelor de supraveghere video vor fi pentru: perete, tavan sau parapet ?
j. Sistemele de control al mecanismelor Pan & Tilt si Zoom vor fi automate (camera are cai de miscare presetate pe care le urmeaza) sau manuale (un operator foloseste aceste functii pentru a monitoriza perimetrul)
k. Monitoarele vor fi de : 14", 17", 19", 21" ? ( depinde de spatiul de care dispuneti, necesitati si buget)
l. Ce metoda de inregistrare preferati - calculator cu placa de captura, server preconfigurat de supraveghere video sau inregistrator digital? (in functie de necesitati si buget)
m. Ce mediu de transmisie este necesar - Cabluri: Coaxiale, Torsadate, Fibra optica. ? Cu aceasta informatie la indemana, puteti sa incepeti configurarea sistemului.

Pasul 1: Alegera camerelor de supraveghere video. Putem furniza orice tip de camera prosfesionala. Detaliati-ne aplicatia si va vom recomanda noi camera de supraveghere corespunzatoare. In cazul in care doriti sa faceti singur alegerea studiati informatiile detaliate
despre camere si accesoriile acestora.
Pasul 2: Alegerea obiectivelor. Dati-ne detalii despre ce doriti sa vedeti si despre mediul in care va fi instalata camera de supraveghere. Tineti cont de distanta fata de subiect si de conditiile de iluminare existente in decursul a 24 de ore. In cazul in care doriti sa inregistrati si pe timp de noapte puteti alegeti camere de tip day/night cu sau fara leduri infrarosu.
Pasul 3: Alegeti-va echipamentul pe care doriti sa vizulaizati imaginile: Monitor color, propriul dumenavoastra televizor, computerul de birou sau laptop-ul mobil. Sfat! In viata de zi cu zi, cand doriti sa recunoasteti pe cineva, probabil ca va trebui sa ii vedeti fata. Acelasi lucru se intampla si in supravegherea cu camere video. Pentru a recunoaste o persoana cel mai bun unghi de abordare a problemei este plasarea unei camere in fata
Pasul 4: Alegeti ceea ce doriti sa inregistrati ( atentie nu trebuie sa inregistrati chiar si holurile goale de peste noapte. Puteti lua in considerare un Video Time Lapse recorder clasic sau mai recentele si mult mai eficientele inregistratoare digitale. De asemenea luati in considerare interventia umana minimala.
Pasul 5: Doriti sa vedeti si sa inregistrati mai multe camere simultan ? Pana acum cativa ani multiplexorul era singura solutie. Acum puteti considera si achizitionarea unui inregistrator digital. Desi aparent mai scump, este mult mai eficient.
Pasul 6: Pozitionati-va camerele de supraveghere. Doriti, de asmenea, un control automat al pozitiei acestora ? Aveti nevoie de mecanisme tip Pan&Tilt ( panoramare & inclinare) Avanatajele sistemelor de supraveghere video In afara sistemelor de protectia proprietatii si a celor de control al aplicatiilor, sistemele de supraveghere video mai ofera avantaje si in alte zone cum ar fi:
. Asistarea autoritatilor in monitorizarea traficului si implementarea unor reactii prompte in caz de urgente.
. Asistarea managerilor din industrie in monitorizarea fluxurilor tehnologice, identificarea strangularilor in productie si luarea rapida a masurilor corective.
. Monitorizarea mediilor ostile care nu sunt accesibile oamenilor, de exemplu reactoare nucelare, furnale, etc.
Sistemele de supraveghere video ofera o eficienta sporita si o detectie mai rapida a problemelor. Printre avantajele acestui tip de sisteme se numara
. reducerea costurilor privind securitatea;
. raspuns mai rapid in situatii de criza;
. identificarea mai usoara a suspectilor;
. un sentiment de siguranta sporit;
. simplitatea si fiabilitate;
. un control mai bun din partea personalului de conducere al companiilor fata de proprii
angajati;
. un efect psihologic de descurajare a eventualilor raufacatori (valabil pentru sistemele
de supraveghere vizibile).

Capitolul 2 Camerele de supraveghere video

Generalitati

Alegerea corecta a unor camere CCTV pentru un sistem de supraveghere video nu este intotdeauna un proces usor, mai ales pentru cei care nu au suficienta experienta in domeniu. Exista multi factori ce trebuie luati in consideratie: specificatiile tehnice , aplicatia pentru care sunt utilizate, necesitatile specifice clientului, bugetul alocat proiectului si nu in ultimul rand constrangerile fizice ale zonei de amplasare.
Luand in consideratie oferta foarte variata existenta pe piata in acest moment ( sunt sute sau poate chiar mii de tipuri de camere) este chiar o provocare sa reusesti sa iei o decizie, in cunostinta de cauza, pentru a satisface toate cerintele inclusiv cele bugetare.
De multe ori este dificil chiar pentru un instalator profesionist sa aleaga raportul optim pret calitate.
Intelegerea variabilelor din CCTV nu va face decat sa va ofere posibilitatea unei alegeri corecte.
Elementul cel mai important intr-o camera de supravghere video este senzorul de imagine CMOS sau CCD (Charge Coupled Device). Acesta converteste lumina focalizata pe el de un obiectiv intr-un semnal electric corespunzator. Semnalul este apoi prelucrat de catre partea electronica a camerei de supraveghere video (nu mai putin importanta) transmis catre monitor unde este reconvertit in imagine. Pe scurt cam acesta este traseul imaginii de la captare la vizualizare. Modul de "prelucrare" a imaginii in interiorul camerei de supraveghere video este foarte important.
Astfel, din punct de vedere al prelucrarii semnalului putem vorbi de doua tipuri de camere TV: analogice si cele mai recente, camerele digitale.

De asemenea in circuitele de televiziune cu circuit inchis puteti intalni
. Camere de supraveghere video monocrom (alb/negru) (in curs de disparitie)
. Camere de supraveghere video color
. Camere Day/Night (zi/noapte) care asigura imagine color peste zi si monocrom atunci cand intensitatea luminii scade sub un anumit nivel. (mai recente)
. Camere de supraveghere video IR sensitive (cele mai noi color) care vad atat in lumina naturala cat si in radiatie infrarosu

Din punct de vedere al calitatii imaginii - rezoluiei - camerele de supraveghere video se pot
imparti in:
. Camere de supraveghere video monocrom (alb/negru) de medie rezolutie (380-420 Linii TV)
. Camere de supraveghere video monocrom de inalta rezolutie (500 - 600 Linii TV)
. Camere de supraveghere video color de joasa rezolutie (<320 Linii TV)
. Camere de supraveghere video color de medie rezolutie (380 - 420 Linii TV)
. Camere de supraveghere video color de inalta rezolutie (480 - 600 Linii TV)

O intrebare chinuitoare - Camere ieftine ?

Pe piata sunt o serie intrega de camere foarte ieftine aduse in general din Asia. Desi multi ar tinde sa le includa de la inceput in categoria chinezarii ieftine lucrurile nu stau chiar asa. Trebuie retinut ca aproximativa 90% din tehnica de calcul are provenienta asiatica. Prin analogie am putea include un procesor Intel Core QUAD in categoria chinezarii deoarece este produs in Malayesia.
Atat timp cat aceste camere de supraveghere au specificatiile tehnice conforme cu realitatea si corespund nevoilor noastre, ele pot fi folosite fara ezitari. Am ramas foarte uimit sa constat ca exista echipamente de origine asiatica cum ar fi modelul FD 390AS care au rate
de RMA mult mai mici decat echipamente cu pretentii cum ar fi Bosch LTC 0440. Procesul de productie nu este altceva decat un proces de ansamblare sumara ( productia seznorilor CCD implica o investitie foarte mare iar producatorii mondiali pot si numarati pe degete <<Sony, Sharp, LG, Interline>>). De asemenea trebuie tinut minte ca nume mari domeniu au origine asiatica (Geovision, Provideo, Genway, Inovision, Everfocus, Acti, Eyeview, Mafco).
Camerele cele mai simple si ieftine ofera o solutie foarte buna pentru resedinte nepretentioase, pentru mici magazine, bacanii, mici firme si in general acolo unde se doreste un plus de siguranta, cu bugete reduse.

Senzorul CMOS vs. Senzorul CCD

Senzorul unei camere de supraveghere este componenta care preia informatia luminoasa focalizata de obiectivul camerei si o transforma in impulsuri electrice. Un mod simplificat de a privi structura unui senzor este sa ne gandim la el ca la o matrice bidimensionala cu cateva milioane de celule fotosensibile. Fiecare celula preia un pixel de informatie luminoasa.
In lume exista doua tipuri de senzori folositi care s-au impus definitiv. Este vorba despre ultracunoscutul CCD (charge coupled device) si mai noul sau rival CMOS (complementary metal oxide semiconductor).
O intrebare de genul care tip de senzor este mai bun nu isi poate gasi un raspuns clar. Exista prea multe variabile de luat in calcul de la producatorul si modelul senzorului si pana la camera in care acesta este incorporat. Si cum raspunsul direct la o astfel de intrebare nu este posibil va vom da cateva detalii despre fiecare senzor in parte.

Senzorul CCD (charge coupled device) este primul senzor de acest tip aparut pe piata. Evident mai scump decat mai recentul CMOS acesta este produs in lume doar de cativa mari producatori ( Sony, Sharp, LG, Interline) intrucat procesul tehnologic de constructie este
foarte costisitor. Caracteristica acestui senzor este ca informatia luminoasa transformata in impulsuri electrice este transferata pe suprafata senzorului si citita la coltul cel mai apropiat. Un dispozitiv ADC (analog to digital converter) transforma apoi informatia analoga a fiecarui pixel intr-o valoare digitala prin masurarea intensitatii sarcinii. Rezultatul acestui proces este o imagine foarte precisa cu un nivel scazut de noise ( zgomot) si o rezolutie mare care creste direct proportional cu marimea senzorului. Un alt avantaj al senzorilor CCD ar fi vechimea in "bransa" le confera o maturitate mai mare fata de omologul sau CMOS.

Senzorul CMOS (complementary metal oxide semiconductor) este mai nou aparut decat CCD. Daca la inceput el s-a dorit doar ca o varianta de reducere a costurilor a insemnat si o reducere calitativa a imaginii ulterior el a devenit un concurent serios predecesorului lui. Spre deosebire de acesta CMOS-ul are pentru fiecare pixel (fotodioda) cativa tranzistori miniaturizati care amplifica si convertesc semnalul din analog in digital si transfera informatia prin legaturi mult mai conventionale (conductori). Semnalul generat de senzorul CMOS este digital deci nu are nevoie de dispozitive ADC. Marele dezavantaj vine din faptul ca fotonii din care este alcatuita lumina care bombardeaza senzorul lovesc nu doar fotodiodele ci si tranzistorii incorporati fapt ce scade sensibilitatea luminoasa a senzorului. Un avantaj al senzorului CMOS ar fi ca are un consum de energie cam de 100 de ori mai mic decat al unui senzor CCD ceea ce il face ideal pentru camerele foto digitale.

Astfel pentru a rezuma cele spuse mai sus:
a. Senzorul CCD este mai sensibil decat senzorul CMOS ( creeaza o imagine mai buna in conditii de iluminare mai scazuta)
b. Senzorul CCD creeaza o imagine cu mult mai putin noise fata de senzorul CMOS
c. Senzorul CMOS consuma de 100 de ori mai putina energie decat un senzor CCD
d. Senzorul CMOS costa mult mai putin in comparatie cu senzorul CCD deoarece poate fi produs in masa
e. Ambii senzori pot avea rezolutii foarte mari ( Ex Samsung a introdus in aceasta vara un nou tip de senzor CMOS cu rezolutie nativa de 8,3 Megapixeli)
f. Desi ambii senzori pot fi folositi cu succes in camerele CCTV ( iar pentru cei ce ma vor contrazice ii invit sa viziteze siteul Dallmeier Electronic Gmbh https://www.dallmeierelectronic. com firma ce produce doar camere CCTV high end cu senzorI CMOS si cu
toate facilitatile unui senor CCD folosind o tehnologie de procesare Cam_inPIX) la nivelul de camere entry level sau medium level vom prefera totusi senzorii CCD.
g. Ca idee majoritatea senzorilor de imagine CMOS de la camerele ieftine existente la noi pe piata sunt low quality si prin urmare recomandam clientilor sa mearga pe solutii CCD.

Dimensiunea senzorului de imagine

Camerele de supraveghere video utilizate in circuit inchis sunt echipate in general cu senzori de imagine proiectati pentru piata de consumer pentru camcorder (exista si exceptii si astea de obicei sunt mai scumpe).
La origine, camerele aveau senzorii de imagine de marimea unui dreptunghi cu diagoanala de ½ inch, dar tendinta de miniaturizare a condus la dezvoltarea senzoriilor de 1/3" inch si mai nou chiar de ¼ inch.
Cu cat un senzor este mai mare ( implicit 2/3" > ½" >1/3" >1/4" ) cu atat sensibilitatea luminoasa si rezolutia creste intrucat cantitatea de informatii luminoasa captata este direct proportionala cu suprafata senzorului.
Piata camerelor de supraveghere cu senzor de 1/3" s-a dezvoltat puternic in ultimii ani cu performante din ce in ce mai apropiate de cele ale fratilor mai mari (si mai scumpi).
Chip-urile de ¼" sunt relativ recente si sunt larg utilizate pe piata camerelor consumer. Dezvoltarea lor pe piata CCTV se datoreaza in special pretului mult mai mic decat al celor de 1/3". Ca regula generala camerele de ¼' (vezi si board cameras) au un cost mai mic decat al surorilor mai mari dar si performante pe masura. In principiu marele dezavantaj al camerelor cu senzor de ¼" este imaginea mai slaba in conditii de iluminare scazuta. Camerele de supraveghere video de 1/3" sunt camere cu performante medii si constituie esalonul cel mai mare de camere care se instaleaza astazi pe piata.

Senzori CCD Sony vs. Sharp vs. Interline vs. LG

Din nou o intrebare foarte grea . In general e o chestiune de apreciere pur subiectiva. Din experienta proprie am vazut insa ca un senzor Sony creeaza o imagine mai smooth in timp ce un senzor Sharp genereaza imagini cu muchii mai ascutite mai taioase, mai colturoase.
Sunt sigur ca nu am reusit sa va lamuresc deloc dar adevarul este ca avem clienti care considera mai calitative camerele cu CCD Sharp decat cele cu CCD Sony.
Daca ar fi sa fac o gradare a senzorilor in functie de preferintele proprii ordinea ar fi urmatoarea
1. Sony ExView - net superior oricarui alt senzor dar si foarte scump. Snsibilitate luminoasa foarte mare, imagine color cu putin noise chiar si in conditii de iluminare scazuta
2. Sony Super HAD (Cam cel mai bun raport calitate pret pe gama medium user
3. Sharp (foarte ok - daca e nevoie de iluminare scazuta neaparat cu leduri IR la ¼"
4. Interline - rezultate bune doar pe camerele brand BOSCH
5. LG ( foarte bun la camere alb negru)

Monocrom sau Color ?

Este culoarea un moft ? Binenteles ca nu, deoarece in defintiv culoarea face parte din mediul natural in care traim. Pe lnga forma, culoarea este o componenta importanta a informatiei vizuale pe baza careia creierul nostru analizeaza si ia decizii. Omul isi aminteste
mai bine de lucrurile pe care le vede color - este mai usor sa urmaresti si sa identifici o blonda cu jacheta rosie si bluejeans mulati de corp decat o persoana de sex feminin in tonuri de gri. Camerele de supraveghere video color aduc o informatie suplimentara valoroasa. Si totusi, camerele de supraveghere video color clasice au un oarecare dezavantaj ( care a inceput sa dispara cu noile tehnologii): sunt mai putin sensibile. Cu alte cuvinte au nevoie de mai multa lumina decat cele monocrom pentru a produce o imagine utilizabila. In plus, unele camere monocrome pot oferi si posibilitatea viziualizarii in radiatie infrarosu, optiune folositoare acolo unde amplasarea surselor suplimentare de iluminat nu este posibila. Acelasi lucru este valabil si pentru mai noile camere Day/Night care pe timp de zi sunt color iar pe timp d noapte devin alb negru si pot urmari o scena iluminata cu radiatie infrarosie.

Camere analogice sau digitale ?

Pana acum 1-2 ani marea majoritate a camerelor CCTV au fost analogice, producand o imagine satisfacatoare la un pret acceptabil.
In ultimii ani pe piata au inceput sa apara din ce in c mai multe camere Digitale de tip IP sau analogice cu componenta de procesare digitala a semnalului. Introducerea camereleor digitale DSP (digital signal processing) a marit versatilitatea camerelor de securitate, marind si calitatea imaginii color.
Elementul principal al unei camere DSP este un PROCESOR ce inlocuieste circuitele integrate din vechile camere CCTV. Acest lucru a permis fabricantilor de camere de supraveghere video sa ofere pe piata produse cu caracteristici mai bune si mai intuitive (usor
de folosit .
Camerele DSP se impart in patru mari categorii :
Camere de supraveghere video DSP standard care ofera in general o imagine mai buna intr-un spectru de lumina mai larg decat omoloagele lor analogice si la un pret mai bun.
Camere de supraveghere video DSP Premium care din punct de vedere functional sunt mai performante, permitand montajul in sisteme mai complexe. Aceste camere includ - intelligent BLC(WDR (Wide dynamic range) permit procesarea digitala diferita a mai multor segmente independent intre ele) - compensarea automata, inteligenta a contraluminii,detectia video a miscarii, posibilitatea de control si reglaj de la distanta (asa numitele camere cu OSD - on screen display ).
Camera normala Camera BLC Camera WDR
Camerele SWDR ( Super Wide Dynamic Range) - mai nou aparute permit procesarea individuala a fiecarui pixel in parte permitand obtinerea de imagini excelente in orice conditie de iluminare. Mai nou aparutele camere de supraveghere video IP ofera avantajul conversiei semnalului din digital in analogic imediat dupa preluare imbunatatind astfel calitatea imaginii mai ales pe distante foarte lungi.




Functii avansate ale camerelor de supraveghere video
OSD (on screen display
In mod obisnuit reglajul camerelor de supraveghere video se face cu ajutorul unor comutatoare (Dip -Switch), a unor mini potentiometre si a mai multor aparate specializate pentru reglajul acestora. Deoarece noile camere apareau cu din ce in ce mai multe posibilitati de reglaj, a devenit practic imposibil utilizarea metodei traditionale cu comutatoare. Astfel sau impus doua variante diferite.

Prima varianta si cea mai ieftina dintre ele este automatizarea functiilor care da rezultate foarte bune pastrand cotatia de pret relativ scazuta. Uneori, in general in cadrul camerelor mai scumpe /brand s-a apelat la o metoda "clasica" utilizata in computere si anume meniurile de instructiuni. In acest fel, instalatorul poate selecta pe meniurile, care apar pe monitor, toate posibilitatile de ajustaj pe care le doreste sa le modifice in vederea optimizarii imaginii camerei CCTV. Daca la inceput acest tip de reglaj se facea, local, cu ajutorul unui monitor de service si a unor butoane montate pe camera TV, acum au aparut camerele de supraveghere video cu reglaj de la distanta, fie cu ajutorul unor cabluri suplimentare formand o retea proprie cu portocoale de tip RS 485, fie, si mai nou, direct prin cablu coaxial.
De obicei la cablul coaxial se cupleaza un convertor de date - cutie de comanda - care permite transformarea semnalului provenit de la computer pe interfata RS 232/C intr-un semnal transmis pe cablu coaxial. Aceste semnale de reglaj sunt decodificate in camera de supraveghere videoaflata la distanta .

BLC (Back Light Compensation
Camera isi imparte cadrul intr-un anumit numar de zone in functie de tipul contructiv al acesteia . Aceste zone au de multe ori nivele diferite de iluminare. "DSP" calculeaza media stralucirii din aceste zone si formeaza o imagine utilizabila. Camera de supraveghere video ajusteaza imaginea astfel incat pe imagine sa apara obiectele clare, altfel s-ar vedea numai siluete. Aceasta inovatie este ideala - de exemplu - atunci cand camera "priveste" vitrina unui magazin.

Prezentul manual a fost elaborat de departamentul Tehnic al S.C. ELSI MULTIMEDIA S.R.L. si este adresat exclusiv resellerilor si clientilor nostri. Manualul se distribuie in mod gratuit. Nici o parte a acestui manual nu poate fi reprodusa far acordul prealabil scris al S.C. ELSI Multimedia S.R.L.
Pagina 10/36
Va rugam sa ne semnalati eventuale greseli detectate la adresa [email protected]

Prezentul manual a fost elaborat de departamentul Tehnic al S.C. ELSI MULTIMEDIA S.R.L. si este
adresat exclusiv resellerilor si clientilor nostri. Manualul se distribuie in mod gratuit. Nici o parte a
acestui manual nu poate fi reprodusa far acordul prealabil scris al S.C. ELSI Multimedia S.R.L
Pagina 11/36


Document Info


Accesari: 6735
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )