Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Aleksandr Galin

Muzica




Capitolul I.

1. Aleksandr Galin.

Aleksandr Galin este unul dintre cei mai buni dramaturgi rusi , regizori si scenaristi contemporani. S-a nascut in satul Alekseeva din regiunea Rostov. Copilaria si adolescenta si-a petrecut-o in orasul Kursk, unde a invatat si apoi a muncit la uzina "Himvolokno" dupa 434k1014e care s-a angajat ca actor la teatrul de papusi din Kursk. A absolvit institutul de Arta din Lenningrad.apoi a lucrat ca actor si regizor la o seama de teatre din Moskova si Lenningrad.Piesele lui se bucura de un mare succes international, ele fiind montate in peste 200 de teatre din CSI,precum si in multe teatre celebre din Europa, America, Asia, incluzand monturile de la MHAT, Teatrul Mic din Moskova, Teatrul "Contemporanul", Teatrul Regal Shakespeare, Teatrul "Odeon" de la Paris,Teatrul Schiller din Berlin. Punerile in scena au fost realizate de cei mai mari regizori rusi Kama Ghincas, Henrietta Iankovskaia, Lev Dodin, Roman Vintiuk, Galina Volcek, Roman Kozak.In momentul de fata in capitala Rusiei se joaca sase spectacole dupa piesele lui Gallin.

Filmele lui DELEGATUL-1993 si FOTO-2003 au castigat nenumarate premii nationale si internationale. Filmul CASATORIA, in regia lui Pavel Lunghin, turnat dupa un scenariu scris de Galin, a castigat premiul festivalului de film de la Cannes in 2000.

Ca regizor a debutat in 1987, cand a montat propria piesa "Zboara pasarile migratoare" la Teatrul studio al universitatii din Lenningrad. Primul spectacol jucat pe o scena profesionista a fost "Gaura"-1990 la teatrul condus de Oleg Tabacov. Urmeaza piesa "Acoperisul" montata la Colegiul

Centrului Lincoln din New-York-1990, "Tribuna de vest"-1991 montata la Teatrul Vittorio in Roma, Italia, "Fotografia ceha"-1995 la Lencom, "Anomalia"-1997, "Acompaniatorul"-1998 la Teatrul Contemporanul, "Concursul" la Teatrul Et Cetera. 

Dupa scenariile sale s-au turnat filmele: "Se ridica casa" in regia lui P. Kogan si P. Mostovoi-1978, "Inginerul Grafto" al lui G. Gazanski-1979, "Ultima evadare" al lui L. Menaker-1980, "Ofer mana si inima" al lui V. Sokolov-1988, "Inelul" sau "Verigheta" al lui V. Martynov dar si serialul TV "Cu toate motoarele inainte"-2005. A regizat dupa scenariile sale "Pardesiul lui Casanova"-1993 si "Fotografia ceha".

Aleksandr Galin este decorat cu cateva medalii peste hotare printre care "Ambasador al Artei"-S.U.A. si medalia "Sir Lawrence Olivier"-Marea Britanie.

Experienta profesionala:

Dramaturgie.Principalele piese: "Peretele"- 1971- premiera Teatrul Sovremennik din Moscova.-1986

"Zboara pasarile migratoare"- 1974- premiera la Teatrul Armatei Sovietice in Moskova- 1980.

"Gaura"- 1975- premiera la teatrul condus de Tabacov Moskova 1987.

"Acoperisul"- 1976-premiera la teatrul condus de Tabacov in 1984, s-a jucat si in limba engleza la Universitatea de stat din Florida- Tallahassee in 1989.

"Retro"-1979- premiera la Teatrul Maly din Moskova-1981.

"Tribuna din est"-1981- premiera la Teatrul Sovremennik din Moskova in 1983.

"Stele in lumina diminetii"-1982- premiera la Teatrul de Drama Maly din Lenningrad in 1987. Aceasta productie a fost jucata in timpul turneului sustinut de trupa Teatrului Maly din Lenningrad pe Broadway si a primit critici favorabile in The New York Times si alte publicatii majore. Premiera in limba engleza a avut loc la Teatrul din Los Angeles in 1988.

"Librarul"-1984- premiera la Teatrul Komissargevskaya din Lenningrad in 1987.

"Jeanne"-1986- premiera la Teatrul Mayakovsky din Moskova in 1987.

"Grupul"-1989- premiera la Teatrul Lensovet din Lenningrad in 1990.S-a jucat si in limba engleza premiera avand loc in cadrul Festivalului

International de Teatru River-Arts Woodstok New York in 1990.

"Sorry"-1990- premiera la Teatrul Lemkom din Moskova in 1992.

"Titlul"-1991- premiera la Festivalul de Teatru Contemporan din Sienna Italia in 1992.

"Fotografie ceha"-1993-premiera la Teatrul Lenkom din Moskova in 1995.

"Clownul si banditul"-1996- premiera la Teatrul din Leipzig-Germania in 1997.

"Anomalia"- 1996- premiera la Teatrul Sovremennic din Moskova 1997.

"Serena si Victoria"-1997.

"Acompaniatorul"-editie noua a piesei "Jeanne"-1998. Premiera la Teatrul Sovremennik din Moskova in 1998.

""Competitia"-1998.

Activitatea de scenrist:

Principalele scenarii:

"Ultima evadare"- 1979- produs de Lenfilm la Lenningrad in 1981.

"Inelul" sau "Verigheta"- 1982- produs de Studioul de Film Gorki in 1991.

"Delegatia" sau "Pardesiul lui Casanova"- 1992-produs in 1993, este o coproductie Ruso-Italiana Casanova Company si Mosfilm.

"Femeia europeana"- 1995.

"Anomalia"- 1996.

"Casatoria"- 1999- Franta.

Activitatea de regizor:

"Zboara pasarile migratoare"- 1977-la Universitatea din Lenningrad.

"Vinul rosu al victoriei" de Nosov la Universitatea din Lenningrad in 1978.

"Realismul poetic" de E. Fink piesa pusa la Universitatea Kujbishev in 1984.

"Theatre,80." de A. Karaulov- piesa pusa in cadrul companiei Pravda Publishing, la Universitatea Saratov Rusia in 1988.

"Drama la New Boundary" de I. Javkinovski lucrata in cadrul Universitatii

Saratov, Rusia in 1989.

"Ziua carnavalului" de V.Gulkenko lucrata la Teatrul din Moskova 1987.

"Ai grija" de I. Vasilinina lucrata la teatrul din Moskova 1987.

"Alta fata a cortinei rosii" de G. P. Tiboda lucrata la Teatrul Sovetskij din Moskova in 1989.

"Piesa de Galin pe scena" de I. Sacurai lucrata la Muza in Osaka Japonia,

in 1989.

"Voci din adancul sufletului" de William A. Henre lucrata la Time U.S.A in1989.

"O saritura in gat" de A. Smeljansky lucrata cu trupa Russkaia Misl la Paris

in august 1997.

Aleksandr Galin: "Nu m-am despartit de iluzii".

2. Contextul istoric.

Pentru a intelege si a surprinde cat mai bine contextul istoric al piesei trebuie sa ne intoarcem putin in timp, mai exact in anul 1953 dupa moartea lui Stalin.

Stalin a transformat Uniunea Sovietica dintro societate taraneasca intr-o mare putere industriala mondiala. Dupa moartea lui la conducerea Uniunii Sovietice vine Nikita Sergheevici Hrusciov cu functia de Prim Secretar al Comitetului Central al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice si Gheorghi Malenkov cu functia de Premier al Uniunii Sovietice .Noua conducere a decretat o amnistie pentru anumite categorii de detinuti de drept comun au anuntat scaderi ale preturilor si au relaxat cateva restrictii politice. Destalinzarea a adus si la incheierea rolului major in economie al muncii fortate in gulaguri. Hrusciov a imputinat restrictiile, a eliberat un numar de desidenti si a initializat politici economice care au pus un mai mare accent pe productia si comercializarea bunurilor de larg consum decat pe industria grea si extractiva. De-a lungul anilor cand s-a aflat la putere, Hrusciov a incercat sa duca la bun sfarsit reforme in diverse domenii: problema agriculturii sovietice a fost un punct care-l interesa foarte mult (chiar a reusit sa imbunatatesca viata taranilor), in schimb reforma industriala a fost un esec, el adoptand o solutie de compromis (renunta la ministerele industriale din Moskova si le transforma in soviete (consilii) economice regionale. Desi el a intentionat ca aceste consilii sa raspunda nevoilor locale descentralizarea industriei a dus la disfunctionalitati si la ineficienta. Esecul suferit de Hrusciov in aplicarea reformelor il indeparteaza de la conducerea Moskovei, in 1964, cand Prezdiul a votat destituirea sa din functie.

La conducere urmeaza Leonid Brejnev impreuna cu premierul Alexei Kosaghin. Propunerile de reforma au fost orientate catre piata, au fost o incercare de restructurare a sistemului economic si de rezolvare a problemelor care apareau tot mai des la nivel de intreprindere. Aceste reforme nu si-au atins scopul. Unii specilisti afirma ca reformele lui Kusaghin- nu ale lui Gorbaciov- au fost ultima sansa de salvare a conducerii birocratice Sovietice, a sistemului economic de comanda si de protejare a populatiei de greutatile economice aparute inaintea venirii la conducere a lui

Gorbaciov. Brejnev conduce Rusia pana in 1983 cand moare.

In anul 1982 (an in care Galin scrie "Stele pe cerul diminetii") situatia in Rusia este dezastruoasa: stagnarea economiei sovietice este evidenta, URSS ajunsese sa importe cereale din SUA, fara ca acest fapt sa schimbe ceva in sistemul economiei planificate.

Acesta esta contextul istoric al piesei. Galin ne "zugraveste" o imagine a saraciei lucii, a foametei.

Capitolul II.

1. Analiza piesei

In anul 1982 in Uniunea Sovietica, saracita si infometata, se organizeaza Jocurile Olimpice. Un eveniment de o extrema importanta mondiala. Publicitatea facuta statului va fi imensa, notirietatea lui va creste. Ca orice padure Rusia are uscaciunile ei. Uscaciunile nu trebuiesc vazute de turisti, astfel incat oficialii Moskovei iau decizia de a curata padurea de uscaciuni, pentru ca vizitatorii ei sa se bucure de aerul curat si peisajele-i frumoase.

Asa se face ca "uscaciunile", "oile negre ale societatii" , "zgura" societatii, reprezentata in mod special de prostituate, proxeneti si alcoolici, sunt marginalizati, trimisi la margine societatii, la marginea padurii (Anna-prostituata si alcoolica; Lora- prostituata; Klara- prostituata; Maria- prostituata; Aleksandr deja o "uscaciune" a societatii).

Personajul central al piesei este Lora, o prostituata plecata din Moskova la edicutul dat de conducatori (considerata din start "oaie neagra a societatii"). In ea se rasfrang toate situatiile piesei. Initial ea vine aici sa-si astepte prietena, Klara, care se afla in aceeasi situatie ca si Lora, intamplarea face, ca in acea zi, sa treaca pe acolo, pentru "a revedea aceste locuri", Aleksandr. Intre cei doi se infiripa o idila, desi este un decalaj intelectual mare intre ei. Lora vede in Aleksandr o evadare, este o posibila poveste de dragoste, cu un deznodamant previzibil (nu poate exista o relatie sincera

intre un nebun si o prostituata). Deznodamantul este dat de interventia Klarei spunandu-i adevarul despre Lora "Si tie ce ti-a spus? Ti-a spus ca bunicasau e constructor de avioane? Ca bunicasa e o aristrocrata? Nici n-are bunici n-a avut nicodata nu are decat o mama vagaboanta care toata viata a ratacit de colo pana colo. Asta e Lora o stie fiecare tufis de pe litoral. Busuev e ibovnicul ei o inchiriaza ca sa-si faca bani de buzunar?) Aleksandr ii spune Lorei ca o va astepta. Aceasta este una dintre povestile care primeaza in piesa.

Cea de a doua poveste este povestea Mariei si Nikolai. Cine este Maria?

Maria poarta si ea stigmatul de "oaie neagra a societatii" (in nici un pasaj din piesa nu este dat numele tatalui copilului, iar mama sa nu ar avea de ce s-o izgoneasca, Maria: "Stii ce mi-a spus mama? Sa duc copilul la

orfelinat si apoi pot sa vin acasa", este clar ca are un copil "din flori"

lucru nu tocmai bine vazut in Uniunea Sovietica a anului 1982). Intre Maria si Nikolai este o relatie sincera, e interesant sa vedem un Nikolai orbit de iubirea pentru Maria, un militian indragostit de o prostituata. Nu putem sti daca fata din caminul de baieti nu este ea. Acest lucru cred ca ramane la latitudinea actorului sau a regizorului. In text Galin nu zice nimic concret de acest lucru. Dar in monologul ei spune "n-am fost eu, a fost o alta fata, alta care si-a dat numele meu si de aici mi se trag toate". Personajul descoperit este caracterizat de un anumit tip de sensibilitate, dar poate fi si orbit de scopul de a-si depasi conditia (casatorinduse cu Nikolai castiga 3 lucruri: 1-un tata copiului; 2-o conditie sociala respectabila, nevasta unui militian; 3-o conditie financiara buna). In final ea incearca sa scape de Valentina sau poate incearca sa sa-l elibereze intr-un fel pe Nikolai (nu era deloc bine pentru un militian sa se indragosteasca de o prostituata) si fuge cu Busuev si Ovseanikov incercand si aici sa salveze pe cineva si aceasta este Lora, dar se intoarce batuta de acestia. In final ea moare dand personajului un aer tragic piesei. Maria este personajul care schimba traectoria celorlalte personaje. Prin structura ei, ea nu putea face altfel decat sa se arunce in bratele celor doi, Ovseanikov si Busuev, oarecum jertfindu-se pentru a-i elibera pe ceilalti.

Piesa frapeaza prin doua directii, doua dimensiuni:

1- dimensiunea politica- ce se intampla in Rusia sub pretextul unui eveniment international (organizarea Jocurilor Olimpice).

2- dimensiunea psihologica- ce se intampla cu personajele marginalizate.

1- Dimensiunea politica.

O statistica realizata de un grup de cercetatori rusi, afirma ca in anii '80, in rusia, 60 la suta din populatia de sex feminin se prostitua. In conditiile in care Rusia organizeaza Jocurile Olimpice, publicitatea facuta statului este imensa, reportajele urmeza sa fie vazute de intreaga lume, astfel se ia decizia ca toata zgura societatii, reprezentata in special de prostituate, sa fie marginalizata (starea economica deplorabila a rusiei nu trebuie aratata).

Galin trimitandu-si personajele intr-o baraca uitata de lume realizeaza un procedeu de disimulare a realitatii, astfel el creeaza o lume dubla, doua societati distincte, doua niveluri (suprafata- Moskova si subsolul-baraca). Acest procedeu de disimulare a realitatii creeaza o perspectiva de neadevar, pentru ca in acelasi timp exista doua adevaruri:

1- adevarul flacarii;

2- adevarul de pe langa flacara.

Din aceste doua adevaruri extragem doua drumuri:

1- drumul flacarii;

2- drumul de pe langa flacara.

Primul drum este drumul pe care "s-a facut curatenie", cel de al doilea drum este drumul din spatele tufisurilor, drumul unde "au fost aruncate gunoaiele" dupa cum spune Klara. Este drumul pe care se afla baraca care adaposteste personajele piesei.

2. Dimensiunea psihologica.

Dimensiunea psihologica incepe o data cu terminarea partii intai. In partea a doua personajele nu mai sunt marcate de faptul ca societatea le ia anumite drepturi, din partea a doua frica, foamea si sexul sunt cele care conduc personajele. Foamea este cea care face prima victima: Maria pleca in prima parte la acel "randez vous" cu Busuev si Ovseanikov pentru ca ea traieste la limita subzistentei.

Partea a doua debuteaza cu o discutie despre sex prima scena se incheie cu trimiterea Annei de catre Lora in tufis cu "un militian", intentia Lorei fiind de a termina ce nu a inceput cu Aleksandr (la sfarsitul partii intai Aleksandr bea alcool si adoarme).

Frica pune stapanire pe personaje dupa ce Maria intra batuta, iar de acum incolo personajele sunt conduse de o frica generala.Valentinei i-i este frica sa nu-si piarda copilul ceea ce se intampla in final (Nikolai: "Sti ceva mama? Da-mi pace." Valentina: "bine atunci fiecare cu drumul lui"). Lorei i-i este frica de Busuev si Ovseanicov (Lora : "Mie mi-e frica de Busuev"), Klarei ca si-a stricat relatiile cu Busuev, Aleksandr ca a intarziat prea mult la apel si e cautat, Annei i-i este frica de ce i s-ar putea intampla Mariei.

In partea a doua toate personajele au parte de o intorsatura de 90 de grade, nici un personaj nu termina piesa cum a inceput-o:

LORA- la inceput vedem o Lora superficiala,care, chiar daca se afla intr-o situatie ingrata, ea continua sa minta, o femeie izgonita din oras pe durata Jocurilor Olimpice nu-si aduce cu ea toata garderoba ("mi se rupe inima ca mi-am carat intreaga garderoba aici degeaba"), in sfarsitul piesei insa, Lora nu mai este persoana de la inceput, este o persoana total schimbata, dar a fost nevoie ca o fata nevinovata sa moara sub privirile ei ei, si sa-si piarda singurul ei momentul de evadare (Aleksandr).

VALENTINA- acelasi lucru se intampla si cu ea. La inceputul piesei vedem o Valentina puternica, hotarata, o sefa, o femeie obisnuiata sa impuna reguli ("Aici nu fumezi, nu aprinzi focul", Anna i-i spune: "Am facut totul intocmai cum mi-ai poruncit"), oricarei persoane, nu conteaza ca este o prostituata sau fiul ei. La sfarsitul piesei nu mai vedem aceeasi Valentina, ca de la inceput, dar pentru aceasta a fost nevoie de intreruperea relatiilor cu fiul ei (Nikolai: "Mama sti ceva? Da-mi pace.", Valentina: "Bine atunci fiecare cu drumul lui.")

ANNA- ea incepe piesa intr-o maniera optimista, este singurul personaj de la inceput care are aceasta latura. Din nefericire nici ea nu termina piesa cum a inceput-o, intr-o maniera optimista. Problemele ei incep din momentul in care Maria accepta sa se duca in locul Lorei la Busuev si Ovseanikov. Ea se vede pe sine in Maria iar in momentul in care Maria moare este obligatoriu ca acest personaj sa nu termine piesa cum a inceput-o.

MARIA- Maria sufera cea mai mare schimbare din piesa pentru ca ea incepe piesa intr-o maniera in care viitorul pentru se anunta a fi bun (gaseste un tata copilului, capata un statut social bun, o bunastare financiara), dar in final moare.

NIKOLAI- la inceputul piesei vedem un Nikolai fericit, un baiat care si-a gasit perechea, schimbarea lui este data de faptul ca si-o pierde.

ALEKSANDR- el incepe piesa cu o speranta, data de Lora, dar aceasta speranta este anulata (indirect dar tot de Lora) cand afla ca, de fapt, a fost mintit (Klara despre Lora lui Aleksandr: "Si tie ce ti-a spus? Ti-a spus ca bunicasau e constructor de avioane? Ca bunicasa e o aristrocrata? Nici n-are bunici nu a avut niciodata. Nu are decat o mama vagaboanta care toata viata a honarit de colo colo. Asta e Lora o stie fiecare tufis deep e litoral, Busuev e ibovnicul ei o inchiriaza cand unuia cand altuia, ca sa-si faca bani de buzunar").

Din punct de vedere psihologic fiecare personaj are un moment de declic: Valentina in momentul in care nu mai este ascultata de fiul ei; Lora cand realizeaza gradul de decadere morala in care se afla (acest moment este dat mai intai de plecarea lui Aleksandr, apoi de moartea Mariei, moarte cauzata intru-n fel de ea, Lora trebuia sa se intalneasca cu Busuev si Ovseanikov nu Maria); Anna- ea se vede pe sine in Maria ("Si eu am fost ca ea") de aceea Anna incearca tot timpul sa o protejeze pe Maria (vrea, si chiar se duce in locul ei la Busuev si Ovseanikov dar este refuzata, "nu trece concursul" dupa cum spune Klara), momentul ei de declic psihologic este

plecarea Mariei si apoi moartea ei; Aleksandr- momentul lui de declic psihologic este dat de momentul in care Klara i-i spune cine este Lora cu

adevarat; Maria momentul ei de declic este dat de faptul ca orice ar incerca, Valentina, mama omului pecare il iubeste, nu o accepta; Nikolai, momentul lui de declic este moartea Mariei; Klara, momentul ei de declic se petrce in culise este momentul in care este batuta.

2. Relatiile dintre personaje

In piesa sunt trei personaje care nu apar, dar schimba viata altor personaje (Kleopov schimba viata Annei; Busuev si Ovseanikov viata Mariei si a Klarei). Acum, Galin nu avea de ce sa faca apel la aceste personaje daca nu vrea sa ne transmita ceva, poate doar la Busuev si Ovseanikov pentru ca avea nevoie de cineva care sa le modifice sa produca o schimbare majora in alte personaje (Maria este batuta si moare), dar nu avea de ce sa mentioneze de Kleopov. Aflam mai tarziu ca Valentina este sora lui Kleopov dintr-o replica a ei ("Doar nu degeaba sunt o Kleopova"), dar oare Galin a dat aceasta informatie sa mentioneze ca Valentina este sora lui Kleopov? Un lucru nu este justificat, Valentina spune Lorei: "Curent electric nu avem", "caloriferele au fost desfiintate" apa curenta nu exista, deci este un loc scos din folosinta, de ce are grija Valentina ca aceasta baraca sa nu ia foc? (pentru ca ea spune Lorei "aici nu fumezi si nu aprinzi focul"). Avand in vedere faptul ca Valentina este "pompiereasa", dupa cum spune Anna, una din caracteristicile meseriei ei este precautia, astfel se poate explica dorinta ei de a nu lua foc baraca, dar este ridicat un alt semn de intrebare:cine poate da in folosinta o baraca dezafectata? La aceasta intrebare exista un singur raspuns: Valentina comite o ilegalitate, la cererea fratelui ei. Deci ea este condusa de un interes material.

Relatia Valentina- Maria- Nikolai.

Nikolai este fiul Valentinei si iubitul Mariei. Avand in vedere ca Valentina a "fost la oras, a facut cercetari" in privinta Mariei stie ca ea este o prostituata si, ca orice mama, ea nu este de acord cu relatia dintre cei doi. Atsfel se face ca Valentina nu o accepta pe Maria, deci relatia dintre cele doua este tensionata, iar acest conflict apare si in relatia cu Nikolai.

Relatia Maria- Nikolai.

Intre Maria si Nikolai exista o dragoste sincera. Ei se iubesc chiar daca Maria are un copil al carui tata este necunoscut ("Sti ce mi-a spus mie mama? Sa-mi duc copilul la orfelinat si apoi pot sa vin acasa").

Relatia Valentina- Lora.

Valentina stie ca Lora este o prostituata si avand in vedere "admiratia" ei pentru tipul asta de femei o trateaza pe Lora cu un aer de superoritate si cu desconsideratie. Pentru Valentina, Lora nu este decat o alta "fata" expulzata.

La inceput ea este cea care conduce relatia spre sfarsit relatia se schimba, prostituata conduce relatia.

Relatia Valentina- Anna.

Anna la inceput fata de Valentina are o atitudine de supunere (i-i face treburile gospodaresti, i-i spala podelele, hainele, i-i gateste), Valentina are formata o obisnuinta in a-i da ordine (ea chiar si in sfarsitul piesei, cand nimeni nu o mai asculta continua sa-i dea ordine)

Relatia Valentina-Klara.

Valentina nu vede in Klara decat o alta prostituata, astfel incat ea nu vede in Klara decat o musca pe care o poate oricand strivi.

Relatia Lora- Anna.

La inceput relatia lor ne spune ca ele doua nu vor putea niciodata convietui sub acelasi acoperis, chiar daca ele au acelasi domeniu de activitate, in partea a doua vedem ca relatia se schimba, ele devenid chiar prietene de pahar.

Relatia Lora- Aleksandr.

Primul contact intre cei doi lasa de dorit, Lora fiind ispaimantata de Aleksandr, dar dupa ce se intalnesc in imprejurimle baracii, relatia lor se schimba, devine una de posibili iubiti. Lora vede in Aleksandr un moment de evadare, pentru ca el nu se comporta ca un client obisnuit, i-i ofera atentie, respect lucruri de care nu are parte intr-o intalnire cu un client obisnuit.

Relatia Lora-Klara.

Ele se cunosc de ceva timp, avand in vedere ca seful lor este Busuev. Initial ele sunt "colege de service"dar relatia dintre cele doua se schimba in momentul in care Klara este violentata de Busuev si Ovseanikov, devine o relatie tensionata, de conflict deschis.

Relatia Lora-Maria.

Singurul moment de contact fizic intre cele doua este in sfarsitul piesei cand, Maria vine batuta. Atunci Lora are o atitudine de ajutorare, chiar i-i pare rau de ceea ce i s-a intamplat Mariei, mai ales ca este din vina ei.

Relatia Anna-Maria.

Anna se vede pe sine in Maria, lucru care-i da o atitudine de grija parinteasca, ea nu vrea ca Maria sa treaca prin ce a trecut ea, astfel incat Anna vrea sa o protejeze, dar actiunile ei se dovedesc a fi zadarnice (Maria moare in cele din urma.

3. Rolul personajelor

LORA- personaj central cea in care rezoneaza toate intamplarile piesei.

MARIA- rezonator principal in Lora (moartea ei declanseaza procesul psihologic al Lorei).

VALENTINA- reprezentantul puterii si al ordinii, rolul ei este de a tine in frau "oile negre" ale societatii.

ANNA- are rolul de a-i arata Lorei frumusetea sufletului uman (Lora la inceputul partii a doua se deschide in fata Annei).

KLARA- are rolul de a ne arata ceea ce ar trebui sa fie Lora (exemplul tipic de prostituata).

NIKOLAI-reprezentantul ordinii.

ALEKSANDR- are rolul de a deschide ochii Lorei, de a-i arata ca in lume mai sunt si altfel de barbati, diferiti de clienti.

4. Concluzii

Prin introducerea lui Kleopov, eu vad aceasta piesa ca o comparatie facuta de Galin. El reduce drama unei tari la drama unei baraci, in care personajele, extrapoland, sunt de fapt conducatorii Rusiei (Kleopov), puterea executiva (Valentina si Nikolai), iar populatia este reprezentata de prostituate (Lora, Klara, Anna, Maria), betivi (Anna), nebuni (Aleksandr) si proxeneti (Busuev).

Capitolul III.

1. Personajul

Cum am spus mai sus Valentina conduce baraca, Lora asre nevoie de un pat in care sa doarma, Valentina e posibil sa castige bani pe faptul ca are grija de "scursurile societatii" deci intr-un fel si ea are nevoie de Lora.

Piesa incepe cu intrarea Valentinei si a Lorei. Lora ii povesteste Valentinei de unde este despre familia ei si depre copilaria ei perfecta. E foarte usor de observat ca ea minte, pe tot parcursul discutiei fiind neconcordante ale Lorei: "V-am mai spus dar nu ma ascultati cu atentie: mama a fugit cu jongleurul" si "Tata s-a aruncat de la trapez . fara plasa. O iubea foarte mult pe mama". E clar ca Valentina nu o crede, desi o admira pentru ca Lora este o femeie frumosa miroase frumos: "Ce bine mirosi. Nu stiu ce vor face altii, dar albinele or sa dea navala", plus ca Valentina nu a avut o casnicie foarte reusita, dupa cum spune chiar ea: "Lumea il poreclise "musafirul" pentru ca dadea rar pe acasa. o luase razna, ma insela pana si cu tigancile din marginea satului" iar de pe urma lui a ramas cu un copil pe care l-a crescut singura cum a putut mai bine.

Deci viata Valentinei nu a fost usora si pana aproape de finalul piesei ea o invidiaza pe Lora si si o detesta pentru ca ea nu stie toate dedesubturile meseriei Lorei. Le va afla in cel mai tragic mod, odata cu moartea Mariei cand va intelege ca "Fiecare cu soarta lui" si ca ea nu mai poate conduce asa cum era obisnita sau mai bines pus nu va mai fi ascultata ca pana atunci, ea continuand sad ea ordine pana la sfarsitul piesei.

Pe partea cealalta Lora incearca sa pastreza aparantele pentru ca intr-un fel o respecta le Valentina si pentru ca ii place sa viseze, ceea ce denota ca nu este mandra de ceea ce face si cine stie poate daca ar avea sansa la o noua viata poate nu ar face aceleasi alegeri. Lora inceraca sa-si schimbe viata cu fiecare persoana noua pe care o intalneste. Cand il intalneste pe Alexandr felul sau de a fi ,calm, timid, nevorbaret, trezeste ceva in Lora, nu trezeste mila sau compasiune ori admiratie, pur si simplu trezeste ceva in Lora.

Datorita faptului ca Aleksandr este la polul opus barbatilor din viata Lorei, nu este vulgar, violent, predominant, Lora incepe sa vada in el o evadare din ceea ce este.

Avand in vedere acestea Lora se deschide in fata lui Aleksandr i-i acorda incredere pentru ca ea are primeste de la Aleksandr ceea ce nu primeste de la ceilalti barbati: respectful, Aleksandr nu se uita la ea observand formele trupului, nu o vede ca pe o jucarie sexuala, se uita la ea oservandu-i frumusetea ("asa fete frumoase nu au mai fost pe aici").

Desigur ca intre ei decalajul intelectual este enorm (Lora i-i spune ca vrea sa-i recite strofe din Lermontov iar singurele poeme pe care le stie Aleksandr sunt lipsite de substrat intelectual, Lora face o comparatie

frumoasa "Uite o stea, e Venus zeita iubirii" iar raspunsul doctorului in fizica este rece, bleg "era o racheta de semnalizare".

Ana un alt personaj care o influenteaza pe Lora prin bucuria ei de a trai si modul in care se bucura de toate lucrurile care o inconjoara. Ana este tipul pristituatei batrane care se ascunde in bautura si singul ei moment de luciditate este atunci cand bea.

In prima scena am putea spune ca Ana si Lora nu se vor putea intelege nicodata dar incetul cu incetul ele se apropie ajungand sa-si imparta si bautura. Cred ca Lora vede in Ana un gen de mama, de prieten care i-a lipsit. Se spune in text ca mama Lorei e "o vagaboanta care toata viata a ratacit de colo colo". Cu Ana, cred ca vorbeste asa cum si-a dorit sa vorbesca intotdeauna cu o prietena de incredere, cu cineva cu care chiar ii face placere sa vorbeasca si mai ales ca Anei nu trebuie sa-I ascunde nimic. Poate sa-I povestesca orice . pot vorbi amandoua despre oricine fara sa se teama.

Pe tot parcursul spectacolului Lora incearca sa se schimbe ea are nevoie de acesti oameni pentru ca fara ei s-ar intoarce la vechea ei meserie.

2. Lucrul asupra rolului.

Intalnirea cu Lora, ca exercitiu de arta actorului in anul III de studiu a insemnat un moment de cotitura pentru mine avand in vedere perioada in care se petrece actiunea piesei, si insemnatatea unui astfel de personaj, mai ales ca eu nu aveam prea multe informatii despre perioada stalinista.

In anii anteriori am avut sansa sa cunosc pe rand diferite personaje ca: Nora din "Jocul Ielelor" de Camil Petrescu, o actrita la varsta a doua, care insi aminteste cu placere desptre escapadeele din tinerete; Nora, Casa cu Papusi de Henrich Ibesn, o femeie puternica care se lupta intre a-si pastra familia sau a-si cere drepturile intr-o lume condusa de barbati; Olga, din Trei surori, de AP Cehov, cea mai mare din surori, singura, profesoara la liceu si care si ea ca si celelalte surori vrea sa fuga, sa evadeze si cotidian, sa plece la Moscova. Miza din Titanic Vals de Tudor Musatescu, o domnisoara egoista care invata ce inseamna responsabilitatea cu ajutorul surorii ei vitrege.

Dupa astfel de roluri dorinta mea de a cunoaste un alt fel de femeie, dintr-o alta zona, alta perioada (trebuie sa recunosc ca perioada Rusiei de dupa moartea lui Stalin chiar nu o cunosteam.) mi-a fost implinita. Si astfel am incercat sa lucrez rolul ca exercitiu de scoala: "eu in situatia data"

Mi-a fost greu sa gasesc conceptul acestui personaj, fapt pentru care am cautat noi rezolvari indepartandu-ma tot mai mult de la scopul propus. Neintelegerea mea sau imposibilitatea de a pricepe exact ce se intampla in piesa si mult prea putinele mele informatii despre perioada respectiva mi-au cam pus bete in roate, si au fost subiectul multor discutii la scoala.

Si astfel entuziasmul meu de a gasi o rezolvare acestui personaj a facut loc neincrederii, neputintei si chiar de a mai intelege mecanismul de lucru. Perioada innourata parea ca nu se va mai sfarsi. Ajutorul primit de la domnii profesori a fost ineficient datorita lipsei mele de informatii.

Parapastia in care ma simteam pierduta avea peretii mult prea abrupti pentru a mai putea iesi la suprafata. Imi doream ca acest personaj sa reprezinte ceva din mine, din sufletul meu, din puterea si lasitatea pe care cu siguranta le am. Oricum Lora este inca departe, este un personaj de compozitie care ma chema si ma alunga in acelasi timp, care imi pune probleme.

Lora este pentru mine o incercare, care mi-ar fi placut sa aiba o finalitate, mi-ar fi placut sa o lucram pana la sfarsit, eventual sa iesim cu ea la scena. ca si colegii nostri mai mari.

Imi amintesc primele lecturi , cand totul mi se parea usor si fara probleme. Ma jucam pe text si ma gandeam ca o joaca va fi si lucrul la piesa. Dupa ce am lasat textul din mana si am trecut la miscare, am simtit dificultatea acestui personaj.

Intalnirea cu Maria Danaila, mi-a produs modificari aproape inexplicabile de fiecare data, fluxurile de energie au functionat aproape pe intreaga perioada de repetitie.

M-am simtit foarte bine alaturi de Valentina (Maria Danaila), care m-a sustinut in cautarile vizand comportamentul Lorei, corectandu-mi uneori gesturile sau privirea. Imi amintesc zambind cum reusea de fiecare data sa ma ia prin surprindere si sa ma sperie cand imi zicea: "La loc! Pune tigara si chibriturile la loc. Aici nu de fumeaza!" De fiecare data tresaream, sau cand continua : "E clar, esti o vagaboanda!" sau "Deci asta faci? Impodobesti pamantul?"

Trebuie sa recunosc ca aceste replici aprope imi defineau personajul.

Discutiile cu Domnul Profesor si disputele dintre mine si Maria Danaila au avut ca scop gasirea drumului spre Lora.

Diferenta de varsta reala dintre mine si Valentina au venit in ajutorul lucrului meu, alaturi de neputinta si in parte si timiditatea mea de a infrunta o femei cum este Valentina : "Va rog nu mai vorbiti asa." sau "De fapt e trist ca o fata sa-si castige singura existenta."

"Valentina: Ai vreo dovada ca domiciliezi permanent in Sud?

Lora: Sigur am venit aici doar in vizita la o prietena.cu care. v-am mai spus toate astea.

Valentina: E clar. Esti vagaboanda. Lucrezi undeva Loran sau esti din categoria "paraziti sociali"?

Lora: Bunica n-a lucrat niciodata. Dar bunicul a muncit enorm pentru binele omenirii .

Valentina: ce tot imi dai zor cu bunicii tai? Spune-mi despre tine, da-i drumul! Ai vre-o meserie?

Lora: Bineinteles sint echilibrista la trapez, zbor pe sub cupola circului imbracata toata in rosu. Sunt aruncata din brate in brate.

Valentina: Ca o stafeta."

Venisem in casa ei. trebuia sa-mi arate cine este seful si cine conduce casa. Iar eu trebuia sa-i fac o impresie buna, aveam nevoie de ea, de locul acela intunecat si rece si plin de oamnei ciudati, cel putin pana venea Klara sa ma ia de acolo. Nu puteam risca sa spun adevarul, asta insemna inchisoare. Iar acum aveam sa sansa sa fiu ceea ce mi-am dorit din totdeauna, sa am familia pe care am visat-o.

"Lora: Bunicul imi zicea Larisa. Prietenii, cei mai apropiati, imi spun pur si simplu Lora..

Valentina: Si numele tau dupa tata care e?

Lora: Pe taticul il chema Florian."

Valentina avea rolul de a ma aduce cu picioarele pe pamant. Cu fiecare replica imi arata ca ea este cea care conduce si nu crede nimic din ceea ce-i spun eu. Iar eu trebuia sa o conving ca am dreptate si ca ea se inseala in privinta mea.

"Valentina: Loran si Florian. Deci esti si tu o floare a preerilor. Si ce bine mirosi. Nu stiu ce vor face altii dar albinele vor da navala.

Lora: E Dior. Luati cateva picaturi.

Valentina: Degeaba! La mine nu mai trag decat mustele. Locuiesti cu parintii?

Lora: V-am mai spus dar nu ma scultati cu atentie: mama a fugit de acasa cu jongleurul, m-a nascut in turneu si m-a expediat la bunica

Valentina: si bunica cu ce se ocupa?

Lora: traia cu bunicul; membru al Academiei de Stiinte Medicale.

Valentina : Va sa zica mama ta era artista?

Lora: Exact! A devenit artista de circ. La inceput l-a ajutat pe jongleur, pe urma a ajuns dresoare si pe urma.

Valentina: Si pe urma?... Au mancat-o?

Lora: A sfasiat-o o tigroaica. iar tata s-a aruncat de pe trapez. fara plasa. o iubea foarte mult pe mama."

Neglijenta hainelor mele, vulgaritatea machiajului si tendinta spre vulg, m-au apropiat si mai mult de acest rol.Scopul tinutei mele a fost de a-mi ajuta partenerul intr-un real putin fortat dar absolut necesar.

Stiu perfect ca Valentina, se simtea iritata din cauza acestor artificii la care am apelat, acestea vazandu-se din urmatoarele replici ale ei: "E in regula papusico. crezi ca nu stiu ce-i cu tine? V-au expediat din Moscova pe durata olimpiadei ca sa nu stricati imaginea." Sau: "Daca nu o faceai de buna voie, in douazeci de ore erai la o suta de kilometri de aici. Sau te trimiteau inapoi la Sudak. si baga de seama, sa nu-mi aduceti pe cineva aici, sa se lase cu betie, sa-mi dati foc la baraca, sa raspund eu pentru voi si toate sa se sparga in capul meu."

Da, mi-a trebuit putere sa infrunt un astfel de dialog. Eu Andrada, sunt (sau cel putin vreau sa cred ca sunt), o femeie cinstita, loiala, si nu ma vad facand fata unei astfel de discutii in mod normal, de foarte multe ori am avut tendinta sa o las pe Valentina sa ma intorc si sa plec, asa cum as fi facut in conditii normale dar imi dadeam seama ca nu pot castiga decat daca raman si lupt pana la capat.

Practic scopul meu in acest exercitiu a fost sa o conving pe Valentina ca se inseala si ca eu am dreptate si am o familie si o casa asa cum viseaza orice om din lume si doar o intamplare nefericita m-a adus in locul acela si in momentul acela. Trebuia sa creada ca o sa vina prietena mea o sa ma ia cu masina si am sa ma duc la o cabana frumoasa unde ma voi relaxa, voi tricota si ma voi odihni.

A trebuit sa gandesc fiecare gest si fiecare miscare si sa le justific in mintea mea. Altfel nu as fi fost in stare sa fac nimic daca totul s-ar fi redus la niste simple indrumari regizorale.

E usor de vorbit de prostitutie si de alcoolism, dar cei ce au asemenea vicii, au ceva anume, vizibil, prin care ne atrag atentia si ne dau posibilitatea sa-i numim.

Ei bine acest "ceva anume" a fost problema care mi-a dat cele mai mari batai de cap prin tot ce am facut am incercat sa dau viata acestui prsonaj, sa-l fac real, sa existe.

Am spus ca Lora, este pentru mine o incercare reusita pentru ca, mult prea mult mi-am dorit un astfel de rol , ca in final sa esueze.

Singurul regret este ca rolul Lora din "Stele pe cerul diminetii" a ramas daor la stadiul de exercitiu si nu a avut o finalizare care sa-mi dea cu adevarat satisfactia muncii depuse. 

BIBLIOGRAFIE

ISTORIA UNIVERSALA A UNIUNII SOVIETICE.

STANISLAVSKI - "MUNCA ACTORULUI CU SINE INSUSI"

IANIS COJAR - "MUNCA ACTORULUI CU SINE INSUSI"

LUCRARE DE LICENTA

ABSOLVENT:

Capatana Andrada-Delia

CLASA:

CONF. UNIV. DR. RADU GABRIEL

ASISTENT UNIV. FLORIN TOMA

SUMAR

CAPITOLUL I ............. pag. 1

1.ALEKSANDR GALIN .......... ..... ...... ...pag. 1

2.CONTEXTUL ISTORIC.......... ..... ...... .pag. 7

CAPITOLUL II.......... ..... ...... .....pag. 9

1.ANALIZA PIESEI.......... ..... ...... .....pag. 9

2.RELATIILE DINTRE PERSONAJE.....pag. 16

3.ROLUL PERSONAJELOR .......... ..... ...... pag. 20

4.CONLUZII...............pag. 21

CAPITOLUL III.......... ..... ...... ...pag. 22

1.PERSONAJUL.............pag. 22

2.LUCRUL ASUPRA ROLULUI ......pag. 25

BIBLIOGRAFIE ............pag. 31

CAPITOLUL I

ALEKSANDR GALIN

CAPITOLUL II

ANALIZA PIESEI

CAPITOLULU III

PERSONAJUL


Document Info


Accesari: 3852
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )