Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Franz Liszt

Muzica


Franz Liszt



Nascut in 1811 la Raiding in Ungaria unde tatal sau era intendent al domeniul pricipelui Esterhazy, micul Franz a trait in lumea muzicii lui Hayden, Mozart si Beethoven. De timpuriu isi afirma calitatile muzicale incat parintii ii asigura o serioas& 727b12h #259; educatie artistica. Dupa succesul obtinut la Odenburg (la 9 ani), in cadrul unui concert de binefacere, tatal sau , Adam Liszt, il duce la Viena, unde ia lectii cu Czerny, renumit pedagog al pianului.

Muzician multilateral Liszt “a activate pe mai multe taramuri, ca interpret, pianist concertist si dirijor, dar mai ales compunand muzica de diverse genur” i. Creatiile sale oglindesc conceptia lui despre lume si viata, ca si inrauririle care l-au marcat. Ca oricare musician al vremii a fost subjugate de simfonismul german, care ii oferea posibilitatea adancirii imaginilor muzicale, conferindu-le o forta de sugestie incomersurabila. Instruit in Franta, al a fost influentat si de spiritual francez, de echilibrul constructiei si de fina sondare a sufletului uman.

Tematica romantica cu privire la sensul vietii si la zbuciumatele cautari ale eroilor este redata in poemele simfonice “Preludiile”, “Hamlet” si in simfonia “Faust”. Preluand tema marilor opere literare “ca Faust” sau “Divina comedie”, a miturilor antice despre “Prometeu” sau “Orfeu”, a textelor poetice semnate de Hugo, Schiller sau Dante, marele simfonist le ureda cu mare forta de sugestie muzicala, facand sa devina argumente pentru nazuitele sale.

Tot in domeniul muzicii simfonice programatice, Liszt a scris doua simfonii descriptive: “Faust”(1854) dupa Goethe si “Dante” (1856),evocand din “Divina comedieepisodul iubirii pasionale a celedrilor eroi –Francesca da Rimini si Paolo Malatesta.

Liszt nu se opreste la marile valori culturale ale umanitatii ci recurge si la “izvorul vesnic viu al folclorului” , creand genul nou al rapsodiei. Cele 19 “Rapsodii” contin motive folclorice provenite din cantecul taranesc si din cel al lautarilor maghiari.

Interesul lui Liszt pentru creatia populara apare si in “Raspodia spaniola”, unde realizeaza variatiuni pe tema “folliei” sau in “Rapsodia romana”. Descoperita de Octavian Beu la biblioteca din Weimar (in 1931), aceasta rapsodie dovedeste interesul compozitorului pentru muzica noastra populara.

In afara propriilor sale creatii, Liszt a facut cunoscute numeroase capodopere ale altor compozitori, vehiculandu-le cu ajutorul transcriiptiilor, parafrazelor si al fanteziilor, in care redarea lor integrala sau prelucrarea unor fragmente reprezentative aduceau publicului comentariile sale stralucitoare si foarte colorate.

Ca si alti romantici ai vremii, Liszt a militat pentru progresul muzicii nu numai prin compozitii si concerte, ci si prin scris. Cartea sa despre Chopin este un pretios document asupra activitatii bardului polonez si o remarcabila opera de analiza a stilului chopinian.

“ Intreaga sa viata este un exemplu de slujire inflacarata si plina de abnegatie a artei muzicale, luptand neincetat impotriva rutinei si conservatorismului in muzica” . De la micile margaritare ale liedurilor sale pana la monumentalele simfonii, poeme simfonice sau grandioasele concerte, Liszt a inoculate tuturor o autentica vibratie emotionala, dovedind maiestri atat ca simfonist, cat si ca pianist stralucitor, cizeland cu migala o muzica de mare finete si colorate sonoritati.



Pascu, George si Botocan Melania, Carte de istorie a muzicii volumul I, Vosiliana, Iasi, 2003,pag350;

Pascu, George si Botocan Melania, Carte de istorie a muzicii volumul I, Vosiliana, Iasi, 2003,pag354;

Idem ,pag357;


Document Info


Accesari: 2252
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )