Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Liviu Comes (1918-2004)

Muzica


Elev al maestrului Sigismund Toduta, compositor dotat cu o fina muzicalitate, Liviu Comes (1918-2004) depune o intensa activitate în viata artistica a vechiului oras de pe malurile Somesului pâna când se hotaraste sa se stabileasca în capitala. Cretia sa s-a relizat cu precadere în domeniul muzicii de camera, precum si al muzicii înc 18318j93s hinate formatiilor corale profesioniste si de amatori. În acest sens el a dat la iveala un reusit ciclu de 10 Coruri pentru voci barbatesti si o Balada pentru cor mixt, de proportii mai mari. În toate aceste lucrari el cultiva un melos popular diatonic, fie cules din folclor, fie creat în spiritual acestuia, tratat cu o subtila polifonie, cu functii tonale precise, asperitati în limbajul armonioc si o ritmica aproape simetrica de tipul celei clasice.



Liviu Comes si-a concentrat atentia asupra genului vocal, având predilectie vadita spre muzica pentru copii. Sondând cu atentie valentele melodiei populare, formele arhetipale si ritualurile folclorului stravechi, compozitorul a imaginat un limbaj sonor de o reala simplitate si originalitate. Graitoare sunt lucrarile corale polifonice publicate în 1956, Primavara - 30 de cântece la unison si 2 voci egale, Jocuri musicale pentru copii, 9 melodii pentru prescolari, Cântece si jocuri pentru prescolari.

O miniatura de un delicat rafinament poetic, realizata cu maiestrie si ingeniozitate, evocând clipe de dragoste petrecute în mijlocul naturii, este N-auzi mândro. Un alt cântec de dragoste, Saraca inima mea, atrage atentia prin folosirea expresiva a melismelor, în timpul în timp ce imitatii melodioase, cu un colorit modal arhaizant, se desprind din piesa Pâna-I omul tinerel. Ritmul de parlando-rubato caracterizeaza lirica creatie Tinerel pe drum ma duc. Eficient în acest caz sunt cele doua linii melodice distincte: a tenorului solist, un cântec nostalgic, si a corului mixt cu sinoase unde polifonice, precum si sonoritati distrect colorate.

Frunza verde trei cirese este un scherzo plin de veselie si antren, se desfasurat în Allegro giocoso. Un madrigal duios, deosebit de cantabil, este intitulat Pe dealu lui Sânt Ion, unde autorul distribuie judicious polifonia vocala la patru voci egale, cu un colorit sobru si o expresie retinuta. Puternic contranstante, piesele Haide fata sa te joc si Aseara la mândr-i giuca, degaja robustete si o buna dispozitie integrata într-un fermecator peisaj rustic. Una din cele mai realizate piese ale compozitorului este miniatura Somnu-mi-i si pic de somn, o bijuterie fin alcatuita cu o originala polifonie. Cel mai scurt poem coral, cu sonoritati ample si stralucitoare, este Vai de mine, ce sa fie!. Aceaste lucrari ale autorului constituie o inspirata suita pentru cor barbatesc.

Cea mai conturata lucrare a lui Liviu Comes este, fara îndoiala, Balada pentru cor mixt. Continutul ei poetic reda o înfratire, în senina natura, a haiducilor ce lupta pentru libertate si înlaturarea nedreptatii sociale cu cei saraci si napastuiti de o orânduire cruda.

Liviu Comes adduce prin aceasta balada o contributie importanta la îmbogatirea creatiilor românesti închinate corului a capellasi reliefeaza noi potente ezpresive si tehnice. Muzica baladei, straina de idilismul edulcorat, present uneori în alte creatii ale sale, îmbina cu success un lirism discret si o vigoare specifica vietii rustice.


Document Info


Accesari: 3164
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2025 )