Un elev al lui Dumitru Georgescu Kiriac dar si al personalitatilor de acelas gen ca Gheorghe Cucu si stefan Popescu a fost Nicolae Lungu (1900-1993). Acesta a fost membru activ si dirijor adjunct 11111k1017l al Societatilor corale "Carmen" si "Cântarea României", al Ateneelor populare din Bucuresti, al corului "Ligii Culturale", precum si întemeietor si conducator al remarcabilei formatii "România", ansambluri de o certa valoare, care au activat cu mult succes pentru promovarea cântecului românesc, atât în tara cât si peste hotare. A avut un pretios aport si în calitate de organizator si dirijor de coruri bisericesti si ca responsabil permanent al comisiei muzicale pentru uniformizarea si transcrierea pe ambele semiografii (psaltica si liniara) a cântarilor bisericesti, începând din anul 1951.
Dintre creatiile sale, în
majoritate concepute pentru cor a capella, amintim piesele: Maria neichii, Marie, pastelul Târziu în toamna, pe versuri de Petre Baleanu,
Discursul muzical al lucrarilor sale este simplu, armonic, fara efecte polifonice - înlantuiri de acorduri diatonice cu placute nuante modale si o îngrijita scriitura vocala, rezultanta fireasca a unei maiestrii câstigata dupa o munca îndelungata, depusa în aceasta ramura atât de atragatoare.
Nicolae Lungu a redat în arta corala sufletul unui popor de-a lungul zbuciumatei sale existente, cântecele sale câstigând o binemeritata popularitate în salile noastre de concert. Pe lânga valoroasele sale prelucrari ale cântecelor populare (mai ales a celor oltenesti), Nicolae Lungu a lasat mostenire o Liturghie pe care o ascultam în aproape toate bisericile ortodoxe române.
|