Anii 60
Raminind
în afara actiunilor scolaresti, sub conducerea lui Nicu
Covaci, formatia îsi da numele de "Sfintii",
considerînd parodia drept o gluma buna, avînd în vedere faptul
ca membrii erau cei mai non-conformisti draci ce
au aparut pe scena româneasca vreodata. Formatia cînta
un an la cantina facultatii de mecanica din
Dupa scurt timp formatia se
reboteaza în "
1965 - 1967 cînta la un club muncitoresc de trei ori pe saptamîna
si dobîndeste o enorma faima si rutina. Tot în
aceiasi perioada apar primele compozitii, au loc primele înregistrari
în studiourile de radio national si local, precum si primele
deplasari în
1968 participa la festivalul national studentesc din Iasi, la care, reprezentînd Timisoara, cîstiga "Marele premiu al festivalului", ceea ce a însemnat începutul unei noi ere în istoria formatiei. Autoritatile nu se mai puteau lega de ei cu usurinta obisnuita si din toate partile apareau tot felul de oferte. Se înregistreaza primul disc EP intitulat "Vremuri" la casa de discuri Electrecord, disc care continea doua compozitii proprii si doua piese straine. Formatia apare pentru prima data la postul national de televiziune, desigur cu parul ascuns la spate si filmari doar frontale. Melodiile proprii sînt difuzate zilnic pe posturile nationale si locale de radio. Au loc turnee organizate de Agentia Nationala de Impresariat Artistic.
1969 apare cel de al
doilea disc EP intitulat "Floarea stîncilor”,
cu patru compozitii proprii.
Anii 70
1971 Ceausescu, întors foarte impresionat dintr-o vizita în Coreea, impune niste legi noi menite sa opreasca importul de influenta vestica. Convins fiind ca folclorul de tip nou reprezinta expresia cea mai sincera si valoroasa a spiritului poporului român, impune ca toate ramurile artei sa se inspire din acesta. Folclorul de tip nou era cea mai rusinoasa forma a umilintei si lingusirii unor artisti fara sira spinarii, ce preluau teme folclorice celebre, punînd texte de lauda "conducatorului cel mai iubit". În situatia aceasta, în care o tara întreaga era paralizata pentru ca artistii erau luati pe nepregatite, Nicolae Covaci profita de moment si cu toata opozitia membrilor formatiei din acea vreme, schimba radical stilul, producînd pentru prima oara în istoria muzicii românesti o sinteza organica si convingatoare a muzicii stravechi, de datini si ritualuri precrestine cu groov-urile si instrumentatiile moderne tipice muzicii rock.
Acest gest de nesupunere nu a fost
foarte apreciat de catre autoritati, care s-au grabit sa cenzureze, sa taie si sa scurteze
toate productiile
Formatia concepe o opera rock bazata pe legenda Mesterului Manole. Cenzura confisca manuscriptul. Formatia înregistreaza piesa de baza, "Mesterul Manole" si alte doua melodii si produce un Maxi-Single cu acelasi titlu.
Tot în acelasi an
Primul LP scos dupa trei sferturi de an de munca si dupa o documentare profunda în domeniul datinilor si obiceiurilor pagîne s-a intitulat "Cei ce ne-au dat nume", continînd un ciclu al anotimpurilor cu cîntece si jocuri prelucrate si compozitii originale inspirate din acest folclor. Discul s-a vîndut în numar de cîteva sute de mii de bucati, confirmînd corecta orientare a formatiei si aderenta fanilor la aceasta noua forma de protest artistic.
Stilul se cristalizeaza, prelucrarile de folclor sînt înlocuite de acum cu piese originale compuse în stilul acelei sinteze folclorice-rock ce caracterizeaza de acum repertoriul formatiei. Colaborarea cu cei mai buni poeti ai tarii îsi face si ea efectul, calitatea textelor este excelenta, de altfel ca si inconfundabilele compozitii.
Urmatorul disc produs în 1972 se intituleaza "Mugur de fluier", titlu cu o semnificatie metaforica deosebita.
În iarna aceluiasi an formatia se retrage în munti, unde ramine
timp de trei luni, perioada în care se pun bazele operei rock
"Cantafabule", inspirat din semnificatia mitologica a
animalelor din fabule si legende. Discul dublu înregistrat în
primavara anului 1973 este cea mai complexa
si evoluata lucrare a formatiei
1974 are loc giganticul concert de la
Sarmisegetuza Dacica, unde formatia
1975 Covaci este luat la politie si timp de doua saptamîni interogat zi de zi în urma unor acuzatii false. Ca reactie Covaci renunta la cetatenia româna.
1976, satul de
teroare, Covaci pleaca în Olanda si se stabileste la
1977 Covaci se reîntoarce în
Formatia stabilita în
Anii 80
La sfîrsitul anilor '70 Covaci îsi alcatuieste o alta formatie, compusa din membrii de diferite nationalitati, cu care în 1981 produce LP-ul "Transsylvania Phoenix". Formatia pastreaza acest nume în continuare, spre a se deosebi de sutele de produse cu numele de Phoenix.
1980
1983 Nicu Covaci cînta în duet cu Dzidek Marcinkiewicz.
Nicolae Covaci si Erlend Krauser lucreaza 1986 la înscenarea operetei lui Loyd Weber "Evita" la teatrul din Osnabrück. Dupa succesul neasteptat de mare, 1987, teatrul din Osnabrück îl solicita pe Covaci sa conlucreze la înscenarea operetei "Jesus Christ Superstar". Lucrarea este încununata cu un succes imens.
La mijlocul anilor ´80 apare Single-ul "Ballade for you / The Lark" (1987) precum si Single-ul "Tuareg / Mr.G`s promises" (1988).
1988 formatia
se reuneste înca o data în jurul lui Covaci si
concerteaza de cîteva ori în
1989 are loc concertul de la "
Anii 90
1990 în luna Mai are loc prima
întîlnire a lui Covaci cu publicul român dupa o absenta de 13 ani, la
festivalul de la "Palatul Copiilor" din Bucuresti, unde
cînta doar împreuna cu M. Baniciu cîteva piese vechi cunoscute.
Surprinzator, tot publicul, unde cei mai multi erau nascuti
dupa ce formatia a parasit
In acelasi an
Din 1991 si pîna în prezent
1992 Covaci produce un disc de înalta tinuta artistica implicînd vestitul cor românesc "Song" si "Orchestra sinfonica a radioului Bucuresti", disc intitulat "Symphoenix".
1993 apare CD-ul "Cantafabule".
1996, în urma unui nou contract cu casa de discuri Electrecord, se pun pe piata CD-urile "Vremuri - Anii 60", "Cei ce ne-au dat nume" si "Mugur de fluier".
1997 apare CD-ul "Aniversare 35".
1998 PHOENIX face cel mai gigantic turneu prin cele mai mari orase ale României, cu punerea în scena a "Cantafabulelor", cu balet, costumatii, proiectii de film si video, subliniate de o uriasa instalatie de sunet si lumina.
1999 se
înregistreaza un Maxi-CD cu trei piese, numit
"Ora - Hora". Urmeaza un turneu în
2000 apare noul disc intitulat "La umbra marelui urs",
însotit de o varianta engleza "In the shadow of the big
bear", interpretata de fostul basist al formatiei "Black
Sabbath", Malcolm J. Lewis. Are loc un turneu de prezentare a discului nou în
|