Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Samba

Muzica


SAMBA



Acest dans este rezultatul imbinarilor armonioase ale elementelor de dans apartinand Africii, Spaniei si Americii Latine, peste care muzica de jazz si-a pus amprenta armoniilor si ritmurilor ei, samba, prin jurul anului 1950, devine un dans modern ce se va bucura de o raspandire mondiala.

In secolul al XVI-lea, portughezii au descoperit pe coasta Sud Americana, un loc deosebit de frumos, numit January River, adica Rio de Janeiro. Colonistii s-au stabilit acolo, iar pe masura ce colonia a inceput sa prospere, au fost adusi sclavi din sud vestul Africii pentru plantatiile din Bahia, acum zona de nord-est   a actualei Brazilii.
    Pentru aderentii religiei afro-braziliene, Candomble, Samba inseamna a te ruga, a iti invoca propriul or 414e49e ixa (Dumnezeu/sfant). Ritmurile africane ce au fost asimilate in muzica latino vin din Yoruba, Congo sau alte tari vest africane, care au fost facuti sclavi in Lumea Noua. In patria lor natala, ritmurile erau menite invocarii diversilor zei. Candomble pastreaza aceste ritmuri chiar si in timpurile noastre!     Aceste ritmuri au fost cele care au dat nota dominanta a muzicii braziliene, facand din Samba un tip unic de muzica.
    Dansurile native au fost considerate a fi o blasfemie de catre europeni, si nu de putine ori s-a incercat stoparea popularitatii acestor dansuri. Si cu toate acestea, in multe dintre colonii, atat negrii cat si alibi, au adoptat acest stil de dans.
Atat dansul in sine, cat si muzica poate avea numeroase forme. Primele incercari de a aduce Samba in saliile de dans europene dateaza in jurul anilor 1923-1924, dar abia dupa Al Doilea Razboi Mondial acest dans a devenit popular in Europa, in perioada 1948-1949. Atunci Walter Lair impreuna cu partenera sa Lorraine au avut o contributie deosebit de importanta in dezvoltarea Sambei.
    In anii 1830 s-a dezvoltat un dans provenind dintr-o mixtura intre figurile de dans executate de negrii, impreuna cu rotatii ale corpului si sway-uri din Lundu. Mai tarziu au fost adaugati pasi de carnaval. Acest dans a inceput sa se modifice, iar dansatorii au optat pentru stilul european caracterizat de o pozitie de dans destul de apropiata intre cei doi dansatori. In jurul anului 1885, a fost adoptat de inalta societate din Rio, si popularizata sub numele de Zemba Queca, pentru a fi modificat numele in Mesemba.
    La inceputul secolului XX, Masemba a fost combinat cu un alt dans brazilian numit Maxixe si a fost popularizat in SUA si Europa. A fost descris ca avand pasi de Polka, realizati pe muzica cubaneza, Habanera (din Havana). In prezent Samba inca mai contine pasul numit Maxixe, constand intr-un chasse si o punctare.
In anii 1930, Samba s-a numit Carioca. Filmele au dus rapid la popularizarea ei, ca de exemplu Fred Astaire si Ginger Rogers care au dansat acest stil impreuna in filme precum „Flying Down to Rio” “Zborul spre Rio”). In anul 1941, popularitatea lui a explodat efectiv prin jocul realizat de Carmen Miranda in numeroasele ei filme, mai ales in “That Night in Rio” “Acea noapte din Rio'). Un alt element surprinzator, este faptul in care au ajuns posturile de radio din SUA si intreaga lume, sa emita acest gen de muzica
    Samba a fost in anii 1950 popularizata de catre Printesa Margareta, care juca un rol central in societatea britanica.
Samba din cadrul dansului sportiv, desi pastreaza elemente pe care brazilienii le considera a fi adevarata samba, acest dans a fost structurat in anul 1956 de catre Pierre Lavelle. Din acel moment, au aparut numeroase tipuri de samba in directa legatura cu moda vremurilor

In Europa, melodii de samba cu frenezii variationale realizate pe un acompaniament ritmic energic al instrumentelor de percutie specifice, de catre instrumentele ce sustin linia melodica, s-au bucurat de un deosebit succes cand au fost prezentate pentru prima data pe scenele din Parisul anului 1922.

Simplitatea melodica, pregnanta ritmico-melodica, culoarea, rigoarea si temperamentul melodiilor sunt elementele ce au determinat aparitia unui dans cu o coregrafie specifica, dans ce patrunde pe scene odata cu orchestrele braziliene de samba.

In lume se cunosc mai multe variante de samba: braziliana, argentiniana, congoleza, chiliana, diferentiate prin usoare variatii de tempou, accente metrice frecvent instabile, prin existenta unor instumente de culoare specifice.

-Continutul tehnic-

Samba este un dans cu o actiune viguroasa sugerata in muzica de anumite elemente de percutie care accentueaza diferitii timpi muzicali din masura.

Masura muzicala este de 2/4, cu predominante accente pe al doilea timp.

Tempoul este de 50-52 masuri/minut.Exista si aranjamente muzicale mai rare (48 mas./min) sau mai rapide (pana la 56 mas./min).

Actiunea Bounce (AB)

Specifica sambei, in special pe timpul muzical 1&2, actiunea bounce consta intr-o indoire si intindere a genunchiului si gleznei piciorului care suporta majoritatea greutatii corpului.

Fiecare indoire se face pe 1/2 din timpul muzical, intinderea facandu-se pe cealalta 1/2. Se poate folosi pentru exemplificarea inceputului celei de a doua jumatati particula 'si'. Incepand cu genunchii indoiti, ritmul (T muz) in actiunea bounce este: si 1 si 2 si 1 si 2 etc.

- Regulament -

In dansurile din categoria latino-americane, nu exista o pozitie impusa de regulament, dansatorii se pot afla fie in pozitie inchisa, apropiati, dar aceasta pozitie nu este asemanatoare cu cea din standard, sau se afla departati, fie liberi fara contact intre palmele lor, in functie de figurile de dans pe care acestia le au de executat. In aceste dansuri, figurile de dans necesita o anumita pozitie (contact) specifica fiecareia si dansatorii cunosc aceste prize. Figurile trebuie respectate in functie de fiecare categorie de varsta si clasa precum si tinuta vestimentara a dansatorilor. Caracterul dansului este cel de “lupta” intre perechile de pe ring, el este cel care evidentiaza in primul rand, cele mai bune perechi ale competitiei si motiveaza fiecare pereche sa lupte pana la capat. Dansul sportiv a preluat multe din aceste elemente ce subliniaza specificul si caracterul unor popoare (spaniol,american etc.), le-a prelucrat, a creat tehnici noi de exprimare motrica. Elemente ale dansului de caracter provin din dansuri populare ale multor popoare.

Planul Lectiei de Antrenament

Instructor: Grigore Stefan

Grupa: Incepatori

Loc: sala de sport

Ora: 10:00 la 11:30

Varsta incepatori: 6 - 12 ani

Tema: Dansul samba

Obiectiv: Actiunea Bounce, Natural Basic Movement,

Reverse Basic Movement

1.PREGATIREA

PARTE

EXERCITII

DOZAJ

OBSERVATII

Inceput

Incalzire generala

Incalzire specifica

Salutul de inceput

Alergare in jurul salii

Mers pe varfuri si pe calcaie

Aliniere

Exercitii pentru gat

Exercitii pentru umeri si maini

Exercitii pentru trunchi

Exercitii pentru picioare

Exercitii pentru glezne si varfuri

Piruete

Exercitii pentru solduri

Exercitii de mobilitate

0,5 min

3 min

3 min

0,5 min

2 min

3 min

4 min

4 min

2 min

3 min

2,5 min

2,5 min

Toate exercitiile se executa cat mai corect pentru evitarea problemelor.

2.PARTEA PRINCIPALA

Invatarea Actiunii Bounce

Natural Basic Movement

Reverse Basic Movement

Alinierea sportivilor

Ascultarea muzicii si explicarea numaratorii in samba

Explicarea pozitiei in samba

Explicarea si descrierea obiectivelor propuse, Actiunea Bounce, Natural Basic Movement si Reverse Basic Movement.

Executarea actiunii bounce

Executarea pasului de baza cu piciorul drept

Executarea pasului de baza cu piciorul stang

Expicare pozitiei in pereche si corectarea acesteia

Executarea figurilor invatate in pereche si corectarea acestora

1 min

5 min

5 min

5 min

5 min

5 min

5 min

5 min

min

Se pune accentul pe executarea Actiunii Bounce corect

Se urmareste muzicalitatea, aplicarea Actiunii Bounce in cele doua figuri, pozitia bratelor si a picioarelor, actiunea soldurilor.

Se urmareste contactul dintre parteneri.

3.INCHEIERE

Concluzii

Alinierea

Rezumarea lucrurilor invatate

Prezenta

Salutul

1 min

2 min

1 min


Document Info


Accesari: 2043
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )