Sabin Dragoi(1894-1968) este unul dintre marii nostri compozitori contemporani. Stilul deosebit de cantabil al pieselor sale - destinate marilor ansambluri - sta la baza întregii sale creatii : lieduri, muzica de camera, muzica simfonica, muzica de opera si oratoriu. Toate se caracterizeaza printr-un cald lir 19119u2017t ism, exprimat cu viziunea luminoasa a unui subtil armonist.
El a creat coruri pentru voci barbatesti si coruri mixte mai toate concepute pentru cor a cappella, de cele mai multe ori de proportii mai reduse, care au la baza cântecele noastre populare, culese chiar de catre autor, cu precadere din regiunile pitoresti ale Banatului si Transilvaniei. Aceste lucrari, expresie a unui viguros talent cu dimensiuni multiple, trecând dincolo de profesie, îl consacra pe autorul lor ca pe un adevarat artist si în acelasi timp ni-l prezinta si ca pe excelent folclorist de talie universala, alaturi de Bartok, Brailoiu, Kodaly, Stravinsky si altii.
Cu decenii în urma a fost editat ciclul de Coruri pentru voci barbatesti alcatuit din piesele : M-a luat Neamtu catana, Pasarea si bitulicu, De urât m-as duce-n lume, Doamne, da-mi si mie bine, Crâsmarita de la vama, Moti crunti, Tabere cresc, Imnul înfratirii, Boca- boca, Cu toporul si În vin e placere.
Una din cele mai dramatice pagini din muzica corala a marelui compozitor banatean ramâne indiscutabil Pohod na Sibir, pe versuri de Vasile Alecsandri.
Corurile mixte ale lui Sabin Dragoi, concepute în majoritatea cazurilor în major- minorul occidental, au cea mai mare cantabilitate si sunt foarte mult intepretate în salile de concert. Dintre aceste piese corale, ce degaja un robust optimism, amintim : Mergem Nusca la fântâna, Lasai pusca ruginita, Necajit e omul Doamne, Asa-mi zic babele-n sat, Cucule, pasare grasa, Trandafir de pe razoare, Idila bihoreana, Banateana , Crisana si Creata - o rapsodie banateana pe versuri populare prelucrate de autor.
Cea mai reusita creatii pentru cor mixt a lui Sabin Dragoi este Banateana, o rapsodie conceputa cu o mare simplitate armonica si în acelasi timp nu lipsita de noblete. Melodiile se pun pe prim plan si reprezinta resursele intime si de fond desprinse din modurile muzicii noastre izvorâte din popor. Prin prelucrarea deosebit de inspirata a compozitorului ele invadeaza discret ecranul sensibilitatii auditorului. Sabin Dragoi a reusit sa lege tainic contintul de forma. A avut curajul de a exprima foarte simplu drumul adevarat la care se ajunge atunci când nu apelezi la ideile altora.
Continuând în mod creator muzica lui Ion Vidu, pe care o îmbogateste print-o mare varietate, a mijloacelor de expresie folosite, Sabin Dragoi a avut si continua sa aibe un rol hotarâtor în arta româneasca de azi.
|