Compozitorul clujean Sigismund Toduta (1909 - 1991) este un exponent de frunte al muzicii romānesti. Fost elev al academiei "Santa Cecilia", unde a studiat sub īndrumare reputatilor maestrii Respighi, Pizzetti, Casella, si-a īnsu& 23123m127x #351;it cunostinte temeinice īn domeniul compozitiei, a dobāndit o vasta cultura si a īncercat , de fapt ce i-a reusit pe deplin, sa transplanteze principiile creatiei renasterii italiene, cu spiritual ei luminos, impregnate de un puternic umanism, pe tulpina robusta a cāntecului popular romānesc. Viziunea componistica a lui Sigismund Toduta este aceea a unui subtil polifonist.
Muzica sa corala este cuprinsa īn doua volume de coruri. Primul volum cuprinde 25 de coruri pentru voci egale: de la 1 la 10 si de la 16 la 25, coruri pentru voci de femei, de la 11 la 15, coruri pentru voci de barbati.
Volumul urmator este īnchinat formatiilor de cor mixt si contine unele piese miniaturale, altele de alte proportii, cum ar fi Nunta taraneasca, pe versuri de George Cosbuc, una remarcabilele realizari ale autorului si īn acelasi timp un punct culminant īn muzica romāneasca din zilele noastre.
Un specific melodic īl are ciclul 5 Cāntece de leagan. Prima parte Haia haia cu maiai este conceputa la 5 voci egale si se īnscrie sub forma de passacaglia cu o bogta desfasurare, ce tinde, spre o imensa crestere, ca īntreg discursul muzical sa revina la o nuanta soptita de la īnceput. Ciclul 5 cāntece de dor pentru voci egale este alcatuit din piesele Cucule, panuta vie, Cānta cuce, Eu cu māndra ducem-as, Pe cararea codrului, Lasa-ma dorut mai lin, toate fiind realizate cu o ara muzicalitate. Piesa Eu cu māndra duce-m-as, costituie o bijuterie a artei corale romānesti, un cāntec cu o puternica interiorizare.
Atragator prin pregnanta ritmica este ciclul 5 Cāntece de dans, format din minunatele piese: Cucu cānta, mierla zice, Māndra, daca esti frumoasa, Ţiganeasca, A fodorencilor, De m-as vinde cum am fost. Sigismund Toduta este de asemenea un mestru al creatiilor concepute pentru cor barbatesc; īn acest sens amintim suita 5 melodii banatene care reprezinta o marturie graitoare, o expunere - si īn acelasi timp - o realizare convingatoare si originala a conceptului polifonic īn cadrul mai limitat al vocilor grave.
Adept convins al polifoniei, Sigismund Toduta a aplicat-o īn toate creatiile sale, fie ele religioase sau laice. Viziunea compozitorului asupra discursului sonor este una izvorāta din tezaurul folkloric romānesc la care adauga si procedee componistice traditionale precum eterofonia, unisonul psaltic si popular, modalismul cromatic riguros controlat. Toate aceste ipostaze le gasim īn Liturghia sa, Nunta tiganeasca, Egloga I, II, III, La curtile darului, Iezerul, Īntoarcere, 4 madrigale pe versuri de Lucian Blaga, Doina si Joc si capodopera corala Arhaisme.
Stilul sau este poate fi caracterizat printr-o melodie cantabila si o armonie modala, de cele mai multe ori diatonica, o polifonie bogata, mai apropiata de aceea a Renasterii italiene decāt a barocului german, o ritmica asimetrica, cu schimbari de accente metrice. Īn acest sens se deosebeste de carecterul oarecum mai simetric manifestat īn creatiile maestrilor Mihail Jora, Paul Constantinescu, Gheorghe Dumitrescu.
Arta corala a lui Sigismund Toduta este ca o poezie care vine de pretutindeni, impetuoasa, fecunda si īntotdeauna emotionanta.
|