Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Sunetul

Muzica


Sunetul

Sunetul este un fenomen fizic care stimuleaza simtul auzului. La oameni auzul are loc cand vibratiile de frecvente intre 15 si 20.000 de hertzi ajung la urechea interna. Hertzul, sau Hz, este unitatea de masura a frecventei egala cu o perioada pe secunda. Astfel de vibratii ajung la urechea interna cand sunt transmise prin aer, si termenul sunet este ceva restrictionat la astfel de unde care vibreaza in aer. Fizicienii moderni, insa, extind termenul pentru a include vibratii similare in medii lichide sau solide. Sunete de frecvente mai mari de 20.000 Hz sunt numite ultrasonice.



Surse Sonore.

Sunetele pe care la percepe urechea noastra sunt produse de surse sonore(emitatoare).Sursele sonore sunt diverse:coardele vocale,instrumentele musicale,membranele difozoarelor diferitelor aparate(radio,magnetofon,casetofon.)

Ex:chitara  toba vioara

Vibratia:este miscarea de o parte si alta a unei pozitii date.

Ex:vibratiile diapazonului pot fi puse in evidenta cu ajutorul unui pendul care incepe sa se miste atunci cand se afla in apropierea diapazonului.

Vibratia este periodica (se repete la interval scurte de timp).Durata celui mai mic interval de timp dupa care vibratia se repeata se numeste perioada.

Symbol: T

<T> =1s(ecuatia unitatii de masura pentru pentru perioada in sistemul international este secunda)

Perioada vibratiei unei surse sonore este foarte mica.(de ordinal a 0,1 milisecunde)

Vibratia este caracterizata si de o alta marime fizica numita frecventa(v).

Frecventa unei vibratii este inversul perioadei.

V= 1/T v-litera greceasca ,,niu,,

<v>=1/T <v>=1/s=Hz

Un hertz este frecventa unei oscilitati a carei perioada este o secunda.

Propagarea Sunetului:

-Undele Sonore emise de o sursasonora exterioara fac sa vibreze timpanul cu acceiasi frecventa ca si a surasei sonore.Timpanul transmite vibratiileunui ansamblu de oase mici prin intermediul ciocanelului,care este solidar cu timpanul.Scarita are rolul unui piston impingand inainte si inapoi lichidul din melc,transmitandu-I astfel vibratiile.Celulele nervoase din melc transforma vibratiile din lichid in semnale nervoase ,care ajung la creier prin nervul auditiv si creeaza senzatia de sunet.

-Viteza suntetului si medii de propagare

Mediul in care se propaga sunetul

Viteza de propagare a sunetului in m/s

Aer la 0 C

331

Aer la 20 C

334

Aer la 100 C

390

Apa la 25 C

1498

Lemn

3850

Otel la 20 C

5000

Sunetul nu se propaga in vid,lumina este singura care se poate propaga in vid.Sunetul se propaga rectilinium sub forma de unde sonore.Toate mediile(gazoase,solide,lichide) permit propagarea sunetului.Cu cat ne aflam mai departe de sursa Sonora sunetul pe care il auzim este tot mai slab,el fiind atenuat in timpul propagarii

Ecoul : Ecoul este folosit de unele animale pentru perceperea sunetului. Emitand sunete si ascultand ecoul acestora, animalele sunt capabile de a gasi prada, a ocoli obstacole, si de a naviga fara a folosi vederea. Ecoul este folosit noaptea sau in spatii care sunt intunecoase, cum ar fi pesteri, medii subterane, sau in adancurile marii. Patru grupe de animale folosesc ecoul: cetacene (balene si delfini), lilieci, pasari si de o specie de mamifere mici, asociate cu cartita. Cum functioneaza ecoul Sunetele sunt vibratii care calatoresc prin aer, apa, sau obiecte solide.

Perceptia sunetelor:

-Urechea este formata din 3 parti:

Urechea externa

Prin pavilion capteazasi dirijeaza undele sonore spre conductul auditiv extern, care le transmite membranei timpanului. Membrana timpanului, care separa urechea externa de cea medie, cu grosimea de 0.1 mm si structura fibroasa, functioneaza ca un rezinator vibrand la modificarile de presiune determinate de undele sonor

-Urechea medie are forma unei camarute care, la capatul dinspre urechea interna prezinta doua orificii:fereastra ovala si fereasta rotunda. Intre timpan si fereastra ovala se gaseste un lant de trei oscioare sprijinite unul de altul: ciocanul, nicovala si scarita fiind cele mai mici oase. Ciocanul se sprijina pe timpan,iar scarita pe o membrana care acopera fereastra ovala. Vibratia timpanului este transmisa perilimfei si endolimfei din structurile urechii interne

Urechea interna contine labirintul osos in care se afla labirintul memranos, alcatuit din: utricula, sacula, 3 canale semicirculare si melcul. Receptorii pentru auz se gasesc in melcul memranos din labirintul memranos, iar receptorii pentru echilibru se gasesc in canalele semicirculare in utricula si sacula. Aceste celule vin in contact cu neuroni ale caror prelungiri formeaza nervul auditiv. In labirintul osos se afla un lichid numit perilimfa, iar in labirintul membranos alt lichid numit endolimfa.

Urechea interna contine labirintul osos in care se afla labirintul memranos, alcatuit din: utricula, sacula, 3 canale semicirculare si melcul. Receptorii pentru auz se gasesc in melcul memranos din labirintul memranos, iar

Orientarea liliecilor, spre exemplu, se bazeaza pe faptul ca acestia emit semnale ultrasonore scurte de frecvente intre 30 - 60 kHz. Liliacul in zbor emite in medie cca. 30 semnale pe secunda. O parte din acestea sunt receptionate de urechile mari ale liliacului sub forma de semnale ecou, dupa un timp cu atat mai scurt cu cat obstacolul este mai aproape. Pe masura apropierii de obstacol liliacul emite din ce in ce mai multe semnale intr-o secunda ajungand ca de exemplu la un metru de obstacol sa emita pana la 60 semnale pe secunda. Aceasta permite liliacului sa simta precis pozitia sa fata de obstacole.

-schema functionarii urechii

Unda Sonora(aer)---Ureche externa(pavilion)---unda Sonora(aer)---Ureche mijlocie(timpan oase mici)---unda sonora(solid)---Ureche interna (melc)---Semnale nervoase---Creier

Caracteristici fiziologice ale sunetului:

Înaltimea sunetelor se refera la frecventa de vibratie a coloanei de aer coardelor sau membranelor ce produc sunetul. Aceasta caracteristica a sunetelor este relativa, în functie de înaltimea unui ton de reper, odata cu cresterea frecventei crescând si înaltimea

Intensitatea sunetului.se masoara in unitati numite decibel(dB), denumirea provine de la numele inventatoruluitelefonului A.G.Bell.Sunetele care dau nastere la senzatii placate sunt sunete muzicale ,iar altele sunt auzite ca zgomote.

Infrasunete

Sunete

Ultrasunete

Frecventa undelor sonore

0 Hz-20Hz

20 Hz-20 000 Hz

Peste 20 000 Hz

Caracteristici

Nu se aud

Se aud

Nu se aud

-Timbrul este calitatea unui sunet de a avea o sonaritate proprie.

Cantarea in comun se practica din cele mai vechi timpuri.Ea era legata de practicele religioase si militare iar,ulterior,va inregistra si o evolutie cu cararcter artistic.In tragedia elina corul reprezenta glasul multimii,al poporului.

Corurile la randul lor se impart dupa vocile din care sunt constituite,in corurri pe voci egale si coruri mixte.

Din categoria corurilor pe voci egale fac parte:corul de copii,corul de femei si corul de barbate.

Poluare Sonora

Zgomotul este sunetul puternic, necoordonat.
     Unitatea de masura a intesitatii sunetelor este decibelul (db). Este o unitate de masura relativa, avind ca baza logaritmul raportului intre intesitatea  zgomotului dat si intesitatea

     de referinta, stabilita conventional ca fiind presiunea vibratiilor sonore de 0, 0002 dine/cm si care a fost considerata ca  limita de jos a sunetelor audibile de catre om. Tinind ceama de scara logaritmica, inseamna ca sunetele cu intensitatea de 10, 20, 30 db reprezinta  depasirea de 10, 100, 1000 ori a pragului inferior al intesitatii.
     Omul percepe sunete cu o frecventa intre 16 si 20000 vibratii pe secunda si cu o intensitate intre 0 si 120 db (de 10 000 000 000 000 ori peste  pragul minim.) Zgomotul produs de o convorbire se situiaza intre limitele de 30 si 60 db.
     Nivelul de 20-30 decib
eli este inofensiv pentru organismul uman, acesta este fonul sonic normal.

-Puterea acustica.

Sursa sonora

Puterea
acustica
(W)

Fosnetul frunzelor, torsul pisicii

Voce obisnuita

Voce tare

Ţipat

Orchestra mare

Avion cu reactie

Racheta

Este remarcabila întinderea intervaluli puterilor acustice: o racheta furnizeaza de zece milioane de miliarde de ori mai multa putere acustica decât o pisica torcând!

Puterea acustica a unei surse se raspândeste în mediu. Într−o anumita zona a mediului, printr−un element de suprafata ("petec" imaginar, suficient de mic pentru a putea fi considerat plan), normal pe directia de propagare a undelor sonore, se transfera o anumita putere.

-Izolarea fonica

BOLIILE URECHII

-Otita, afectiune ce consta in inflamarea urechii, poate fii externa, daca afecteaza conductul auditiv, sau medie,daca infectia se localizeaza in zona timpanului.

-Mastoidita, este inflamarea cavitatii osoase in care se afla situata urechea mijlocie.

-Surditatea, se datoreaza spargerii timpanului, afectiunilor aparute la nivelul camerei mijlocii,urechii interne, unor leziuni ale nervului auditiv(acustic) sau ale centrului nervos din creier.


Document Info


Accesari: 29194
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )