Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Anotimpurile avatului

Pescuit


Anotimpurile avatului

Text si foto: Andrei Sava

De aproape doi ani am inceput sa-mi construiesc singur voblere. Cred ca nu exista satisfactie mai mare decat sa prinzi cu nalucile facute de tine. Pe langa voblere mai leg si muste, mai bine zis streamere, de obicei pt avat.
Primul rapitor prins la artificiala a fost un avat, pe la varsta de 6-7ani, ce a stat la baza "carierei" mele de pescar de rapitori cu artificiale.
In cele ce urmeaza, imi permit sa va impartasesc constatarile facute de mine, de-a lungul anilor, in pescuitul avatului.



PRIMAVARA:

Primavara este anotimpul meu preferat pentru pescuitul avatului, pentru ca este mai agresiv decat in restul anului, daca tinem cont ca abia a iesit din iar 828q163i na, anotimp in care a cam tinut post. Acum trebuie sa-si refaca fortele! Sunt zile in care avatii sunt gasiti (mai ales pe cei mai maricei) in mijlocul curentului, dar sunt zile in care ii gasesti si ataca, numai in mal (maxim 1-2m de mal, nu mai mult de atata). Aceasta situatie o intalnim mai ales cand sunt apele mai mari si mai tulburi sau e curentul foarte puternic. De obicei pe unde sunt alevini sunt de gasit si avati.

Voblere:

Aceste aluci sunt prima mea alegere indiferent de anotimp in pescuitul avatului. Tinand cont ca primavara avatul nu este un peste atat de pretentios si ca este mai agresiv decat in restul anului vom alege voblere intre 5 si 7cm
(7cm sinking). Acestea vor fi voblere cu profil ingust (forma ce duce cel mai mult inspre oblete), mai lunguiete. Eu le prefer pe cele cu vibratie marunta si din cate am observat si avatul are cam aceleasi gusturi.
Aceste voblere cu vibratie marunta se pot imparti in doua categorii: cele cu vibratie rapida de 5cm,
vobler jointed suspending de 5cm (care chiar daca nu are barbeta spre orizontala are o vibratie destul de rapida)
si cele cu vibratie discreta de 5cm si 6cm.
Prima alegere sunt intotdeauna cele cu vibratia rapida, primavara le prefer pe acestea. Acestea de obicei au barbeta cat se poate mai spre orizontala. Cele cu barbeta mai spre verticala le prefer mai ales atunci cand trebuie jucate, pt ca dau o senzatie foarte naturala a unui oblete speriat, ranit su ametit rau de tot. Cele cu barbeta mai inspre orizontala nu se prea preteaza acestui gen de pescuit (cel cu "jerkuieli").
Modul de recuperare al nalucii este preferabil liniar, la o viteza ceva mai mare decat la ceilalti rapitori. Daca vedeti ca asa nu merge treaba, incercati si cu niste jerkuieli. Daca nici asa nu se arunca la voblere, atunci trecem la...


Plastice moi:

Nu le leg la capatul firului decat daca nu am rezultate la voblere sau daca e apa mai mare si mai tulbure si nu vad de loc activitate la suprafata. Prefer gliderele(sunt acele "twistere" care au corp de grub si coada de shad). Sunt foarte usor de confectionat: se taie virgula de la grub, se face o taietura mai mica, fix pe axul corpului grubului (in coada) si apoi se taie coada de la un shad. Daca aveti un pistol de lipit, cu ata mai bine si mai usor,daca nu atunci merge si cu ace, cuie si alte minuni incalzite la foc si le "fuzionati" si e gata sliderul.
Puteti incerca sa taiati cat mai mult din virgula grubului, astfel obtinand o vibratie mai puternica a sliderului. O veti putea simti si in bat, aproapre ca pe cea a unui vobler. Sau tot pentru a obtine acelasi rezultat puteti folosi gruburi cu corpuri mai groase. Pentru vibratie mai delicate, mai dicreta se folosesc gruburi mai moi si cu corpul ceva mai subtire.
Pe vremuri aveam niste shaduri cu patern de somon , asta acuma vreo 3-4 ani. Acelea erau, si inca le consider cele mai eficiente shaduri pe care le-am folosit vreodata in pescuitul avatului. N-am mai gasit niciodata asa ceva, iar din ce se mai gaseste la ora actuala la noi prefer Sassy Shad de la Mister Twister 5cm. Inainte de pescuit le fierb si le alungesc corpul - devin mult mai flexibile si prinzatoare! Le prefer in special pe cele cu spate negru si abdomen cu glitter, dar mai transparent.
O singura data am avut niste rezultate excelete la shadurile cu lest intern de la Storm: atunci la altceva nu a vrut sa atace. Din doua lanseuri (chiar atunci el cumparesem) am pleznit doi avati peste kilogram. Poate vibratia lor laterala a declansat atacul.
Plasticele moi de obicei le joc la suprafata apei sau intre ape, rareori i-am gasit pe fundul apei.
Iar daca nici astea nu merg, atunci...

Muste artificiale/Streamere:

Acestea le leg in montura cu shaduri sau voblere, dar inca n-am gasit un nod bun pentru fire de la 0,25mm in jos. Acestea de obicei sunt muste relative lungi, dar cu un profil chiar subtirel. Ele pot ajunge pana la 12-13cm (par mari dupa spusele mele, dar in realitate, cu profilul pe care il au, si tinand cont ca 3 sferturi din corp il reprezinta coada, sunt tocmai pe gustul avatului).
Am mai prelucrat si niste streamere lestete mai puternic, in asa fel incat sa le pot pescui si fara sa le leg in montura pe echipament de spinning. Nu le pot lansa extraordinar de mult, dar le pot lasa sa se duca in curent si apoi la joc sau le trag liniar inspre mine.

VARA:

Acest anotimp este de obicei mai dificil decat primavara, tinand cont de apa mai calda si mai limpede.

Voblere:

Tot primele scoase din trusa!
Vara le prefer pe cele mai mici, de obicei pana in 5cm, dar nu rare ori mai folosesc si voblere mai mari (de aproximativ 6-7cm). Preferabile sunt cele cu bataie mai discreta. Eu de obicei folosesc ceva de 5cm, cu profilul suplu si cu barbeta dispusa aproape vertical, pentru ca se preteaza foarte bine la jerkuieli, si au un aspect foarte natural. Pana ce sa-mi confectionez eu voblerele, preferatele erau Rapala Original de 3cm (pt pescuitul in timpul verii), si de 5cm, dar mai rar. Vara trebuie sa incercati diferite viteze de recuperare, pentru ca acest aspect conteaza foarte mult in pescuitul avatului. De cele mai multe ori recuperarile lente faceau diferenta. Daca nu aveti rezultate treceti din nou la plastice moi.
Fata de pescuitul din timpul primaverii nu sunt mari diferente, dar experimentati patternuri cromatice si viteza de recuperare pana aveti rezultate. Daca nici astea nu merg, atunci...

Streamere:

Le prefer pe cele prelestate, care se pot pescui fara a fi legate in montura, pentru ca au o evolutie extreme de discreta fata de shaduri si voblere. Si in montura sunt la fel de eficiente, dar eu le prefer asa, mai ales ca nu trebuie sa am grija nodurilor si a saltatorilor.
In montura, aspectul de banc de pesti poate declanseaza atacul. Incercati-o atunci cand la altceva nu merge. In loc de shad in capat sau vobler se mai folosesc oscilante mai grele si cat mai drepte sau oscilante din plumb (se fac foarte usor acasa), pentru a putea fi lansate cat mai departe, asta mai ales pe apele mai late, cum ar fi Dunarea, Muresul si Oltul.

TOAMNA:

Acest anotimp este foarte asemanator primaverii, fiind unul dintre cele mai preferate de mine. Din nou fiind la sfarsit de sezon, avatul devine mai agresiv, tinand cont si de racirea apei. Si trebuie sa-si faca resursele de energie pentru iarna ce urmeaza.
Pescuitul este asemanator primaverii, cu anumite variatii de paternuri. De obicei vor prefera paternurile mai naturale, tinand cont caapele vor fi mai limpezi decat primavara, si mai scazute(cel putin de obicei).

IARNA:

Iarna inca n-am prins avat, ce-i drept nici nu l-am prea cautat. O singura data am avut activitate (si sunt 99% ca era avat), iarna asta. Cred ca in aproximativ doua ore de pescuit am avut 7 sau 8 atacuri, dar foarte delicate, si din pacate fara sa fi capturat nimica.
Eu nu am prins dar au prins altii! Trebuie doar sa gasesti locurile de iernat ale avatilor. Cei ce au prins au avut rezultate la shaduri, oscilante grele, voblere deep diver sau sinking, adica tot ce ajungea cat mai aproape de substrat.

P.S.: Pescuitul avatului este foarte spectaculos la poppere . Recunosc ca eu inca n-am prins la asa ceva, dar mai mult pentru ca nu le-am prea incercat, dar am vazut un adevarat spectacol la un prieten. A se incerca pe ape mai tulburi, dimineata devreme de tot si seara, si eventual cand vedeti acele atacuri furibunde la suprafata apei. (voi reveni cu impresii asupra pescuitului la poppere)


Document Info


Accesari: 4905
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )