Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Constructii hidrotehnice

Pescuit


Constructii hidrotehnice

Terasamentele sunt constructii hidrotehnice din pamânt si cuprind: diguri, baraje, canale, batardouri , etc.



Terasamentele sunt realizate în sapatura (în debleu) sau în umplutura (în rambleu)

Dimensionarea terasamentelor conform normelor tehnice conduce la stabilirea unei sectiuni care sa faca terasamentul functional în conditii de siguranta totala.

2.1.1. Digul

Înaltimea digului este determinata de adâ 636f52g ncimea apei si înaltimea de rezerva (garda)

Coronamentul reprezinta partea superioara a digului, este destinat circulatiei si dimensiunea se stabileste în functie de solicitarea statica (presiunea apei), solicitarile dinamice (valuri, gheata, circulatie auto, etc), curba de infiltratie si caracteristicile mijloacelor de transport.

Taluzurile sunt reprezentate de suprafetele laterale (longitudinale) ale terasamentului si se dimensioneaza în functie de natura pamântului, forta de eroziune a apei si curba de infiltratie. Înclinarea taluzurilor este reprezentata numeric de un raport în care numaratorul este unitatea de înaltime (1m) si numitorul este proiectia pe orizontala a acestea .

Ampriza reprezinta suprafata de contact a digului cu solul si dimensiunea ei deriva din valoarea latimii coronamentului si panta taluzurilor.

Curba de infiltratie. Corpul digurilor, indiferent de gradul de impermeabilitate naturala a pamântului si gradul de tasare a acestuia, permite apei sa se infiltreze pe un anumit traseu în sectiunea transversala. Acest traseu este reprezentat de o curba parabolica si se calculeaza cu ajutorul unor formule matematice . În nici un caz nu este permisa aparitia curbei de infiltratiei în taluzul aval (ne udat). În asemenea situatie se reprofileaza digul sau se construieste o bancheta (berna).

Protectia taluzurilor uscate se realizeaza prin însamântarea cu ierburi perene.

Protectia taluzurilor inundate se poate realiza cu fascine , peree din anrocamente , dale de beton sau perdele de stuf.

Recomand folosirea perdelelor de stuf plantate la baza taluzului ca fiind cele mai eficiente si cu roluri pozitive multiple: protectia taluzului, sursa de hrana directa pentru cosas, sursa de hrana reprezentata de perifiton , faciliteaza schimbul de gaze apa-aer, s.a.

Canalele se realizeaza în debleu sau în rambleu , au rol în alimentarea, evacuarea sau drenarea apelor într-o incinta amenajata. Dimensionarea lor se face în functie de debitele maxime de apa tranzitata si solicitarile hidrostatice si hidrodinamice (viteza apei, etc.)

Priza de alimentare permite sau faciliteaza preluarea debitului de apa necesar unui utilizator din sursa de alimentare (râu, lac, etc.)

Stavilarul este folosit pentru reglarea nivelului sau debitelor de apa în zona prizelor de alimentare, pe canale sau la evacuarea apei din lacuri, helestee, s.a. Se compune din radier, culee, pile, stavile, dispozitive de manevra, zona de disipare a energiei apelor.

Instalatiile de alimentare sunt constructii hidrotehnice care permit alimentarea cu debite controlate a helesteelor, iazurilor, etc.

Recomand utilizarea instalatiilor de alimentare, verticale, tip pipa cu console.

Instalatiile de filtrare fac parte din categoria dotarilor tehnologice si sunt obligatorii oriunde trebuie sa existe un control bun al speciilor crescute. Sunt de diverse tipuri, functie de locatia amplasarii, materialele folosite si scopul urmarit.

Recomand utilizarea casetelor de filtrare multipla, confectionate din tabla de inox gaurita.

Instalatiile de evacuare tip calugar au roluri multiple:

deverseaza automat surplusul de apa

regleaza nivelul apei

asigura evacuarea completa a apei

Este compus din:

corpul vertical, realizat din beton sau metal , are de obicei forma paralelipipedica

corpul orizontal, realizat din beton turnat, tuburi prefabricate sau conducte de otel.

Corpul vertical este prevazut cu doua (foarte rar, cu trei) perechi de ghidaje în care se monteaza doua rânduri de navete confectionate din lemn sau metal si gratare sau site pentru a împiedica evadarea pestilor.

Calugarul se dimensioneaza în functie de debitul maxim de apa evacuat.

La iazuri se realizeaza calugare deversor care au rolul de a evacua, fara interventia omului, volumul de apa acumulat dupa depasirea cotei normale de retentie.

Bazinul de pescuit (groapa de pescuit) este o constructie speciala, amplasata în interiorul sau exteriorul bazinelor piscicole (helestee sau iazuri) si are rolul de a facilita concentrarea maxima a pestelui în vederea recoltarii.


Document Info


Accesari: 6883
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )